Władca Pierścieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Główna: Władca Pierścieni, Hobbit, Zwiastuny
Katalog: Strony fantasy
Polecane: Opowieści z Narnii, Wiersze miłosne, NLP
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy
Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  Chat

Previous topic «» Next topic
Jacek Kaczmarski nie zyje! :(
Author Message
nagg 
Administrator

Posted: Sun Apr 11, 2004 1:02 am   Jacek Kaczmarski nie żyje! :(

za onet.pl

Jacek Kaczmarski nie żyje

Zmarł Jacek Kaczmarski - poinformował Mirosław Chojecki, szef działającego w podziemiu wydawnictwa "Nowa", jeden z przyjaciół Kaczmarskiego.

"Wystarczyło popatrzeć, dopóki Jacek mógł śpiewać, jakie tłumy młodzieży gromadził do końca na swoich koncertach" - powiedział Chojecki. - Mam przekonanie, że to co pisał i to co śpiewał jest wiecznie żywe. Gdybym miał czynić jakieś porównania, powiedziałbym, że był dla nas jak Bob Dylan dla Amerykanów - zawsze głośno protestował przeciwko złu, przemocy i głupocie. Lata komuny bez pisarstwa Jacka, lata stanu wojennego, kiedy śpiewał dla nas z radia Wolna Europa, a później, kiedy słuchaliśmy go już w wolnej Polsce, to wszystko zawsze będziemy pamiętać".

W latach 80. Kaczmarski był bardem "Solidarności", śpiewał autorskie piosenki, w których odwoływał się do tradycyjnych wartości i symboli narodowych oraz krytykował władze socjalistyczne.

Jacek Kaczmarski był zafascynowany twórczością Włodzimierza Wysockiego i Bułata Okudżawy. Popularność przyniosła mu pieśń "Mury", która nawiązywała do utworu katalońskiego barda Lluisa Llacha.

Inne jego znane utwory to między innymi: "Obława", "Nasza klasa", "Głupi Jasio", "Zbroja", "Dzieci Hioba". Śpiewał je zarówno w ciasnych mieszkaniach przyjaciół, jak i w wielkich salach koncertowych.

Twórczość Kaczmarskiego znalazła się na wielu płytach. Są wśród nich: "Mury", "Raj", "Muzeum", "Pochwała łotrostwa", "Wojna Postu z Karnawałem". Wczesne programy poetycko-muzyczne powstały w wyniku współpracy z Przemysławem Gintrowskim i Zbigniewem łapińskim.

Z tym ostatnim Kaczmarski nagrał także album "Sarmatia". Ostatnio została wydana płyta "Mimochodem". Większość tekstów poetyckich barda "Solidarności" znalazło się w licznych śpiewnikach i zbiorach z tekstami.

W latach 90-tych Jacek Kaczmarski pisał także książki, często zwierające obszerny wątek autobiograficzny, między innymi: "Autoportret z kanalią", "życie do góry nogami ", " Plażę dla psów " oraz " O aniołach innym razem ". W 2001 wydany został "Napój Ananków", powieść mówiąca o pracy w Radiu Wolna Europa.

Jacek Kaczmarski urodził się w 1957 roku. Debiutował w latach 70. w środowisku studenckim. Studiował polonistykę na Uniwersytecie Warszawskim. Trzykrotnie zdobywał nagrody Studenckiego Festiwalu Piosenki w Krakowie.

Od 1981 roku przebywał na emigracji, pracował między innymi w Radiu Wolna Europa, dużo koncertował w Europie i Ameryce. Po upadku PRL wrócił do kraju, skąd wyjechał w 1995 roku na kilka lat do Australii.

W 2000 roku Jacek Kaczmarski przyjął Krzyż Kawalerski Orderu Odrodzenia Polski, nadany mu przez prezydenta Aleksandra Kwaśniewskiego.

Kilka lat temu u Jacka Kaczmarskiego wykryto raka krtani.

Przeżyłem cieżki szok. Wiedziałem, ze jest chory, a mimo to... Szkoda :(

nagg

Ozz 
Hooliganin

Posted: Sun Apr 11, 2004 10:36 am   

Taaa, jakis czas temu byla taka gala jaego kawałkow, i wlasnie mowili, o jego stanie zdrowie, sypia sie wielcy ludzie... Niemen, on, nawet aktorki, w piątek wicie, Daria Trafankowska, 50 lat miała. Zla passa się zaczyna :(

Orick
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Wed May 05, 2004 8:21 pm   

To prawda. Kto jak kto, ale Jacek był naprawdę wielkim człowiekiem.
,, Śpieszmy się kochać ludzi
Tak szybko odchodzą"

Esk 
Wodogrzmoty Rauros

Posted: Wed May 05, 2004 8:52 pm   

Niemen, Przybora, Trafankowska, Kaczmarski...
Tylu wspaniałych ludzi tak naraz.
Przerażające i smutne.

Ara:) 
Jaskinia Sheloby

Posted: Thu May 06, 2004 1:00 pm   

Zapomnieliście o p. Ambroziaku. Nawet jakoś przestałam oglądać mecze, odkąd on nie komentuje ...

Ozz 
Hooliganin

Posted: Mon May 10, 2004 4:16 pm   

W nowej Gazecie Wyborczej, znaczy się jutrzejszej, beda chwyty i teksty do jego kawałków niby. W sumie to troche nabijanie poczytności wydaje mi sie, ale to chyba dorba sprawa. W ogole to sie zdziwilem, ze cos takiego ma miejsce, no ale...

Esk 
Wodogrzmoty Rauros

Posted: Mon May 10, 2004 4:51 pm   

Czemu się dziwisz? Wyborcza była zaprzyjaźniona z Kaczmarskim, zresztą oni często dają fajne dodatki do gazety... Mnie ten śpiewnik bardzo cieszy, zwlaszcza po zablokowaniu wszystkich serwisow muzycznych w kraju.

Orick
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Sun May 16, 2004 6:42 pm   

Jest wiele fajnych tekstów. Szkoda tylko że nie ma tekstu do ,,1788" Fajne zdjęcia oraz podstawowe wiadomości o Kaczmarskim.

Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You can attach files in this forum
You can download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to: