Władca Pierścieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Główna: Władca Pierścieni, Hobbit, Zwiastuny
Katalog: Strony fantasy
Polecane: Opowieści z Narnii, Wiersze miłosne, NLP
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy
Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  Chat

Previous topic «» Next topic
Kto wierzy w magie?
Author Message
Demonspike
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Tue Feb 11, 2003 11:00 pm   Kto wierzy w magie?

pytanie - kto wierzy w magie? i drugie pytanie - jakie ksiazki,itp mozecie polecic na ten temat?
Zawołaj mnie....przyjde - QualinOloore
GG:1383216

Teluumen 
Czarna Otchłań Morii

Posted: Wed Feb 12, 2003 5:03 pm   

Magie powiadasz? Napewno wierze w magie, jakos bez niej swiat wydawal by mi sie jeszcze bardziej szarym nizli jest. To moze ta moc ktoa krazy wookol kazdego z nas? A my jako glupie istoty nie zdajemy sobie z niej sprawy? Napewno byli ludzie ktorzy ujazmili ta ich wlasna sile i potrafili czynic tzw. "Cuda". Moze wlasnie z tego wiela swoj poczatek Religia Chrzescijanska? Ktorz to wie. Powiedzial bym nawet ze uczucia jakie nas wszystkich dotykaja takze moga byc wynikiem magii. Milosc? Tego jeszcze nie wiemy i bardzo bym chcial bysmy nadaj nie wiedzieli czym tak naprawde jest. A literatura jaka moge polecic? Napewno Swiat Dysku :) ktory przepelniony jest magia...

PROGRAMMERS TEAM
|Teluumen|PRV.PL
BLOG

nagg 
Administrator

Posted: Thu Feb 13, 2003 1:01 am   

Jeżeli mi powiesz, czym jest magia, to powiem Ci czy w nią wierze :)
Ale szczeze mowac to... nie, absolutnie nie! Jestem racjonalistą do bólu. Nie wierze w zadne zjawiska metafizyczne czy paranormalne... zabawne troche to moze byc, ale cóż tak bywa... chyba nie bedzie wam to przeszkadzac :) LotR moze wypelnia mi ten brak magii i tajemnej cudowności w życiu ;P :)
nagg

Demonspike
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Thu Feb 13, 2003 9:17 pm   Wiedza o magii

jest bardzo proste wytłumaczenie co do magii - to stwierdzenie które nawet mnie przekonało i nie da sie go podważyć.

Jak powszechnie wiadomo nasz swiat zbudowany jest z materii.Zeby czegos dokonac w swiecie materii - np,podrapac sie po głowie nasz umysł generuje impulsy elektryczne czyli energię ktora stymuluje odpowiednie osrodki odpowiadajace za wykonanie tej czynnosci.Tak wiec energia oddzialowywuje na materie ,ale działa to takze w druga strone ,gdy np. o cos zaczepimy to nie "przechodzimy" przez to ,ale odczuwamy ze jest to nie mozliwe -materia po zetknieciu sie z inna materia wytwarza energię która przekazywana jest do mozgu,np. jako ból.

Magia - to rzecz dziecinnie prosta,tylko ze nie mozna sie tego nauczyc trzeba to odkryc w sobie.Człowiek jest w stanie wytworzyc stosunkowo duze ilosci energii (niektorzy wiecej ,inni mniej) tak by kontrolowac materię wlasnego ciała.Mnichowie chinscy rozwijali umiejetnosc panowania nad wlasnym ciałem poprzez skrajna ascezę.Cwiczac swoje ciało do tego stopnia ze mozg przystosowywał sie do niego - czlowiek stawał sie jednościa ,a nie umyslem (duszą) i ciałem.

O ile dzisiejsi jasnowidze itp to w wiekszosci oszusci - niektórzy ludzie naprawde potrafią przewidziec co sie stanie.

Jesli czynisz zło ono wróci do ciebie , jesli czynisz dobro ono wróci do ciebie.Jesli nic nie uczynisz - wpadniesz pod wpływ dzialan innych.Dlatego niektórzy z nas maja chronicznego pecha - wiele osób myslących i czyniących zle w jednym miejscu (np. szkola ,koscioł ,etc.) wpada wzajemnie pod karme innych ze zgromadzenia.Efekt jest jaki jest.

Jesli chodzi o opanowanie umiejetnosci magicznych bardzo pomocna jest medytacja ,ale nie taka jakiej uczą na zajeciach Kung Fu ,czy Karate ew. na Aikido.W medytacji duzo zależy od ułozenia i sprawnosci ciała.Kazdy jego element sie liczy.Japonczycy za zrodło sily człowieka uważali nerki i umiejscawiali na tej wysokosci ciala człowieka zródło duszy i wewnetrznej siły.Glowa cie moze zawieśc - w gruncie rzeczy to przeciez tylko puszka na mózg oraz organy percepcji takie jak oczy ,uszy,itp. W jednej z teorii podswiadomosc to to czego nauczyło sie nasze ciało,a wspomnienia jakie tam mamy (a uwierzcie ze tam sa zapisane) takie jak na przyklad to co sie dzialo przed narodzeniem lub w poprzednim zyciu to poprostu pamiec komorkowa czyli dzieje naszych przodków zmieszane wszystkie razem.Jestesmy Polakami -to narod zbity z wielu innych narodów.Przez te ziemie przetoczyły sie inne ludy- zostawiajac w naszej pamieci komórkowej wiele doswiadczen ,ale zmieszanych i to bardzo.Hipnoza to wprowadzenie umyłu w stan letargu - podobny do tego który otrzymuje sie po zazyciu niektórych narkotyków.

Człowiek postepuje instynktownie-zawsze tak było i zawsze bedzie.To własnie zwierzeca czesc umysłu musi być rozwinięta zeby moc zostać "magikiem" chociaz jest to nieodpowiednie słowo.Cała wiedza o magii zawiera sie w paru slowach : postepuj tak jak podpowiada ci ciało - jesli jego reakcja nie zgadza sie z oczekiwana przez ciebie to znaczy ze jeszcze sie za dobrze nie poznałeś/aś. Do tego duzo medytacji (prawidlowej) i cwiczen ,by przystosowac swoje ciało i umysł do tego co maja czynic.

Po jakims czasie (krotkim) zauważysz postępy a raczej regres to innego stanu umysłu - nie skażonego cywilizacją ani tym czego cie nauczono.Nawet nie zauważysz kiedy twoja siła psychiczna i fizyczna wzrosnie.NIGDY nie spodziewaj sie rezultatów i nie licz na nie.Nie spiesz sie.Masz całe zycie - jesli nie teraz to opanuje to twoj syn/córka w gruncie rzeczy to wlasnie potomstwo jest niesmiertelnoscia.

Ale wracajac do "magii" - cała idea jest prosta, a jej zastosowanie jeszcze prostsze.Mozg wytwarza stosowna ilosc energii tak wiec jedyna rzecz jaka stoi na drodze projekcji energii poza cialo to .... twoj umysł.Trzeba sie z tym pogodzic twoja swiadomosc jest OGRANICZONA.Tak samo jak z nauką jesli twój umysl załozy ze cos jest nie mozliwe (np. przeczytanie lektury) to tego nie zrobisz nie bedziesz w stanie "skupic" swiadomosci na tym i bedziesz mimo woli szukać innych zajeć - bardziej według ciebie produktywnych...Z drugiej strony jesli podejdziesz do tej ksiazki chcac ja przeczytac - to mozesz wpasc na pułapkę "słomianego zapału" i wtedy tez nic nie osiagniesz.Niech stanie sie to dla ciebie mimowolne- poprostu robisz to nie muszac o tym mysleć -na tym polega cała sztuka.

NIE LICZ NA TO ZE BEDZIESZ LATAC ALBO PRZYCIAGAC PRZEDMIOTY LUB STRZELAC KULAMI OGNIA !!!! to dzieje sie tylko w filmach i ksiazkach i nie ma nic wspolnego z magią.Ciało tez ma swoje ograniczenia.A raczej nie cialo tylko materia - do stworzenia ognia potrzebna jest sprawna reakcja chemiczna i duze ilosci energii - wieksze niz jestes w stanie wydalić z siebie -chyba ze chcesz dokonac samozaplonu.Energia magiczna musi być ukierunkowana.

Swiat nie dzieli sie na typy ludzi!!! Jesli posiadziesz umiejetnosci magiczne bedziesz w stanie hmmmm wyczuc przebieg wydarzeń ,szybciej uleczyc swoje ciało ,zapewnic sobie dlugowiecznosc .Wiecej powiedziec nie moge, bo poprostu nie jestem w stanie - reszte samemu trzeba poznac.Podania o magii sa bardzo skromne ,a pisma o tym traktujace zostały zniszczone w okresie zwanym Barokiem.Jesli jakiekolwiek sie zachowały to moze na Oriencie,chociaz prawdopodobnie tez nie.Jezyk sie zmienia i sa teraz bezuzyteczne poniewaz nikt tego jezyka(lub jezyków) nie zna.

Uciekanie sie do okultryzmu naprawde niczego nie rozwiaże.Wstąpienie do sekty ,kościoła,etc tez nie,bo 'magia' jest w tobie a nie w bogach.To ludzie wymyslaja bogów a nie oni nas.Nie wierz w głupoty ,ktore ci mowia o tym ze magii nie ma - ona jest tylko ze nie kazdy potrafi ja dostrzec,a nauczyc sie jej jest jeszcze trudniej.Twoje zycie ,twoj wybór.

Ja mam juz swoja droge i bede nią podążał.

"gdy wszyscy sie smieja sie z ciebie - smiej sie i ty - gdy oni beda płonąć u twych stóp ,bedziesz kontynuował swoja krucjatę nie żałujac ze mogł byc tam ktos kto ciebie kochał"

Nimrodel 
Szara przystań

Posted: Fri Feb 28, 2003 11:56 am   

ja to tak nie zabardzo ale jak chcesz sie dowiedziec czegos polecam Sapkowskiego kompendium wiedzy o literaturze fantasy .JEst kilka rzeczy o magii i to dosyc ciekawych

Elentari
Wodogrzmoty Rauros

Posted: Fri Feb 28, 2003 12:42 pm   

Ja raczej wypowiem się na pierwsze pytanie. tak wierze w magię. Ale nie taką (jak w Harrym Potterze :wink: ), ze zamienie żabę w książke, ale uważam ,że w każdym z nas jest troszkę magii. Może i tego nie czujemy ,ale taka magia jest tylko trzeba ją w jakiś sposób rozwijać. może ma ona coś wspólnego z wyobraźnią i u dorosłych zanikła (wszyscy wiemy ,że narząd nie używany zanika). Możemy znaleźć taką magiczną stronę w szarej i smutnej rzeczywistości, ja niestety muszę się przyznać: Jestem dosyć przesądna, ale to chyba nie źle ,co?!

gg: 3453192

aegnor
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Sat Mar 01, 2003 3:21 pm   

Demonspike'u - trochę niebezpiecznie jest uznawać coś za "niepodważalne" (ale to na marginesie). Nie chciałbym zagłębiać się za bardzo w te dywagacje ale trochę spłyciłeś temat i opełniłeś parę błedów.
Quote:
NIGDY nie spodziewaj sie rezultatów i nie licz na nie.

Wprost przeciwnie - to właśnie wiara (wsparta oczywiście mentalną mocą, siłą charakteru i woli) przenosi góry. Jeśli wątpisz w najmniejszym stopniu w swoją moc to zabawa w magię szybko i tragicznie się dla ciebie skończy.
Co do tego, że okultyzm jest ślepą uliczką zgadzam się w pełni, dlatego nie chciałbym go promować wypowiadając się zbyt szczegółowo.
Należy jednak wspomnieć o tym, że płaszczyzna na jakiej postrzegamy świat nie jest jedyną ani najważniejszą. Istnieje też astral, który zamieszkują najróżniejsz, cząsto bardzo niebezpieczne byty.
Człowiek też nie jest jednorodną istotą bo składa się z kilku "ciał": fizycznego, emocjonalnego, astralnego i duchowego (to bardzo umowny podział) które nie zawsze współistnieją harmonijnie (czasem nawet umierają w różnym czasie.
Jeśli temat szczególnie kogoś interesuje mogę napisać więcej m.in. o myślakach i egregorach zamieszkujących astral. Czekam na opinie.

Demonspike
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Sat Mar 01, 2003 6:34 pm   Nigdy...

.... nie pomylilem sie co do tego zeby sie nie spodziewac rezultatów.Chodzi o to zeby koncentrowac sie na tym co sie dzieje nie myslac o tym co sie ma stac i jak to bedzie wygladało.Hmmm: podnosze kij i nie mysle ze go podnosze ,ale poprostu tak sie dzieje i to ze podnosi sie do góry jest punktem mojej koncentracji a nie to jaki bedzie koncowy efekt.

Troche zakrecone ,ale da sie zrozumiec.

Ps. Medytacja moze byc szkodliwa,niedokrwieniu podlega plat mózgu odpowiedzialny za umiejscowienie ciała w przestrzeni - moga wystepowac halucynacje i omamy słuchowe , wrazenie pieczenia ,przyjemnosci itp.
ale dokrwiony zostaje płat odpowiedzialny za koncentracje ,myslenie ,zapamietywanie i tzw. percepcje

aegnor
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Sat Mar 01, 2003 7:54 pm   

Demonspike, jeśli nie będziesz się spodziewał rezultatu przy przywoływaniu jakiś sił czy istot z astralu to drogo Cię to będzie kosztować. W okultyzmie nie ma miejsca na improwizację czy niepewność, wszystko musi być perfekcyjnie zaplanowane i wykonane.
Obawiam się jednak, że mówimy o zupełnie różnych "filozofiach" czy "rodzajach" magii.

Demonspike
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Sun Mar 02, 2003 9:10 pm   Nie.....

niepewnosc to jedno , chodzi o nie myslenie o rezultatach. Hmm koncentracja na czynie a nie na efekcie koncowym-improwizacja nie ma z tym nic wspolnego.A jesli bedziesz myslał o tym czego chcesz to przestrzen astralna wykorzysta to i powie ci ze to sie spełniło mimo ze tak nie jest.

Arwen
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Sun Mar 09, 2003 12:35 pm   

Czy wierzę w magię? Pewnie, że tak. Gdyby nie ona, ten świat byłby strasznie nudny, szary, ponury. Jednak zdefiniować magię jest bardzo trudno, gdyż dla każdego to pojęcie oznacza zupełnie coś innego. Często przecież nazywamy różne rzeczy, zjawiska, uczucia "magicznymi". Czasami nawet nie zdając sobie z tego sprawy. Otóż magia powinna być przez każdego z nas pielęgnowana głęboko w duszy, w sercu. Nawet dorośli - choć czasami nie chcą się do tego przyznać - są w duszy nadal dziećmi... Czyż to nie najpiękniejsza magia świata?? Możemy poczuć się wolni jak ptak, wznieść się wysoko ponad niebiosa, aby później miękko wylądować. Albowiem magia jest w nas, tworzy nasz mały świat... Świat wyobraźni...

Beren 
Jaskinia Sheloby

Posted: Mon Jun 09, 2003 10:02 am   

Jasne że wierzę w magie. Przychyle się do poprzedniczki - bez magi życie było by jak papier toaletowy, szare, gługie i do .... Wedłóg mnie to magia jest wśód nas. Wystarczy spojrzeć na niebo, ziemię, wode i ogień. Ta magie jest ukryta w żywiałach które toważyszą nam na codzień.

Antoine de Saint-Exupery

Luthien.Tinuviel
Wieża Wartownicza Amon Sul

Posted: Sun Jun 15, 2003 12:41 am   

Ja nie wierzę w taką magię, że zaczaruję coś w np. żabę. Bardziej w intuicję, telepatię, zdolności paranormalne. To jest dla mnie magia. Na świecie często zdarzają się jaieś niewyjaśnione zjawiska. Czy nigdy nie było czegoś takiego, że myślicie pewnej osobie, a ona nagle dzwoni lub Was odwiedza? Albo myslicie, aby padał deszcz i tak się dzieje? Lub wogóle zdarza się, że coś przewidzicie? Mi zdarza się to dosyć często. Jakiś czas temu byłam z Mamą w rynku i podeszła do nas jakaś kobieta i zaczyna: "Pani tak dzisiaj wygląda, ja muszę Pani powróżyc. Za 20 zł." Myślimy, że to jakaś naciągaczka i staramy się ją spławić, lec zona dalej, lecz teraz za 10 zł. W Końcu Mama daje sie namówic, a wróżka zaczyna normalnie wszystko mówić o zyciu mojej mamy, dosłownie wszystko. Że ma dwójkę dzieci itd. To chyba nie był dziwny zbieg okoliczności....

Beren 
Jaskinia Sheloby

Posted: Sun Jun 15, 2003 11:30 am   

Tak! To mi się bardzo często zdarza. Raz wyciągłem z lodówki jogurt jogobeli i zaśpiewałem "Jogobela, jogobela" za około 10 sekund leciało to w telewizji. Czesto też jakby wiem o czym myślą inni i jak się czują.

Antoine de Saint-Exupery

Luthien.Tinuviel

Posted: Sun Jun 15, 2003 12:50 pm   

Ja na razie przypomina sobie takie sytuacje:
1. Rzowiązywałam krzyżówkę i oglądałam przy tym jakieś wiadomości i natknęłam się na pytanie "Co jest po nocy?", a nagle gostek w TV mówi "a po nocy jest dzień". :o
2. Szłam kiedyś dosyć wcześnie szkoły, niestety byłam dyżurną od szatni razem z moim kolegą. Niegdyś była tylko jedna szatnia więc były zawody kto pierwszy przy niej będzie, bo wtedy ją otworzy i zamykać będzie inna osoba. W tym problem, że nikt nigdy nie chciał zamykać.... :D Idę sobie i myślę: "No to teraz Robert będzie biegł" odwracam głowę i typek biegnie!
3. Najczęściej zdarza mi się myśleć o kimś i ta osoba dzwoni. Raz nawet było tak, że nie mogłam się do koleżanki dodzwonić, bo ta akurat w tej samej chwili coa ja wykręciła numer....
4. "Więcej grzechów nie pamiętam, ale za wszystkie serdecznie żałuję" :D

Nimrodel 
Szara przystań

Posted: Sun Jun 15, 2003 9:51 pm   

hehe..a mi sie taka szczegolna trafiła..jak miałam jakies 6 lat..to strasznie mi sie nudziło i wzięłam do dłoni kalkulator...Siedziałam tak sobie z nim w dłoni i oglądałam telwizje... Cos mnie podkusiło żeby sprawdzic czy mozna nim przełaczac kanały..o dziwo... ;-)
no a tak na serio..kiedys wracałam ze szkoly...zatrzymałam sie kolo sklepu w poblizu mojego domku..cos kazało mi stanąc...ale to raczej intuicja...;-) usiadłam sobie na murze przy sklepiku i czekałam sobie..chyba na cud :) Nahgle zza sklepu wyskoczył kot z kawalkiem mięcha w paszczy a za nim ekspedientka z tasakiem...
Wpatrywałąm sie w pościg z lekkim rozbawieniem..lecz nie zwróciłam na to wiekszej uwagi...po chwili ta sama sytuacja..
eh..to magia chyba nazwac sie nie da...to [po porstu de ja vu..
czy jakos tak... :wink: mozek iedys sboe przypomne cos bardziej magicznego...

just how deep do you believe?
will you bite the hand that feeds?
will you chew until it bleeds?
can you get up off you knees?
are you brave enough to see?
do you want to change it?

Nine Inch Nails

Luthien.Tinuviel

Posted: Sun Jun 15, 2003 10:33 pm   

Nimrodel to jest bardzo magiczne!!! Twoja intuicja uratowła Cię przed śmiercią! Przecież ten kot mógł Cię stratować! :) Ale tak na serio to ta ekspedientka mogła Cię zabić tym tasakiem.... :o

Nimrodel 
Szara przystań

Posted: Mon Jun 16, 2003 9:10 pm   

to raczej bardziej intuicyjne..jak mowiłam...postaram sie poszukac cos bardziej magicznego tak wiec...
Kiedys padał deszcz..a mi bylo nudno i smutno...bo w domciu siedze..to wyszłam na dwór , poszłam na plaze i zaczełam sobie nucic...a tu nagle i sloneczko wyszlo i tęcza na niebie....a co najwazniejsze...deszcz...zrobil sie taki milutki i cieply..jak na razie..to chyba najbardziej magiczne zdarzenie...z zeszłego roczku chyba :?

just how deep do you believe?
will you bite the hand that feeds?
will you chew until it bleeds?
can you get up off you knees?
are you brave enough to see?
do you want to change it?

Nine Inch Nails

Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum