Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Posted: Fri Sep 02, 2005 3:03 pm Mam wielką prośbę dotyczącą Eriadoru
Witam
Mam wielką prośbę
Czy ktoś wie coś o krainie Eriador?? Gdzie można znaleźć coś o niej?
Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź gdyż jest mi to bardzo potrzebne.
_________________ "Tak naprawdę ważna jest tylko chwila"
"Człowiek jest lepszy gdy się śmieje"
Eriador? Hmm, informacje można znaleźć chociażby w Encyklopedii Śródziemia :
" Część Śródziemia między Górami Mglistymi i ered Luin, na południu sięgająca rzek Gwaithl i Glanduiny, a na północy- krainy Forodwaith. W Pierwszej Erze był to obszar mało znany Eldarom, natomias zyli tam ludzie, a Morgoth utrzymywał w Eriadorze swoje siły. W Drugiej Erze, Eraidor długo pozostawał pod władzą Saurona, lecz pod koniec tej Ery powstało tu królestwo Arnoru.
W Trzeciej Erze Eriador był najpierw krajem kwitnącym i gęsto zaludnionym, jednak w miarę upadania Gondoru, a także na skutek Wielkiego Moru i wojen z Angmarem, jego ludność była dziesiątkowana. Pod koniec Trzeciej Ery nieliczni mieszkańcy skupieni byli w Rivendell, Bree, Shire oraz innych rozproszonych osadach. "
Informacje można znaleźć również na Wikipedii, albo Encyklopedii Ardy ( po angielsku) :
http://en.wikipedia.org/wiki/Eriador http://www.glyphweb.com/arda/
_________________ "Cóż jest większym darem nad miłość kota?"
Karol Dickens
O Eriadorze można dużo napisać... no np. że Eriador to królestwo Gil-galada, tam żyli najwięksi rzemieślnicy Śródziemia - elfy które wkóły Pierścienie Władzy. Arnor był częścią Eriadoru. Shire (lenno Arnoru) leży w zachodnim Eriadorze. A co do położenia geograficznego to leży w zachodnim Śródziemiu pomiędzy Górami Mglistymi a Górami Błękitnymi (Ered Luin).
P.S. Prosze nie czepiajcie się mojej ortografii (staram się pisać poprawnie)
Last edited by Glorfindel on Wed Dec 14, 2005 6:32 pm; edited 1 time in total
_________________ v3rt (malpa) o2 (kropka) pl
---------------------------------------
v3rt on #perverts @ IRCnet
GG # 2143856 | ICQ # 164660564
---------------------------------------
Always look on the bright side of life
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum