Władca Pierścieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Główna: Władca Pierścieni, Hobbit, Zwiastuny
Katalog: Strony fantasy
Polecane: Opowieści z Narnii, Wiersze miłosne, NLP
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy
Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  Chat

Previous topic «» Next topic
Jak to naprawde jest????
Author Message
Mojso 
Lord Sith

Posted: Thu Jan 15, 2004 5:13 pm   Jak to naprawde jest????

Jak to naprawde jest WP to trylogia czy nie? BO niektórzy muwią że tak a inni że nie

Lorelay
Czarna Otchłań Morii

Posted: Thu Jan 15, 2004 5:29 pm   

Oczywiście, że jest to trylogia!
Tolkien chciał, zeby wydano to jako jedną całość, ale było za długie, w dodatku jeszcze razem z Silmarillionem, który wydawcy nie rozumieli, uważali za zbytnią abstrakcję przez co nie chcieli wydać. Ostatecznie "Władca Pierścieni" skończyłjako trylogia.
Przpuszczam, że Twoi znajomi mogą, zupełnie błędnie zresztą, liczyć razem z "Hobbitem", który jest jednak zupełnie oddzielną pozycją.

Mojso 
Lord Sith

Posted: Thu Jan 15, 2004 7:09 pm   

Może i tak ale nawet gdzieś tu na forum czytałem cytuję " to nie trylogia tylko sześcioksiąg" więc już sam nie wiem jak to jest

P.S Jeśli kogoś obraziłem tym cytatem to przepraszam

Lorelay
Czarna Otchłań Morii

Posted: Thu Jan 15, 2004 8:28 pm   

Aaaaaa, to ja już rozumiem w takim razie o co Ci chodzi. Rzeczywiście "Władca Pierścieni" składa sięz sześciu wyodrębnionych przez Tolkiena ksiąg, jednak rozdzielonych tak, aby mieściły się w trzech tomach. Tomy mają tytuły: "Drużyna Pierścienia"(bądz jak kto woli "Wyprawa"), "Dwie Wieże" i "Powrót Króla", a księgi jako składowe tomów oznaczane są jako "Księga I", "Księga II" itd. Nie we wszystkich wydaniach jednak jest uwzględniony podział na księgi.

Nienor
Członek Białej Rady

Posted: Thu Jan 15, 2004 9:39 pm   

W moim wydaniou wyraźnie pisze, że to nie trylogia ale i tak określąm WP tym mianem bo to krócej niż 'sześcioksiąg'.

Mojso 
Lord Sith

Posted: Fri Jan 16, 2004 7:04 am   

W moim nic nie piszę(chyba że nie zauważyłem) choć też uważam to za trylogię. Myślę że gdyby wszystko było by w jednym tomie, jakoś dziwnie i inaczej by się czytało.

P.S Sorry Lorelay

Pozdrówka
Last edited by Mojso on Fri Jan 16, 2004 9:50 am; edited 1 time in total  

Lorelay
Czarna Otchłań Morii

Posted: Fri Jan 16, 2004 9:41 am   

Czy Wy wogóle czytacie poprzednie posty???

Quote:
W moim nic nie piszę(chyba że nie zauważyłem) choć też uważam to za trylogię. Ale podobno a początku Tolkien chhciał wszystko wydrukować w jednym tomie ale się ni mieściło, dlatego powstały trzy odrębne

Przecież dokładnie o tym pisałam dwa posty wyżej. Powtarzasz po prostu moje słowa, jako "gdzieś zasłyszane". Nie bardzo rozumiem w jakim celu... :x

Nimrodel 
Szara przystań

Posted: Fri Jan 16, 2004 12:37 pm   

WP truylogią nie jest i nigdy nie nie było!!!

p.S Lorelay.. cel nie jest zbyt szczytny... :wink: :?

"Everybody lies"

Gregory House

http://wirtualni.wp.pl/uid,51845,wizytowka.html
http://madammewendy.bloog.pl

Lorelay
Czarna Otchłań Morii

Posted: Fri Jan 16, 2004 12:51 pm   

Nie zaprzeczysz chyba jednak, że wydawane jest w formie trylogii. Zresztą chyba dosyć wyczerpująco omówiłam wszelkie możliwe punkty widzenia :P

Nimrodel 
Szara przystań

Posted: Fri Jan 16, 2004 1:09 pm   

hm./.temu nie przecze i nie mam zamiaru zaprzeczyc..
ze jest wydawane jako trojksiag wiedza wszyscy..
ale sam podział na ksiegi mowi sam za siebie..

"Everybody lies"

Gregory House

http://wirtualni.wp.pl/uid,51845,wizytowka.html
http://madammewendy.bloog.pl

Lorelay
Czarna Otchłań Morii

Posted: Fri Jan 16, 2004 1:18 pm   

Zauważ, że o tym również wspomniałam... :wink:

Kahlan
Sielanka Hobbitonu

Posted: Fri Jan 16, 2004 4:13 pm   

ja za to slyszalam, ze to mialo byc pierwotnie wydane nie w formie jednej, ale szesciu ksiag, a i tytuly zostaly narzucyone przez wydawnictwo...
Cause I know I don't belong here in heaven.

Keira 
Szara przystań

Posted: Fri Jan 16, 2004 4:59 pm   

zgadzam się z Nimrodel. Nie rozumiem czym się oburzasz Lorelay. Akurat twoja argumentacja mnie nie przekonuje...LotR trylogią nie jest :) :twisted:
Władca nie jest trylogią bo opowiada jedna historię. Mamy Trylogie Sienkiewicza...3 ksiązki odrębne o 3 tytułach, nie trzeba znac jednej aby czytać drugą. Potop np. tez jest wydawany w 3 tomach (ja przynajmniej mam takie wydanie) i jakoś nikt go Trylogią nie nazywa. Trylogia to 3 ksiązki o wspólnych bohaterach, ale odrębnej fabule. LotR ma spójna fabułę...nie da sie zrozumieć dobrze RotK nie znając TTT...

Na marginesie LotR można spotkać w wydaniu jednotomowym.

B. Leśmian

Lorelay
Czarna Otchłań Morii

Posted: Fri Jan 16, 2004 5:08 pm   

Wcale się nie oburzam i zauważ, że wcale nie upieram się przy tym, że jest trylogią, stwierdzam tylko, że jako trylogia jest wydawany, a to akurat prawda. Nie rozumiem też o jakiej argumentacji mówisz...ja żadnej tezy nie postawiłam, abym ją musiała argumentować, przedstawiłam jedynie suche fakty.

Moja wypowiedz skierowana do Nimrodel (nie wiem, gdzie w niej wyczytałaś oburzenie), mówiąca dokładnie:
Zauważ, że o tym również wspomniałam...
dotyczy tego, iż wspominałam jużwcześniej o podziale na księgi.

Keira 
Szara przystań

Posted: Fri Jan 16, 2004 5:24 pm   

Heh...stwierdzenie, ze omówiłaś wszystkie możliwe punkty iwdzenia było dla mnie zabawne :lol: Momencik mówiąłs czemu LotR jest trylogią, czyli argumentowałaś :? ]
To,ze ta ksiażka jest wydana w 3 tomach nie daje jej praw trylogii!! To czy cos nia jest czy nie nie zalezy od wydania :!:
Wg słownika...Trylogia to 3-częsciowy cykl literacki, muzyczny lub filmowy, w którym każda częśc jest odrębnym, zamkniętym tworem.
O LotR się tego nie powie...I jeszcze raz powtórze...nie można powiedzieć, ze wydano jako trylogię... bo jakby ją wydali w 1 tomie czy w 4 czy w 6 to jest nadal jedna całość----<patrz porównanie do Trylogii Sienkiewicza wyżej.

Mówmy sobie dla wygody, ze to trylogia...ale jak piszme to piszmy "trylogia" z cudzysłowem :wink:

B. Leśmian

Lorelay
Czarna Otchłań Morii

Posted: Fri Jan 16, 2004 5:52 pm   

Czyż nie pisałam jednak:

Tolkien chciał, zeby wydano to jako jedną całość, ale było za długie, w dodatku jeszcze razem z Silmarillionem, który wydawcy nie rozumieli, uważali za zbytnią abstrakcję przez co nie chcieli wydać.

oraz

Rzeczywiście "Władca Pierścieni" składa sięz sześciu wyodrębnionych przez Tolkiena ksiąg, jednak rozdzielonych tak, aby mieściły się w trzech tomach. Tomy mają tytuły: "Drużyna Pierścienia"(bądz jak kto woli "Wyprawa"), "Dwie Wieże" i "Powrót Króla", a księgi jako składowe tomów oznaczane są jako "Księga I", "Księga II" itd. Nie we wszystkich wydaniach jednak jest uwzględniony podział na księgi.

Stwierdzenie iż omówiłam wszystkie możliwe punkty widzenia, było rzeczywiście nieodpowiednio sformuowane. Powinno być: wszystkie znane mi tudzież zasłyszane przeze mnie punkty widzenia. Samo stwierdzenie miało na celu nic innego, jak tylko odesłanie Nimrodel do moich poprzednich postów (nie chcę się powtarzać po prostu), choć przyznaję, że źle je sformuowałam i mogło być inaczej zinterpretowane.

Niestety, nigdzie w tym temacie nie znalazłam żadnych argumentów przemawiających za tym, że jest to trylogia, mojego autorstwa.

Istnieje pewna różnica między stwierdzeniem, że jest trylogią, a tym, że jest wydawany jako trylogia(rozumiana słusznie czy też nie, jako 3 tomy)

Keira 
Szara przystań

Posted: Fri Jan 16, 2004 7:46 pm   

Ech...ale mi chodzi o samo stwierdzenie trylogia. Wydać jako trylogię, to w pewnym sensie zmienić sens budowy tej ksiązki. wydanie w 3 tomach nie równa się wydaniu jako trylogię. Przynjamniej dla mnie. Ale mozesz mieć sowje zdanie...nie bronię :wink: Ale już kończę tę dyskusję, bo i tak powtarzanie sie nic nie da...

B. Leśmian

nagg 
Administrator

Posted: Fri Jan 16, 2004 8:23 pm   

LotR nie jest trylogia, z definicji -> http://wiem.onet.pl/wiem/002c09.html

Quote:
Trylogia, cykl literacki złożony z trzech utworów, np.: Ogniem i mieczem, Potop i Pan Wołodyjowski H. Sienkiewicza, często powiązany osobami bohaterów, opisywanym okresem i miejscem akcji.

Mimo to, sam nazywam to czesto trylogia... :wink: dalsze rozwodzenie sie na ten temat uwazam, osobiscie, za bezzasadne
nagg
Last edited by nagg on Fri Jan 16, 2004 8:25 pm; edited 1 time in total  

Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You can attach files in this forum
You can download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version