Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Posted: Sun Sep 18, 2005 12:21 am który motyw uwiódł was w silmarillionie?
Mnie osobiście- motyw z muzyką Ainurów, powstaie Ardy, postać Eru- Iluvatara, potem jego zamysł by powstali Eldarowie i Edaini, a także wielka ucieczka z Valinoru- elfowie tak jak ludzie zrezygnowali z raju, przynajmniej mi sie to tak kojarzy.
_________________ Uśmiech jest majestatem wszechświata
Uwiódł? Uwiódł to mnie Feanor Ale co najbardziej mi się podobało...? Hm, ulubionego i najukochańszego fragmentu nie wybiorę chyba nigdy. Cała książka jest cuuudowna, czasem zdaje mi się, że najlepsza ze wszystkich Tolkienowskich. Ale jeśli już muszę coś wymienic to, oczywiście, wszystkie fragmenty z Mafią Feanora , Nirnaeth Arnoediad, Powrót i Ucieczka Noldorów, Turin Turambar - najlepszy dramat jaki w żyicu czytałam,i Beren i Luthien też niczego sobie. Oprócz tego fragmenty niektórych rozdziałów. Feanor grożący Fingolfinowi, Valarowie, bitwy, ach, i te przydługie opisy ... Miód, nie książka...
_________________ "Cóż jest większym darem nad miłość kota?"
Karol Dickens
Posted: Sun Sep 18, 2005 1:46 pm
żaden mnie nie uwiódł Książki, ani wątki mnie nie uwodzą
Najlepiej wspominam "Turina Turambara" porwał mnie, wciągnął, zafascynował W ogole słabo pamiętam Silmarillion. Bardziej zapadły mi w pamięć emocje towarzyszczące czytaniu. No i własnie historia Turina zrobiła na mnie najwieksze wrazenie. Poza tym historia Berena i Luthien, zniszczenie Doriath i Gondolin
No i jeszcze, mam dziką słabosc do opisu rodzących się uczuć Thingola i Meliany... pięęęękny fragment
_________________ Lubię szeptać ci słowa, które nic nie znaczą -
Prócz tego, że się garną do twego uśmiechu. B. Leśmian
Posted: Mon Sep 19, 2005 2:01 pm
najbardziej wzruszyły mnie losy Turambara, że już praktycznie od urodzenia był skazany na zagladę, a przecież nie był wcale temu winny, takie fatum, nienawidze tego
Posted: Thu Sep 22, 2005 2:52 pm
kolombo wrote:
mnie jeszcze żaden nie uwiódł bo jeszcze nie czytałem ale mam zamiar w czasie najbliższym ale mam inne pytanko, właświe prośbe. Potrzebuje tytuły książek w których w ławy sposób zobaczyć można fascynacjeę autorów twórczością Tolkiena, chodzi mi głównieo motywy przyrody. bohaterów, ras i szczególnych jakichs wydarzeń z góry dzieks:gollum:
Czyżby maturka? :P:P
_________________ I po tym wszystkim przybywają jacyś nędzni nowocześni Amerykanie (...) i rzucają mu puszkę na głowę! To nie do zniesienia, żaden upiór w dziejach nie został w ten sposób potraktowany!
Joined: 27 Sep 2004 Posts: 36 Location: z nie teraz i nie stąd
Posted: Wed Nov 02, 2005 10:20 am
A mnie uwiódł całkowicie i zupełnie: po pierwsze wątek z muzyka Ainurów, a po drugie - tragizm Melkora. no, ale ja mam zawsze ciągąty do ciemnych stron.
_________________ nie ma czasu dla czasu i miejsca dla przestrzeni
Gdzie? W księgarni Albo bibliotece. Znajdziesz bez problemu Poza tym mieszkasz we Wrocawiu... I masz problemy ze znalezieniem takiej książki?! Idź do Empiku albo do Matrasa. Owszem, mógbyś ściągnąć e-booka, ale czy nie lepiej kupić książkę? Zapach farby drukarskiej, a nie psucie sobie wzroku przed monitorem.
Karol Dickens
Nie było w Empiku?! Tym na Rynku?! W dziale z fantastyką?! Na przedostatniej ( albo i ostatniej ) półce?! Jestem tam dosyć często i za każdym razem leży kilka egzemplarzy! Duży format, Amberu... No cóż. A jeśli chcesz e-booka to możesz ściągnąć go chociażby stąd : http://literatura.9g.pl/d...ilmarillion.pdf
Karol Dickens
Milva, ty zawsze wszystko wyszperasz @ Ja szperałam i szperałam w e-bookach i nie mogłamźć WP po angielsku ;(... Liczę na was!
Ola !
WP po angielsku? Hm, mam plik w Acrobatcie ( LotR + Hobbit ), ale waży aż 13 mb Przez moją pocztę spokojnie przejdzie ... Więc gdybyś podała mi maila, mogłabym Ci przesłać .
Quote:
hehe wygląda na to że widzisz inne rzeczy niż ja
Ja widzę bardzo wiele różnych rzeczy, których nie zauważają inni A na poważnie: niemożliwe, bo byłam tam tydzień temu. I leżały conajmniej trzy egzemplarze. Poza tym zapytaj sprzedającego. W ostateczności - idź do drugiego Empiku, albo na Świdnicką do Matrasa A gdybyś już uparł się, że nigdzie nie znalazłeś, to możesz przecież zamówić przez internet ( i nie mów mi, źe nie znajdziesz ), albo w księgarni.
Zdecydowanie Beren i Luthien. Piękna, wzruszająca i porywająca opowieść.
Oprócz tego wszystkiew akcje teamu Morgoth&Ungolianta.
A muzyka Ainurów mnie nudziła...
Nie bijcie za to!!
_________________ www.reddragon.pl - wkrocz w świat magii i miecza...
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum