Władca Pierścieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Główna: Władca Pierścieni, Hobbit, Zwiastuny
Katalog: Strony fantasy
Polecane: Opowieści z Narnii, Wiersze miłosne, NLP
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy
Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  Chat

Previous topic «» Next topic
Manga i Anime
Author Message
Elin 
Mallorny Lothlórien

Posted: Sun Nov 06, 2005 1:47 pm   Manga i Anime

Jakby nie patrzeć jesteśmy forum z literaturą fantastyczną - przydało by się więc coś o Mandze i Anime.
Co i czy czytacie/oglądacie/ słuchacie itp. ?
Zdaje sie ze każdy musiał mieć swego czasu kontakt z czarodziejką z księżyca :D

Morgul 
Mroczny Lord

Posted: Sun Nov 06, 2005 1:56 pm   

Cóż, ja miałem kontakt poprzez siostrę:D Natomiast sam propagowałem przede wszystkim Slayersów i Dragonballa, było teżpare mniej lub bardziej lubianych, ale chyba wolę o nich nie wspominać:P Jednak Slayersów do dziś mam na kasetach (nie wybaczę im tego tłumaczenia! :evil: ) oraz prawie wszystkie tomy mangi, z Dragona kilka tomów :D miło czasem powspominać :]

$Glutek$ 
Wieża Wartownicza Amon Sul

Posted: Sun Nov 06, 2005 7:40 pm   

Ja obecnie nie czytam mangi,nie kreci mnie to,lecz jak widze mojego kolege to chyba :P jest choroba,ciagle o tym mowi...narazie,nie chce z tym zaczynac, moze kiedy indziej...

żegnajcie...

Elfka 
Czarna Otchłań Morii

Posted: Tue Nov 08, 2005 3:23 pm   

Przeważnie to oglądam, bo nie mam skąd czytać, a przez te piękne ceny co ileś tam to bym chyba zbankrutowała :)

Wiele mam ulubionych animców. Jednak na pierwszym miejscu i jak dla mnie przebija to wszystko, co do tej pory oglądałam - Neon Genesis Evangelion. Daje dużo do myślenia, niezła kreska no i sens :)

Na drugim miejcu Record of Lodoss War - Elfy, czarodzieje, krasnoludy, smoki - to co lubie :)

Później Soul Hunter - mogłabym to oglądać miliony razy a mi się nie znudzi.

No i najlepsze na poczucie humoru - GTO :D Onizuka i jego uczniowie są świetni :) Niestety nie oglądałam od początku, ale na szczęście na Hyperze niedługo znów puszczą.

No i pozostałe: Saber Marionette J, Slayers, Magic Knight Reyearth, Oh My Goddes, Love Hina itp, itd

To hell.. And back and hell again.. I've gone

Fuin aure, dim aure, bragol du...

Milva 
Moriannon I Brama Mordoru

Posted: Tue Nov 08, 2005 8:00 pm   

Raczej nie przepadam ani za mangą, ani za anime, ale znalazłoby się parę wyjątków. Komiksów nie czytam, czasem zdarzy mi się oglądnąć jakiś film albo kreskówkę na Hyperze ;) Oczywiście, jako przedszkolak ubóstwiałam Czarodziejki z księżyca! Były moimi idolkami :lol: Doskonale wiedziałam gdzie i której godzinie są nadawane, siadywałam przed telewizorem i z uwagą oglądałam. Kupiłam sobie nawet kasetę vhs z odcinkami :lol: Miałam zabawki z podobiznami czarodziejek z Wenus i Marsa ( moje ulubione :green: ), ubrania, lalki, chciałam mieć kota i nazwać go Luna, czy jak wabił się ten taki ładny czarny kotek :P etc. W pierwszej klasie mi przeszło. Chociaż... miłoby było obejrzeć sobie parę odcinków i poprzypominać dawne czasy :P
Nie przepadałam za mangą czy anime do czasu obejrzenia Spirited Away :] Wiadomo jaki był tego efekt :]

Lady Of Orthank 
Lady Sith

Posted: Wed Nov 09, 2005 9:54 am   

Salut!

Wróciłam na forum, patrzę, a tu taki temat... Hm... :>

Wieeecie, ostatnio zapałałam miłością do Hellsinga (mangi, anime, OSTów) i pana Alucarda (Arucarda)... heh, wiem, że jestem nienormalna, ale takie życie. ;]

Bo ja tak zwyczajnie, to jakąś szczególną miłością do anime czy mangi nie pałam, ale wyjątki są, jak właśnie Hellsing i może jeszcze Wolf's Rain...
Choć jest taka fajna manga koreańska - Wspomnienia Demona, ale to już koniec... naprawdę.

TO WSZYSTKO WINA MUNDURÓW! *___*

Drizzt 
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Fri Nov 11, 2005 5:58 pm   

Fanem mangi to ja może nie jestem ale polecam wszystkim "I's". Polska wersja jest do pobrania tutaj: http://www.jarotrans.pieklo.pl/is.html Nie znam nikogo kto to przeczytał i mu się nie podobało. Polecam (= Sam przeczytałem wszystkie odcinki ( koło 170 ) w ok. tydzień.

Świr 
Mallorny Lothlórien

Posted: Sun Nov 13, 2005 10:27 pm   

Jak byłem mały to oglądałem Daimos i Eskadra Orła, to też się liczy?^^ Jeszcze taka fajna walnięta bajka teraz jest co się Schin Chan nazywa, a tak ogólnie to mnie to nie bawi. Hehe no i właśnie hentai można pooglądać^^, hehe japońce to małe żółte zboczuchy.

Ghash 
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Mon Jan 02, 2006 5:47 pm   

buahahaha anime tak mój ssssssssssssskarbie *obłęd* ostatnimi czasy dosłownie narkotyzuje sie anime m.in. "Naruto", "Full Metal Alchemist", "Samurai Champloo", "Cowboy Bebop" tak to jets to co tygryski lubia najbardziej ^^

Neder an Firiath beraid gwanno

Nine for the Mortal Man doomed to die

Dziewięć dla śmiertelników, ludzi śmierci podległych

Eledhelwen
Na Drodze Do Bree

Posted: Mon Apr 10, 2006 4:12 pm   

Ja uwielbiam "Ruchomy Zamek Hauru" o dziwo- film. Książka wydaję się być mniej dorosła i skierowana dla maluchów . Pierwszy raz mi się coś takiego zdarzyło.

Lia 

Posted: Mon Nov 13, 2006 4:37 pm   

Ja mangę lubię tylko przez moją kochaną (koffaną) kuzynke- Dysie podobnie to ona zaraziła mnie miłością do fantasy;) Lubie mange , coś ma takiego w sobie co sprawia, że ..........po prostu podoba mi się to;) :ona: Ale żadnych książek nie znam...a i uwielbiam final fantasy;) SUPER!!!

Elveryn 

Posted: Fri Apr 13, 2007 9:33 pm   

Manga i Anime - to co m.in. też uwielbiam ^^ Mają w sobie TO coś, nie wiem jak to określić, po prostu mnie do nich ciągnie jak pszczołę do miodu :green: Oglądam wiele filmów, "seriali" na satelicie, ale książek, to niet :/ Przypomnę sobie kilka tytułów to dopiszę.

Riatha 
Wodogrzmoty Rauros

Posted: Sat Apr 14, 2007 9:06 am   

A niech to! Napisałam posta, ale wylogowało mnie zanim zdąrzyłam go wysłać. No cóż... więc od początku:

Kiedyś traktowałam mangi i anime jako hobby. Niestety, z braku czasu i funduszy przestałam być na bierząco z tematem. Nie kupiłam żadnej nowej mangi od miesięcy a co do anime, to nie mam już kontaktu z koleżanką z gimnazjum która regularnie dostarczała mi dziesiątki płyt z najróżniejszymi anime. Kiedyś jeździłam na konwenty, teraz nie mam na to czasu. ;)

Więc, jeżeli chodzi o mangi, to właściwie zawsze lubiłam czytać komiksy. W mangach cenię sobie niesamowite rysunki, często bardzo dynamiczne i starannie wykonane. Przez to komiksy amerykańskich rysowników często wydają mi się niedbałe... W każdym razie, do moich ulubionych mang zaliczam Naruto, Wolf's Raina, Record of Lodoss War, Love Hina i na pewno wiele innych, o których teraz nie pamiętam. ;)

Jeżeli chodzi o anime, to moim ulubionym twórcą jest bezsprzecznie Hayao Miyazaki. Miałam przyjemność obejrzeć cztery jego filmy: Spirited Away, Narzeczoną dla kota, Księżniczkę Mononoke i Ruchomy zamek Hauru. Wszystkie są wspaniałe i, jak wiadomo, podobają się nie tylko fanom gatunku.

Jeżeli chodzi o Ruchomy zamek Hauru, to czytałam również książkę. Któryś z przedmówców wspomniał, że wydała mu się ona dziecinna. Tak właśnie miało być. ;) To książka skierowana do młodszych odbiorców europejskich. Pan Miyazaki przedstawił swoją własną interpretację, również dla młodszych odbiorców. Jednak japońskie filmy "dla dzieci" pozwalają sobie na dużo większą brutalność niż nasze, europejskie. To był jeden z powodów, dla których tata zabronił mi oglądać "Czarodziejkę z Księżyca". :x

Wracając do anime, to polecam również Tokyo Godfathers. Historia trójki bezdomnych: samotnego mężczyzny, nastolatki i transwestyty, którym "przytrafia się" dziecko. ;)
Z przyjemnością oglądam również Wolf's Raina, Naruto, Ghost in the Shell (majstersztyk), Hellsinga i... Muminki ^^

Jan Kasprowicz

Czarodziej
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Sat May 05, 2007 11:47 am   

Riatha wrote:
A niech to! Napisałam posta, ale wylogowało mnie zanim zdąrzyłam go wysłać. No cóż... więc od początku:

Następnym razem cofnij przegladarkę kopiuj , zaloguj się i wklej to co napisałaś Pzd

Mange bardzo lubiłem jak byłem mały , prawie cały czas oglądałem Shaman King dla mnie ta Anima jest najlepsza , a z komiksów nic nie czytałem , teraz bardziej obchodzi mnie fantasy , ale Anime też jest spoko :) Pzd

Riatha 
Wodogrzmoty Rauros

Posted: Sat May 05, 2007 7:22 pm   

Chyba troszkę mylisz pojęcia. ;) Manga to japoński komiks zaś słowem anime zwykło się nazywać japońską animację. I "anime" to rzeczownik rodzaju nijakiego czyli "to anime" lub "te anime", ale nie "ta anima". ;)
"Shaman king" jest w Polsce nadawany od roku 2005. Swoją drogą, nawet mi się to podoba. ;)

PS. Próbowałam cofnąć, ale tekst się nie zachował. ;)

Jan Kasprowicz

Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You can attach files in this forum
You can download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to: