Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Posted: Tue Mar 18, 2003 9:47 pm Katedra w TVP1 w najbliższa niedziele o 00.45
Katedra Tomka Baginskiego pokazana bedzie w TVP1 o 00.45 w niedziele (23.03 2003r.). Wiecej na ten temat na mojej stronie www.wladca.host.sk . Ciekawe czy ktos juz ja widzial?? Na pewno bo jest dostepna w internecie.
_________________ "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota, chociaż co do pierwszego nie mam pewności"- Albert Einstein
Posted: Tue Mar 18, 2003 10:59 pm
Ja widziałam katedre i bardzo mi sie podobała.Chcoaz nie zzabardzo ten film jest dla mnie jasny , bardzo mi sie podabał.:)
Trudno uwirzyc ze autor uporał sie z nim w kilka lat. A sama katedra trwa ponad 5 min.
Najabrdziej podobała mi sie scena gdy księzyc(albo co to było )wyłania sie zza innej planety i jak "coś" (bo nie jestem w stanie powiedziec co )__________________________________________________________
Czyli końcówka - nagg
No normalnie :shock: Nim, oszalalas??? Napisalas cala koncowke!!! Nie rob tak! Ja chyba bym cie zabil, gdybym to przeczytal, przed obejrzeniem filmu!
ocenzurowalem tego posta. Trudno. Nikt wam nie mowil, ze bedzie wolnosc slowa :P:P
"Dla dobra ludu" - to takie propagandowe haslo, w sumei pasuje dla urzedu cenzora
nagg
Nagg ma w zupełności rację. Nie chodzi o to, aby opowiedzieć ludziom o fabule filmu, ale o to, żeby ich po prostu zachęcić do jego obejrzenia! Film jest super, ale to chyba nie jest księżyc a raczej słońce, bo księżyc sam nie swieci, a tylko odbija promienie słoneczne .
_________________ "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota, chociaż co do pierwszego nie mam pewności"- Albert Einstein
Posted: Fri Mar 21, 2003 3:07 pm
A mi sie tak bardzo to niepodobalo. Nie moglam wogole pojac o co chodzi. Niestety nie lubie filmow, w ktorych nie ma dialogow i wytlumaczenia gdzie jestesmy. Jednak jesli chodzi o grafike to :EXTRA. A z tymi szkieletami w katedrze to sie nieco balam nawet.
_________________ An si Tintalle Varda Oiolosseo ve fanyar maryat
Elentari ortane ar ilye tier undulave lumbule...
Posted: Fri Mar 21, 2003 3:32 pm
Ludzie mają rózne podejscie do "katedry"..
Na początku nie wiedziałam o co chodzi ale za drugim razem juz mniej-wiecej załapałam ..:)i w tej kwestii sie zgadzam z Elentari.
Troche nie łapie kim jest ten gośc co wszedł do niej....
Z grafiką naprawde sie postarali (albo raczej postarał) , bo wyszło im(jemu) wręcz świetnie...Wszystko wygląda tak.... profesjonalnie.
Katedry na jedynce nie chciało mi się oglądać. Szkoda, że nie puścili tego w jakiejś sesowniejszej godzinie. Ale poszukałem po necie i znalazłem. Zajmowała 50 Mb, więc wystarczyło znaleźć jeszcze kogoś ze stałym łączem i nagrywarką... Tak, czy owak, dziś wreszcie ją obejrzałem.
Film w sumie mi sie podobał. Ta grafika... Muzyka też spoko. No i oczywiście przesłanie. Udało mi się je zrozumieć (przynajmnie tak mi sie ywdaje) za pierwszym razem.
Ale ogólnie rzecz biorąc, to nie przepadam za krótkometrarzówkami. W takich filmach nigdy nie ma czasu na wyjaśnienie wszytskiego do końca, a ja bardzo lubię w pełni jasne sytuacje.
Zaraz po obejrzeniu filmu zaczęły rodzić się w mej głowie, niezbyt ważne dla reżysera, ale bardzo nurtujące mnie pytania typu: kim był te człowiek i jak sie tam znalazł, czym był jego "kij" (z braku lepszego słowa)?
Posted: Tue Mar 25, 2003 7:39 pm
Kirdan napisał:
Quote:
Zaraz po obejrzeniu filmu zaczęły rodzić się w mej głowie, niezbyt ważne dla reżysera, ale bardzo nurtujące mnie pytania typu: kim był te człowiek i jak sie tam znalazł, czym był jego "kij"
I właśnie te pytania mnie nurtują najabrdziej. I jescze jedno .Ja myśle ze tak człowiek, był w jakimś rodzaju ofiarą ( )Bo przeciez stal tam i czekał na śmierc (może i nie wiedział ze tak sie stanie )A ten kij to może ródżka jak u Gandalfa ... Ale prosze nie brać tego az tak pod uwage , bo to tylko czyjes wymysły..czyjęs znaczy moje
A i cz moze ktos odpowiedziec na pytanie ?
Co stało sie zz tymi ludzmi wczesniejszymi i dlaczego tak sie stało ??
Posted: Sat Feb 14, 2004 9:40 am
Ludzie i nieludzie. tego typu filmy krótkometrażowe są po to, żeby sami domyślać się fabuły.
Ta postać, która wchodzi do Katedry zdaje się wiedzieć co ją czeka. Poprzeenicy, których mija po drodze uśmiechają się do niego itp. z czego można wnioskować, że to co się zaraz stanie jest w pewnym sensie zaszczytem.
Nie zapominajmy jeszcze, że Katedra jest na podstawie opowiadania Bagińskiego pod tym samym tytułem.
_________________ "Tolkien - był Gandalfem, Czarodziejem bez wieku kształtującym przeznaczenie wielkich królestw."
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum