Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Droga Lorelay zgadzam się z Twoj± opini± co do "Silmarillionu" ,ale ciekawy jestem co by¶ napisała po przeczytaniu 12 tomów
"The History of Middle-Earth"-to jest dopiero dojrzałe.Szczególnie tom dziewi±ty czyli "Morhoth's Ring"--kiedy to wyjdzie w Polsce???
Dla mnie to najlepsze dzieło, a raczej zlepek dzieł.
Pozdrawiam------->
_________________ Potem F?«anor złożył straszliw± przysięgę.
Siedmiu synów stanęło u jego boku i chórem
powtórzyło za ojcem słowa ¶lubowania,a ich
obnażone miecze l¶niły krwaw± czerwieni±
w blasku pochodni.
Joined: 09 Jan 2004 Posts: 159 Location: wysłanniczka Gwiazd
Posted: Fri Jan 16, 2004 10:38 pm
Fragmenty czytałam, w tym równieżsławetny tom dziewi±ty
Masz rację, jest to dzieło dojrzałe, ale jest to zbiór esei, dlatego traktuję je raczej jako bardzo cenn± skarbnicę wiedzy niż co¶ wybitnego pod względem literackim.
Posted: Fri Jan 16, 2004 11:30 pm
Słyszałem o HoMe, ale dokładnie nie wiem na czym dokładnie opieraj± się te ksi±żki. Czy s± to krótkie opowie¶ci, suche informacje cz też każdy tom jest po¶więcony jakiemu¶ w±tkowi historii middle earth.
a... Czy te tomy s± już dostępne w księgarniach i bibliotekach.???
najbardziej z 6-ksi±gu WP podobała mi się "Powrót króla".
Oczywi¶cie pozostałe 2 tomy też s± ¶wietne.
_________________ "All we have to decide is what to do with the time that is given to us.
And I come back to you now at the turn of the tide.
Z tego co mi wiadomo to w księgarniach s± dostępne 2 pierwsze tomy czyli "The book of lost tales"--z rodzimym rynkiem mam niewiele wspólnego więc pewno¶ci nie daję--choć zawsze polecam oryginały.
Jest tam wszystkiego po trosze je¶li idzie o Twoje pytanie Eldereth.
Pozdrawiam------->
w blasku pochodni.
Poprawka......w Stanach i Anglii wydano "The Book of Lost Tales" w dwóch tomach i takież mam ja,ale w Polsce s± to trzy tomy(to samo ale cieńsze ksi±żki)...cena jak udało mi się dowiedzieć to jakie¶ 35 zeta(wyd Amber).Napisze Wam na dole tytuły wszystkich tomów:
1."The Book of Lost Tales" part one
2."The Book of Lost Tales" part two
3."The Lays of Beleriand"
4."The Shaping of Middle-Earth"
5."The Lost Road and Other Writings"
6."The Return of The Shadow"
7."Treason of Isengard"
8."The War of the Ring"
9."Sauron Defeated"
10."Morgoth's Ring"
11."The War of the Jewels"
12."The Peoples of Middle-Earth"
W poprzednim po¶cie popełniłem bł±d....napisałem,że Pier¶cień Morgotha to tom 9 za co bardzo mi wstyd gdyż Pier¶cień Morgotha to tom 10 de facto mój ulubiony.
Pozdrawiam----->
w blasku pochodni.
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum