Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Cześć, jestem tutaj nowy, myślę, że to najodpowiedniejszy dział na pytanie, które chcę wam zadać, a więc:
Tak jak w temacie topicu wygląda temat który wybrałem, książki jakie chcę wykożystać w mojej prezentacji to: 'Ziemimorze' dwie pierwsze części znanej pisarki Le Guin, dwie ksiązki RA Salvatore ('Ojczyzna' oraz 'Kryształwoy Relikt'), a także coś z klasyki (czyli najpewniej Tolkien). Niby wszystko fajnie, ale jest jedno 'ale', mam już ustaloną 'literaturę podmitu', lecz kompletnie nie wiem co moge umiescić w 'literaturze przedmiotu'. Czy mają to być ogólne wywody nt danej książki, czy może zgodne z podanym tematem, jest w ogóle obowiązek korzystania z takich pomocy? Może wystarczy umieścić tam jakieś swoje przemyślenia? Rozmawiałem na ten temat z moją polonistką - jak zwykle się niczego nie dowiedziałem.
Proszę was o jakąś konkretną pomoc, na temat tych książek znalazłem tylko jakieś ogólne wzmianki, niczego zgodnego z określonym tematem (no może do Tolkiena by się cosik znalazło).
Posted: Wed Mar 29, 2006 2:14 pm
Primo - jaki masz temat?
Secundo - literatura przedmiotowa jest niezbędna, mozesz z niej dostac pytanie podczas rozmowy. Poza tym jest podstawą do przeprowadzenia analizy tekstów i skonstruowania pracy.
Tertio - z doborem literatury przedmiotu bywa różnie. Ja szukałam konkretów dotyczących potrzebnych mi tekstów w ksiązkach o ich autorach [np. o Kasprowiczu, żeromskim, Kochanowskim ]. Korzystałam też z książek dotyczących symboliki drzewa, która mnie interesuje. Brałam wiec leksykony, słowniki symboli [oczywiscie one same nie starczą ], również opracowania encyklopedyczne dotyczące mitologii. Masz juz b. mało czasu na znalezienie książek, bo bibliografie do dokumentacji trzeba oddac min. miesiąc przed terminem matury. Nie wiem jaki masz temat, ale nim się kieruj przy poszukiwaniach książek. Jakies wiadomosci na pewno znajdziesz w ksiazkach o autorach, a ze fantastyka jest na topie to pojawia sie coraz wiecej opracowan na ten temat Pewnie coś znajdziesz
Powodzenia
_________________ Spokój złoty i niesłychany
Pocałunki zielone jak paproć K. I. Gałczyński
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum