Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Posted: Sat Mar 19, 2005 11:02 am
Zgadzam sie Z Mati'm Gdy spotykają Aragora to jest czad:). Ta taka tajemniczość spoczątku myslałem ze po jakis poplecznik nazguli
_________________ "życie to kabaret, nie warto z niego zchodzić z niego za szybko" Dudi (Mój wcześniejszy nick "Palmar" Jest to mój nick do testowania forum.
Posted: Sat Mar 19, 2005 11:54 am
Mi bardzo podobał się 3 tom. Szczegulnie fragmenty o powstaniu w Shire. A do tego 2 tom-bitwa w Helmie:)
_________________ Tu jest potrzebna mądrość.
Kto ma rozum, niech liczbę Bestii przeliczy:
liczba to bowiem człowieka.
A liczba jego: sześćset sześćdziesiąt sześć
Mnie podobają się wszystkie tomy. Nie mam ulubionego Chociaż...no może czasem wydaje mi się, że najlepsza jest 3 część. Ulubionego fragmentu też nie mam. Jest tylko kilka takich, których nie lubię Jeśli chodzi o film to oczywiście RotK. Był chyba najbardziej zgodny z ksiązką. Na drugim miejscu FoTR, a na ostatnim TTT... Myślałam, że szlag mnie trafi przez elfy w Helmowym Jarze i Arwenę .
_________________ "Cóż jest większym darem nad miłość kota?"
Karol Dickens
Posted: Tue Mar 29, 2005 11:46 am
Mi podobają się wszystkie tomy, ale I i III wychodzą zdecydowanie na prowadzenie.
Natomiast jeśli chodzi o filmy...
I część była najbardziej wierna książce, za co ma u mnie wielkiego plusa, ale pozostałe nie były wcale złe. Chociaż mocno zirytował mnie fakt, iż Aragorn, przyszły król, przegrywa walkę z byle orkiem i spada ze skały...
Mimo wszystko Jackson dobrze wywiązał się ze swego zadania i każda część filmu zasługuje na oglądnięcie, bynajmniej nie jeden raz:).
jeśli miałabym wybrać tom, który przeczytałam najszybciej to byłby to tom II (zwłaszcze, że moj ulubiony, o czym już mówiłam... ) zaczelam go czytac jednego dnia po poludniu a skonczylam dnia następnego
_________________ Przede mną przepaść, zrodzona przez winę,
przez grzech Twój, Boże!... Ginę! ginę! ginę!
Jan Kasprowicz
Posted: Tue Apr 05, 2005 10:37 am
Osobiście mnie podobała się całość i nie zastanawiałam się dużo nad rozdzielaniem tego, chociaż swego czasu co do powieści tom II przyciągał bardziej moją uwagę.
_________________ Nie gardź jednak legendami, dziedzictwem odległych wieków, często bowiem się zdarza, iż stare niańki przechowują w pamięci wiadomości, które niegdyś największym nawet Mędrcom oddały usługi."
A moim zdaniem najlepszy jest tom I - w zasadzie da sie z pewna doza wyobrazni przeczytac tom pierwszy i trzeci i wiedziec mniej wiecej o co chodzi w calej ksiazce,ja sobie to wyobrazalbym tak,Fordo idize prosto do Mordoru a reszta druznyny podaza do Minas tirith,dalo by rade bez II tomu:D
Mi najbardziej podoba sie tom I jak to wszystko sie rozkręca i jak wszyscy sie dowiadują że jedyny pierścień przez wiele lat spoczywa w shire a z filmu to podoba mi sie III chyba tak jak każdemu tam najwięcej sie dzieje
_________________ Kto rzuci wyzwanie i lud z pomroki wskrzesi zapomniene. Potomek tego któremu przysięgli w wyrocznej godzinie drzwi przekroczy na ścieżce umarłych.
Posted: Thu Dec 21, 2006 2:11 pm
Esea seid wrote:
z filmu to podoba mi sie III chyba tak jak każdemu tam najwięcej sie dzieje
Całe szczęście, że dodałeś to chyba.
Ja nie jestem każdym.
Z filmu stanowczo najbardziej lubię cz. 1, bo ma w sobie najwięcej Tolkiena, najwięcej klimatu, najmniej zmian i jest po prostu perfekcyjnie dopracowana, piękna i wzruszająca. O.
A RotK ma za duzo zmian i jest trochę rozwlekły. Przy entym ogladaniu troche nudzi
A z ksiażki w kazdej lubię coś, czego nie mają pozostałe.
Powiem, ze najbardziej lubię FotR, bo to początek, pojawia się Obiezyswiat i w ogole, to zaraz mnie najdzie mysl, ze jak to! A druga! A cudowny rozdział "O ziołach i potrawce z królika"? To moze faktycznie TTT. Ale przeciez! No przeciez w RotK jest wiecej Faramira! I piekne zakonczenie.
Lubie wszystkie czesci. A w kazdej z nich mam swoje ulubione rozdziały.
_________________ Lubię szeptać ci słowa, które nic nie znaczą -
Prócz tego, że się garną do twego uśmiechu. B. Leśmian
Posted: Sun Feb 04, 2007 2:09 pm
Hmm, według mnie najlepszym tomem jest: ,,Drużyna Pierścienia". Dużo w niej tajemnic, swojego rodzaju akcji, a poza tym wędrówki. Osobiście uwielbiam książki w której bohaterzy nieustannie wędrują. Wiecie, coś jak Eragon, Wiedźmin itp. Tak, jednak tom I.
najbardziej podobal mi sie II tom, najlepiej mi sie go czytalo. w drugim tomie dzieja sie najciekawsze rzeczy, gollum przylacza sie do froda, pojawiaja sie drzewiec, rozpoczynaja sie bitwy itp.
Posted: Sun Feb 11, 2007 11:06 pm
Ciern wrote:
Hmm, według mnie najlepszym tomem jest: ,,Drużyna Pierścienia". Dużo w niej tajemnic, swojego rodzaju akcji, a poza tym wędrówki. Osobiście uwielbiam książki w której bohaterzy nieustannie wędrują. Wiecie, coś jak Eragon, Wiedźmin itp. Tak, jednak tom I.
Hehe, fajnie się czyta tego posta, jak się już wie, że nie przebrnąłeś przez całość.
Bynajmniej nie mam zamiaru cię gnębić, ale na tym forum jest tyyyyleeee tematów, a ty wybierasz akurat ten, który z formalnego punktu widzenia powinieneś zostawić na koniec lektury
_________________ Lubię szeptać ci słowa, które nic nie znaczą -
Prócz tego, że się garną do twego uśmiechu. B. Leśmian
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum