Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Z radością informuję, że powstał kanał IRC poświęcony naszemu forum!
Sieć: DALnet
Kanał: #wladcapierscieni
Jeżeli ktoś nie wie "jak to się je" to przygotowałem dla was krótkie FAQ.
----------------------------------------
#wladcapierscieni FAQ by v3rt
Taaaaaaaak... Teraz będzie trudniej... Co to jest IRC?
Tak na chłopski rozum: zaawansowany chat (Wszyscy IRC-maniacy są proszeni o nie rzucanie we mnie pomidorami). Dlaczego zaawansowany? Bo oprócz standardowego zadania, jakim jest pogadanie sobie z innymi, można przy jego pomocy przesyłać sobie pliki, wyszukiwać kanały (dla niekumatych: odpowiednik "pokojów" na chatach), użytkowników oraz wiele innych rzeczy. Poza tym, jego niewątpliwą zaletą jest szybkość i niezawodność działania.
Mam nadzieję, że zainteresowałem Tych, którzy pierwszy raz o tym słyszą i nie znudziłem tej reszty, dla której IRC to chleb powszedni Oraz, że wszyscy docenią moje poświęcenie - zostawiłem swojego pingwina i odpaliłem Windowsa XP po to, żeby pomóc początkującym i podać im configi na talerzu
Krok 5 - Wpisujemy następujący txt "/nick <pseudonim>" - oczywiście bez "", a w miejsce <pseudonim> (też bez <>) wpisujemy ksywkę, pod którą chcemy być widoczni dla innych użytkowników.
Krok 6 - Klikamy "Connect" - to pierwsza ikonka licząc od lewej, takie dwie strzałki. Program automatycznie wejdzie na odpowiedni serwer i połączy się z naszym kanałem.
Krok 7 - GADAMY! Bo bez tego kanał padnie! A tego nie chcemy!
-----------------------------------------
PODSTAWY PODSTAW
Wszystkie komendy rozpoczynamy od "/", w takich oto [nawiasach] będę podawał przykłady.
/join <#kanał> - wejście na dany kanał; [/join #polska - wchodzisz na kanał #polska]
/nick <nick> - zmiana aktualnego nicka na inny; [/nick stefan - zmieniasz nicka na "stefan"]
/me <akcja> - mówienie o sobie w trzeciej osobie, trudno wyjaśnić, spróbujesz - zrozumiesz; [/me idzie na piwo - w efekcie ludzie zobaczą kolory napis informujący "<nick> idzie na piwo"]
/query <nick> - otwiera okno prywatnej rozmowy z osobnikiem o danym nicku, w sumie wystarczy kliknąć dwa razy na nicku na liście po prawej stronie, ale przydaje się, kiedy osoby z którą chcemy pogadać nie ma na kanale; [/query misiek - otwiera okienko rozmowy z gościem o nicku misiek]
To tylko minimalne minimum, komend jest cała masa, składnia niektórych zawiera parametry, dodatkowo można sobie pisać aliasy, skrypty, cuda i niewidy Wszystko przyjdzie z czasem. Jeżeli ktoś chce wiedzieć więcej, tutaj można znaleźć obszerny poradnik dla początkujących ---> http://mirc.pl/modules/xo...php?cat_id=1#q3
Pozdrawiam i życzę powodzenia!
_________________ v3rt (malpa) o2 (kropka) pl
---------------------------------------
v3rt on #perverts @ IRCnet
GG # 2143856 | ICQ # 164660564
---------------------------------------
Always look on the bright side of life
czy można z niego wogóle coś ściagac? bo na razie nie chciało mi się nawet wchodzić.
_________________ Zapraszam Cię Guest na stronę którą współtworzę i mam nadzieję że rozgościsz się na mym forum prawie jak tutaj ----> www.limpbizkit.pl
nie musisz Guest być obowiazkowo fanem tego zespołu.
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum