Władca Pierścieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Główna: Władca Pierścieni, Hobbit, Zwiastuny
Katalog: Strony fantasy
Polecane: Opowieści z Narnii, Wiersze miłosne, NLP
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy
Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  Chat

Previous topic «» Next topic
Lektury wg MEN 2007
Author Message
Arina 
Mallorny Lothlórien

Posted: Fri Jun 01, 2007 3:26 pm   Lektury wg MEN 2007

Wydzielone z "Masz doła? - podziel się!" - Keira
------------------------------------------------------------------------------

aniusia-nan wrote:
i klamka zapadła rodzi się we mnie milion wątpliwości ;(

Zawsze możesz zmienić zdanie i przenieść się do innej szkoły, jeśli ta Ci nie będzie odpowiadać :)
aniusia-nan wrote:
aha i minister G. zmienił mi lektury na książki które stanowczo należą do tych które powinno się czytać tylko jak się chce...
Widziałam listę i aż mi się włos na głowie zjeżył, już on chyba nie ma co robić i szuka dziury w całym.
Gombrowicza wycofał, do Dostojewskiego się przyczepił... ech... i pewnie za jakiś czas do szkół wporwadzi nowe podręczniki z nowym programem a stare pójdą na śmietnik, Sensu w tym żadnego nie widzę.

|Henry Albraight|

Keira 
Szara przystań

Posted: Fri Jun 01, 2007 9:56 pm   

Ja mam nadzieję, że po rozpętaniu się burzy w sprawie lektur, jednak nie wprowadzi tak rażących zmian. W końcu do 20 czerwca można zgłaszać uwagi do tej listy.
Aczkolwiek propozycja cholernie bulwersująca. Nie kochałam Gombrowicza, przez "Inny świat" nie przebrnęłam, ale uważam że są książki, które każdy człowiek z ogólnym wykształceniem powinien poznać. Choćby z omawiania na lekcji ;)
A pomysł przerabiania Dostojewskiego we fragmentach. żenada. Prowadziłam lekcję ze "Zbrodni i kary" i nie wyobrażam sobie wycięcia z niej jakiegoś fragmentu. Tu trzeba znać całość, żeby zrozumieć.
I to jego zacietrzewienie w sprawie Sienkiewicza, ze niby go wycofało SLD i UW, przecież Heniek się trzyma w kanonie od lat. Albo ja chodziłam do dziwnych szkół.
I po co papieża książkę wciska?
W LO nie ma czasu na przerabianie wartościowszych literacko lektur, a przecież o to chodzi. O literaturę, a nie o ideologizację.
Zła jestem, ale wierzę, że nie skończy się ta historia tak fatalnie.

K. I. Gałczyński

BAT 
Martwe Bagna

Posted: Sat Jun 02, 2007 9:56 am   

Keira wrote:
Zła jestem, ale wierzę, że nie skończy się ta historia tak fatalnie.

Oj to się rozczarujesz :-( Skoro mundurki wprowadził ;-) to to też zrobi... ażstrach pomyśleć co będzie później.. brrr..

"Dwie zasady gwarantujące sukces:
1. Nigdy nie mów nikomu wszystkiego"

Keira 
Szara przystań

Posted: Sat Jun 02, 2007 10:41 am   

Tylko że mundurki mają społeczne poparcie jednakowoż ;) Przejrzyj sondaże.
A taka lista lektur raczej nie będzie budziła zachwytu.

K. I. Gałczyński

Arina 
Mallorny Lothlórien

Posted: Sat Jun 02, 2007 11:01 am   

Keira wrote:
I to jego zacietrzewienie w sprawie Sienkiewicza, ze niby go wycofało SLD i UW, przecież Heniek się trzyma w kanonie od lat. Albo ja chodziłam do dziwnych szkół.

Też miałam Sienkiewicza, a o ile pamiętam to on mi się przwijał od gimnazjum do końca szkoły, więc nie rozumiem dlaczego ten hałas, że go wycofano. Zgadzam się z tym, że Dostojewskiego nijak nie da się prerabiać w kawałkach, bo to się mija z celem. A papieża wciskanie też nie wiem po co, bo jego utwory są dobre, ale niestety trudne, a widząc, jak w szkołach wygląda przerabianie lektur( czyli trzy- cztery lekcje, sprawdzian ze znajomości i następna)to też bez sensu.

|Henry Albraight|

Milva 
Moriannon I Brama Mordoru

Posted: Sat Jun 02, 2007 3:06 pm   

Quote:
to jego zacietrzewienie w sprawie Sienkiewicza, ze niby go wycofało SLD i UW, przecież Heniek się trzyma w kanonie od lat.

że co?! Henrysia? Sienkiewicza? Mą miłość? WYCOFAĆ?!
Nie, płakać mi się chce. Ja uciekam z tego kraju. Bo już za późno. Jedyne, co go może uratować to zamach stanu połączony z defenestracją.
Niech wróci monarchia. Polska potrzebuje króla.

A moje samopoczucie nadal nie jest najlepsze. A jak już pomyślę, że w poniedziałek chemia to mam ochotę zapaść się pod ziemię.

Keira 
Szara przystań

Posted: Sat Jun 02, 2007 5:23 pm   

Henia Giertych nie odpuści. I nikt go nigdy nie wycofywał. Tyle że była dowolność, a teraz mają być 4 pozycje przymusowo :P

K. I. Gałczyński

Nimloth 
Jaskinia Sheloby

Posted: Sat Jun 02, 2007 6:41 pm   

Milva wrote:

Nie nie, lepsza anarchia :twisted:
I po co komu ta zamyła z lekturami? :hmm: czyżby Giertyś chcial sprawic wrazenie, ze cos robi, ze zmienia Polskę? :P
Dziwna rzecz z tymi rzekami i drogami.Widzi się je jak pędzą w nieznane i nagle nabiera się strasznej ochoty,żeby samemu też znaleźć się gdzie indziej,żeby pobiec za nimi i zobaczyć,gdzie się kończą...

Arina 
Mallorny Lothlórien

Posted: Sat Jun 02, 2007 8:24 pm   

Milva wrote:
Tylko mi tron zbudujcie, a obiecuję, że będzie lepiej :green:

|Henry Albraight|

Milva 

Posted: Sat Jun 02, 2007 8:54 pm   

Arina wrote:
Tylko mi tron zbudujcie,

Tron to nie problem, na Wawelu, bodajże w Sali Senatorskiej już jeden stoi. Insygnia Chrobrego odtworzono, a nawet się następca Sasów znalazł :P . Książę Saksonii posiadający prawa do polskiego tronu już potwierdził swoją gotowość do jego objęcia :P . Osiemdziesięcioletni staruszek, Niemiec, ale raczej w porządku, mówi po polsku, sprawy naszego kraju go interesują... Myślę, że by się nadał ;) . A poza tym, jest bardzo wielu samozwańców, rzekomych potomków Piastów i Jagiellonów. Najpierw trza byłoby zająć się usunięciem już urzędujących władz :lol: .
Ależ szczwane plany tu układamy :P . Jeszcze rzeczywiście uznają nas za anarchistów. Zresztę trudno nie być anarchistą, kiedy patrzy się na sytuację Polski.

BAT 
Martwe Bagna

Posted: Sat Jun 02, 2007 9:48 pm   

Arina wrote:
Tylko mi tron zbudujcie, a obiecuję, że będzie lepiej

Arina na prezydenta! :-P

Gdzieś słyszałem, że ten pomysł z lekturami nie był pomysłem Giertycha ( :kill: ) tylko kogoś innego... Giertych ( :kill: ) chce go "tylko" wprowadzićw życie :wariat:

"Dwie zasady gwarantujące sukces:
1. Nigdy nie mów nikomu wszystkiego"

Milva 

Posted: Sat Jun 02, 2007 9:57 pm   

Grr, a ja najchętniej bym wprowadziła w życie stosowanie defenestracji wobec niektórych polityków. Bliski kontakt ich tyłków tudzież pustych łbów z twardym i zimnym brukiem zdziałałby cuda. Zaraz by im rozum wrócił.
Ale jedyne, co mnie, jako tako, pociesza to fakt, że Giertych rzeczywiście jest przeciwny wycofywaniu Sienkiewicza. To podstawa, którą każdy musi znać. Jedyna rzecz, co do której zgadzam się z naszym wspaniałomyślnym ministrem.

Keira 
Szara przystań

Posted: Sat Jun 02, 2007 11:24 pm   

Ba, ale czy 4 obowiązkowe powieści Sienkiewicza to nie za wiele? Szczególnie Aż 2 w liceum! Ja nic do Henia nie mam, ale to jest miła beletrystyka, akurat dla gimnazjum. W LO jest/za moich czasów było :P dużo lektur, trudno się z wszystkim wyrobić, a w pozytywizmie już w ogóle - prawie same cegły [i nowele]. Stanowczo przesunęłabym Sienkiewcza do gimnazjum i SP :P
Jakkolwiek lubię Ogniem i mieczem a i Stasia i Nel ciepło wspominam, jednakowoż z literackiego punktu widzenia jest wiele, nazwijmy to, ambitniejszych i bardziej kształcących ksiażek :P Sienkiewicz był dosyć schematyczny i powtarzał się :P

K. I. Gałczyński

Mati_00 
Upiory Pierścienia

Posted: Sat Jun 02, 2007 11:37 pm   

ale on jest dobry bo promuje Polskość i patriotyzm i wiarę w Jedynego Boga...

żaaaaal, że takie ******** kierują naszym krajem...aż krew zalewa...oła, żyłka mi poszła :rip:

Platon

Milva 

Posted: Sun Jun 03, 2007 12:07 pm   

Keira wrote:
Ba, ale czy 4 obowiązkowe powieści Sienkiewicza to nie za wiele?

Rzeczywiście, 4 to może jednak za dużo. "W pustyni i w puszczy" przykładowo, to jednak trochę ciężko byłoby omawiać w liceum :P . "Krzyżacy" w SP, tak jak było do tej pory, ale "Trylogia" ? Sama nie wiem, co z tym zrobić. Po co w ogóle coś zmieniać?!
Mój Boże, najgorzej mają dzieci, które dopiero zaczynają naukę... Ile chorych zmian ich jeszcze czeka? ;/

Keira 
Szara przystań

Posted: Sun Jun 03, 2007 1:59 pm   

Nie mówię, że wszystkie 4 w liceum :P W LO ma być "Quo vadis?" i nadal "Potop", a wcześniej w SP "W pustyni..." i w gim "Krzyżacy". Za moich czasów też tak bylo. No, oprócz "Quo...". No i jeszcze w przeciągu 9 pierwszych lat edukacji 3 nowele. Generalnie to nie był zły układ.
Irytujące jest to jak Giertych z Sienkiewiczem pogrywa, bo na dłuższą metę krytyce nie chodzi o Henia. Tylko o Dobraczyńskiego [wtf?], o papieża [po co? no litości!], o to co wyrzucił.
Argument, dlaczego wykreślić Geothego albo Dostojewskiego? Bo nie ma czasu, a trzeba coś dodać... :wariat: Taa, i to gadanie, że nauczyciele mogą dodatkowo przerabiać pozycje wybrane do wywalenia. Ciekawe kiedy. Wątpię, żeby uczniowie [i nauczyciele] zostawali po godzinach celem omówienia "Jądra ciemności" albo "Ferdydurke".

A dzisiaj w radiu ZET u Olejnik zabłysnął wicemin. Orzechowski:
- na hasło Szmajdzińskiego [SLD], że oni nie wykreślili Sienkiewicza, Orzechowski odparł, że im się nie podoba dowolność [1 nowela, 1 powieść], że musi być KANON.
- wypowiedź, że na języku polskim ma być kształtowany DUCH NARODOWY i temu służą pozycje Dobraczyńskiego...
Zwątpiłam. Zawsze myślałam, o ja głupia i naiwna, że język polski ma rozwijać m.in. gust literacki, dać okazję [może przymusową, ale jednak] do zapoznania z arcydziełami literatury, różnymi gatunkami literackimi, że ma inspirować... Cóż, no to wiadomo, czemu nie Goethe, czemu nie Dostojewski. Oni polskiego ducha nie budowali.
Wszystko rozkosznie, ale my już nie żyjemy pod zaborami, a w takich realiach i dla tamtych Polaków pisał Sienkiewcz "ku pokrzepieniu serc".

K. I. Gałczyński

aniusia-nan 
Rivendell, Dom Elrond'a

Posted: Sun Jun 03, 2007 3:00 pm   

"Strach się bać je je... normalnie strach się bać je je!"

Ucichły problemy z mundurkami musieli narobić szumu wokół czegoś nowego :kill:

"Nie ma jak je je... przed demokracją zwiać je je!"

Milva wrote:

I niech wybiorą tego króla zanim drób sam się ukoronuje ;/ zresztą nie byliby pierwsi :kill:

"Demokracja prowadzi do dyktatury."
Jakiś tydzień temu znalazłam ten cytat i mnie gnębi ;/ pewnie za rządów Kwaśniewskiego by mi tak nie utkwił w pamięci ;P

Wracając do lektur to rząd i nie tylko ostatnio robi wszystko, by nas zniechęcić do chrześcijaństwa, teraz jeszcze te lektury, tylko niech się potem nie dziwią jak będzie coraz mniej katolików bo jak wiadomo Polska przekorna najbardziej była związana z kościołem kiedy nie miała do tego prawa i było to zabraniane więc teraz jak nam ten kościół wpychają wszystkimi siałam to ludzie się odwrócą plecami ;( i nawet bardzo się nie dziwie

Dajcie nam uczniom i naszym nauczycielom robić swoje zostawicie w spokoju już tą oświatę! Proszę:dark:
z "Psalm" Wisławy Szymborskiej

Włóczykij 
Martwe Bagna

Posted: Sun Jun 03, 2007 3:36 pm   

Keira wrote:
A dzisiaj w radiu ZET u Olejnik zabłysnął wicemin. Orzechowski:

nie tylko on ;) Cymanowski (?? z PISu jakiś koleś, przekręciłem nazwisko) powiedział: "roman jedzie po bandzie, to dla mnie lekka przeginka" :) podziwiam "zioma" ;)

Nimloth wrote:
Nie nie, lepsza anarchia :twisted:

Państwo chcę rządzić nami, nie potrzebujemy państwa: rządzimy się sami ;)

A odnośnie książek to poza Geothe'm nie czytałem więc nie wiem ile w tej zmianie jest słuszności ;)

aniusia-nan wrote:
Wracając do lektur to rząd i nie tylko ostatnio robi wszystko, by nas zniechęcić do chrześcijaństwa, teraz jeszcze te lektury, tylko niech się potem nie dziwią jak będzie coraz mniej katolików bo jak wiadomo Polska przekorna najbardziej była związana z kościołem kiedy nie miała do tego prawa i było to zabraniane więc teraz jak nam ten kościół wpychają wszystkimi siałam to ludzie się odwrócą plecami ;( i nawet bardzo się nie dziwie

jeśli ktoś WIERZY to go nie zrażą te lektury ;/

Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You can attach files in this forum
You can download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to: