Władca Pierścieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Główna: Władca Pierścieni, Hobbit, Zwiastuny
Katalog: Strony fantasy
Polecane: Opowieści z Narnii, Wiersze miłosne, NLP
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy
Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  Chat

Previous topic «» Next topic
Jak bedziecie obchodzic Lammas i czy ktos wogule wie co to ?
Author Message
Elin 
Mallorny Lothlórien

Posted: Tue Jul 27, 2004 6:56 pm   Jak będziecie obchodzic Lammas i czy ktoś wogule wie co to ?

Zbiża się Lammas (jedno z 4 najważniejszych celtyckich świąt ku czci Wielkiej Bogini) i jako dziwnej religi osoba chciała bym zapytać czy ktoś wogule wie co to jest i czy będziecie je obchodzić, (no i wkońcu jak) (wiem że to dziwne pytanie). Ja niestety (chyba powinnam mówić na szczęście bo niby postanowiłam jednak chrześcijanką być i z wiccą zerwać) zawsze mam w okresie świąt różne dziwne sprawy - teraz wyjeżdżam dzień puźniej na obóz i ze świętowania nici - w Lammas spać będe...

Agatin-K 
Lady Sith

Posted: Tue Jul 27, 2004 7:12 pm   

Hmmm... Ja sie pierwsyz raz z tym spotykam...Heh :D
Pozdro!

Nie zapomnijcie o mnie... ;p

Morgul 
Mroczny Lord

Posted: Tue Jul 27, 2004 7:34 pm   

Ach... fajnie że jestem wierzący... Nie, święta nie obchodzę, ale dzięki za założenie tematu, przynajmniej dowiedziałem sięo istnieniu takiego święta i czasie jego obchodzenia... Widzicie, dzięki forum wielu rzeczy można się nauczyć :)

Elin 
Mallorny Lothlórien

Posted: Tue Jul 27, 2004 7:42 pm   

Oj Morgul nie zarzekaj się tak - ja mam kolege który ateistą był i to antyklerykalnym i tak przez wiele lat, a teraz praktykującym Wiccianinem jest - czasem to poprostu sprawa dobrania odpowiedniej religi...

MÂątwa
Guest
Posted: Tue Jul 27, 2004 10:39 pm   

Quote:
sprawa dobrania odpowiedniej religi

ze co ??!! dobrania religii? Nie, tak latwo to nie ma. Albo czlowiek nie wierzy w zadną siłe wyzszą, albo uznaje, że np. jest chrzescijaninem i wierzy w Boga.

Albo inaczej - od zawsze wierzyl, ze to Bóg stworzyl swiat, czlowieka, i tego typu teksty, a tu nagle bęc - i juz wierzy na przyklad w Allacha. "zmiana religii" - jak w ogole można mowic o czyms takim?

Agatin-K 
Lady Sith

Posted: Wed Jul 28, 2004 9:43 am   

Ano mozna. Ja np. jak byłam znacznie młodsza (7, 8 lat) to wirzyłam w to, ze czlowiek pochodiz od małpy, teraz w ogole nie uznaję ewolucji a malpie korzenie mi nie paszą. Jesli juz musze pochozic od jkaiegoś zwierzęcia to od wilka. ;) to wlasciwie nie ma duzego zwiazku z religia ale jakis tam ma.
Moja koleżanka byla chrzescijanką ale jej matka sie przetegowala na Jehowych i jeszcze corkę zmusila... To też jest zmiana religii.
Poza tym Allah po arabsku znaczy Bóg. Od wieków ludize wierzyli w sily wyzsze i tak jest do teraz... Nie ma w tym nic złego, ale jak raz Morgul powiedizał religia nie powinna mieć wplywu na politykę.

Siemka!

Nie zapomnijcie o mnie... ;p

Nimrodel 
Szara przystań

Posted: Wed Jul 28, 2004 10:30 am   

Samhian obchodziłam :P ,Belatne tez.. ale Imbolc za to nie..
O Lammas pierwsze słysze..
Jako praktykujaca katoliczka i chrescijanka nie powinnam obchodzic tych swiat.. ale robie to i czuje zen ie przestane.. ;) dla pewnej satysfakcjii przyjemnoscia któa z tego czerpie ;)

"Everybody lies"

Gregory House

http://wirtualni.wp.pl/uid,51845,wizytowka.html
http://madammewendy.bloog.pl

Elin 
Mallorny Lothlórien

Posted: Wed Jul 28, 2004 1:58 pm   

Jest jeden Bóg i każdy Bóg jest jednym Bogiem i każda Bogini jest tą samą Boginią... Tak sobie to tłumacze żeby nie zwariować - więc nie ma niz złego w obchodzeniu Beltane czy Lammas (chyba że ktoś ma ochote je czcić w bardzo pierwotny sposób, w tedy mogą być problemy). A religie można zmienić bo wielu ateistów pod wpływem jakiegoś wydażenia zaczyna wiezyć w Boga, albo przynajmniej zauważa że na świecie jest coś poza zwierzętami i roślinami - wtedy już bardzo blisko do religi

Ara:) 
Jaskinia Sheloby

Posted: Thu Jul 29, 2004 4:16 pm   

Hmmm Lammas będę najprawdopodobniej obchodzić z koleżanką, w nocy w dosć rytualny sposób. Tzn. palenie swiec, przywoływanie żywiołów, moditwa do Bogów itp. Niestety nie bedziemy mogły obcodzic Lammas w tradycyjny sposób (wykonanie kukły ze zboża), bo skąd weźmiemy kłos zboża...
Ja mówiąc szczerze posiadam własne 'przykazania'. Z dekalogu 'nie zabijaj' i 'nie kradnij', z reinkarnacji prawo karmy, a z Wiccy (religia czarownic, której świętem jest właśnie Lammas) "Gdy to nikogo nie krzywdzi, czyń, co chcesz " (choć pokrywa się to częściowo z karmą). No i czerpię inspirację z natury - wilk i smok :)
Chodzę do kościoła, medytuję i obchodzę święta Wiccy, tak więc łącze elementy różych religi. I czuję sie spełniona :) Czuję sie wspaniale i pewnie.

Elin 
Mallorny Lothlórien

Posted: Thu Jul 29, 2004 9:39 pm   

Naprawde bardzo sie ciesze że ktoś na tym forum obchodzi sabaty - szczerze mówiąc nie miałam na to większych nadzieji, ale założyc temat zawsze mogłam....
Przy odrobinie szczęścia jednak wyjade w tym roku i będe świętować Lammas. Prawdopodobnie w sobote pojade z moją koleżanką w Bory Tucholskie (a tam już będzie więcej takich dziwnych ludzi ;) ) jedyne co mnie martwi to fakt że w niedziele będe musiała już wracać....szkoda, ale nieważne - nadaża się wspaniała okazja do uczczenia sabatu w gaju i jestem z tego naprawde zadowolona (nawet nie wiedziałam jak wiele jest ogranizacji wicciańskich w polsce). Więc jeśli od soboty mnie, ani moich postów na tym forum nie będzie to znaczy że wszystko się dobrze zoorganizowało i wyjechałam.....

Nimrodel 
Szara przystań

Posted: Fri Jul 30, 2004 11:26 am   

heh.. Bory tucholskie powiadasz? :P
Nie Ty jedna wyjezdzasz tam na okresl etni :P
i sie nie dziwie.. piekne miejsca.. :P

Czemu myslałas, ze prawie nikt nie obchozi sabató? kazdy z nas ma jakies osobliwe zboczenia :P

"Everybody lies"

Gregory House

http://wirtualni.wp.pl/uid,51845,wizytowka.html
http://madammewendy.bloog.pl

Elin 
Mallorny Lothlórien

Posted: Fri Jul 30, 2004 5:14 pm   

Ja tam wyjeżdzam obchodzić Lammas (to tylko jedna noc), a okres letni spędzam zupełnie gdzie indziej...

Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You can attach files in this forum
You can download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to: