Władca Pierścieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Główna: Władca Pierścieni, Hobbit, Zwiastuny
Katalog: Strony fantasy
Polecane: Opowieści z Narnii, Wiersze miłosne, NLP
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy
Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  Chat

Previous topic «» Next topic
Matura Ustna Z J.Polskiego
Author Message
Tom Bombadil
Sielanka Hobbitonu

Posted: Sat Oct 01, 2005 12:02 pm   Matura Ustna Z J.Polskiego

Otóż Mam To Szczęście Iż Trafił Mi Się Temat Związany Z Władcą Pierścieni. Dokładnie Brzmi On Tak : "Władce Pierścieni J.R.R Tolkiena - Fenomen Literatury Czy Zwykła Bajka Dla Dorosłych. Analiza Tekstu". W Związku Z Tym Mam Do Was Pytanie - Czy Znacie Jakąś Literature Która Byłaby Mi Pomocna W Opracowaniu Tego Tematu ?? "Władce Pierścieni" Czytałem Nie Raz Więc Chodzi Mi Tu O Inne Książki. Pozdrawiam ...

// Wodzu, nie pisz każdego słowa z dużej litery. To nie po Polsku :) - nagg //

Keira 
Szara przystań

Posted: Sat Oct 01, 2005 5:29 pm   

Podpisuję się pod Naggiem. Tego się nie da czytać :|

Temat bez sensu, co za głupek go ułozył? Bajka to krótki utwór wierszowany o charakterze dydaktycznym. Tu mozna by najwyzej uzyc slowa basn. Tak czy siak temat z merytorycznego punktu widzenia jest z błędem :P W ogóle jest dziwny. Analiza tekstu pod katem czy to fenomen czy basn dla dorosłych? :? Dziwadło. Tego się nie da udowodnic na podst. tekstu LotR. Bo niby jak? Ciekawe co by przyszła polonistka - Ecik- na to powiedziała :P Dla mnie "Analiza tekstu" jako zakonczenie tego tematu to bzdura :] Bez tego byłoby sensowniej :]

Poza tym juz kiedys powiedziałam co sądzę o zawracaniu głowy ludziom tematem maturalnym :P Jeszcze jakby to był stały bywalec forum to rozumiem, ale rejestrowanie się tylko w tym celu... bez komentarza.

Na twoim miejscu poszukałabym jakichś socjologicznych opracowan o literaturze, artykułów o fenomenie fantastyki, moze w Aiglosie cos by się znalazło? Poza tym ksiazki o twórczosci Tolkiena. Np. Szyjewskiego "Od Valinoru do Mordoru".

A poza tym. Ależ miałeś szczęscie. No wybitne :P "ci się trafił" ;) Wybrałes sobie sam, trafić to się coś moze przypadkiem.

B. Leśmian

Tinwenara 
Wieża Wartownicza Amon Sul

Posted: Sat Oct 01, 2005 9:46 pm   

Trafił Ci sie?? to dziwne... za moich czasów, czyli w zeszłym roku każdy wybierał sobie temat z tych które zaproponowano, i były one na tyle ogólne ze mozna było spokojnie je sobie samemu sprecyzowac, najlepiej postawić teze... ale moze teraz się coś zmieniło, ja juz tak dawno zdawałam nową mature... ale miałam temat o twórczości Tolkiena, temat brzmiał "specyfika twórczoći wybranego przez Ciebie współczesnego autora". A co do literatury która mogła by Ci pomóc to moze powołaj się na opinie krytyków, fanów itp. itd...teraz jest tego wszędzie pełno... powodzenia!

jabcook
Sielanka Hobbitonu

Posted: Tue Dec 20, 2005 10:22 pm   

Ja tez w sprawie matury:P
Wybrałem sobie temat "Rola przyrody w literaturze fantasy na przykładzie Władcy Pierścieni R.J. Tolkiena i filmowej ekranizacji Petera Jacksona" wydawał mi się prosty gdyż czytałem książkę wiele razy. Lecz gdy nie, jaki tydzień temu zabrałem się do roboty stwierdziłem ze nie mam żadnej literatury specjalistycznej z opracowaniami itp. Może ktoś z forum mógłby mi polecić jakieś opracowanie władcy

Keira 
Szara przystań

Posted: Wed Dec 21, 2005 1:49 pm   

W tekstach o LotR nie mam rozeznania, ale mozesz poszukać kategoriami przyrody. Na dobry początek mozna poszperać w słownikach motywów literackich albo symboli ;)
Ja będę robić pracę o drzewach i wypisując teksty natykałam się też na symbolikę drzew u Mistrza ;) Choć trochę dziwna była ;) Ja idę w innym kierunku :)

B. Leśmian

jabcook
Sielanka Hobbitonu

Posted: Mon Feb 20, 2006 6:02 pm   

Wlasnie zakupilem ksiazke Davida Colberta "Magiczny Świat Władcy Pierścieni - Mity legendy i fakty" Jest tam sporo ciekawostek i powiazan do mojego tematu a takze czym inspirowal sie Tolkien piszac WP. Jak narazie mam okolo 30% pracy skonczonej mam nadzieje ze do polowy kwietnia sie wyrobie. :P

Celebriana 
Na Drodze Do Bree

Posted: Wed Apr 05, 2006 1:29 pm   

Godna polecenia wydaje się także książka "Klucz do Tolkiena" Michaela W. Perry'ego. Mój brat także wybrał sobie temat związany z magią i fantasy, a jędną lekturą stanowiącą oparcie do jego pracy jest Władca Pierścieni. Komentarze autora do książki są bardzo przydatne. Polecam nie tylko tegorocznym maturzystom ;) Cena: 39.90

Ancient spirits of the forest
Made him king of elves and trees
He was the only human being
Who lived in harmony
In perfect harmony

Troll_u
Na Drodze Do Bree

Posted: Wed Sep 20, 2006 4:45 pm   

Witam!

Mam szczęście takie, że matury już za mną :) Także ta nieszczęsna ustna z polskiego :) A mówiłem na temat taki: "Dzieło literackie i jego adaptacja filmowa na wybranych przykładach." Oczywiście nie byłoby Troll_usia gdyby za przykład nie wybral Władcy Pierścieni :) Się także pochwalę, że zdałem na 20/20 :) czyli maxior:) Gdyby ktoś mial podobny temat to służę radą ;) Lub gdyby ktoś nie mógł się zdecydować jaki ma wybrać, to przedstawię wady i zalety tago tematu :)

moje gg: 2755898

pozdrawiam!

Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You can attach files in this forum
You can download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version