Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Posted: Sun Apr 25, 2004 9:08 am
Quote:
W Ustroniu to sami tacy z zespołu pieśni i tańca
hehe...Ozz no sa i tacy...ale nie sami tacy. Chociaż ja powiem szczerze, że z ludźmi z Ustronia mało mam do czynienia bo od 6 lat uczę się w Cieszynie i bardziej znam tamto środowisko. Jacyś metalowcy się znajdą ale ja patrzem na nich przez prysmat moich wakacyjnych znajomych, a przy nich wypadają cieńko.
A może polecićkilka zespołów, dla tych co chcą się dokształcić? Proszę bardzo:
-SlipKnoT (jestem jedyną larwąna forum, więc muszę trochę was poprzekonywać)
-Slayer (czy tylko ja słucham?)
-Sepultura (nie wiele o nich wiem, ale źle nie grają)
-Vader (nie ma to jak Polska kapela Death Metalowa)
Z lżejszych klimatów:
-Metallica (tego nie trzeba przedstawiać... ALE! Metal kończy się tak naprawdę na "Black albumie", potem jużtrochę nie tak...)
-Korn (no nie lubięich za bardzo, ale od biedy może być)
-Marilyn Manson
-Stone Sour (no to jużtrochębardziej hard rock... drugi zespół wokalisty SlipKnoT...)
A ja tylko dodam:
Amorphis
Bathory
Summoning
Falkenborg
Rhapsody
Pain
Norden
Immortal
Kat
Turbo
IM
and many more.
Co sie tyczy typowo subkultury nie mam sprecyzowane co najbardziej mi sie w tym podobna, gdyż uważam że takie szufladkowanie nie zawsze wychodzi na dobre, a swoją drogą jest skrajnie.... pozbawione sensu. Osobiście za "mhrocznymi ghotami" nie przepadam, gdyż spowijający ich ból, cierpienie i mrok są ponad ludzkie przeciętne reakcje
_________________ Wtul się w mój kokon zostaniesz Motylem, już...
"Mhroczni Ghoci" to to Goci, nie metale... Dużo się nie różnią (na początku) ale muzyka jest diametralnie inna... Z wyglądu raczej różnią się krzyżami, pazurkami z metalu, białym pudrem na twarzy a'la zombie (nie w stylu black metalów, oni mają inny makijaż) i wogóle twarz trochę zombiaczą.... Metale wyglądająt rochęi naczej... np.oni nie noszą bluz z zespołami, metale tak... Od metali emanuje siłą i złością, nie cierpieniem (choćpo części też). Nie będę tutaj mówił o wszystkim, bo nie o tym temat, pogadamy o tym w temacie o Gotyku (tylko ktośmusi najpierw założyć).
Morgul: " nie ucz chomika jak ma dzieci robić " jak to powiadał Minsc.
Źle zinterpretowałeś mojego posta, wierz mi znam sie dość wystarczająco na muzyce mocniejszej gdyż "praktykuje" ją od jakiś 6 lat
O Gotach nawiązałam jedynie pod temat "subkultury". Co jednaj jest w miare zgodne z głównym tematem topica... cóż hard core, gothic (idiothic), heavy meta, viking, death, trash i tym podobne gatunki często wkładane są do jednego worka. jak wszystko zresztą...
_________________ Wtul się w mój kokon zostaniesz Motylem, już...
Joined: 12 Aug 2003 Posts: 820 Location: z miasta artystow...
Posted: Mon Apr 26, 2004 2:45 pm
Kurde, Morgul, wkurzasz mnie z tym szufladkowaniem!!Potem sie robi niefajnie jka jest w jednym temacie nie wiem, 20 zakladek. TO juz jest do pupy(jak wiecie, zeby sie Galad nie czepial ) Jak są takie pojedyncze to sie gada, az do wyczerpania, jak sie znudzi to koniec, ok, a ty chcesz odrebne dzialy... Tak zrobmy po kolei Pop, Rock, Disco Polo. A moze jeszcze bardziej, dajemy, metallica, Slayer, Slipknot i Ziuta Szprychowa. Bez przesady...
_________________ Chcąc mnie sądzić nie ze mną trzeba być, lecz we mnie.
Posted: Wed May 19, 2004 2:12 pm
Black Sabath zagra na OzzFest (fajna nazwa swoja droga ), znaczy, reaktywacja! Tylko bębniarz z Faith no more - Mike Bordin. Swoja droga w tym roku na Ozz fescie sami hardcorowcy, Dimmu Borgir i inni, niezle
Hmm, a Blind Guardian? Jakos nie widzialem w Waszych dysputach tej nazwy:? Moze przeoczylem, nie wykluczam... Ale z reguly ta grupa byla bardzo blisko fanow WP? Ktos slucha, ktos cos wie?
nagg
MĄTWA puszczę off-topa, ale wszyscy anieli i diabli nie będąmi mieli tego za złe: może się zarejestruj? Wyglądasz na kogoś łebskiego i miomo, że zradko wpadasz, to jednak warto by było... Masz już kilka postów, na co masz marnowaćjeszcze więcej Ciekawe czy wogóle to przeczytasz....
EDIT:
nagg prosił o zniwelowanie off-topa, nagg ma: O Blink Guardian coś słyszałem, właściwie wiem tyle, że to zespół ściśle trzymający się tematów Tolkienowych... Tylko, że gdzieś słyszałem, że to Gothic... Ale co ja tam się znam Mnie natomiast zdziwił "black metalowy" zespół Minas Morgul śiewający... No jasne że o ciemnych mocach Śródziemia! Co ciekawe, nie wiem skąd wziął sięten black metal, bo treści satanistycznych tam nie zauważyłem...
ja sie raczej nei znam ale czy black metal (nawet nei znalem tego okreslenia) ot juz musi byc satanistyczny? neiw wiem bo jest duzo tych odmian metalu ale no jzu jest pare o tresciach satanistycznych jka np. death metal (zaraz powiedzia ze to nei.. .. ale ja sie raczej nei znam...
_________________ "But long ago he rode away,
and where he dwelleth none can say;
for into darkness fell his star
in Mordor where the shadows are."
Hmm, to ja w sumie Wam polecam posluchac, chocby tej czesc zwiazanej z WP (bardziej chyba silmaillionem), nazywa sie "Nightfall In Middle-Earth", a zaczyna sie takim dialogiem:
narrator (Sauron):
The field is lost
Everything is lost
The black one has fallen from the sky and the towers in ruins lie
The enemy is within, everywhere
And with him the light, soon they will be here
Go now, my lord, while there is time
There are places below
(Morgoth):
And you know them too
I release thee, go
My servant you'll be for all time
(Sauron):
As you command
My king
(Morgoth):
I had a part in everything
Twice I destroyed the light and twice I failed
I left ruin behind me when I returned
But I also carried ruin with me
She, the mistress of her own lust
No, a taka dla "nas" dosyc istotna piosenka, to:
Lord of the rings
There are signs on the Ring
Which makes me feel so down
There's one to enslave all Rings
To find them all in time
And drive them into darkness
Forever they'll be bound
Three for the Kings
Of the elves high in light
Nine to the mortal
Which cry
I'll keep the Ring full of sorrow
I'll keep the Ring till I die
I'll keep the Ring full of sorrow
I'll keep the Ring till i die
(solo: Marcus)
Ref.:
Slow down and I sail on the river
Slow down and i walk to the hill
And there's no way out
Mordor
Dark land under Sauron's spell
Threatened for a long time
Threatened for a long time
Seven rings to the dwarves
In their halls made of stone
Into the valley
I feel down
One ring to the dark lord's hand
Sitting on his throne
In a land so dark
Where i have to go
I'll keep the Ring (5x)
(solo: Marcus)
Slow down and I sail on the river
Slow down and i walk to the hill (4x)
Lord of the Rings
To jako ciekawostke wrzucam Mysle, ze na "nielegalnych zrodlach muzyki z internetu" mozna uzyskac bez problemu pare probek
ja sie raczej nei znam ale czy black metal (nawet nei znalem tego okreslenia) ot juz musi byc satanistyczny? neiw wiem bo jest duzo tych odmian metalu ale no jzu jest pare o tresciach satanistycznych jka np. death metal (zaraz powiedzia ze to nei.. .. ale ja sie raczej nei znam...
Tak teraz patrze i zauważam błąd.... Death Metal nie jest Satanistyczny.... Lepiej od razu zapodam o czym sąrodzaje Metalu, z tych w których sięorientuje...
Heavy - najłagodniejszy, mówi o problemach życia, taki w sumie swoisty metalowy hip-hop czy punk....
Trash - Tu już ciężej, choć bardzo melodyjnie... Mówi o śmierci, czasem o odorze gnijącego ciała i innych "przyjemnościach"... Jednak balady nie są rzadkością, a reguła śmierci w tekstach nie jest zasadą....
Death - Muzyka bardzo ciężka, mówi o demonach, apokalipsie, śmierci i odorze gnijącego ciała.... Tu już nie występują ballady, również melodię trudno wychwycić... Trudne do grania, solówki dosyćproste, choć takie zespoły jak "Death" potrafiły zmienić melodię 7 razy... Jeżeli ktoślubi posłuchaćtak powalonąsiekę, gdzie molodia co krok sięzmienia to polecam "flesh and the power it holds" zespołu Death... Fajny tutuł, no nie?
Black - Muzyka polegająca na agresywnym pluciu dzwiękiem.... Raz potwornie rozdzierające skrezki czy piski, raz potworny ryk... Gitary i bębny rozwalają, muzyka na pewien sposób opętuje... Najlepszy Black Metal pochodzi z Norwegiii, choć nasz Polski "ehemoth" nie jest wcale zły.... Teksty zawierają teksty satanisyczne, mówiąo torturach, wyśmiewają i mieszają z błotem chrześcijan... A jednak muzyka niezwykle przyciąga...
Nu - "Metal" w nazwie to chyba jakaś pomyłka... Dużo sampli, DJ-jowanie, łączenie różnych rodzajów muzyki, najczęściej z hip-hopem... Przypomina popularny rock, właściwie trudno rozpoznać co jest co gdby nie sample... Najbardziej znanymi zespołami jest Korn czy Linkin Park... SlipKnoT mimo sampli czy DJ-ja nie jest jednak zespołem Nu-metalowym... Za dużo agresji, album "Iowa" brzmi prawie Death Metalowo....
Rap - Rap Metal też jest powalony.... Nigdy nie słyszałem, ale jest to rapowanie razem z gitarką, basem i perką... Kumpel ostatnio słyszał w radio "tratatata, mój brat to szmata" czy takie coś....Ogólnie nie dla nie, tak jak nu jeszcze przetrzymam, tak to chyba tylko wyśmiać....
Są jeszcze inne rodzaje metalu, np. Grind czy Power, jednak nigdy nie słyszałem ich w akcji i nie wiem czym się charakteryzują....
Posted: Sat Jun 19, 2004 8:19 pm
No to widze, że jestem bardziej obeznany
Grind Metal - przedstawiciele - Cannibal Corpse, Carpathian Forest, no to już najostrzejsze z najostrzejsze, największy gore z największych gore'ów, gitary wiercą dziurę w głowie, bass i perke wchodzą do środka i wszystko rozwalają, sieka na maksa, nie muzyka raczej, odpowiednik hip-hopu, choć juz od Deathu to nie jest muzyka.
Power i Turbo - takie dość lajtowe granie, ale bardzo szybkie, taka Formuła 1 metalu. Przedstawiciele - Turbo, więcej nie znam
Inne...
Gothic Metal - przeoczenie ze strony Morgula Chyba każdy wie, Gregoriańskie chóry, dość melodyjne gitary, jednak i ostre uderzenie nie jest rzadkościa. Zawsze wystepuje chórek, liczne ballady. Taki smieszny, wzorowany na sredniowieczu.
Melodic Metal - przedstawiciele - Hammerfall, bardzo zbliżony do Heavy, jednak mający więcej lajtowszych elementów, w zasadzie taki "inny rock", jak dla mnie lepszy, bo muzyka naprawde fajna.
Więcej nie znam, albo zapomniałem
Slipknot nie jest nu-metalowy ale napewno ma troche z nu-metalu A "rap - rap metal" wcale nie jest taki zły. Znasz może RAtM???
_________________ "Jeżeli kiedyś poczujesz się naprawde mały i bezbronny, pomyśl sobie, że byłeś największym i najsilniejszym plemnikiem w swojej bandzie."
Gothic Metal - przeoczenie ze strony Morgula Chyba każdy wie, Gregoriańskie chóry, dość melodyjne gitary, jednak i ostre uderzenie nie jest rzadkościa. Zawsze wystepuje chórek, liczne ballady. Taki smieszny, wzorowany na sredniowieczu.
No wiesz, dla mnie nie ma czegoś takiego jak Gothic Metal... Choćta forma często się pojawia, Ja uznaję jedynie formę Gothic, bo za bardzo różni się od takiego typowego metalu... Jest nawet oddzielna subkultura zwana po prostu Gothami, mój kumpel jest jednym z nich... I noszą dziwaczne łachy... Zbytni odchył od reszty subkultury...Choć wokół każdego podgatunku metalu powstała jakby troche inna subkultura... Porównaj sobie gościa z Korna z gościem z Behemotha czy Vadera...
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum