Władca Pierścieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Główna: Władca Pierścieni, Hobbit, Zwiastuny
Katalog: Strony fantasy
Polecane: Opowieści z Narnii, Wiersze miłosne, NLP
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy
Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  Chat

Previous topic «» Next topic
long-awaited zagadka z nagroda :-)
Author Message
v3rt
Czarna Otchłań Morii

Posted: Fri Apr 02, 2004 9:19 pm   long-awaited zagadka z nagroda :-)

pokrotce regulamin:
- wiekszosc pytan byla wymyslana na poczekaniu, i jakkolwiek ich forma moze byc pogmatwana to jednak narzekanie na stopien trudnosci mija sie z celem
- odpowiedzia na kazde pytanie bedzie JEDNO slowo
- pierwsze litery slow z kolejnych odpowiedzi na pytania utworza ostateczne pytanie
- zwyciezca zostaje osoba, ktora jako pierwsza poda odpowiedz na finalne pytanie (nie trzeba podawac odpowiedzi na pozostale) - przesle ja mailem na moj adres
- nie wolno postowac jakichkolwiek odpowiedzi na jakiekolwiek pytanie, a tym bardziej finalnej odpowiedzi
- wolno natomiast trade'owac odpowiedziami na poszczegolne pytania (np. odpowiedz za odpowiedz - to nalezy juz do kwestii uczestnikow) - nie zmienia to faktu jednak, ze nie wolno PUBLICZNIE postowac odpowiedzi
- UWAGA: zwyciezca quizu w nagrode otrzyma specjalna range i/lub bedzie mogl dodac do swojego podpisu nobilitujaca notke

a oto PYTANIA:

Ilu krasnoludzkich przyjaciół Bilba przeżyło Bitwę Pięciu Armii? (Liczbie przyporządkuj kolejną literę alfabetu)

Krasnoludzka nazwa doliny, w której leżała wschodnia brama Morii

Jak w common speech nazywani byli hobbici?

Pseudonim słynnego Took'a, był dostatecznie wysoki aby dosiadać konia

Dla wędrowca powracającego do Eriadoru pierwszy... Dla zdążającego ku Rhovanion - ostatni...

Balrog pociągnął Gandalfa za sobą w otchłań... Ale koniec końców, ich bitwa rozegrała się na szczycie górującym nad królestwem Morii. No właśnie - jak lud Durina nazywał tę górę?

Gościł u siebie zabójcę Ojca Smoków. To spotkanie jednak sprawiło, że stał się ostatnim ze swej rasy... O kogo chodzi?

Przenieście się wyobraźnią daleko... Gdzieś u podnóża Taniquetilu stoi elficka kobieta z małym dzieckiem na ramionach... Jest noc... Dziecko chłonie piękno otaczającego je świata całym sobą, z szeroko otwartą buzią członie szum ciepłego wiatru w koronach zielonych drzew, blask gwiazd... Ciągle jednak jego uwagę przykuwa wielka srebrzysta tarcza na nieboskłonie... W końcu nie wytrzymuje i wskazując na nią malutką rączką zwraca się do matki z pytaniem - "Cio tio jest?" :-) Co usłyszy w odpowiedzi?

Emisariusz Gondoru, który zaniósł Królowi Theodenowi Czerwoną Strzałę

Odkąd spoczywa na grobowcu Thorina, żaden wróg już nigdy nie zbliży się niepostrzeżenie do Ereboru

W jednym z pierwszych szkiców "Wladcy Pierścieni" Frodo, nie dość, że był synem Bilba, to jeszcze nosił inne imię, które w ostatecznej wersji powieści przypadło jednemu z wujków Bilba. Co to za imię?

Gdzie hobbici osiedlili się wcześniej - w Bree czy w Shire?

Po Pierwszej Wojnie światu potrzebne było światło. Stworzono więc dwie latarnie, które stale zalewały Ardę jasnością. Gdyby zamiast Ardy miały oświetlać naszą Ziemię, to która z nich stała by w Arktyce?

Białe Drzewo na "pływającej" wyspie...

Elfy - Quenya... Krasnoludowie - no właśnie, co?

Manw?Ť + Varda + Ulmo + Yavanna + Aul?Ť + Mandos + Nienna + Orom?Ť = ?

Jaki kolor łączył Thorina, Filiego i Kiliego?

Serce tego, co sięga wysoko, ale korzeni nie widziało niczyje oko...

Jakiego koloru były drzwi mieszkanka Bilba?

Biorąc wszystko całkowicie teoretycznie, w jakim języku Oin mógłby porozmawiać z Gorbagiem?

Pierwszą rzeczą, jaką widzi żeglarz zbliżając się do Nieśmiertelnych Krain jest pewna budowla... Gdzie dokładnie się ona znajduje?

Gdzie została stoczona decydująca bitwa Drugiej Ery?

Jak nazywany był Gandalf daleko na zachodzie?

Leczniczy, bezbarwny napój, którego recepturę znały tylko elfy, odnawiał siły i oczyszczał umysł

Ork dla orka

Fundinul uzbad Khazaddumu

Najwyższy Król Wszystkich Elfów

Quenejska pora spadających liści

Ile pozytywnych postaci w trakcie wojny o pierścień na własne oczy widziało potężną fortęcę Saurona? (Liczbie przyporządkuj kolejną literę alfabetu)

Wieża na tym wzgórzu dwa razy dała schronienie niezwykłym "gościom" - raz był to jeden z Palantirów, raz - kilku hobbitów. Co to za wzgórze?
GG # 2143856 | ICQ # 164660564
---------------------------------------
Always look on the bright side of life
Last edited by v3rt on Tue Apr 06, 2004 3:34 pm; edited 1 time in total  

Vinyanov 
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Fri Apr 09, 2004 5:02 pm   

Mi też się podoba. :)

v3tr - wysłałem ci próbę odpowiedzi na PM (można?).

v3rt
Czarna Otchłań Morii

Posted: Sun Apr 11, 2004 10:12 pm   

Vinyanov: wolalbym na maila, zachodu niewiele wiecej, a ja nie bede mial klopotow z odczytaniem ktora odpowiedz przyszla pierwsza...

a tak wogole to jak wam idzie? bo przyznam szczerze, ze proba odpowiedzi Vinyanova byla dopiero pierwsza wogole :) dodam, ze (niestety) bledna, tak wiec zagadka nadal czeka na rozwiazanie :)

Mojso 
Lord Sith

Posted: Mon Apr 12, 2004 7:58 am   

Mi za cholerę nic nie wychodzi nie wiem dlaczego. Dziś jeszcze wolne więc może spróbuje od nowa.

Nienor
Członek Białej Rady

Posted: Mon Apr 12, 2004 8:03 am   

Ja niestety nie mam czasu żeby zająć się tymi zagadkami jakoś konkretniej, ale sam pomysł jest bardzo fajny można by go kontunuować kiedyś. Jakieś copółroczne edycje,czy coś.
Ale jak sobie tak przeglądałam te pytania to znalazłam nieścisłość pewną. A tyczy się to pytania o Kolor który łączył Filiego, Killiego i Thorina. W moim wydaniu Hobbita ten kolor nie jest identyczny. Może różnica jakościowa w tych kolorach jest niewielka za to różnica między pierwszą literą w nazwie jednego koloru i drugiego jest zasadnicza.

v3rt
Czarna Otchłań Morii

Posted: Mon Apr 12, 2004 9:37 am   

Nienor: masz racje, ten kolor nie jest identyczny. ale tworzac zagadke uznalem, ze to ujdzie. w oryginalnej, angielskiej pisowni we wszystkich nazwach wystepuje czlon pewnego koloru i mysle, ze nawet myslac "po polsku" kazdy rozwiazujacy domysli sie o jaki kolor chodzi.

a tak wogole to jestem facetem i my, jako "gatunek" rozrozniamy tylko 16 kolorow ;) "sliwka o poranku", "jesienny kasztan" czy "blekit adriatyku" to po naszemu fioletowy, brazowy i niebieski ;)

Mojso 
Lord Sith

Posted: Fri Apr 16, 2004 6:07 am   

Ja już siedzę nad tym 2 tygodnie z książkami w ręku i nic mi nie wychodzi. Ostatnio wczoraj i w środę nie byłem w szkole tylko se zagadkę rozwiązywałem ale dalej nic a nic nie mogę znaleźć.

Nienor
Członek Białej Rady

Posted: Fri Apr 16, 2004 10:44 pm   

Quote:
a tak poza tym... co jest moi mili? zagadka juz 2 tygodnie na forum, do tej pory odpowiedz byla tylko jedna - bledna

Postanowiłam zwiększyc frekfencję i poświęciłam trochę czasu na rozpracowanie tego. Jak zawalę semestr to będzie wina tego forum bo stanowczo za dużo tu siedzę :P

V3rt daj znać czy odpowiedź doszła.

v3rt
Czarna Otchłań Morii

Posted: Sat Apr 17, 2004 12:36 pm   

Nienor: milo ;) nie martw sie, jezeli cos Ci nie pojdzie przez to forum to bedzie nas dwoje ;) co do odpowiedzi to niestety moja skyrznka jest pusta :( wyslij ponownie.

w zwiazku z tym oglaszam, ze odpowiedzi mozna tez zglaszac na moj numer gg. aha, gdyby ktos mial jakies watpliwosci co do sensu jakiegos pytania prosze rowniez do mnie na gadu. moglem sie gdzies pomylic przy tlumaczeniu.

v3rt
Czarna Otchłań Morii

Posted: Sun May 02, 2004 3:00 pm   

dobra, czekalem i czekalem, ale widze, ze wolicie quizy o filmach i muzyce niz o LOTR... coz, wasza strata... uroczyscie oglaszam, ze JEDYNYM uczestnikiem (a raczej uczestniczka) quizu, ktory poprawnie odczytal pytanie i podal poprawna odpowiedz jest.......

*fanfary*

(jeszcze troche niepewnosci...)

*i jeszcze fanfary*

NIENOR!!!

serdecznie gratuluje! zgodnie z umowa, wkrotce Nienor otrzyma specjalna range oraz kilka innych przywilejow. jeszcze raz gratulacje :)

a dla Was... coz, moze chociaz w ten sposob sie troche rozruszacie i to forum nawiaze do swoich korzeni... wykazcie sie wiedza - bede zamieszczal po jednym pytaniu, jezeli ktos zna na nie odpowiedz - prosze ja zamiescic. jezeli ktos wie cos wiecej na ten temat - niech strzeli wypracowanie :) jezeli przez 24 godziny nie pojawi sie odpowiedz - sam ja zamieszcze. chetnie zobacze tutaj rowniez glosy krytyki, jezeli jakies pytanie sprawilo Wam specjalne trudnosci bo bylo zle sformulowane... no nic, zaczynamy...

pytanie 1: Ilu krasnoludzkich przyjaciół Bilba przeżyło Bitwę Pięciu Armii? (Liczbie przyporządkuj kolejną literę alfabetu)

Galad 
Moderator

Posted: Sun May 02, 2004 9:33 pm   

literja j jesli nioczego nie pomylilem...
in Mordor where the shadows are."

v3rt
Czarna Otchłań Morii

Posted: Mon May 03, 2004 11:00 am   

Galad: dobra odpowiedz. rzeczywiscie, "J" co odpowiada liczbie 10.

na wyprawe ruszalo 13 krasnoludow. 3 zginelo w Bitwie Pieciu Armii - Thorin, ktory poprowadzil swoja kompanie do brawurowego ataku, oraz Fili i Kili - oslaniali oni Krola wlasnymi cialami poniewaz laczyly ich wiezy rodzinne. calo z bitwy wyszlo dziesieciu - Bifur, Bombur, Bofur, Oin, Gloin, Ori, Nori, Dori, Balin i Dwalin. zostali oni pod Gora jako poddani nowego Krola, ktorym zostal Dain.

dobrze, kolejne pytanie...

pytanie 2: Krasnoludzka nazwa doliny, w której leżała wschodnia brama Morii

v3rt
Czarna Otchłań Morii

Posted: Tue May 04, 2004 10:41 pm   

hmmmmm... nikt sie nie pokwapil odpowiedziec... a prawidlowa odpowiedz to: Azanulbizar

dolina ta, zwana przez elfy Nanduhirion, a przez ludzi Dimrill Dale, zajmuje bardzo wazne miejsce w historii krasnoludzkiej rasy. lezy ona w Gorach Mglistych i na jej terenie lezy wschodnia brama Morii. to w tym miejscu Durin, najstarszy z Ojcow Krasnoludow, ujrzal zapierajacy dech w piersiach widok gwiazd odbijajacych sie w jeziorze Mirrormere i obral to miejsce na zalozenie wspanialego miasta - Khazad-dum.

w tym samym miejscu rozstrzygnela sie wielka wojna pomiedzy krasnoludami a orkami, ktora rozpoczela sie, kiedy Azog zabil Throra. rozjuszone krasnoludy zebraly olbrzymia armie i ruszyly na opanowane przez gobliny kopalnie Morii aby pomscic smierc krola. bitwa byla dluga i krwawa, ale pomimo znacznej przewagi liczebnej goblinow, to krasnoludy systematycznie zdobywaly przewage. w koncu, przed sama brama Morii, wlasnie w dolinie Azanulbizar, Dain Ironfoot zabil Azoga co zakonczylo cala wojne.

tyle historii... czas na kolejne pytanie... moze sie w koncu ktos wykaze jakakolwiek wiedza? chyba, ze takowej nie posiadacie?

pytanie 3: Jak w common speech nazywani byli hobbici?

Nimrodel 
Szara przystań

Posted: Wed May 05, 2004 6:17 am   

hm.. :P

pherianah?

:hmm:

"Everybody lies"

Gregory House

http://wirtualni.wp.pl/uid,51845,wizytowka.html
http://madammewendy.bloog.pl

v3rt
Czarna Otchłań Morii

Posted: Wed May 05, 2004 9:19 am   

niestety, nie. do Twojego posta, Nimrodel, wkradla sie tez literowka - prawidlowa forma to periannath. a poprawna odpowiedzia nie jest ona dlatego, ze tak hobbitow nazywaja elfy :) czekam nadal na odpowiedz, siegac po ksiazki, zagladac do appendixow na koncu!

Morgul 
Mroczny Lord

Posted: Wed May 05, 2004 9:22 am   

hafflic? Zresztą nie wiem jak to się pisze ale chodzi o niziołki... Choć tak byli nazwani tylko w śnie Boromira i Faramira...

Ara:) 
Jaskinia Sheloby

Posted: Wed May 05, 2004 10:33 am   

Chodzi tu o literkę 'k' i to na nią zaczyna się ten wyraz. Udało mi sie odgadnąć, ale niestety nie zapisałam nazwy ...

Galad 
Moderator

Posted: Wed May 05, 2004 10:51 am   

kuduk? :hmm: :hmm:
in Mordor where the shadows are."

Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You can attach files in this forum