Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Posted: Wed Mar 24, 2004 8:17 am Konie Śródziemia (Ardy w ogólności też)
No dobra koni Ci u Tolkiena dostatek...
Podjacie jeno imię tego szlachtenego stworzenia, imię właściciela i gdzie wystąpił, że się tak wyrażę (a jeśli chcecie to może być nawet opis, cytat, gdzie pojawia się imię tego stworzenia i co tylko chcecie)...
Zacznę ja:
1. Nahar był koniem Valara Oromego, a pojawił się w "Silmarillonie"
2. Asfaloth to wspaniały koń równie wspaniałego Glorfindela, a galopaował we "Władcy Pierścieni: Drużynie Pierścienia"
Teraz daję Wam pole do popisu (szczególnie Guthwine, która mnie zamorduje, jak to zobaczy ). Później policzymy ile koni wyszło i... i... hm... no sama nie wiem, napiszę o to reportaż na polski
Posted: Wed Mar 24, 2004 10:13 am
hehe..
No juz o Nahare zapominac nie wolno.. "P
hm.. Brego- Kon Aragorna ( ten filmowy )
- Cinistogrzywy- Kon rasy Mearas, Kórego dosiadł Gandalf
-poczciwy kucyk Sama Bill
-Hasufel koń którego rohirimowie oddali Aragornowi,
- Arod- kon którego oddano Legolasowi i Gimliemu,
- ROheryn- koń, którego straznicy Dunedainowie przywiedli dla Aragorna,
Pulpet- Pocziciwy kucyk Toma Bombadila..
Śnieżnogrzywy należał do Rohirrimów, ale dosiadał go Gandalf Biały. Galopował we Włady Pierścieni również.
Wiem ,że się czepiam (bo to lubię) ale legolasiku coś ci się pomyliło.
Śnieżnogrzywy to wierzchowiec Króla Theodena Sędziwego...
Pomyliłeś konie ,gdyż ten od Gandalfa to Cienistogrzywy...
Proszę bardzo....nie ma za co.
_________________ Potem F?Ťanor złożył straszliwą przysięgę.
Siedmiu synów stanęło u jego boku i chórem
powtórzyło za ojcem słowa ślubowania,a ich
obnażone miecze lśniły krwawą czerwienią
w blasku pochodni.
Ognisty! lub tez Ognistonogi [ang. Firefoot] wierzchowiec Eomera, jakże można o nim nie pamiętać!
Jest też wspaniały Felaróf!
Dodać też można Garulfa na którym do Edoras przybyli Freda i Eothein ale to w filmie
ps. Brego był Theodreda a nie Aragorna
_________________ 'Gęthwin?Ť!' cried Eomer. 'Gęthwin?Ť for the Mark!'
Posted: Wed Mar 24, 2004 8:00 pm
Ja nie mam czasu na poszukiwania. Niestety. Aczkolwiek konie to moja miłość i zawsze zwracam uwagę na rumaki w powieściach. Szkoda, że w WP jest ich tak mało. Tzn chodzi mi o konie-osobistości. Bo właściwie mamy jednie opisany charakter Cienistogrzywego.
Natomiast filmowe konie zbytnio mi się nie podobały. O ile moge powiedzieć, ze jakiś koń mi się nie podoba, ale mam po prostu swoje preferencje co do budowy itp. Chociaż to oczywiście kwestia gustu.
Ideałem konia jest za to dla mnie Kelpie z Sapkowskiego. Miodzio!
Joined: 12 Aug 2003 Posts: 820 Location: z miasta artystow...
Posted: Fri Apr 02, 2004 9:14 pm
Płotke? Chyba plotki Kazdy kon Geralta nazywal sie płotka, nie pamietacie?? Heheee, to byly koniki:) A Kelpie, no cóż, dla fanów CIri, prosze bardzo. Kurde, z reszta o czym ja pisze, tu mialo byc o koniach z WP: )
_________________ Chcąc mnie sądzić nie ze mną trzeba być, lecz we mnie.
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum