Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Posted: Sat Nov 11, 2006 3:10 pm
Obserwacje dnia dzisiejszego: w Tychach moich rodzinnych więcej flag niż zwykle było Tzn. flag wywieszanych przez obywateli. Nadal nie jest ich duzo, ale rzucają się w oczy.
Co do stosunku do świąt narodowych.
U mnie w domu zwykle wywieszało się flagę, więc jakieś poczucie patriotyzmu mi wpojono Aktualnie flaga nie wisi, bo mi po mecz siatkówki Elistir ukradla
Dzisiaj, konkretnie, nie czuję się zbyt świątecznie. Choćby dlatego, że u nas, co mnie zdziwiło, większość sklepów otwarta i ruch w nich typowo sobotni. Nie odczuwa się tego spokoju, który zwykle świętu niepodległości towarzyszył
Czy jestem patriotką?
Uważam, ze tak, choć najpierw trzeba by sprecyzować w czym ten patriotyzm się ujawnia w XXI w. Na pewno jest zupełnie inny od tego z czasów zaborów czy wojny.
Dla mnie o patriotyzmie świadczy kilka rzeczy, w tym jedna dośc na czasie - chodzenie na wybory. W koncu miłośc do ojczyzny powinna się wyrażać w zainteresowaniu jej losem. Głosowanie umożliwia nam wpływ na przyszłość naszego kraju. Jest prawem, ale dla patrioty obowiązkiem
Poza tym zachowanie tak błahe jak kibicowanie. Pójście na mecz reprezentacji narodowej [polecam tu siatkarzy, bo zwykle dostarczają pozytywnych emocji ] jest najlepszą lekcją patriotyzmu.
_________________ Lubię szeptać ci słowa, które nic nie znaczą -
Prócz tego, że się garną do twego uśmiechu. B. Leśmian
Posted: Sat Nov 11, 2006 5:44 pm
Patriotyzm, hmm. Jak można Kochać Kraj, który nie daje normalnych warunków do życia? Co chwile afery korupcyjne, politycy zabijają sie nawzajem, żeby siąść na "stołku" itd. itp. Historia - to jest jedyna rzecz z której możemy być na daną chwile dumni. Ale i ona pokazała, że polacy zawsze tacy byli - co zrobić... Ja siebie nie uważam za patriote, i prawde mówiąć marzy mi sie wyjazd z tego kraju (Nienor masz gdzieś miejsce na dwu-osobowe łóżko?? ) , ale z drugiej strony żal porzucać Ojczyzne, która jaka by nie była - ZAWSZE jest Ojczyzną, za którą powinniśmy być gotowi oddać życie...
_________________ Mati - najbardziej nieprzyzwoity użytkownik tego forum by Kei
Posted: Sun Nov 12, 2006 8:22 am
Można kochać kraj, a nie kochać polityków
Dla mnie ojczyzna to coś więcej niż warunki do życia. Zresztą można wyjechać a być w jakiś sposób patriotą, np. nie stwierdzać, że sie nigdy nie wroci Ale dac ojczyznie szanse
Posted: Sun Nov 12, 2006 3:08 pm
Mati, ale w każdym kraju są obywatele fajni i niefajnie, tacy z których mozna byc dumnym i przynoszący wstyd
A ojczyzna to też język, tradycje... Ja bym wykarczowała zaczątki Halloween z polskich miast... Niedługo zarzucimy wiekszosc polskich okazji do swietowania i zabawy na rzecz anglosaskich...
Ja też lubie halloween
Przecież można pogodzić tradycje z zachodnimi świętami. Trzeba trzymac się starej zasady - nie masz powodu do świętowania to stwórz go
_________________ "Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu"
Posted: Sun Nov 12, 2006 7:36 pm
Lia wrote:
Nie podoba mi się Hallowen i zgadzam się z Keira_Metz. Niedługo zpomnimy....a przecież moglibyśmy kontynułować np. Dziady nie??
No właśnie Mamy własne zwyczaje na ten sam czas, ale po co wywoływać duchy w sposób "dziadowy", jak mozna biegać w durnych maskach
W Tychach się z halloweenieniem nie spotkałam, ale w Krakowie, w dodatku 3 dni przed 31.10 zapukały do nas dzieciaki z hasłem "Cukierek albo psikus!" i mnie zatkało. Nie sądziłam, że te zwyczaje tak szybko do nas przesiąkną...
Beren - żeby się dobrze bawić i świętować nie trzeba importować okazji z krajów anglosaskich. Zaraz zaczniemy odprawiać Święto Dziękczynienia... Mozna sie spotykac bez okazji i szalec Potrzebna do tego dynia?
Walentynki mogę jakoś przeboleć, choć ilość kiczu zalewająca rynek z ich okazji jest powalająca, a sama miłość musi byc na co dzien, a nie raz do roku Ale mozna by bardziej sie pobawic w reaktywację na szersza skale Nocy Świętojańskiej, która w koncu miała z miłoscią wiele wspólnego. A pogoda temu dniu sprzyja
Poza tym, tak w kwestii Halloween. Co innego spotkać się we własnym gronie i zrobić imprezę w stylu duchy/potwory/makabra. A co innego pójśc ścieżką h'amerykanska i chodzic po sąsiadach. Ten zwyczaj na razie sie u nas nie przyjał na tyle [i oby sie nie przyjął ], zeby takie nachodzenie miało sens. W USA wszyscy sa swiadomi tego, ze dzieciarnia przyjdzie, maja costam dla nich przygotowane. U nas 31.10 to dzien jak co dzien
Mati - w ktorym kraju obywatele są zadowoleni i dumni z polityków? To ze nasi maja talent do kompromitacji i glupich decyzji/pomyslow nie znaczy, ze inni sa lepsi A Węgry? A USA? A Wielka Brytania? Wszędzie znajdą się powody do narzekania na polityków. Poza tym ja mysle, ze znalazła by sie grupa Polaków, którzy są dumni z pana premiera i jego walki z układem
Posted: Sun Nov 12, 2006 10:14 pm
Jasne, dlatego trawestując - cudze chwalicie, bo swoje znacie W wkestii polityki się sprawdza Zreszta podejrzewam, ze jakby ktos przyjechac do nas z kraju o gorszych warunkach to tez czulby sie dobrze
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum