Władca Pierścieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Główna: Władca Pierścieni, Hobbit, Zwiastuny
Katalog: Strony fantasy
Polecane: Opowieści z Narnii, Wiersze miłosne, NLP
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy
Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  Chat

Previous topic «» Next topic
Literatura godna polecenia...badz nie.
Author Message
Beren 
Jaskinia Sheloby

Posted: Tue Mar 16, 2004 8:19 pm   

Ja ostatnio czytałem i bardzo mi się podobają książki SF braci Arkadija i Borysa Strugaccy. Czytałem "O prawdziwej przyjaźni" i "Próba ucieczki" teraz dałem koledze kolejną książke i pożycze sobie od niego "Milion lat przed końcem świata" czy coś takiego.

Antoine de Saint-Exupery

Ozz 
Hooliganin

Posted: Thu May 20, 2004 1:18 pm   

Ostatnio czytam Emila Zole, jego ksiazki po kolei, mam za sobą Kartkę Miłości, jestem w trakcie Nany, wg mnie on był genialny, wielki pisarz, polecam bardzo, choc moze ksiazki sa troche trudne. Ale warto, naprawde są to genialne dzieła! Zola potrafił niesamowicie zbudować klimat XIX wieku i poszczególncy wydarzeń. Geniusz :twisted:

Elwinga
Na Drodze Do Bree

Posted: Tue Jun 01, 2004 10:44 am   

No, Zola jest znakomity! I nie tylko daje obraz na XIX wiek. On jest uniwersalny. W ludziach dzieje sie to samo co wtedy - co opisywał. Mam wrażenie, że można sie od niego sporo nauczyc, zwłaszcza o tej brzydszej stronie psychiki.

Galad 
Moderator

Posted: Sun Jun 13, 2004 6:30 pm   

ja nie polece nic nowego bo jz wiele osob polecilo ta ksiazke a mianowice: Achaja :) Ksiazka sper a wszystkie pozytywne recenzje na jej temat nie sa przesadzone. Ech a na 3 tom trzeba poczekac do jesieni :roll:

A choc wlasciwie jeden tytl moge zapodac: Piąta Kobieta. Ator: Hanning Mankell - Szwed
Jest to kryminal osadzone jak sie latwo mozna domyslec w Szewcji ale ksiazka zaczya sie od morderstwa 4 zakonnic i tytlowej piatej kobiety w Algierii. Moze nie bede jz wiecej zdradzal ale ksiazka jest godna polecenia (przynajmniej ja tak mysle) :)

EDIT: tak widze ze w s mie malo napisalem o tej drgie ksiazce to moze dodam ze jest jedna ofiara br talnie zamordowana i zaginiecie bardzo dziwne bowiem w kwiacarni jest kal za krwi ale nic nei zginelo... glownym bohaterem jest K rt (tak jak wszystki znany K t z Ni vany) Wallan

so y klawait si ozwalila i ni og pisac :/ :/ :/ :/
in Mordor where the shadows are."

Nairthilka
Na Drodze Do Bree

Posted: Sat Jun 19, 2004 10:34 pm   

Chciałabym Wam polecić książki Jonathana Carrola. Szczególnie "Dziecko na niebie" i "Kości księżyca". Carrol jest naprawdę świetnym pisarzem. Świat wykreowany w jeo powieściach bardzo wciąga, wydaje się być taki realny, a jednocześnie czytelnik zdaje sobie sprawę z tego, że to co czyta nie mogłoby się wydarzyć.
Poza tym polecam książkę Paolo Cohelo "Demon i Panna Prym". W tej powieści można znaleźć prawdę o samym sobie, refleksję na temat dobra i zła. A poza tym świetnie się ją czyta!

Nienor
Członek Białej Rady

Posted: Sat Jun 19, 2004 11:01 pm   

...jak wszystkie książki Cohelo. Ona ma bardzoe przysfajalny styl. Ale "Demon i panna Prym" nie zachwyciły mnie szczególnie. Dla mnie zdecydowanie najlepsze były "Alchemik" , bo to książka w której znajduję sporo motywacji i pocieszenia dla mnie oraz "Weronika postanawia umrzeć".
A ja chciałam polecić "Jesień średniowiecza" Huizingi. Dla wszystkich którzy interesują się śreniowieczem, obyczajami i sztuką. Nie przeczytałam jeszcze całej ale po lekturze kilku rozdziałów mogę ją śmiało polecić. I chyba największą rekomendacją jest to, że zamierzam ją przeczytać mimo, że już zdałam egzamin z historii sztuki :)

Ara:) 
Jaskinia Sheloby

Posted: Sun Jun 20, 2004 9:43 am   

Ja na urodzinki dostałam książkę pt. "Trucizna". Trochę zraził mnie napis na okładce "Dla dzieci i młodzieży". Ale muszę przyznać, że zostałam mile zaskoczona. Jest to w gruncie rzeczy bajka, ale ma w sobie dziwne przesłanie, którego dziesięciolatek raczej by nie zrozumiał. Poza tym książka jest śwetnie napisana, bardzo wciąga i mozna znaleźć w niej wszystko - począwszy od nutki strachu, przez chwilę wzrusznia, aż po odrobinę humoru (czasem jedno zabawne zdanie umieszczone w jakimś pełnym napiecia momencie jest tak trafnym zabiegiem, że śmiejesz się głośniej niż z 'typowo' śmiesznych gagów).
No i trafia do mnie filozofia książki - "Nie ważne kim jesteś, ważne na kogo wyglądasz". Dodam tylko, że "Trucizna" jest umieszczona w realich fantasy :)

Agatin-K 
Lady Sith

Posted: Sun Aug 01, 2004 3:45 pm   

Jeśli chodiz o ksiazki niegodne polecenia...
Margit Samdemo-Saga o ludizach lodu. Czytałam od tomu 33 do ostatniego-ta skiazka wrecz zniewala nudą i głupotą. Jest bardzo, bardoz prymitywan (glównym bohaterom z reguly jendo w glowie-czy tez raczje w kroczu) i choc są lepsze i ciekawsze mometny i nawet jakiegoś przeslania da sie wyszukać (z mikroskopem) to ejdnak ta ksiazka mi sie nie pdoba. Taka zawilosć i taka beznadzieja...
Hey!

Nie zapomnijcie o mnie... ;p

MÂątwa
Guest
Posted: Fri Aug 06, 2004 10:50 am   

A ja chcialbym wszystkim polecic dwie ksiązki George Orwella: "Folwark zwierzecy" oraz "Rok 1984". Przede wszystkim tą drugą. Świetnie jest przedstawiony klimat panstwa totalitarnego.

Pozdro

Keira 
Szara przystań

Posted: Fri Aug 06, 2004 11:05 am   

Warto też przeczytać taką skromną, króciutką pozycję: "Oscar i Pani Róża". Ksiązka porównywana do "Małego Księcia"...hmm...jak dla mnie dużo lepsza, cieplejsza :) Czyta się dobrze, ma zaledwie 70 pare stron i swoje przesłanie. Jest jak jasny promyk, daje optymizm i siłę, chociaz jest smutna... Opowiada o chorym chłopcu, który zaczyna pisac listy do Boga... :) Trudno powiedzieć coś więcej... Naprawde warto...To jeszcze podam autora:Eric-Emmanuel Schmitt

I dla odmiany ksiązka Nigela Barley'a "Niewinny antropolog" :) Nigel Barley jest angielskim antropologiem, który pojechał na badania terenowe do Kamerunu, aby zapoznać się z kulturą ichniego plemienia Dowayo. Ksiązką jest zapisem zwyczajów, rytuałów, życia codziennego Dowayów, ale takze przezyć autora, pokazuje róznice kulturowe pomiędzy Europoą a Afryką, jest napisana przystępnym językiem, zawiera sporo zabawnych anegdot, a lektura pozwala poszerzyć wiedzę ;] Szczególnie polecam tym forumowiczom, którzy fascynują się Afryką, kulturą, obrzędowością albo geografia itp. :)

B. Leśmian

Anlis Gamgee 
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Fri Aug 06, 2004 1:29 pm   

To ja może zapodam coś podobnego do tej drugiej pozycji, tylko made in Poland: Gringo wśród dzikich plemion Wojciecha Cejrowskiego. Książka przedstawia zwyczaje indian, tropiki itd., ale nie jest to w rzadnym wypadku publikacja naukowa. Napisana z humorem, naprawde świetnie się czyta.

[koniec spojlera]

Sługa Saurona
Rivendell, Dom Elrond'a

Posted: Sat Aug 14, 2004 8:56 pm   

Ja chyba jako jedyny stare dobre klasyki podam :P . "Trzej Muszkiterwie", "W 20 lat później". Tak to polecam jeszcze( tylko dla fanów Star Wars bo innym do do gudtu nie przypadnie) "Wojny łowców Nagród". A no i "Kod Leonarda Da Vinci" ( dość kontrowersyja, na szczycie bestselerów)

Nazg 
Wodogrzmoty Rauros

Posted: Sat Aug 14, 2004 9:04 pm   

Ha, "Kod Leonarda da Vinci" tyż polecam, bo świetna książka i czyta się jednym tchem. Zakombinowana, trzeba mieć dość mocno narąbane, żeby coś takiego wymyślić, ale jest w porządku. Nawet moja mama nie mogła się od tego oderwać, jak jej podrzuciłam ;) . Teraz się zamierzam na "Demony i anioły" tego samego autora, Dana Browna, zdaje się. Ktoś zna jeszcze jakieś inne jego książki? Jakieś oprócz tych dwóch w ogóle napisał?

Nimrodel 
Szara przystań

Posted: Fri Aug 20, 2004 9:06 am   

Polecam ksiazeczki Umberto Eco.. imie rózy :)
ksiazka naprawde ciekawa.. sicsle opisujaca zycie w sredniowiecznym opactwie.. :)

"Everybody lies"

Gregory House

http://wirtualni.wp.pl/uid,51845,wizytowka.html
http://madammewendy.bloog.pl

Galad 
Moderator

Posted: Fri Aug 20, 2004 12:50 pm   

jak juz mowa o bestselerach to trzeba wspomniec o Harlanie CObenie :) Czytalem Nie mow Nikomu i bylo super ! Swietny ktryminal swietnei napisanu. Czyta sie naprawde jednyk tchem (nawet jeden dzienj wystarczy wcale nie ciaglego czytania..) :) Niedugo (jak mi oczy sie polepsza - dzisiaj bylem u okulisty i mam wad wzroku... - 0.25 :lol: ;] )
in Mordor where the shadows are."

Nienor
Członek Białej Rady

Posted: Sat Aug 21, 2004 12:40 pm   

Taż polecam "Imię róży", choć tego polecac właściwie nie trzeba. Przeczytałam tą książkę jednym tchem, mimo, że jest tam dużo polityki, zwrotów łacińskich itp. A wiecie, że to powieść postmodernistyczna?
I polecam też "Baudolino: tego samoego autora. Na początku trochęmnie nużyła ale akcja się rozkręciła. Powieść jest zabawna, mówi o średniowiecznej manii poszukiwania krainy doskonałej. Występuje tam wiele ciekawych krain i stworów - średniowiecznych motywów zoomorficznych z których czerpie fantasy.

Riatha 
Wodogrzmoty Rauros

Posted: Sat Aug 21, 2004 7:08 pm   

Jest autor którego chcialam polecić wszystkim fanom fantasy... Dennis L.McKiernan... na Polski przetłumaczono chyba tylko trzy jego książki: "Podróż Lisiego Jeźdźca","Oko łowcy" i "Smoczy Kamień"... Gorąco polecam ;]

Jan Kasprowicz

Ozz 
Hooliganin

Posted: Tue Aug 31, 2004 8:59 am   

No to taaa... O Kodzie LDV była już mowa, więc też sie tylko podpisze ;)
Ale teraz inne książki - Achaja - z Fabryki Słów, więc za niecałe 30 zł, dotychczas dwa tomy się ukazały. Autorem jest Andrzej Ziemiański. www.fabryka.pl - kilka szczegółow dotyczących jej i iiiinych z FS.
Co do samej książki, to choć I Tom średni jest, to II jest tak fantastyczny, że szkoda gadać :D Polecam, warto kupić, i to jak bardzo warto! Za 29 zł! :)
Inne książki, to seria E. Haydon o bajarce Rapsodii, w serii książek, z których pierwsza nazywa się własnie Rapsodia :) Też podzielone tomowo. Również fantasy. Bardzo oryginalne i dosyć wciągające, jednak Achaja lepsza.
Acha, i polecam pierwszy tom mojej powieści fantasy, którą napisze ze jakieś półtora roku, jak wiatry będą sprzyjać i będe miał czas na pisanie i zagłębianie się w kilka(naście) różnych mitologii, książek o polityce, psychologii, wojsku, itd... Zobacyzmy :roll:
Pozdrf.

hyhy teoche się zpózniłes Ozz bo o Achai byla juz mowa tyle razyyyyy :P - Galad

Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You can attach files in this forum
You can download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version