Władca Pierścieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Główna: Władca Pierścieni, Hobbit, Zwiastuny
Katalog: Strony fantasy
Polecane: Opowieści z Narnii, Wiersze miłosne, NLP
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy
Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  Chat

Previous topic «» Next topic
Krajobrazy Srodziemia...
Author Message
Teluumen 
Czarna Otchłań Morii

Posted: Mon Feb 10, 2003 3:37 pm   Krajobrazy Środziemia...

Nie patrzcie na film... Ruszcie wyobraznia, badz przypomniejcie sobie jak widzany byl przez was krajobraz tych ziem...

PROGRAMMERS TEAM
|Teluumen|PRV.PL
BLOG

nagg 
Administrator

Posted: Mon Feb 10, 2003 9:16 pm   

Oj, to bardzo ciezkie... zreszta nie jestem pewien o co ci chodzi, czy mamy opisac to co widzielismy? No coz, to bardzo skomplikowane... nie bede sie rozwodzil, bo jak czytalenm pierwszy raz WP (a ten sie liczy) to wszystkie wizje byly bardzo dziecinne, moze dlatgo z takim poblazaniem podchodze do adaptacji, bo jest bardzie prawdziwa od mojego wymyslaonego, wyobrazonego bajkowego swiata? Nie wiem...
Ciekawy topic... intrygujacy
nagg

OXENO
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Tue Feb 11, 2003 12:55 pm   

Dokłanie cieżko sobie wyobrazic , ja popełniłem bląd że obejżałem najpierw film a pózniej wziolem sie za Władce , pozniej za Hobbita i nastepnie za Sirmalion , czyli od D... strony ... tudno mi teraz sobie wyobrazic inny krajobraz ...

MMagda
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Thu Feb 13, 2003 3:51 pm   

Ja zrobilam ten sam blad (obejrzalam najpierw film) ale zaczelam czytac w dobrej kolejnosci :)

Teluumen 
Czarna Otchłań Morii

Posted: Thu Feb 13, 2003 5:43 pm   

Shire... Kraina bloga i spokojna, spowita lekka rosa z nocnej mgly. Gdy wstaje slonce zaczyna sie kwiczenie swin, szczekanie psow w oddali. W powietrzu czuc zapachy prawdziwiej wsi, nieskarzonej cywilzacja, ruszajacych sie zborz, z zyciem spadajacej wody. Isoty w wiekszosci bedace Hobbitami nie sa przyzwyczajone do trudow prawdziwego i brutalnego zycia. Lubuja sie w zabawie, opowiesciach, dobrym ziele do fajek. Tak samo wyglada ich kraina. Nie widac po niej zadnych pradawnych bitew, zamieszek czy katastrof. Jest otwarta dla kazdego, mowi to nam kazde zdzblo trawy, kazdy delikanty lisc luskajacy twarz wedrowca. Kazdy przyjerzdza tam dla spoczynku i jest to idealne miejsce by go zaznac i zaspokojic pragnienie.W wiekszosci jest kraina nizinna spowita licznymi polami uprawnymi, lasami pelnymi swiatla i szyszkowego zapachu. Jest Rajem do ktorego za kazdym razem warto wracac i wciaz za nim tesknic...

PROGRAMMERS TEAM
|Teluumen|PRV.PL
BLOG

Elentari
Wodogrzmoty Rauros

Posted: Fri Feb 28, 2003 11:48 am   

Teluumen, z całym szacunkiem- czy ty piszesz? :shock: Albo może inaczej :am ten tekst napisałeś ,czy z ksiązki zciągnąłęś. jeśli nie to podziwiam- bardzo ładnie :D . A ja sobie troszkę inaczej wyobrażałam Bitwe w Helmowym Jarze. Twierdza była większa ,a uliczki
(tzn. te takie wąskie między murami) były troszkę większe. Ta wielka warownia wyglądała jakby była (bardziej niż w filmie) wykuta ze skały. Tam było jeszcze więcej rzeczy ,ale jakoś teraz jak przyszło do pisania niemogę ich wyłowić. Aha, jeszcze ten obszar przed twierdzą był inny- bya tam po prostu trawa ,a nie piach. Po prostu wszystko było większe, ponieważ w filmie ydawało mi się dość skromne. Nie wiem czy ktoś coś zrozumiał z mojej nie trzymającej się w całość wypowiedzi ,ale będe dobrej myśli. :wink:

gg: 3453192

Pleiades
Na Drodze Do Bree

Posted: Thu Jul 17, 2003 12:37 pm   

Wlaściwie, jeśli chodzi o temat, jak sobie wyobrażamy Śródziemie - chodzi mi po głowie od pewnego czasu takie pytanie: czy znacie w Polsce lub na świecie jakieś miejsca, które skojarzyły Wam się właśnie ze Śródziemiem ? Pytam o to nie przypadkowo, bo niedawno trafiłam w internecie na zdjęcie jakiejś doliny w Szwajcarii i ktoś pod zdjęciem podpisał, że wygląda niczym Rivendell.. Skojarzenie było słuszne. Ja też mam parę swoich skojarzeń - na przykład nadmorskie lasy w Słowińskim Parku Narodowym wyglądają dla mnie jak Ithilien. Rezerwat Słońsk - to wypisz wymaluj Martwe Bagna :) To co, znacie więcej takich miejsc ?

Pozdroovka

Plei

Keira 
Szara przystań

Posted: Thu Jul 17, 2003 6:05 pm   

Hmmmmm ja moge napisać jak, że wizje Petera J. zgadzaja sie z moimi wyobrazeniami. Dlatego napisze jak sobie wyobrazam Białe Miasto, bo jego jeszcze nie widzielismy w pełnej krasie.
Jasny kamień, uliczki szerokie, wybrukowane białym kamieniem. Mury czyste, gdzieniegdzie obrośnięte bluszczem. Na uliczkach gdzieniegdzie wozy. Potem oblężenie, budynki osmalone od ognia, lekko poszarzałe.A potem slub i koronacja. Przez nieliczne drzewa słońce przeswituje, miasto jasne, aż złote od swiatła. Kamienielśnia, ale iwdac też kilka zrujnowanych domów, kamienie poskładane w stosy.

A co do miejsc śródziemskich w naszym świecie jest ich mnóstwo. Szczególnie tam gdzie jeżdżę na wakacje, złote pola shire, Bruinen, Góry Mgliste.

B. Leśmian

Nimrodel 
Szara przystań

Posted: Thu Jul 24, 2003 6:40 pm   

hm..zgadzam sie z tobę ze wizje Petera JAcksona były mi bardzo bliskie...zwłąszcza Rivendell.troche inaczej wyobrazałąm sobie Rohan a dokladniej Edoras...
hm..masz racje...Keiro..włąsnie wróviłam z jednoego z takich miejsc....raczej to nie sa góry baardzo wysokie..ale e za to szerokie pola...

"Everybody lies"

Gregory House

http://wirtualni.wp.pl/uid,51845,wizytowka.html
http://madammewendy.bloog.pl

Beren 
Jaskinia Sheloby

Posted: Mon Oct 20, 2003 5:43 pm   

Moimi ulobionymi krajobrazami w filmie były:
- Rivandell
- Hobbiton
- Góry na początku filmu
- Isengard (przed przemeblowaniem orków :D )

Antoine de Saint-Exupery

Tanthalas
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Mon Oct 20, 2003 8:58 pm   

Peter Jackson podszedł do ekranizacji bardzo poważnie i jeżeli chodzi o widoczki to wyszły wprost znakomicie. jeżeli chodzi o samego Tolkiena, nie pozostawił filmowcom dużego pola do manewrów. opisy są tak dokładne, że prawie materializują się przed oczami. moje wyobrażenia nie były jednak zawsze całkiem zgodne z tym co sam mistrz napisał. później gdy obejżałem film i przeczytałem książkę ponownie, wiele moich wizji uległo sprostowaniu. wcześniej kompletnie źle wyobrażałem sobie Isengard(zarówno przed jak i po wizycie orków) oraz Edoras i Helmowy jar. co do mojej ulubionej krainy- Lothlorien- uważem że Peter się nie postarał. co do samego oglolnego imidzu nie mam zastrzezen. brakuje mi tam tylko złota na drzewach i Srebrzystej (o ile nie myle sie co do nazwy tej rzeki)

Eldereth
Strażnik Północy

Posted: Sun Jan 18, 2004 1:43 pm   

Tak, ponoć wiele krajobrazów stworzonych na potrzeby filmu np(hobbiton)zostało jeszcze po ekranizacji w Nowej Zelandii. Teraz cieszy się ona teraz wielkim powodzeniem, gdyż przyjeżdża na te tereny wiele fanów, aby podziwiać te krajobrazy.(coś pięknego).

Pióro Tolkiena było tak uzdolnione, potrafiło przedstawić w opisie słownym tak piękne krainy, które jakbyśmy ujrzeli, zabrakłoby nam słow żeby je samodzielnie opisać.

And I come back to you now at the turn of the tide.

Mojso 
Lord Sith

Posted: Sun Jan 18, 2004 3:34 pm   

Ciężko mi powiedzieć po obejrzeniu filmu, ale cały inaczej wyobrażałem sobie Lothlorien. Ciężko mi powiedzieć ale uważałem tą krainę za dziwną. Jedni dobzre wypowiadali swoje zdanie o niej a inni źle.

Nienor
Członek Białej Rady

Posted: Sun Jan 18, 2004 5:09 pm   

Quote:
Tak, ponoć wiele krajobrazów stworzonych na potrzeby filmu np(hobbiton)zostało jeszcze po ekranizacji w Nowej Zelandii

No nie całkiem. Tzn samo miejsce oczywiście zostało ale cała scenografia łącznie z marchewkami i cebulą, które rosły w tamtejszych ogródkach zostały usumięte i taraz znowu pasą się tam baranki :D Taki był wymóg. Mogli kręcić w Nowej zelandii pod warunkiem, ze po skończeniu zdjęć wszystko wróci do dawnego wyglądu bez szkody dla środowiska.

A na górę na której było Edoras podobno wcale nie można wchodzić, tylko można ją 'zwiedzać' z helikopreta.

Valadir
Strażnik Północy

Posted: Sun Jan 18, 2004 5:15 pm   

Pamiętam, że za pierwszym razem, kiedy czytałem WP, widziałem baaardzo wiele... Spokojny, zielony Shire, majestatyczny Gondor, ponure pola Pellanoru... Ehhh...

Mojso 
Lord Sith

Posted: Mon Jan 19, 2004 7:18 am   

Nimrodel 
Szara przystań

Posted: Mon Jan 19, 2004 2:42 pm   

"Everybody lies"

Gregory House

http://wirtualni.wp.pl/uid,51845,wizytowka.html
http://madammewendy.bloog.pl

Aldenor
Strażnik Północy