Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Ja zacząłem od "Hobbita" póżniej WPDrużyna pierścienia,WPDwie wierze,WPPowrót króla i zaczne czytać Silmarilliona chyba w następnym tygodniu jak będe mial więcej czasu(precz z BUDĄ!!!),następnie kupie K.Z. Opowieści i N.D Opowieści.
_________________ Lord Draco
"Niech Moc Cię Prowadzi"
Joined: 11 Mar 2004 Posts: 227 Location: nowa era: Imladris
Posted: Mon Mar 29, 2004 11:23 am
Ja mam szczeście bo chociaż mieszkam w małym miasteczku to w mojej bibliotece dostanę jaką książkę bym chciała.. próbowałam czytać nie dokończone opowiesci ale zaczęłam i odłozyłam.. już nawet nie pamiętam czemu
a co tam tak wogóle jest? temat coś sugeruje ale jakie opowieści?
1 ) Najpierw, jak w większości przypadków Hobbit,
2) LotR
3) Silm
4) Niedokończone Opowieści
5) History of Middle Earth. Tu mam jedno zastrzeżenie. żeby do końca zrozumieć, najlepiej przeczytac całą trylogię i Silma conajmniej kilka razy. Ja sama zdobyłam dwie pierwsze części, wydane po polsku, KZO i OLŚ ( Księgę Zaginionych Opowieści i Ostatnie Legendy Śródziemia), i uważam, ze to najtrudnejsze ksiązki jakie w życiu czytałam. Przebrnęłam przez nie tylko raz, więcej nie zdołałam. Moze za jakiś czas odważę się zrobić to po raz kolejny... Niedługo dostanę X i XII tom, i jeśli uda mi się doczytać to stanie się cud...
6) Całość uzupełniać Bestiariuszami*, Atlasami, Encyklopediamii i innymi przydatnymi rzeczami
* - Co do bestiariusza Tolkienowskiego to mam wątpliwości...Czytałam, i musze przyznać, że nie polecam Nie dość, że wypisują w niej straszne bzdety, to sa to jeszcze informacje dla... ludzi poczatkujących, takich, którzy WP czytali tylko z ciekawości i najwyżej jeden raz czyli nie dla mnie
A jeśli chodzi o mnie to czytam w róznych dziwnych kombinacjach Ostatnio robiłam tak:
1) WP
2) Silm
3) WP
4) Silm
5) Hobbit
6) WP
7) Silm
8 ) Niedokończone opowieści
_________________ "Cóż jest większym darem nad miłość kota?"
Karol Dickens
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum