Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Właściwie to można o wszelkim orężu Ardy:
-Nóż Morgulu - Nóż Króla Czarnoksiężnika
-Grond - Młot Świata Podziemnego (nie pamiętam czy broń Saurona czy Morgotha)
-Aiglos - Włócznia Gil-Galada
Posted: Thu Mar 25, 2004 2:52 pm
Nie zapomnijcie jeno o Aranruth (Aranrucie ), czyli "Gniewie Króla" mieczu należącym do Thingola, który posiadali później królowie Numenoru...
I jeszcze miecz z Gondolinu, który posiadał Thorin Dębowa Tarcza, o imieniu Orkrist ("pogromca goblinów"). Miecz ten zadje mi się, że był bliźniaczym ostrzem do Gandalfowego :wink: Glamdringa, czyli "Młota na wroga" (a przy okazji: To mój ulubiony miecz z twórczości Tolkiena )...
Idąc tym tropem ---> Drzwi - broń, którą Nazgul skasował stróża (czy jak mu tam było )
_________________ "Joculatores!" - huka po ulicach niezbożne "hosanna" dla wagantów sprośnych. "Igrce w gród walą!" - rozbiega się nowina po mieście całym.
Nikt chyba nie pamięta o Wielkim Elfim łuczniku (:P No...wspomniano tylko o mieczu) i jego równie wielkim łuku !
Belthronding - łuk Belega
Gałęź dębu - Thorin posługiwał się nią jako tarczą i pałką podczas Bitwy w Azanulbizar (stąd jego przydomek Dębowa Tarcza)
Posted: Thu Jun 02, 2005 12:30 pm
Zafascynowala mnie idea z filmu - mianowicie inskrypcje na broni wszelakiej... To pokazuje historie broni, jej przeszlosc czyniac ja wyjatkową i jakąś taka... hmm...spersonifikowana...
Patrząc na te kwestie miecz Arweny byl kiedys mieczem Idril...
Herugrim - miecz Theodena
Guthwine - miecz Eomera
"Troll's Bane" - miecz Pipina
Ringil - miecz Fingolfina
Dramborleg - wielki topor Tuora
Nom na razie tyle..chyba ze wychodzimy poza bron ?
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum