Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Posted: Wed Jan 05, 2005 3:39 pm Kreacja świata przedstawionego....
Na wstępie witam wszystkich, gdyż dopiero co się zarejestrowalem.
Pełna treść wątku brzmi: <b>"Kreacja świata przedstawionego w literaturze fantasy. Omów, analizując wybrane utwory."</b> Konkretnie jest to temat na nową maturę ustną z polskiego, który wybrałem. Wybrałem kilka utworów, głównie serii jak "Wiedźmin", "Ziemiomorze", "Władce P" i "Świat Dysku" jednak profesor polskiego polecił żebym wybral max dwie, no to zdecydowalem się na "WP" i "Świat Dysku".
Jestem ciekaw co wy byście przedstwaili w takiej pracy, jak ją zaprezentowali, etc.. Myśle że zadanie dość ciekawe. Dla tych co nie wiedzą na czym polega "nowa matura", bo np. maja juz to za sobą (zazdroszcze), lub przed sobą (współczuje), temat można przedstawić na wiele sposobów zaczynając od pospolitego wykładu, przez puszczanie filmow, muzyki, pokazywanie zdjęć itp., po prezentacje multimedialną (na nia się chyba zdecyduje). Oczywiście taka prezentacja musi byc przeze mnie omawiana komentowana i takie tam bzdury. Czas prezentacji to jakies 15-20 minut z ktorych 5 moge przeznaczyc na puszczenie np. jakiegoś filmiku, a potem musze nawijac, ciekawie i na temat nawijać.
Posted: Wed Jan 05, 2005 5:05 pm
Na prawie kazdym forum tolkienowskim jest temat w sprawie rad dla maturzysty z tematem fantasy.... nie przesadzacie drodzy maturzysci? Wybieracie sami temat, nawet wymyslic mozecie, macie na jego opracowanie sporo czasu, a tylko prosicie innych, zeby dawali wam rady i pomysły... Wygodnictwo...
Nie chce byc niesprawiedliwa. Mnie matura czeka za rok. Jesli jednak poprosze kogos o pomoc, nie bedzie to ogól ludnosci jakiegos forum. Mzoe troche pracy indywidualnej? Temat wygląda przyjemnie, nie jest jakims przymusowym dotyczącym języka itp. Pomijając że wg mnie temat jest prosty...
Nie mniej pozdrawiam
_________________ Lubię szeptać ci słowa, które nic nie znaczą -
Prócz tego, że się garną do twego uśmiechu. B. Leśmian
Po pierwsze o tym że temat moge sobie wymyśleć dowiedziałem się dopiero po tym jak dostałem liste tematów do wyboru. Masz ten plus że za rok będą jasne kryteria oceniania tej matury a nie tak jak teraz nie wiadomo za co się zabierać. Temat prosty, może ale ja nie lubie sobie utrudniać życia ani zabierać sie za tematy które mnie kompletnie nie interesują, jak np metamorfoza bohatera literackiego w ktoryms tam wieku. Pije do ludzi na forach takich jak te żeby zaciągnąć opinii osób ktorzy siedzą w temacie fantasy i mają na ten temat jakieś zdanie.
Posted: Wed Jan 05, 2005 9:15 pm
PedroM wrote:
Po pierwsze o tym że temat moge sobie wymyśleć dowiedziałem się dopiero po tym jak dostałem liste tematów do wyboru. Masz ten plus że za rok będą jasne kryteria oceniania tej matury a nie tak jak teraz nie wiadomo za co się zabierać. Temat prosty, może ale ja nie lubie sobie utrudniać życia ani zabierać sie za tematy które mnie kompletnie nie interesują, jak np metamorfoza bohatera literackiego w ktoryms tam wieku. Pije do ludzi na forach takich jak te żeby zaciągnąć opinii osób ktorzy siedzą w temacie fantasy i mają na ten temat jakieś zdanie.
1. No cóz...
2. Prawdę rzekłszy to co do ustnej z polskiego byłoby mi obojętne czy teraz czy za rok... mam wspaniłą polonistkę i jak tylko lęgną się wątpliwosci na pewno je rozwieje
3. Temat prosty, więc skoro juz sobie tak ułatwiłes życie to nie idz az na taką łatwiznę tylko pomyśl sam. W końcu jesteś już "dorosły" to czas to udowodnic... to egzamin dojrzałości...
4. Wiesz co zdanie to mozna miec na jakis konkretny temat, np metamorfozy bohatera A co do kreacji świata przedstawionego to naprawdę opinie innych nie są potrzebne. Czytasz ksiazki, które chciałes, do tego np. "Od Valinoru do Mordoru" i pracujesz. Dobra bibliografia to podstawa. Nie mozesz sie co drugie zdanie powoływac na opinie róznych Aragornów, Triss czy Gandalfów. A jesli przypiszesz sobie ich wypowiedzi to będzie to niezgodne z prawem.
5. Opinii się zasięga a nie zaciąga. Zapamietaj, mzoe ci się przyda do matury
P.S. Ja naprawde nie ejstem wrogo nastawiona, ani przesadnie złośliwa, po prostu mam juz dosc wysługiwania się innymi, tylko dlatego ze konstrukcja nowej matury ustnej jest taka a nie inna...
ad.1 i 2- Zazdroszcze Ci tak wspaniałej polonistki, mój polonista jest beznadziejny (przez 3 lata liceum napisalismy moze 4 wypracowania, od 3 lat truje nam o maturze nie przygotowujac nas na nia wcale) i zeby nie bylo to nie jest jedynie moje zdanie (tego lenia co sie wysluguje w/g Ciebie innymi). Dzieki niemu wlasnie dowiedzielismy sie o mozliwosci proponowania tematow juz po fakcie.
ad.3 Śmieszny argument.
ad.4 Kazdy inteligentny czlowiek ma swoje zdanie na kazdy temat. Po prostu chciałbym poznać opinie różnych ludzi czytających fantasy, gdyż niestety niewielu moich znajomych czyta taka literature. Kto powiedział że bede używal wypowiedzi forumowiczów w swojej pracy?
ad.5 skoro tak mowisz...
Nie rozumiem Cie, przecierz nie napisalem prywatnego posta do Ciebie żebyś mi pomogła, nie chcesz nie musisz.
Ja tylko grzecznie zwrócilem sie do forumowiczów o podsunięcie pomysłów, rad, wskazówek, ponieważ podejrzewam, że większość z nich ma znacznie więcej przeczytanych książek i część z nich mature ma juz za soba i wyciagneli z niej jakies wnioski ktorymi moga sie podzielic z inymi, to nic nie kosztuje.
Posted: Thu Jan 06, 2005 6:54 am
PedroM wrote:
Nie rozumiem Cie, przecierz nie napisalem prywatnego posta do Ciebie żebyś mi pomogła, nie chcesz nie musisz.
Ja tylko grzecznie zwrócilem sie do forumowiczów o podsunięcie pomysłów, rad, wskazówek, ponieważ podejrzewam, że większość z nich ma znacznie więcej przeczytanych książek i część z nich mature ma juz za soba i wyciagneli z niej jakies wnioski ktorymi moga sie podzielic z inymi, to nic nie kosztuje.
Powodzenia Ci zycze za rok!
Być może trafiłes na mój zły dzień, ale ja już mam po prostu dość tego, że na każdym forum ktoś pisze tego typu grzecznego posta... A po co ci wnioski innych, skoro nie zamierzasz ich wykorzystywac? A poza tym skoro mówisz o Tolkiene i Pratchetcie to myslę, ze znasz te ksiązki i je wykorzystasz.
Po prostu dla mnie to jest w pewnym sensie niesamodzielność, bo jezeli sie wybiera temat, który cię interesuje, to chyba masz swiadomosc cjak sie do niego zabrac
A jak chciałes uzyskac wskazówki techinczne jak przezyc mature, to trzeba było załozyc temat w dziale szkolnym i bez podawania tematu matury, bo on nie zmienia tego jak sie nastawic, ogólnie przygotować.
Powodzenia i pozdrawiam.
Posted: Thu Jan 06, 2005 9:58 pm
Quote:
Po pierwsze o tym że temat moge sobie wymyśleć dowiedziałem się dopiero po tym jak dostałem liste tematów do wyboru.
no przepraszam ale kto jak kto ale sam zainteresowany maturzysta powinien wiedzieć co mu przysługuje, co mu wolno, a co nie. Ja zdawałam maturę 3 lata temu, jeeszcze nie było wiadomo czy jest stara czy nowa ale było wiadomo, że można podawać swoje tematy. Hello? Czas się obudzić.
A swoją drogą to się trochę dziwię, że takie banały na maturze przechodzą.
tak się zkłada,że temat o lit fantasy ja wymyśliłam 2 lata temu i wysłałam go do komisji o zatwierdzenie.. a teraz widzę,że łapią się go osoby które wogóle nie interesują sie fantasy.. i łażą po forum różnych stron poświeconych tej tematyce i błagają ludzi siedzących w tym temacie o odwalenie za nich roboty.. paranoja
Posted: Mon Nov 14, 2005 10:34 pm
wobi wrote:
tak się zkłada,że temat o lit fantasy ja wymyśliłam 2 lata temu i wysłałam go do komisji o zatwierdzenie.. a teraz widzę,że łapią się go osoby które wogóle nie interesują sie fantasy.. i łażą po forum różnych stron poświeconych tej tematyce i błagają ludzi siedzących w tym temacie o odwalenie za nich roboty.. paranoja
To że ty go wysłałas do swojej komisji to tez nie oznacza, ze w innych szkołach nauczyciele nie wymyslili go sami.
U nas było trochę tematów o fantastyce i takich, które o nią zahaczały. W wiekszosci nie były one błahe i trywialne. Jeden z językowych dotyczył specyfiki języka Tolkiena. Uff... łatwe to to nie jest
A że paranoja to się zgadzam
Aaaa... a ja sie muszę za mój cudowny, uroczy i własny temat zabrać... Tylko kiedy?
Posted: Tue Nov 15, 2005 4:00 pm
Keira_Metz wrote:
Aaaa... a ja sie muszę za mój cudowny, uroczy i własny temat zabrać... Tylko kiedy?
Jak to kiedy... dokładnie wtedy, kiedy ja
_________________ I po tym wszystkim przybywają jacyś nędzni nowocześni Amerykanie (...) i rzucają mu puszkę na głowę! To nie do zniesienia, żaden upiór w dziejach nie został w ten sposób potraktowany!
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum