Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Posted: Wed Feb 15, 2006 2:34 pm Monumentalizm we "Władcy pierścieni"
Witam!
Ktoś kiedyś poruszył temat monumentalizmu we Władcy Pierścieni, i o tym jak Peter Jackson przeniósł to na ekran. Jak wy rozumiecie monumentalizm we Władcy pierścieni, zarówno w powieści jak i filmie?
Posted: Sun Feb 04, 2007 2:05 pm
Monumentalizm..hmmm, nie wiem zbytnio co pisać. Fakt, zarówno książka jak i film była bardzo obszerne, ale nie powiem że nużące. Dużo akcji toczącej się(w moim ukochanym) świecie fantasy. Obszerne...to prawda...
Posted: Tue Feb 06, 2007 3:51 pm
Ciern wrote:
hmmm, nie wiem zbytnio co pisać.
jak nie wiesz co chcesz napisać nie pisz !! (taka wskazówka na przyszłośc )
Monumentalizm... w książce go nie zauważyłem aczkolwiek pewne wyolbrzymienia w film tak... zwłaszcza rażące wielo-setno-tysięczne hordu uruków po słowach "10tysięcy" , wszystkie bitwy, ba nawet potyczki w filmie były zdramaturyzowane a czyny "dopbrych bardziej zheroizowane Ale tego można był się spodziewać po produkcji Hollywood'u
Oj tak. Z całą pewnością we "Władcy..." są elementy monumentalne. Samo Śródziemie takie jest. Góry Mgliste, Anduina, Fangorn.
Zarówno w książce jak i filmie bardzo dawało się to odczuć. Wszystko jest tam wielkie i bardzo wyeksponowane, wręcz przytłaczające. Zupełnie jak natura w dziełąch epoko romantyzmu: monumentalna i przerażająca. Czy Tolkien był romantykiem?
_________________ "Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu"
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum