Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Posted: Mon Apr 04, 2005 10:03 pm moja strona o WP
no stworzyłem strone!
musialem zrobic na informatyke strone wiec zrobilem o Wladcy
wprawdzie jest strasznie uboga i mała i prymitywna i... ale jest ocencie ja (tylko tak lagodnie) i podpowiedzcie co by dodac (bo tresci jest naprawde malo). a no i mma newsy - meczylem sie z tym... - tez sa prymitywne ale jak dla mnie sa bomba...
narazie jesczze mam kilka problemow (np. z biografia - nie wczytuje sie do konca) i kilka rzeczy do zmiany, np. recenzje Achai musze zmienic.
Posted: Tue Apr 05, 2005 10:46 am
Mało się znam na robieniu stron, ale początek zapowiada się całkiem niezgorzej, chociaż nie wszystko chciało mi się wyświetlić szczególnie dział poświęcony powieści i przy życiorysie Tolkiena masz chyba problem ze skryptem, bo polskich znaków nie widać no chyba, że tylko u mnie. A po za tym co do propozycji to możesz dodać jakieś tolkienowskie galerie, przedstawić krótko bohaterów dla tych co nie są w tym temacie obeznani. No na razie tyle mi przychodzi do głowy.
_________________ Nie gardź jednak legendami, dziedzictwem odległych wieków, często bowiem się zdarza, iż stare niańki przechowują w pamięci wiadomości, które niegdyś największym nawet Mędrcom oddały usługi."
galeria - tak zajme sie tym jakos niedlugo
no wlasnie wogole u mnie na komputerze nei ma polskich znakow i plik tekstrowy gdzie biografia jest jest chyba zle zakodowany. pomsyle jeszcze nad tym.
dzisiaj zmienie newsy - nei bedzie juz bialego tla i beda wczytywac se automatycznie, bez zadnego wciskania klawiszy.
mysle ze dodam jeszcze tapety i trailery wladcy ale do tego musialbym zalozyc konto na jakims wiekszym serwisie gdzie daja za darmo gdzies z 50 albo 100 MB.
fajnie ze jako tako ci sie podoba
_________________ "But long ago he rode away,
and where he dwelleth none can say;
for into darkness fell his star
in Mordor where the shadows are."
Posted: Tue Apr 05, 2005 5:38 pm
Fajny pomysł z muzyką. Z uwag merytorycznych - masz błąd w prezentacji Premiera FotR odbyła się w grudniu 2001 Chyba 18.12.2001. TTT końcem 2002, a RotK w grudniu 2003
_________________ Lubię szeptać ci słowa, które nic nie znaczą -
Prócz tego, że się garną do twego uśmiechu. B. Leśmian
no moze i sa bo robilem ja szybko tak zeby byla
teraz jeszcze dodalem trailer do Lotra i z takich atrakcji raczej to tyle bo serwer mam maly (na republice tylko 9 mb daja). zalozylem na innym jakims ale tam mi cos nei dziala. musze pomyslec nad domowym, przyjamniej nei bede mial ograniczen i nic...
no co tak malo osob pisze???
a jeszcze nei wiem co z galeria - moze zrobie moze nie..
no i ciagle nikt nic nei napisal... (znaczy malo osob..)
prosbe mala mam: napiszcie jakie lacze macie i sprzet (moze sie przydac) i czy szybko sie wam laduje strona i chodzi bo ja to bede musial pokazac w szkole i nie wiem czy czegos moze ni eusunac aqby sie szybciej loadowalo. A i bo tym jak sie biografia czyta czy wszytsko normalnie jest czy zwalnia cos (glownie animacje przyciskow). z gory dzieki
No wiesz, recka strony to nie taka prosta sprawa - wczoraj mialem strasznie duzo pracy.
Zastrzegam, ze wszystkie opinie jakie wyraze w tym poscie sa moimi subiektywnymi pogladami
1) Widze, ze sam do tego doszedles - chodzi o plansze postepu podczas wczytywania strony - musi byc. U mnie na laczu ~65 kb/s strona laduje sie 20 sekund. To bardzo duzo. Z prostego rachynku wynika, ze na modemie bedzie to ~250 sek = 4 minuty = 2 impulsy tp (chyba, ze juz sa tylko te 6-cio minutowe) a to przecierz nie jest tak, ze modem zawsze jedzie maxem przepustowosci.
2) Strona we flashu - zastrzegam, ze bede nieobiektywny, bo flasha jako jezyka stron nie lubie - to powazna sprawa - gratuluje Ci. Jednak, wiedz, ze we flashu robi sie raczej koomponenty stron (grafili loga, buttony, bannnery) lub cale - ale male i szalenie bogate graficznie - strony. Jednak te drugie to np. strony filmow. To juz powazna robota...
Musisz miec na uwadze - co chesz robic (ja wiem, ze to narazie hobby). Jesli flash, to idziesz w grafike. Jesli strony wieksze - html, php, css; Flash na dluzsza mete nie ma sensu jesli nie bedziesz chcial rozwijac umiejetnosci graficznych (tu istotne - nie chodzi mi o rysowanie, raczej uzywanie efektow programu graficznego, obrobka zdjec... Choc sama sztuka rysunku tez bylaby wskazana)
3) Strona malo graficzna - to pewnie wiesz, ale rozumiem, ze to kwestia czasu - szkoda, ze nie mam swojej pierwszej storny ktora byla on line usmialibyscie sie (o karciance MTG - zrobiona z 6 lat temu? moze wiecej )
4) Jesli chcesz, zeby byla "cool" zmien czcionke na Arial, lub podobna Verdana, Tahoma etc. Arial najbezpieczniej. No i troche mniejsza.
5) Zreszta - wejdz na 10 ostatnio odwiedzonych stron przez Ciebie i napisz na ilu jest tekst w Time'sie. Patrz na rozwiazania innych, i nie boj sie ich ZRZYNAĆ. Imho najlepiej sie uczysz kopiujac inne techniki - poznajesz nowe rozwiazanie etc.
6) A jesli jest, to niech bedzie bardziej widoczne, jesli niema to KRYTYCZNIE musi byc wylacznik muzyczki
7) Do momentu jak nie bedziesz ULTRA super flashowcem mocno odradzam Ci robic animowane intro. Wiem, ze wiele osob traktuje je tylko jako strate czasu.
8 ) Reasumujac - zastanow sie, czy chcesz robic strony we flashu - ja ich nie lubie chocby dlatego, ze nie mozna zblokowac i kopiowac tekstu. Sa mniej elastyczne. Nie wiem, jak google je interpretuje (to kolejne zadanie dla mlodego webmastera - liznac sztuke pozycjonowania - jesli bedziesz chcial jakies info wal na PW). Natomiast w dobrej stronie php mozna w 5 minut zmienic jej wyglad nie do poznania! Mozna robic bardziej obszerne i dynamiczne strony. Nie wiem jak wyglada scena flashowa, ale na siecie sa tony skryptow PHP ktore pozwalaja zlozyc fajna stronke.
Posted: Thu Apr 07, 2005 10:22 am
Z tego co widać na bierząco to:
Co do ładowania to nie jest najgorzej na najwolniejszej Neostradzie, gdzieś około minuty zajmuje, ale niektóre większe strony podkładem muzycznym i innymi ozdobami to nawet dłużej. Widzę, że z polskimi znakami już się uporałeś, tylko w dziale Książka nadal się nic nie pokazuje jeśli tam już coś powinno być.
_________________ Nie gardź jednak legendami, dziedzictwem odległych wieków, często bowiem się zdarza, iż stare niańki przechowują w pamięci wiadomości, które niegdyś największym nawet Mędrcom oddały usługi."
wylacznika muzyki:.. nie ma bo... mi sie nie chcialo go robic a tak naprawde to chce zeby byl jeden to wlaczania i wylaczania, juz zreszta zaczalem go robic no ale oczywiscie limit transeru godzinnego na republice mam przekrocznony... ale moze mama i zalatwi duzy i bede mial.
no z grafika to jeszcze nei wiem jak bedzie bo prawde mowiac - ja nei umiem rysowac! no i nie wiem czy mam po co sie zabierac za to jak nic nei narysuje...
ale za to mam zamiar sie php nauczyc choc wiem ze to jest super trudne... - takie marzenia.
ze malo grafiki jesty to wiec ale niestety nei zapowiada sie ze bedzie wiecej
moze dodam no te.. (yleciala mi z pamieci nazwa..) no... tapety no chyba je zrobir na poczatek po beda raczej latwe, za to galeria to juz troche trudniajsza jest. bede musial poczytac jak to sie robic i troche posciagac z innych galeri (no co tez sie ucze dopiero ).
a z samego WP co byscie jeszcze radzili dodac?
a jeszcze dodam ze dzisiaj dostalem 6 z mojej strony
a na komputerach w sali ladowalo sie odziwo straasznie szybko, tak samo jak u mnie..
edit:
moja strona lekko w przebudowie wiec sie nei dziwcie ze jakes glupoty sa jak np. ni edzialajacy button z muzyka czy inne - ciagle ja rozbuduwowuje ale jak ciagle transfer mam przekroczony to nie moge alesa szanse ze bede mial nowy serwer z duza pojemnoscia, limitem i ades fajniejszy
ale za to mam zamiar sie php nauczyc choc wiem ze to jest super trudne... - takie marzenia.
No serdecznei Cie do tego zachecam. Z php to jest tak, ze mozna znac ale mozna tez umiec korzystac. Ja jestem w tej drugiej opcji. Skryptu sam bym nie napisal, ale potrafie zainstalowac, okroic, czasami cos dodac... Ale generalnie jak juz masz podstawy php, to potem sie sprowadza praca nad skryptem do szlifowania szablonow.
Zwazaj jednak, by serwer mial obsluge php i mysql - bez tego nie ruszysz (technicznie bez mysql mozesz, ale nie warto)
no dobra jest tak:
-3 utwory do wyboru:
Black Rider
Brigde of Kazad Dum
May it Be
+ wylacznik dzwieku ale nei wiem czy dziala bo jak wrzucilem na serwer... to oczywiscie - przekroczono limit godzinnego transferu ale juz z mama zalatwilem i bede mial super za jakis poltora tygodnia czy cos takeigo - oby
za to teraz przynajmniej u mnei chodzi jak czol.... (no nei powiem bo to przydkie i obrazliwe jest... jstrasznei wolno - ale musze jeszcze zobaczyc jak jest na serwerze - to chyba po tym jak muzyke dodalem, choc myzka sie z zewnetrznych swf'ow laduje....
teraz robei kalendarium czyli co w danych dniach dodalem czy zsrobilem na stronei i ogolnei co sie stalo w tych dniach. inne rzeczy odlozylem i nei wiem kiedy sie za nei wezme ale tapety juz moze niedlugo (ciagle to sobei powtarzam...). moze jakis quiz zrobie ale to tez musialbym pomyslec jak i wogole...
no i ktora strona lepsza? moja czy kolegi?
Ha!
poprawilem i teraz dziala calkiem szybko. muzyka domyslnie jest wylaczona ale mozna ja wlaczyc a potem wylaczyc (button wylaczania dziala . jedyne co to na may it be sie starsznie zacina (przynajmniej u mnie). teraz moze tapety i kalendarium (moze... )
edit:
no juz cos tam patrzylemo php - kursy i zatrzymalem sie na dacie... moze jeszcze poczytam ale:
-co zrobic zeby moc miec serwer ktory obsluguje te php (no ze jak tam pisze skrypt czy jak to sie zwie to mi na stronei wysliwtli to co powinno a nie po prostu to jak ten skrypt napisalem, znaczy ze sa znaczniki i po prostu ten skrypt a nie to co on powinien robic??????)?????
-jak to sie laczy te Mysql z php???
-co potrzebuje aby to wszytsko dzialalo???
- czy lepiej zainstalowac to wszystko na linuksie (tak brat mi radzi) czy da sie na windowsach (linuksa mialbym na oddzielnym komputerze wiec moglo by byc????)
te pytania kieruje do tych co sie na tym znaja
serwa z php poszukaj - sa, wiem, ze na Lycoosie sa, i jakies mozesz znalesc. na home use radze zainstalowac u siebie. Imho nie ma znaczenia czy na linuxie czy na win - i tak nie bedziesz tam nic "ciezkieg" robil. Kiedys byl taki programik, a wlasciwie pak -> php triad - poszukaj, bardzo wygodne to bylo. Nie zrazaj sie, na poczatku wydaje sie to koszmarne.
mysql to bazy danych - to taka matryca z informacjiami. potem mozesz robic skomplikowane skrypty, tak jak to forum. Skalda sie ono z ok 30 tabel, w kazdej tabeli sa wiersze w korych sa dane. Tak wiec w tabeli posts bedzie pole post_id, topic_id (w jakim temacie) forum_id (w jakim podforum), post_time (data wyslania - zabawna bo to np. 1105379677, czyli liczba sekund bodaj od 1980 roku, czy podobnie, v3rt pewnie bedzie wiecej wiedzial) poster_ip, post_username i tak dalej. Krotko mowiac wszystkie zmienne. I tak jest z calym forum - wszystko jest na serwie mysql a nie na ftp
co do phpmyadmin to -> http://www.przemo.org/php...pic.php?t=10458 jest to bardzo fajny program szybko sie z nim otrzaskasz
generalnie phpmyadmin jest do wrzucania tabel (zazwyczaj podczas instalacji skryptu) i tylko potem jak cos sie zwali lub sam zaqczynasz gmerac... no i kopie zapasowe... ja wlasnie stracilem inne forum, bo glupi nie zrobilem kopi zapasowej :[
Joined: 11 Mar 2004 Posts: 227 Location: nowa era: Imladris
Posted: Wed Apr 13, 2005 10:33 pm
szczerze mówiąć stronke troszke uboga.. ale podoba mi sie animowane menu.. zawsze takie chciałam mieć ale oczywiście nie umiałam (czyt. nie chciało mi się) zrobić takiego fajnego z efektem na stronke zrobiłam tylko 3 animacje i gif animatorze.. proste jak barszcz.. po 10 min na każdą a to i tak dużo
a stronka Twojego kolegi bardziej mi się podoba i mysle, że to ze względu na czcionkę.. a ta "mała" animacja na szczycie wydaje mi się za duża.. trzeba przewijać w dół w dosyć dużej rozdzieloczości jaka ja mam, to co dopiero będzie na mniejszej..
i okładki książek sąstrasznie rozmazane.. ale to szczegóły.. kosmetyka..
a php rules
sliczne, oszczędne i niezawodne (zazwyczaj )
hmm teraz mowiasz o tronei kolegui tej w php??? to ci powiem ze on komplketnei nic na nie nir zrobil tylko wkleil szblon... a i czacik ten maly przerobil..
co do kosmetyki - wiem ale nei chchailo mis ie juz zmieniac tej prezentacji, zrestza byla ona juz naprawde tylko i wylacznie zrobiona na informatyke bo tersci wogolen nei mialem.
a no i wlasnei z trescia -> galeria trudna, poczeka, tapety-> moze, poczekaja, slownik _>no moze ale musze hasla miec... a teraz robie czata znaczy nei sam ale mam juz i na razie wrzuce gotoway a jeski bedzie dzazlal przerobie go .
a moze ktos chcialby pomoc w robieniu strony (chodzi o tresci)? oczywiscie pod tekstem bedzie kto to wykonal i w autorach (jesli powstanei taki dzial) tez. naprawde super by bylo!
no troche zmian:
1. zmienolem serwer, teraz mam na lycosie. adres: members.lycos.co.uk/neith
2. strona nei zajmuje juz 1.2mb tylko 300 kb
3. mam chata, narzeie w oddzielnym oknei ale postaram sie zrobic w srodku strony.
4. postaram sie dodac jakies tresci
5. ziekuje za uwage
. prosze o komentarze
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum