Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Posted: Wed Feb 19, 2003 9:01 pm
OJ... Ja jakis rok temu zaczytywalem sie Dragonlance, ale nie uwazalem tego za jakas ciezka litereature fantasy czy byle jaka inna. Teraz zabawiam sie Swiatem Dysku i cudownymi opisami poszerzajacymi troche myslenie. Niestety nie podejmowalem zadnego z tych wymienionych i szczerze zaluje ze nie mam nawet skrawka informacji na ten temat. Jak dorwe cokolwiek z teych ksiazek to ruszam do lektury. Natomiast chcialbym zadac pytanie... Czy nie czytaliscie moze czego Jacka Dukaja? Bo tak ostanio lata mi po glowie...
_________________ "We Are Shape By Faith Just As We Shape It"
Jacka Dukaja? hmm... coś mi się owinęło o uszy ale napewno nie czytałam.
A jeśli chodzi o te książki to napiszę Ci kilka rzeczy o niektórych z nich
Ravenloft :
"Ravenloft" Każda książka opowiada o czymś innym. Do tej pory ukazały się:
"Rycerz Czarnej Róży"
"Wampir z Mgieł"
O "Wampir z mgieł":
"Bądź ostrożny, kiedy wypowiadasz na głos swoje pragnienia - mroczne moce Ravenloft mogą cię usłyszeć.
Jander Sunstar jest złotym elfem z magicznej krainy Evermeet w Zapomianych Królestwach. Od pięciuset lat jest również wampirem.
Szarpany bezgranicznym smutkiem i ogromnym bólem Jander zostaje
przeniesiony do królestw Ravenloft, krainy rodem z sennego koszmaru.
Zwraca na siebie uwagę władcy tego miejsca, hrabiego Strahda Von Zarovich, ale zcy może zaufać temu szlachcicowi, wampirowi jak on sam? Zwłaszcza, gdy odkryje, że jego misja w poszukiwaniu zemsty splata się z czarną historią kraju Strahda?"
"Tom drugi bestsellerowej trylogii "Rapsodia", opowiada o losach Bajarki
Rapsodii, asasyna Achmeda i olbrzyma Grunthora - Dziecka Krwi, Ziemi i
Ognia, mających ocalić świat przed ognistym demonem F'dorem.
Rapsodia i Asche wyruszają w niebezpieczną podróż, podczas której
spotykają smoczycę Elynsynos i stają do walki o życie patriarchy
Sepulvarty. W tym samym czasie Achmed i Grunthor, poszukując śladów
znienawidzonego demona, zgłębiają tajniki górskiej siedziby bolgów i swych nowych, niedawno odkrytych mocy..."
A to są tytuły książek Glena Cook'a. Z tej serii są takie oto tytuły:
Słodki Srebrny Blues
Gorzkie Złote Serca
Zimne Miedziane łzy
Stare Cynowe Smutki
Ponure Mosiężne Cienie
Czerwone żelazne Noce
Też bardzo fajne.
Mam nadzieję, że nie zanudziłam tymi opisami, a namówiłam do przeczytania chodź jednej z nich
_________________ "Chciałem zmienić świat... Ale doszedłem do wniosku, że mogę zmienić jedynie siebie"
Z wyzej wymienionych czytalem tylko Ravenloft, Obie ksiazki byly fantastyczne, bardzo milo wspominam, ale czytalem je juz baaaardzo dawno temu A ze nei mam ich w domu, to nigdy jakos nie bylo okazji by po nie siegnac ponownie...
Z innych, to oczywiscie Dragonlance, (nie tylko Sage) Chyba najbardziej podobala mi sie Legenda o Humie
Jeszcze innym cyklem byl, moze nice hermetyczny, cykl M:tG (Cykl Artefaktów: Bratobójcza Wojna, Wędrowiec, Strumienie Czasu i Linie Krwi Cykl Maskarady: Maski Mercadii, Nemezis, Proroctwo) pamietam, ze strasznie mi sie podobalo, ale na to tez mial wplyw fakt posiadania sporej ilosci kart M:tG... Ale prawda jest taka, ze polecam, historia jest bardzo ciekawa, imho
No i Ursula Le Guin, Czarnoksiężnik z Archipelagu, i tutaj o ile pierwsz czesc jest KAPITALNA, to reszta dla mnie byla gniotem nie wiem... inny klimat. Wiem, ze bluznie, bo "Carnoksieznik..." ma swoich wyznawcow, ale coz...
To tak z grubsza. Sapkowski nigdy mi nie podszedl Nie wiem...
nagg
_________________ v3rt (malpa) o2 (kropka) pl
---------------------------------------
v3rt on #perverts @ IRCnet
GG # 2143856 | ICQ # 164660564
---------------------------------------
Always look on the bright side of life
Wszystkim fanom Fantasy polecam cykl o Ziemiomorzu Urszuli Le Guin. Swietna lektura! Jest inna niz Wladca...nie da sie tego opisac. Trzeba przeczytac!!!
Polecam także świetny cykl o Strażnikach Płomienia Joel'a Rosenberga. Opowiada on o grupce ludzi ktorzy podczas pewnego spotkania przenosza sie do prawdziwego swiata fantasy! Suuper!!!!
O rodzimych autotach tez nie zapomnialem i bynajmniej nie jest to Sapkowski(bo wszyscy go znaja! ). Andrzej Pilipiuk bo o nim mowa napisal swietny cykl opowiadan o Jakubie Wędrowyczu(fantasy z humorem ). Pierwsza czesc cyklu to: "Kroniki Jakuba Wedrowycza" nastepna to: "Czarownik Iwanow" a trzecia to "Weźmisz czarno kure..."(org. pisownia!). Pilipiuk wciaz tworzy i mozemy sie lada dzien spodziewac nowych tomow. Sa w nich odniesienia do dzisiejszego swiata i konfliktow w nim np. Husajn, Osama bin Laden itp.
POLECAM WSZYSTKIE TE POZYCJE. KUPOWAĆ W CIEMNO!!!
_________________ "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota, chociaż co do pierwszego nie mam pewności"- Albert Einstein
czytałam - Swiat Magii Czarownic - zbiór opowiadań Andre Norton - naprawde swietne, ciekawe zwroty akcji, zaskakujace =D
ale coz, nie liczac Władcy, to moją ulubioną ksiązka jest Wiedzmin.. pierwsza polska ksiazka, ktora naprawde mi sie spodobała.. swiat calkiem inny od władcy, ale swietny =D
polecam tez T. Pratchetta - fantastyka + humor! =)
Posted: Wed Jun 18, 2003 3:52 pm
Z ankiety wybrałam Wiedźmina. Saga jest swietna. Napisana bardzo dobrym językiem. Czyta się to z przyjemnoscia i szybko. Szkoda tylko, że zginęło tylu fajnych bohaterów. Milva, Regis i Cahir tworzyli fajna paczkę. Nie mam również nic przeciwko Harry'emu P. Świetna rozrywka, od niej zaczęłam czytac książki z zakresu fantasy i fantastyki.
Ale nie znosze science-fiction. Lem i te sprawy
_________________ Lubię szeptać ci słowa, które nic nie znaczą -
Prócz tego, że się garną do twego uśmiechu. B. Leśmian
Posted: Wed Jun 18, 2003 4:32 pm
Lem wcale nie jest taki zły..wiesh..kto co lubi..nic nie mowie..
ja sobie zasem lubie poczytac rozne ksiazki..;-) JAk do tej pory to czytalam o pilocie pirxie..;-)
Ja nie czytałem Lema ale jak zacząłem oglądać "Solaris" to omało nie zasnełem (z pewnością by tak było gdybym tego nie wyłączył) Ja lubie Rowlingi ten jej szeroki wachlaż tytułów (oczywiście Harry Potter).
_________________ "Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu"
Posted: Sun Jul 06, 2003 7:00 pm
Nimrodel wrote:
Lem wcale nie jest taki zły..wiesh..kto co lubi..nic nie mowie..
ja sobie zasem lubie poczytac rozne ksiazki..;-) JAk do tej pory to czytalam o pilocie pirxie..;-)
Ja czytałam tylko Pirxa i wystarczyło żeby sie zrazic.
_________________ Lubię szeptać ci słowa, które nic nie znaczą -
Prócz tego, że się garną do twego uśmiechu. B. Leśmian
Joined: 12 Aug 2003 Posts: 820 Location: z miasta artystow...
Posted: Sun Aug 17, 2003 9:06 pm
Beren wrote:
Ja nie czytałem Lema ale jak zacząłem oglądać "Solaris" to omało nie zasnełem (z pewnością by tak było gdybym tego nie wyłączył) .
Tak to jest jak sie filmu nie rozumie On wcale nie byl nudny, czy cos, nudny to byl Matrix:Reaktywacja jak go oglądałem drugi raz. WTEDY o mało co nie zasnąłem, a Solaris (film) jest ok!
_________________ Chcąc mnie sądzić nie ze mną trzeba być, lecz we mnie.
Joined: 12 Aug 2003 Posts: 820 Location: z miasta artystow...
Posted: Mon Sep 08, 2003 6:35 pm
Jets on prawdziwie supe oryginalny i tak samo zarabisty jak sama Saga! Ta zasluguje na szczegolne uznanie. Ona powinna teraz byc na szczytach list swiatowych Bestsellerow!!
_________________ Chcąc mnie sądzić nie ze mną trzeba być, lecz we mnie.
Cóż ja moge polecić? Sapkowskiego czytam, Tolkiena, Jabłońskiego, Denninga i innych również. Blisko świata fantasy znajduje się również fińska Kalevala której jestem szczęśliwą posiadaczką. Warto przeczytać nie tylko dla samego poznania ale też i zrozumienia pierwotnej religii
_________________ Wtul się w mój kokon zostaniesz Motylem, już...
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum