Władca Pierścieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Główna: Władca Pierścieni, Hobbit, Zwiastuny
Katalog: Strony fantasy
Polecane: Opowieści z Narnii, Wiersze miłosne, NLP
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy
Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  Chat

Previous topic «» Next topic
Jak widzicie albo wyobrazacie sobie Mrgotha i Eru?
Author Message
Agatin-K 
Lady Sith

Posted: Wed Jun 16, 2004 5:07 pm   

Ja jednak zminiłam moje wyobrażeni Melkora. Morgoth to szatan, a Szatan to Lucyfer. Czyli Morgoth to Melkor. A wiec Melkor jest niołem, ze skrzydlami itp. W każdym razie jest dmonem, niezależnie od tego czy Tolkien uważal ze Valarowie są bogami czy tylko archaniołami, dla mnie pozostaną archaniołami...
Pozdrawiam.

Nie zapomnijcie o mnie... ;p

Elin 
Mallorny Lothlórien

Posted: Wed Jul 21, 2004 7:45 pm   

Zgadzam się ze stwierdzeniem że Morgoth przypominać może Szatana - ale jakoś sztan nigdy nie był dla mnie Aniołem z czarnymi skrzydłami - w sumie to postać o czarnych włosach i oczach, ale jednocześnie w niczym nie przypominająca króla Nazguli - bo przecież jako postać duchowa musi być piękny (tak i z wyglądu Szatan), a więc nie można powiedzieć że jest brzydki tylko wręcz przeciwnie - emanuje pięknem i przyciąga pięknem (może coś w stylu wampirów).
Co do Eru to wyobrażam go sobie tak jak Boga - czyli sobie nie wyobrażam ;) bo Bóg to tylko energia bez postaci (więc z wyglądem moga być problemy, bo wcale nie wygląda)

Smeagol
Wieża Wartownicza Amon Sul

Posted: Sun Sep 12, 2004 11:33 am   

Muszę przyznać, że Silmarillon przeczytałem po obejrzeniu filmu.

Morgoth - wydaje mi się że był podobny do Saurona z początku filmu Drużyna Pierścienia, gdzie przedstawiali historię i Ostatnie Przymierze

Eru - mądry starzec z siwą brodą, którego otacza jasne światło

A tak wogóle, to witam ponownie na forum po tych paru miesiącach ;)

Tamaya
Wodogrzmoty Rauros

Posted: Sun Sep 12, 2004 1:22 pm   

Właściwie więcej zastanawiałam sie nad postacią Morgotha niż Eru, ale jeśli idzie o ścisłość to byłoby to zbliżone po troszce do typów moich poprzedników.

Morgoth - długowłosy brunet, z uszami jak elfy, włosy nad czołem nieco cofnięte po bokach, a na przeciwko nosa w szpic jak źli faceci w fantasy, niesamowicie przenikliwe spojrzenie, wąskie usta, wysoki, przystojny, palce z długimi paznokciami.

Eru - raz starzec podobny do Gandalfa, ale dużo bardziej eteryczny i fascynujący, a inny raz młodzieniec o nieziemskiej urodzie, ale zawsze z aurą boskości, która czyni z niego równocześnie postać surową, ale także skorą wysłuchać zwracających się do niej w potrzebie.

Anlis Gamgee 
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Sun Sep 12, 2004 3:27 pm   

Ja się zastanawiałem tylko nad Morgothem:

Morgoth - wysoki mężczyzna w czarnej zbroi, ale zwykłej, nie takiej jak Sauron. Czarne długie włosy, zimne, szare oczy i lekko spiczaste uszy. Dłonie w stalowych rękawicach, w prawej ręce miecz z cienkim, długim ostrzem, w lewej sztylet. Lekko się uśmiecha, ale jest to uśmiech okrutny, bezlitosny.

SAURONEK
Guest
Posted: Fri Sep 24, 2004 9:43 am   

SĄDZĘ, żE MELKOR, KTÓRY NIENAWIDZIł ELFÓW I LUDZI NIECHĘTNIE PRZYJMOWAł ICH POSTAĆ. MANIE ZAZWYCZAJ KOJARZY SIĘ Z NIECO TYLKO ANTROPOMORFICZNYM SłUPEM CZARNO-OłOWIANEGO DYMU ( JAK NAD PłONĄCĄ RAFINERIĄ), UKORONOWANYM żELAZNĄ KORONĄ, POD KTÓRĄ OTWIERAJĄ SIĘ SZCZELINY JASNOBłĘKITNEGO OGNIA. A WIERZCIE MI, BO WIDZIAłEM :P
A ERU? JEŚLI NIE CHCE BYĆ WIDOCZNY JEST TYLKO OTACZAJACĄ WSZYSTKO MĄDROŚCIĄ, JESLI CHCE - JEST CZYM CHCE, CHOĆBY DZIADKIEM NA OBłOCZKU... ;)
Nie pisz z CAPS LOCKiem, bo posty beda kasowane - nagg

Mink_dragon
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Sun Nov 07, 2004 5:48 pm   

a ja sadze tak:
Eru - to wcielone, ciepłe swiatło (gdyz sam Tolkien pisał , że "Eru wstał z tronu" nie pamiętam dokładnie cytatu), któree przybrało kształt zblizony do ludzi./elfów, emocje na jego twarzy są idczuwane poprzez zmiane natężenia światła, lub jako staruszeki z brodą, otoczony czystym swiatłem.

Margoth - ciemność, obleczona w ludzki kształt - może skrótowo, ale jego nie da sie dokładnie opisać, tak, jak ja go widze, przepraszam :P
This is not enought

Dany_b 
Rivendell, Dom Elrond'a

Posted: Wed Dec 29, 2004 8:28 pm   

Eru mi się kojarzy z mężczyzną w sile wieku, który może trzymac ziemię w dłoni. Jest potężny, ale nie chce ingerować w losy Ardy.
Morgoth(Melkor) kojarzy mi się jako większa kopia Saurona z kilkoma różnicami w ubiorze i elementach zbroi(trudno je opisać, więc dam sobie spokój). I spowija go ciemność, taka postrzępiona. :>

Sznabomir 
Wieża Wartownicza Amon Sul

Posted: Thu Dec 30, 2004 7:59 am   

NA początku przed stworzeniem ardyainurowie i eru byli niewidoczni. dopiero po zstąpieniu na ziemie valarowie i morgoth przybrali widzialną postać. A eru nadal jest niewidzialny. W związku ztym wyobrażam sobie iluvatara jako niebieską poświate, a morgotha jako czarną poświate.

Milva 
Moriannon I Brama Mordoru

Posted: Wed Jun 01, 2005 6:27 pm   

Morgoth - Wielki (2-3-4 metrowy) facet, ubrany na czarno, wstrętna gęba ze złośliwym uśmieszkiem( no...może w niektórych momentach nie ze złośliwym tylko raczej przestraszonym, powiedziałabym nawet,że czasem przerażonym), oczywiście Grond w łapie (podczas pojedynku z Fingolfinem, chyba nie chodził 24h na dobe z takim ciężkim młotem w ręku, co?)) i żelazna koronaz Silmarilami na głowie .Zresztą moje wyobażenie najlepiej oddaje rysunek Teda Nasmitha : http://img-fan.theonering...ith/morgoth.jpg
Eru- Hmmm...ten pan jest trudniejszy do wyobrażenia niż Melkor, ale twierzdzę, iż wyglądał jakoś tak : nie ma do końca widocznej postaci (tylko oczy mocno się wyróżniają)), przypomina jakby ducha no i wiadomo, otacza go światło i aura świętości :D Nigdy nie potrafiłam przedstawić go sobie tak jak wielu ludzi zwykle wyobrażaj sobie Boga- tzn. miły, życzliwy, uśmiechnięty staruszek z długa siwą brodą...
Last edited by Milva on Thu Aug 11, 2005 2:43 pm; edited 1 time in total  

aragorn3187 
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Thu Jun 02, 2005 4:39 pm   morgoth

Mnie razcej morgoth kojarzy się z Królem Nazguli a Eru z duchem

Mati_00 
Upiory Pierścienia

Posted: Mon Aug 29, 2005 12:25 am   

Morgoth ja go widze jako takiego balroga...nie wiem czemu...tylko ze nie takiego ognistego...taki wielki czarny demon...czasami w zbroi...czasami taki jakby duch...a Eru? jest taki obraz...ze taki wielki duch siedzi w morzu nad brzegiem...w helmie i patrzy na brzeg...i tak sobie Eru wyobrazam....

Platon

Milva 
Moriannon I Brama Mordoru

Posted: Mon Aug 29, 2005 12:44 am   

Mati_00 wrote:
a Eru? jest taki obraz...ze taki wielki duch siedzi w morzu nad brzegiem...w helmie i patrzy na brzeg...i tak sobie Eru wyobrazam....

Heh, Eru nie pomylił Ci się czasem z Ulmem ? :P To on był tym Valarem, od wody ;) Nie wyobrażam sobie Jedynego Boga zanużonego po uszy w morskiej pianie i patrzącego na brzeg :green:

Mati_00 
Upiory Pierścienia

Posted: Mon Aug 29, 2005 11:13 am   

mozliwe...nie kojarze jeszcze wszystkich Bogow i Duchow...no ale Eru mi tak pozostal w pamieci :green: ja sobie tak go caly czas wyobrazam :]

Platon

Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You can attach files in this forum
You can download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to: