Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
"Strach się bać je je... normalnie strach się bać je je!"
Witam, koleznki nie znam, wiec miło mi. Mocne slowa tu czytam sobie. To oczywiscie normalne, ze mlodziez buntuje sie, ale jak jest okazja, to pozwole sobie pokiwac palcem i pokazac druga strone monety.
Wogole ostanio widze, ze druga strona monety jest bardzo passe. Jestem pod wrazeniem medialnej sily lansujacej jedynie sluszna strone. Jest to o tyle ciekawe, ze wiele buntowniczych dusz daje sie latwo manipulowac przeciwblachostkom. No ale wierze, ze z czasem do tego kazdy z nas dojdzie.
- Z tego utworu przeziera tęsknota za czasami PRL, w których byli megagwiazdami. Ale jak sobie przypominam, to w tamtych czasach zespołowi Lady Pank do głowy nie przyszło buntować się przeciwko komunistycznej, totalitarnej władzy. Za to było ich pełno w reżimowych mediach i na różnych Opolach. Teraz nagle los demokracji w Polsce zaczął im leżeć na sercu. Taki bunt jest wprost komiczny. W czasach, kiedy Lady Pank brylował na listach przebojów, my co roku dostawaliśmy wezwania do UB - twierdzi Budzyński.
Jeśli nie wiecie co to Armia, to pewnie w wikipedii znajdziecie odpowiedź.
To jest swietny przyklad, jak ci kotrym czesto przypisuje sie cechy oportunistyczne potrafia przedstawic rzeczywistosc. Czlowiek zaczyna faktycznie myslec, ze Kaczynski to faszystokomunista i dyktator a Kwasniewski to Wolność na Białym Koniu. To ciekawe o tyle, ze chyba juz w ksiazkach od historii ucza o KOR, Solidarności i PZPR. O górnikach, o protestac, o strzałach, o kłamstwach i krwi. Mniej sie mówi o cichych uwłaszczeniach, nietypowych fortunach oraz o willach pewnych polityków. Ludzie śmieją się, że Kaczyński mieszka w małym mieszkaniu na żolibożu gdy dwie wille i trzy działki prominenta nie budzą podejrzeń.
Sama decyzja o zmianie kanonu lektur jest typowym aktem władztwa. Nie pamietam od kiedy to w szkole jest demokracja i uczniowie sobie wybieraja lektury. Ja chodziłem do bardzo luźnego, prywatnego LO gdzie mielismy OLBRZYMIA swobode. Ale zawsze podkreslano - w szkole nie ma demokracji. Zal niektorych pozycji - ale jest to bardzo relatwyne. Widze tu wielu obrońców Goehtego i Dostojewskiego - zastanawiam sie czy ci miłośnicy sięgneli po inne dzieła niz te zawarte w dotychczasowym spise lektur? Wierzę, że tak. Pamiętajcie, że szkoła napewno pozwoli Wam na zrobienie dodatkowych zajęć - jakiegoś kółka literackiego, na którym moglibyście omówić usunięte pozycje. Wbrew temu co już słyszałem - to nie są ksiązki zabronione
Proszę Was tylko o zachowanie szczerości przed samym sobą - jeśli tego nie potraficie, lepiej chyba nie zabierać głosu w debacie publicznej, gdyż może sie okazać po latach, że jesteście gorsi od tych których pietnowaliście.
Na koniec o totalitaryźmie. Trzeba się wykazywać albo wielką naiwnością albo ogronma przenikliwościa by w zmianie kanonu lektur szkolnych doszukiwać się aktów totalitarystycznych. Pamiętajcie - władza w demokracji przedstawicielskiej przejawia się podejmowaniem decyzji bez pytania o zgode. To nie jest faszyzm, nawet jesli sie to nam nie podoba.
Dla osob które pierwszy raz widza administratora tego forum przypomne, że nie głosowałem na PiS oraz nie zgadzam się wieloma ich zalozeniami. Niemniej jestem fanem zdrowego rozsadku, co na razie mi na zdrowe wychodz. Pozdrawiam Was serdecznie
Posted: Mon Jun 04, 2007 9:25 pm
nagg wrote:
To ciekawe o tyle, ze chyba juz w ksiazkach od historii ucza o KOR, Solidarności i PZPR. O górnikach, o protestac, o strzałach, o kłamstwach i krwi. Mniej sie mówi o cichych uwłaszczeniach, nietypowych fortunach oraz o willach pewnych polityków. Ludzie śmieją się, że Kaczyński mieszka w małym mieszkaniu na żolibożu gdy dwie wille i trzy działki prominenta nie budzą podejrzeń.
Nagg, z mojego doświadczenia szkolnego wynika, że przy podstawowej historii trudno jest dobrnąć tak daleko. Niestety.
U mnie w klasie maturalnej skończyło się w okolicach II wojny światowej
Historia chyba najbardziej cierpi na 3-letnim LO. Szczególnie przy siatce 1-2-2, kiedy w pierwszej klasie zamiast zrobić średniowiecze całe, kończyło się na liźnięciu.
A wracając do lektur - tutaj akurat wszyscy mają wątpliwości, co do pomysłu Giertycha. A przynajmniej takie odnoszę wrażenie śledząc rozmaite dyskusje polityków. Premier ma wątpliwości, Markowi Jurkowi się nie podoba, że opozycja przeciw to w zasadzie normalne...
Ergo - bunt przeciwko nowemu kanonowi nie jest tylko buntem przeciwko aktualnie rządzącym.
A co do tego, że to demokracja. Owszem. Co nie zmienia faktu, że Giertych nie jest polonistą, nawet nauczycielem nie jest. [bynajmniej nie byłam fanką pani łybackiej ]
_________________ Spokój złoty i niesłychany
Pocałunki zielone jak paproć K. I. Gałczyński
Zgadzam sie - przegladajac liste usunietych ksiazek stwierdzam, ze sa to istotne pozycje w literaturze. Inna sprawa, ze jest duzo wartosciowych ksiazek. Jest to wiec kwestia subiektywna. Niemniej mam watpliwosci, czy zasluguje na tak zywiolowa reakcje? Glosy protestu powinny byc zawsze mile widziane, jako ze sa oznaka dobrej kondycji spoleczenstwa - ale niech to nie beda okrzyki "gwałt, gwałt"
Giertych nie jest polonista ani nauczycielem, ale nie znamy jego mechaniki podejmowania decyzji. Jak znam polityke to od decyzji merytorycznych sa sztaby ludzi. Przypomne tylko, ze ta postac ktorej przypisuje sie atrybuty kobyly skonczyla wydzialy Prawa oraz Historii, wiec co jak co, ale erudycji nie wypada mu odmawiac.
Nie zmienia to faktu, ze ostatecznie czuc wokolo tej zmiany czysty polityczny koniunkturalizm. Ale badzmy szczerzy - dla wiekszosci uczniow ta zmiana nie istnieje i gdyby nie media nigdy by sie o tym nie dowiedzieli.
Posted: Tue Jun 05, 2007 11:20 am
Cóż, jeśli minister tę zmianę wprowadzi, co mam nadzieję nie nastąpi, to uczniowie to odczują. A przynajmniej ci zainteresowani swoim losem, a w porządnych liceach takich nie brakuje
To że Roman skończył dwa kierunki i chce wyrzucić z kanonu klasyków literatury jest tym dziwniejsze.
Racja, jest wiele wartościowych książek, dlatego nieporozumieniem zdaje się być chęć wykreślania tych wielkich, aby wstawić mniej wielkie
Krótkie (tak było w planach) wyjaśnienie, uściślenie czy jak to nazwać?:
Dodając te cytaty wcale nie chciałam, by były jadowite czy zostały sensem notki!
Lady Pank znam bardzo słabo, wcale nie znam jego historii i właściwie to możesz mnie nazwać ignorantką, ale gdybyś nie podrzucił odpowiedniego linka to nigdy bym się nie dowiedziała o nim nic, bo jak wszystkie zespoły których posiadam, słucham tylko parę piosenek nie wdaje się w ich dyskografię (nie mówię, że w innych się jakoś namiętnie wczytuje) czy sposób kariery. Raczej nie mam szans pamiętać o tym jacy byli. Co do drugiego cytatu to nie jestem przeciw demokracji, jestem przeciwko temu co się dzieje teraz z naszą demokracją (naszą znaczy w Polsce). ;( Media czy rodzina (a może przypadkiem moja osoba) nastawiła mnie przeciwko obecnym osobą lub inaczej ujmując ich sposobom rządzenia.
Jeśli chodzi o słowa: "demokracja prowadzi do dyktatury" to znalazłam go w jakiejś książce z aforyzmami i teraz nie pamiętam czyje to były słowa, ale poszukam i uzupełnię.
Co do lektur to napisałam że nie podoba mi się pomysł z katolickimi lekturami i na razie się to nie zmieniło, bo jednak odrobinę mnie obchodzi co będę zmuszona czytać.
Ukłony dla szanownego administratora. (Czekam na kolejne uwagi)
_________________ "Czy można mówić o jakim takim porządku,
jeżeli nawet gwiazd nie da się porozsuwać,
żeby było wiadomo, która komu świeci?"
z "Psalm" Wisławy Szymborskiej
Posted: Thu Jun 07, 2007 10:07 am
Wybaczcie ze nie przesledziłem całego tematu ale panowie i panie, jestem skacowany , a z chęcią bym zobaczył jakie te książki mamy teraz, więc moze ktoś podrzucić liste ?:> byłbym wdzięczny , moge nawet przytulić za to
Naprawdę to jeszcze nic nie wiadomo, ale skopiowałam Ci jaka jest wizja:
"MEN przygotowało projekt nowej listy lektur szkolnych, na której - według mediów - zabrakło dzieł m.in. Gombrowicza, Witkacego, Kafki, Goethego i Dostojewskiego. Mają się za to pojawić utwory Jana Dobraczyńskiego i lektury związane z papieżem Janem Pawłem II. Giertych zastrzega, że nad zmianami będzie trwać dyskusja, w której każdy może zgłaszać swoje uwagi."
_________________ "Czy można mówić o jakim takim porządku,
jeżeli nawet gwiazd nie da się porozsuwać,
żeby było wiadomo, która komu świeci?"
z "Psalm" Wisławy Szymborskiej
Mati_00 , mogles zaatakowac dwie pozycje, i w moim odczuciu wybrales ta zla. Kogo jak kogo, ale ksiazka papieza polaka moim skromnym zdaniem zasluguje na pozycje w kanonie lektur obowiazkowych.
aniusia-nan, autorem przytaczanego przez Ciebie aforyzmu jest Platon. Niemniej nie nawiazywalem do niego w swojej polemice i wolalbym uniknac tego teraz. Przypuszczam, ze mozna by na ten temat prace magisterska napisac.
Chcialem tutaj napisac wywod na temat oceniania wladzy na wielu plaszczyznach, by pamietac, ze na jej ocena powinna byc wynikiem przeciecia wielu trajektorii. By nie patrzec na rozne sytuacje w dwoch wymiarach, w czerni i bieli. Ale niestey uznalem, ze to zadanie przerasta mnie czasowo
Za przyklad mozna wziac pania Szczypniewska ktora kupila podrobke torebki Coco Chanel.
1) Płaszczyzna imperium (władzy): mogla sobie kupic, to jej prywatna sprawa
2) Płaszczyzna prawna: nie mogla sobie kupic,
3) Płaszczyzna kulturowa: sugerowanie braku szacunku dla prawa, in plus oszczednosc
4) Szkodliwosc spoleczna: znikoma
6) Czyn swiadomy: niekoniecznie (ja np. nie znalem wczesniej logo CC, starsza osoba moze nie zdawac sobie sprawy z roznicy cen)
7) Stosunek spoleczenstwa do czynu: zblizony (tzn, wiekszosc tak robi)
Kontekst polityczny: tlo innych afer, ich skala i szkodliwosc spoleczna
9) osobisty, subiektywny i nieracjonalny stosunek, do ktorego kazdy z nas ma prawo
i zwroceniu na takie czynniki mozemy zaczac mowic, ze mamy zdanie na jakis temat. to tylko przyklad, wiec meritum nie zamierzam w tym temacie komentowac.
To bardzo niekompletny wywod, ale pokazuje pewien schemat, ktory moze sie dla niektorych wydac ciekawy. Pozdrawiam i zycze milego, cieplego popoludnia
Posted: Tue Jun 12, 2007 9:38 pm
Khehem. A ja uważam, że fakt, że papież był wielkim Polakiem jeszcze nie oznacza, że był wielkim literatem Być może był, nie wiem, nie czytałam. W każdym razie chodzi mi o to, że szacunek jakim obdarzany był i jest papież nie jest wystarczającym powodem, żeby wrzucać jego książkę do kanonu. Szczególnie, że literatura teologiczna nie należy do najłatwiejszych tekstów. I, jeśli już, to albo przerabiać jakiś fragment albo może lepiej omawiać dzieła papieża na lekcjach religii?
Mimo wszystko nie sądzę, żeby dużo osób przebrnęło przez "Pamięć i tożsamość".
A generalnie to zabawne, że chcieliby dać do kanonu papieża, a w argumentacji czemu nie Gombrowicz, Kafka czy Conrad pojawiają się stwierdzenia, że są... za trudni.
Joined: 10 May 2007 Posts: 42 Location: Ze szklanego ogrodu
Posted: Wed Jun 13, 2007 7:38 pm
Słyszałam, że książki papieża nie należą do łatwej literatury. Lektury są jakie są i pewnie już tak zostanie, bo wątpie żeby zmiany doszły do skutku. Masakra co to za rząd! Może o nich ktoś książkę napisze, bedzie świetna czarna komedia obowiazkowo ku przestrodze
_________________ "Ale nie warto składać przysięgi, że się noc przebrnie, kiedy się jeszcze wieczora nie widziało." [J.R.R. Tolkien]
http://jestem-czarownica.blog.onet.pl
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum