Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Posted: Wed Dec 24, 2003 10:25 am Linuks - czyli jak zlamac monopol?
Dyskusja o nalotach przerodzila sie w dyskusje o Linuksie, wiec przenosimy ja tutaj. Polecam wszystkim lektore jej, bo w przyszlosci, gdy linuks bedzie badziej poplularny swiadomosc alternatywy wobec Windwsow bedzie wskazana
nagg
Ja w dziedzinie Linuxow jestem zielony, naszczescie mam szczescie (:P) miec brata ciotecznego, ktory jest w temacie... ale jeszcze nie zasiegnalem jego opinii. Ja opieraalem sie na http://tryoutlinux.com/best.html piszac tamte slowa
Quote:
Microsoft daje produkt z przed 5 lat za 400 zl i to jeszcze w wersji OEM (program przypisany do kompa, lub danej czesci - jesli wymieniasz kompa musisz kupic nowy) To to jest paranoja. Dlatego powaznie zastanawiam sie nad ktoras z odmian Linuxa - narazie pewnie zacze od Lindows ktore wraz z paroma progarmami w pakiecie kosztuja ok 250 zl i maja licencje "per family" czyli jak w domu macie z trzy kompy, to nie musicie kupowac od j*****go monopolisty za 1200 zl Windowsow, tylko Lindowsa za 250. Fuck Microsoft! Sorry, wkurzylem sie. Oczywiscie, mozna kupic Windowsy "per user" a nie "per computer", ale te "per user" kosztuja ok 3 razy wiecej... To jest normalnie poj***ne (sorry raz jeszcze!)
(ta reszta opcji jest oczywiscie bardzo tendencyjna, wogole takie porownania sa tendencyjne )
Nad Red Hatem sie zastanawialem, ale w koncu nie dotarlem do informacji, czy jest on okienkowy, czy nie? Wiesz moze? Bo ja jednak, w swoim zacietrzewieniu chyba az tak hardcorowy nie jestem, by funkcjonowac bezokienkowo...
W Red Hacie jest kilka trybów graficznych. Ja pracowałem tylko w jednym z nich (nazywa się KDE) i dosyć przypominał on Windowsa (czyli pulpit, pasek zadań, menu K (czyli takie menu start) no i oczywiście okienka!).
A wisz jak jest z kompatybilnoscia? Chodzi mi o to jakie programy dzialaja - wiem juz, ze dziala odpowiednik office - OpenOffice; a Gry? Wlasnei to mnie martwi - chyba na Lindowsie Counter Strike chodzi, a tu? Niestety jest to jedyna gra na ktorej mi zalezy - dalej to wystarczy mi notepad i jakas prosta przeglaadrka...;) Bo GG chyba tez chodzi bez jakiegos problemu?
Tak czy inaczej zacheciles mnie, i juz sciagam Aurox'a
Co do programów, to rzeczywiscie są przeróżne odpowiedniki (Office jest chyba domyślnie wgrany pod Auroxem), co do GG, to nie mam pewności, ale na pewno działa odpowiednik Kadu-Kadu.
Jeśli chodzi o gry, to to jest właśnie wielki minus Linuxa. Nie jestem pewien-zasięgnę rady u moich kolegów i coś na ten temat napiszę-ale jak na razie nic mi nie jest wiadome o tym, aby coś działało. Chyba są jakieś emulatory Windowsa na Auroxa, ale co do tego też muszę się popytać. No i oczywiście, jak emulator, to sam zużywa troche mocy komputera, więc przy słabym sprzęcie i wymagających grach, może nie działać.
Oczywiście (wyjaśniam, gdyby nie wszyscy wiedzieli) wgrywając Linuxa nie trzeba się pozbywać Windowsa. Można mieć spokojnie 2 systemu operacyjne, tylko trzeba zaopatrzyć się w jakiś program do bootowania, czyli wybierania przy uruchamianiu komputera, na którym systemie chcemy aktualnie pracować.
Jeszcze propos Auroxa, to przed instalacją radzę zapoznać się z literaturą fachową lub jakąś stronką interenetową, ewentualnie popytać znajomych, gdyż nie jest to takie proste jak w windowsie (czyli nie wystarczy klikać next i OK, tylko trzeba coś niecoś wiedzieć). Linux wymaga utworzenia specjalnych partycji (można to zrobić przed instalacją lub w jej trakcie) i wypadałoby przynajmniej w minimalnym stopniu orientować się o co chodzi.
W każdym razie powodzenia!
Mam tego swiadomosc... dlatego narazie nie bede w to wchodzil... musz sobie znalesc jakis czysty dysk w domciu, i jak bede mial chwile czasu to bezsteresowo sie pobawie... zreszta musze na spytki mojego brata wziac, bo on jest dobry e te klocki
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum