Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
mam napisac prace maturalna na temat:
Porównaj sposób kreacji bohaterów w wybranych powieściach Andrzeja Sapkowskiego i Johna Ronalda Reuela Tolkiena.
i nie wiem co to jest ta kreacja bohatera i jak ona sie przedstawia u obu tych pisarzy. najlepiej na podstawie WP i Sagi o wiedzminie jak by mi ktos mogl wytlumaczyc. Bylbym tez wdzieczny jak by ktos sie skusil pomoc mi plan pracy napisac to to juz wogole bylbym wdzieczny
Posted: Sun Feb 18, 2007 5:09 pm
Hm, w WP bohaterowie bardziej kreują się na...bohaterów którzy za wszeką cenę muszą wykonać powierzone zadania, Tolkien nadał im szczególne zdolności które stawiaja ich w lepszym świetle niż innych wojowników pobocznych. Mimo to nie są super bosami którzy spokojnie radzą sobie z milionem przeciwników na raz. W Tytułowy bohater jest podobnie ,,zrobiony", chociaż bardziej potężny. Spokojnie radzi sobie z dziesiątkami wrogów a i magowie nie stanowią dla niego problemu co oznacza że autor przesadził z jego siłą, przebieglością itp. To tak bardzo ogólnie
Posted: Sun Feb 18, 2007 10:46 pm
Oświadczam na wstępie: mam alergię na maturzystów, którym się nie chce kiwnąć palcem ponad to, żeby napisać posta z błaganiem o pomoc.
Sama zdawałam maturę rok temu i wiem, że przygotowanie prezentacji nie jest jakimś koszmarem. Szczególnie, ze temat się wybiera...
Plan pracy to najprostsza sprawa:
1. Kreacja bohaterów u Tolkiena.
2. Kreacja bohaterów u Sapkowskiego.
3. Co je łączy.
4. Co je dzieli.
5. Podsumowanie.
Kreacja bohatera to sposób w jaki autor tworzy postać. Ile o niej mówi, w jaki sposób. Na czym się koncentruje, jaka jest sylwetka psychologiczna etc.
Z Ciernem się generalnie nie zgadzam, ale nie chce mi się rozdrabniać
Nie wiem czy dałoby się krótki scharakteryzować kreacje bohaterów u Tolkiena czy u Sapkowskiego.
Na pewno u Tolkiena więcej bohaterów można jasno określić jako dobre lub złe. Owszem, mamy bohaterów niejednoznacznych, np. Golluma czy Denethora, ale generalnie podział między dobrem a złem jest dosyć czytelny. Dobrzy kierują się szlachetnymi pobudkami, generalnie koncentrują się na dobrze wspólnym, na ratowaniu Śródziemia, niekoniecznie dla siebie i nawet za cenę życia, a swoje prywatne sprawy odkładają na później.
Poza tym Tolkien w niewielkim stopniu zagłębia się w jakieś psychologiczne kwestie. Nie mamy bardzo pogłębionych charakterystych bohaterów.
U Sapkowskiego natomiast niewiele jest postaci białych lub czarnych. Większość balansuje na granicy dobra i zła. Mało, o ile w ogóle, jest absolutystów moralnych. Większość postaci działa w jakimś kierunku, bo tego wymaga sytuacja polityczna, interes finansowy lub ich własne bezpieczenstwo. Bohaterowie raczej nie kieruja sie bezwarunkowy jakimkolwiek kodeksem moralnym. Dobro i zło to dla nich kategorie relatywne. Popełniają duzo wiecej błędów, są słabi niż bohaterowie Tolkiena. Ale też dzięki temu bywają ciekawsi.
To tyle ode mnie.
_________________ Spokój złoty i niesłychany
Pocałunki zielone jak paproć K. I. Gałczyński
To ja coś jeszcze dodam, może się przyda.
Sapkowski kreując swoich bohaterów często wyśmiewa się z utartych w fantastyce szablonów. Obala mit dzielnego rycerza bez wad, jego postacie mają charakter komiczny. Bawią nas (albo mają bawić, zależy od odbioru czytelnika ) postaci same w sobie, ich często wulgarne zachowania oraz sparodiowane cechy które posiadają "klasyczni" bohaterowie.
Tolkien kreował postacie dość "poważne". Oczywiście obdarował je poczuciem humoru i zamiłowaniem do zabawy, jednak nie wydają się one śmieszne. Śmiejemy się z żartów Gimliego, z przygód Merry'ego i Pippina a nie z samych postaci.
_________________ Przede mną przepaść, zrodzona przez winę,
przez grzech Twój, Boże!... Ginę! ginę! ginę!
Jan Kasprowicz
Posted: Tue Feb 20, 2007 3:11 pm
Trafna uwaga
Tolkienowscy bohaterowie są często kreowani w oparciu o archetypy. Król-tułacz. Hobbit, który podejmuje się wykonać misję, która na pierwszy rzut oka go przerasta. Saruman - upadek mądrości, spowodowany pokusą władzy. Etc.
Aragorn contra Geralt (wojownik, rycerz, walczy w obronie słabszych ? )
Frodo contra Ciri (bohater-dziecko obciążone wyjątkową misją; wplątane wbrew sobie w rozgrywki dorosłych; ulegające przemianie fizycznej i psychicznej ?)
Gandalf contra Yennefer (czarodziej/ka, opiekun/ka, nauczyciel/ka ? )
Gimli contra Yarpen Zigrin (krasnolud, prosty(prymitywny), przyjaźnie nastawiony do ludzi?)
Saruman contra Vilgefortze (pomocnik sił zła, realizujący własne plany?)
Sauron contra Emhyr var Emreis (wcielone zło; podbija słabsze państwa, żeby wprowadzić własne porządki?)
cytat 2: wrote:
- główny bohater: Frodo vs. Geralt (Frodo to archetypiczny bohater, który ma do wykonania misję zbawienia świata; Garalt ma zalety i wady, nie ma jako takiej misji)
- kreacja kobiet: Ciri, Yennefer, Triss vs. Galadriela, Arwena, Eowyna (kobiety u Sapkowskiego są bliższe współczesności, np. klną, występują częściej, natomiast u Tolkiena są bardziej dostojne, "odległe", miłość idealna (miłość damy do rycerza - odniesienie do średniowiecza), czasem mówi się, że Tolkien "spycha" kobiety na dalszy plan)
- władcy zła: Sauron vs. Emhyr van Emreis (Tolkienowski władca ciemności jest bardziej "duchem", legendą, co nadaje mu groźniejszy charakter, Emhyr jest bardziej "namacalny", ale łączy ich podobny cel - chcą zapanować nad całym światem)
to sa porownania bohaterow mozecie sprawdzic czy waszym zdaniem sa one trafne i jak sa i macie cos jeszcze do dodania do nich moze jakies cechy albo cos to bylbym wdzieczny jak byscie uzupelnili
i dziekuje ze sie narescie jakies osoby znalazly ktore mi pomogly
a i tak ogolnie wnioski juz sporzadzilem:
wnioski: wrote:
Bohaterowie Sapkowskiego są bliżsi nam, są mniej wyidealizowani, używają dosadnego, czasem wulgarnego języka. Śródziemie i świat Wiedźmina bardzo się różnią.
Podobieństwa: walka dobra ze złem, "niepewne czasy", magiczność obydwu światów (magia, poezja, legendy, przepowiednie, czarodziejki i czarodzieje), wojna "w słusznej sprawie", ideał średniowiecznego rycerza (Aragorn, Geralt).
mozecie i to sprawdzic i jak by co to dodac cokolwiek ? one wogole pasuja do tematu mojej pracy ?
a no i oczywiscie zaraz dodam to co wy mi podaliscie
Posted: Tue Feb 20, 2007 7:41 pm
Ja bym się nie porywała na porównywanioe konkretnych postaci, bo trudno zestawiać Geralta z Aragornem albo Ciri z Frodem.
Dużo lepsze wydaja mi się same nawiasy niż to, do kogo się odnoszą
Wnioski moim zdaniem trafne
no własnie Keira mi sie tez tak pozniej wydawalo bo juz w sumie nie wiedzialem kogo z kim polaczyc ale wolalem napisac bo ja w sumie to tam cienki z polskiego i lepiej sie upewnic
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum