Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Posted: Wed Aug 10, 2005 4:26 pm
E tam, kolejność jest względna
Ja najpierw przeczytałam część Władcy (w tłum. Skibniewskiej)
Potem Hobbita.
Potem dorobiłam się własnego WP, ale w tłumaczeniu łozina... więc właściwie, żeby się połapać musiałam zacząć od początku
Potem była długa przerwa i Silm.
Drugie czytanie WP jest planowane na koniec wakacji. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
_________________ I po tym wszystkim przybywają jacyś nędzni nowocześni Amerykanie (...) i rzucają mu puszkę na głowę! To nie do zniesienia, żaden upiór w dziejach nie został w ten sposób potraktowany!
Jesli chodzi o te glowne i powszechnie dostepne pozycje. W takiej kolejnosci je przeczytalam. Nastepne, to czytalam jak udalo mi sie kupic, czy dorwac. A w takiej malej miescinie jak Lowicz, zeby znalezc cos Tolkiena trzeba szukac ze swieczka, albo miec kupe forsy, zeby kupic (wiem co mowie)
U mnie najpierw WP, potem Hobbit, Niedokończone Opowieści i Silmarillion. Najwiekszym błędem bylo czytanie NO przed Silmem...
_________________ Dziwna rzecz z tymi rzekami i drogami.Widzi się je jak pędzą w nieznane i nagle nabiera się strasznej ochoty,żeby samemu też znaleźć się gdzie indziej,żeby pobiec za nimi i zobaczyć,gdzie się kończą...
Zdecydowanie na początku "Hobbit". Czytelnik musi się zainteresować całą historią, musi ją poczuć, pomyśleć jakby postąpił na miejscu bohateró, a do takich przemyśleń i wyobrażeń najlepszy jest "Hobbit" - nie za długi, przyjemny, łatwy.
_________________ "Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu"
a jakby tak czytelnika rzucić odrazu na głęboką wode? dać mu w ręce "Sillma" i wymagać od niego by go zrozumiał
Myśle że z Silmem nie mial by wiekszych problemów. Gorzej zacząć od Niedokończonych Opowieści...
_________________ Dziwna rzecz z tymi rzekami i drogami.Widzi się je jak pędzą w nieznane i nagle nabiera się strasznej ochoty,żeby samemu też znaleźć się gdzie indziej,żeby pobiec za nimi i zobaczyć,gdzie się kończą...
Posted: Wed Sep 27, 2006 1:19 pm
To zależy w jakim wieku jest czytelnik, jaki ma generalnie kontakt z literaturą, mitologią. Czy widzial film, czy tylko o ksiazce slyszal. Czy trzeba go oczarowywac, zeby go wciagnac?
Dla doroslego-laika najprostszym rozwiazaniem moze byc zaczecie od LotR. Bo to ani dziecinne, ani skomplikowane. Dobra literatura, troche filozofii, troche akcji.
Dzieciakowi latwiej bedzie zaczac od Hobbita. Bo najprostszy, lekki, nie odstraszy gruboscia
_________________ Lubię szeptać ci słowa, które nic nie znaczą -
Prócz tego, że się garną do twego uśmiechu. B. Leśmian
Posted: Wed Sep 27, 2006 2:30 pm
taaa...grubość ma wpływ...tylko sie czeka aż będzie koniec...ale gdy już wciągniemy sie w fabułe to tylko jęk "co??? już koniec???" -> ja tak miałem z WP i HP... ehhh...smutne...
ja myśle, że przedewszystkim trzeba przeczytać WP...bo na tym "opiera" sie cała fabuła Pierścieni ...
[ Dodano: Sro Wrz 27, 2006 2:30 pm ]
taaa...grubość ma wpływ...tylko sie czeka aż będzie koniec...ale gdy już wciągniemy sie w fabułe to tylko jęk "co??? już koniec???" -> ja tak miałem z WP i HP... ehhh...smutne...
ja myśle, że przedewszystkim trzeba przeczytać WP...bo na tym "opiera" sie cała fabuła Pierścieni ...
_________________ "Tylko martwi ujrzeli koniec wojny."
Moja przygoda z WP zaczeła się gdy byłem bardzo mały od tej pory przeczytałem
hobbita 3 razy 1część WP 4 razy 2część 3razy a ostatnią 2
Ale silmarillionu nie dałem rady nie wiem czemu jak skończe czytać to co czytam teraz
ponowie próbe.Ale naprawde polecam przeczytać hobbita na początku bo jest on tak
naprawde częścią pierwszą.
To właśnie w nim pojawia się po raz pierwszy pierścień to w nim poznajemy Gandalfa
styl życia hobbitów a więc jest to w pewnym sęsie wstęp który trzeba przeczytać.
[ Dodano: Sro Lis 15, 2006 7:14 am ]
Radził bym też brzed obejrzeniem ekranizacji przeczytać książki.
A więc
1.Hobbit,Władca Pierścieni,Silmarillion a potem filmy.
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum