Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Posted: Wed Nov 24, 2004 3:43 pm Mój ciemny nastrój
Podobnie, jak ja, samotne stało
Drzewo na ścieżce zapomnianej.
Podobnie, jak ja, z radości drżało,
Gdy ktoś szedł tędy po drodze zoranej.
W jesienne ranki, we mgle ukryte,
Tkanej z mokrych nitek pajęczych,
Trwało przymrozku chłodem bite -
W konarach spała baśń zaklętych.
Samotna ja i drzewo samotne,
Staliśmy na ścieżce zapomnianej.
Płynęły przez nas myśli markotne,
Na drodze duszy ciężko zoranej.
Zarosła ścieżka
I drzewa brak.
Na pustym polu
Krwawiący pniak.
Zawsze pocieszająco działa na mnie koniec drugiej części WP(film), to co mówi Sam jest naprawdę dobre...
ZWĄTPIENIE
W co wierzyć? - pytasz,
Gdy ciemność wkoło.
Gdy w sercu mrok,
A w duszy mróz.
W co wierzyć? - pytasz -
W odwagę, honor,
Lojalność, przyjaźń,
W wysiłku trud.
Czy walczyć jeszcze
I mieć nadzieję?
Czy w dobro wierzyć
Na świecie tym?
Gdy nocy groźba
Rozumnych gubi.
Gdy wokół pełznie
Trujący dym.
Więc uwierz w przyjaźń,
Co wesprze cię!
W najgorszych chwilach,
Gdy chwiejesz się!
Uwierz w nadzieję,
W twym sercu tkwi!
Gdy z sił opadniesz,
Pomoże ci!
Posted: Wed Nov 24, 2004 7:04 pm
1 tekst bardzo mi się podoba. Tylko 4 wers w 1 i 3 zwrotce wybija z rytmu nadanego prez wcześniejsze wersy. Za to metaforyka, porównanie, takie zestawienie mi się bardzo podoba. I ostatnia zwrotka dobra!
2 tekst trochę gubi rytm. Np. ostatni wers pierwszej zwrotki... można by ominąc to "W" na początku i pozostawić "wysiłku trud" samo Jeszcze kilka takich drobiazgów jest.
_________________ Lubię szeptać ci słowa, które nic nie znaczą -
Prócz tego, że się garną do twego uśmiechu. B. Leśmian
Posted: Thu Nov 25, 2004 2:24 pm
Szczególniej podobał mi się pierwszy. Bardzo poruszający. A stylistycznie nie zwróciłam uwagi czy im czegoś brakuje.
_________________ Nie gardź jednak legendami, dziedzictwem odległych wieków, często bowiem się zdarza, iż stare niańki przechowują w pamięci wiadomości, które niegdyś największym nawet Mędrcom oddały usługi."
Posted: Sat Nov 27, 2004 12:41 pm
Piękne. Bardzo dobrze się czyta i podoba mi się ten sposób rymowania.
_________________ Nie gardź jednak legendami, dziedzictwem odległych wieków, często bowiem się zdarza, iż stare niańki przechowują w pamięci wiadomości, które niegdyś największym nawet Mędrcom oddały usługi."
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum