Władca Pierścieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Główna: Władca Pierścieni, Hobbit, Zwiastuny
Katalog: Strony fantasy
Polecane: Opowieści z Narnii, Wiersze miłosne, NLP
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy
Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  Chat

Previous topic «» Next topic
Militaria
Author Message
Mati_00 
Upiory Pierścienia

Posted: Wed Jan 19, 2005 9:10 pm   Militaria

yo...czy ktos moze ma takie jakies dziwne zainteresowania jak ja i moze interesuje sie wojnami, wojskami, bronia i takimi tam...jak cos to niech tu napisze...i niech napisze czym dokladnie...

pozdro

Platon

Narmo
Rivendell, Dom Elrond'a

Posted: Thu Jan 20, 2005 2:38 pm   

No to napisalem,czym dokladnie,hmmm dlugo by wymieniac,głownie to "zbieractwem" roznego rodzaju pamiatek chwaly Polskiego oreza,a poza tym lubie sluchac o wojnach bitwach i takich tam,,,

Mati_00 
Upiory Pierścienia

Posted: Thu Jan 20, 2005 3:19 pm   

polskie oreze...hmmm...no mniej mnie to interesuje...to moze ja troszke sprecyzuje

Jednostki specjalne typu Navy Seals, Delta force, SAS, GROM i tym podobne...oczywiscie II WŚ...wspolczesne konflikty zbrojeniowe np. w Iraku (obydwa), Somalia, akcja na Haiti...technika wojskowa rowniez...bron reczna, czolgi, samoloty, okrety...

Platon

Ara:) 
Jaskinia Sheloby

Posted: Thu Jan 20, 2005 7:55 pm   

Ja lubię białą broń :) Cacy. Właśnie zbieram sobie forsę na jakiś śliczniutki mieczyk, który powieszę następnie na ścianie i będę patrzeć nań w bezsenne noce :]
Jeśli chodzi o rodzaje, to kocham miecze. :> Niech inni mają sobie te swoje sztyleciki, ale najwspanialsze są właśnie te cudeńka. Poza tym bardzo lubie łuki, strzelałam nawet z takich cacek swego czasu. Bardzo przyjemne uczucie, gdy wreszcie trafi się w cel :)

Riatha 
Wodogrzmoty Rauros

Posted: Thu Jan 20, 2005 8:26 pm   

Zgadzam sie z Aragornką... miecze to wspaniała broń... też zbieram na takowy.. już sobie nawet upatrzyłam kilka... ostatnio przez kilka godzin przeglądałam tą stronkę... :
http://www.goods.pl/index.php?levID=1&catID=2

Jan Kasprowicz

Mati_00 
Upiory Pierścienia

Posted: Thu Jan 20, 2005 8:42 pm   

no wszyscy tylko o broni bialej mowia...a bron wspolczesna? karabiny, pistolety maszynowe, karabiny wyborowe? nikt nic z tych rzeczy nie lubi oprocz mnie i Narmo? ej no ludziska nie robcie sobie glupich zartow...

Platon

Riatha 
Wodogrzmoty Rauros

Posted: Thu Jan 20, 2005 8:50 pm   

ktoś kiedyś powiedział, że jestem tradycjonalistką... karabiny, pistolet itp... nie wiem czemu, ale wydaje mi się, że jest to takie pójście na łatwiznę... wiem, że nie jest tak łatwo wycelować i trafić... ale wystarczy tylko nacisnąć spust, żeby pozbawić kogoś życia... i mimo, że taka broń jest najbardziej skuteczna... to czegoś mi w niej brakuje... takie jest moje zdanie

Jan Kasprowicz

Mati_00 
Upiory Pierścienia

Posted: Thu Jan 20, 2005 8:54 pm   

ehhh...wiem ze walka mieczem jest "ladniejsza" niz strzelanie z karabinu...ale mnie te nowe bronie bardziej fascynuja niz miecze...z mieczy to jedynie katana...a karabiny i pistolety maszynowe...mp5, m4, USP, psg1 i wiele wiele innych...ehhh 8)

Platon

Narmo
Rivendell, Dom Elrond'a

Posted: Sat Jan 22, 2005 1:11 pm   

z pistoletow maszynowych to moje ulubione jest mp40,stg44,sten mk II
z "ciezszych" to wszystko przbija, oczywiscie mg42 i gatling (ten pierwszy z 1870)(fajny byl nie ma co...)
a Katana to naprwade zabojcza bron,manekin sie przekonal :tak: i nie tylko on... :dark:
A tak w ogole to jeszcze bym chcial kiedys kupic Polska szable kawaleryjska wz.1929 ale to raczej nic taniego

W ogole to uwielbiam swoj miecz,jest taki piekny i w ogole,blyszcacy,ostry,niebezpieczny :twisted: ....

Mati_00 
Upiory Pierścienia

Posted: Sat Jan 22, 2005 1:45 pm   

wyczuwam tutaj nosem II WŚ oraz niemiecke sily zbrojne...hmm...ale na szczescie aliancki sten wyrownuje szale...mg42 faktycznie fajny jest...sial spustoszenie...no ale nie pomogl szwabom (sorka jesli kogos urazilem)...

Platon

Narmo
Rivendell, Dom Elrond'a

Posted: Sat Jan 22, 2005 4:49 pm   

Szkop to szkop bo coz innego :D stg44 i mp 40 lubie za wykorzystanie przelomowych rozwiazan technicznych,a sten to wiadomo podstawowa bron do bicia niemca :D :D:D
mg 42 jest naprawde dobry bo bardzo szybkostrzelny seriami po 12 pociskow w jakis tam ulamek sekundy,dobra byla szczegolnie wersja czolgowa tej broni
z tych co nie wymnienilem to jeszcze pepesza jest dobra,niezawodna i do tego 71 naboji w magazynku,Hans juz trzeci raz zmienia magazynek a Iwan ciagle pruje z pierwszego...

Mati_00 
Upiory Pierścienia

Posted: Sat Jan 22, 2005 5:05 pm   

pepesza niezawodna to moze...jesli nawet zawodzila to ruskie o tym nie mowia ;) ...ale malo celna...i nie pamietam dokladnie w jakim to karabinie rosyjskim bylo ale czesto pociski przy wychodzeniu z magazynka sie blokowaly...moze to bylo w pepeszy a moze w mosinie...a moze w jakims innym...a sten czesto sie grzal...ale byl ciekawie rozwiazany...lekki jak piorko a morderczy jak cos tam...prawdziwwy karabin dla komandosow SAS (oczywiscie po zalozeniu tlumika)...a mg 42 byl jednym z lepszych karabinow w IIWŚ...widac ze niemieckie...moze tutaj troszke stane po stronie niemcow ale wiadomo ze to co robili niemcy w IIWŚ bylo dobre...Messerchmity, Focke-Wulfy (samoloty), Tygrysy, Pantery, Stugi (czolgi) no i MP40 i inne (bronie) byly bardzo dobrymi sprzetami...

Platon

Narmo
Rivendell, Dom Elrond'a

Posted: Sun Jan 23, 2005 7:00 pm   

No tak wszystko pieknie,tylko ze te ich doskonale technicznie czolgi np,Koeningstiger stawal w polu i dalej niet,tylko dlatego ze mu piasku nalecialo "gdzies tam"
a taki ruski T34 nie zatrzymywal sie praktycznie wcale,statystyki mowa za siebie,wiekszosc tygrysow wyeliminowaly usterki techniczne(tyle zrodla)
tylko ze jak juz taki tygrys dojechal na pole walki,hmmm wolalbym nie byc w skorze ruskich....

Mati_00 
Upiory Pierścienia

Posted: Sun Jan 23, 2005 10:30 pm   

no wlasnie...stad powiedzenie "przesrane jak w ruskim czolgu"...owszem miale tez dobre czolgi...KV1...no ale z niemieckim Tygrysem albo Pantera nie mieli szans...nie bede wspominal tutaj niszczycieli czolgow...no poprostu mieli przerabane...no wiesz...usterki...czolgi niemiecke nie byly przystosowane to warunkow ostrej zimy...wlasnie zima pokonala niemiecka armie...a czolgom poprostu silniki zamarzaly...a sa znane przypadki ze gasienice zamarzly i juz...kicha...a zolnierze to wogole zamarzali podczas robienia spraw fizjologicznych... :tak(: ...a t34 byl przystosowany do tego...mial szersze gasienice niz niemieckie maszyny i nie tak lawo grzazl w sniegu...

Platon

Narmo
Rivendell, Dom Elrond'a

Posted: Mon Jan 24, 2005 4:33 pm   

No ruskie to moze mieli ten sprzet zdziebko "niedorobiony" to raz ze mieli go wiecej, a dwa ze lepiej spelnial warunki bojowe,Tygrys natomiast swietnym czolgiem byl,w zalozeniach poligonu... natomiast wszelki niemieckie niszczyciele czolgow (poza hetzerem of coz) oceniam bardzo wysokom,chociazby taki Jagdpanther,piechota w ardenach poprostu nie miala zadnej nadzieji w starciu z tym monsterem :D

Mati_00 
Upiory Pierścienia

Posted: Mon Jan 24, 2005 10:58 pm   

Jagdpanzer...o czlowieku...wszedzie gdzie sie pojawialy niemieckie czolgi to aliancka piechota srala w gacie i juz myslala jak je powstrzymac (dobry przyklad jest w Szeregowcy Ryanie jak zatrzymuja Tygrysa)...a czolg Maus? widziales go? o stary...a co do ruskich no to wiadomo...oni zawsze szli na ilosc a nie na jakosc...w Stalingradzie chocby...jeden dostawal amunicje a drugi karabin...i tak na zmiane... :hmm: cos sie chyba komus pomieszalo...a Tygrys swietnie sie spisywal...byl bardzo dobrym czolgiem...szkoda ze wyszedl tak pozno...a jego udoskonalona wersja Tiger II to juz wogole wymiatal...rosyjskie pociski sie od niego odbijaly...gdzies czytalem albo slyszalem na discovery ze amerykance strzelili do niego w plecy...ale nie w silnik (jego najmniej opancerzona czesc) ale jakos troszke wyzej...i widzieli jak pocisk sie odbil i wpadl w krzaki...z drugim to samo...trzeci trafil w bok czolgu to lekkim rykoszetem polecial dalej...no a jak Tygrysek sie odwrocil i raz wypalil no to amerykanski Sherman poszedl sie walic za pierwszym strzalem...polowa zalogi zginela a reszcie pourywalo konczyny itd...jeden czlonek teamu tylko przezyl...yyy...o czyms to swiadczy....

Platon

Narmo
Rivendell, Dom Elrond'a

Posted: Tue Jan 25, 2005 4:21 pm   

Mausa widzialem,dobrze ze Hitlersyny nie zdazyli tego na masowa skale robic ,bo wszystko moglo by byc inaczej...Jagdpanzer BYL niepowstrzymymywalny dla piechoty,po prostu nie ma mozliwosci zwykla piechota powstrzymac tej besti,(To wazy 75-120ton)
Sherman...moze i ma mnostwo modyfikacji,ale wystarczy panzerfaust i kierowca shermana wisi na drzewie :D
a Tygrysy owszem mialy niespotykane zalety bojowe,o tych odbijajacych sie pociskach slyszalem... tylko jeden maly problem,tego sie za chiny nie da naprawic,a psulo sie oj psulo..(na przykladzie chociazby walk o Wroclaw, zaloga owszem miala pare tygrysow,ale po przejechaniu na pozycje okazalo sie ze nadaja sie tylko jako bunkry)

Mati_00 
Upiory Pierścienia

Posted: Tue Jan 25, 2005 8:33 pm   

no wiesz...Tigery mialy wymieniane moduly...no a poza tym szwabiki nie sadzily ze ich cudo techniki sie popsuje...no a Tygrys jako bunkier? hmm...jesli ma tylek zabezpieczony to prosze bardzo...atakujacy nie maja szans bez wsparcia lotnictwa lub okretow...chyba ze szwabikom skonczy sie ammo lub chec do walki...a Mausik troszke by nabroil...ale anglicy w tym stadium wojny mieli juz taka przewage lotnicza ze rozwaliliby je samolotami....a co do shermanow to troszke za malo na shermana...no przeciez wtedy to bylby karton na gasienicach a nie czolg...panzerfaustem to musialbys miec troszke szczescia zeby jednym strzalem rozwalic go...zalezy...z jakiej odleglosci...w jakie miejsce w pancerzu...no ale sherman to nie byl bardzo dobry czolg...no i rowniez czesto sie psul...no ale amerykance mieli mnooooostwo czesci zamiennych...

Platon

Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You can attach files in this forum
You can download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to: