Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Nie można zapominać o całkiem niezłym pisarzu polskim, jakim jest Ziemiański. Najpopularniejszą z jego książek jest chyba Achaja, która zebrała zresztą sporo pozytywnych opini na forum.
Posted: Wed Jun 02, 2004 8:32 am
Cóż ja ostatnio przeczytałam bardzo miły trójksiąg fantasy pt. "Czyny Paksenarrion" Elisabeth Moon. Trzy pięćset stronnicowe książki: "Córka owczarza", "Podzielona wierność", "Przysięga złota", opisano w recenzji jako Czwartą Erę Śródziemia. Szczerze pisząc to właśnie mnie skusiło. :DOczywiście takie stwierdzenie jest mocno przesadzone, ale książki Moon są świetne mimo wszystko i naprawdę warto je przeczytać.
Streszczając całość:
Książki pokazują ( ) jak główna bohaterka, Paksenarrion, od zwykłej wieśniaczki - córki owczarza, przez wojowniczkę w najemnej armii, zostaje potężną paladynką. Moon nie szczędzi biednej Paks przy tym bólu i cierpienia...
Pozwólcie że się wtrącę...
Jeśli chodi o Lema... to niestety niecierpię... Jeśli chodzi o Rowling go lubię, ale ubóstwiam Franka Herberta i jego "Diunę", polecam tą książkę każdemu z całego serducha... Jest tam pełno intryg, walki z własnym przeznaczeniem, wgłębiania się w naturę człowieka... Myślę że każdemu miłośnikowi fantastyki ta książka się spodoba, a na pewno pierwsze dwa tomy!
Pozdrawiam bardzo serdecznie!
_________________ Jakich brakuje nam zmysłów że nie widzimy i nie słyszymy innego świata, który nas otacza?
Joined: 21 Jul 2004 Posts: 228 Location: wioska w hobbitonie
Posted: Wed Jul 21, 2004 6:35 pm
Z polskich autorów polecić mogę fantastyczne książki Doroty Terazkowskiej (Córka Czarownic, Samotność Bogów, Tam gdzie spadają Anioły), a jesli chodzi o zagraniczne, to jednyną pisarką mogącą się równać z Tolkienem (lub nawet od niego lepszą) jest Marion Zimmer Bradley (i oczywiście jej Mgły Avalonu)
_________________ Gracz: Myślę....
MG: To rzuć k20 i sprawdź czy Ci się udało
Elin dawna Nimue
A mi się ostatnio spodobały książki nie do końca na poważnie . Czytałem takie tytuły: "Katarem i magią" - nie paiętam autora ale bohaterem jest czarodziej który... ma uczulenie na magie ; "Głos dla księżniczki" - John Morressy, też bardzo fajne.
Ostatnio próbuje zdobyć jakąś książke Terrego Pretcheta (mogło wystąpić parenaście błędów w nazwisku ) ale jakoś nie chcą do mnie trafić. Jak kogośto zainteresuje to szukajcie "Czarodzicielstwo", "Trzy wiedźmy", "Eryk" itd.
_________________ "Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu"
Posted: Wed Jul 28, 2004 6:54 am
Spokojnie Beren zrobiłeś tylko jeden. Drugie 't' jest podwójne-> Pratchett. Ja gorąco polecam jego książki. Ale zdaję sobie sprawę, że nie do wszystkich trafaiają. Mi na początku nie podchodziły, nie mogłam sięprzyzwyczaić do jego języka ale im jestem starsza i mam większą wiedzę tym bardziej jestem w nich zakochana.
_________________ And you'll never walk alone...
Last edited by Nienor on Wed Jul 13, 2005 5:59 am; edited 1 time in total
Ja Pratchetta szczerze kocham Czasem nawet myślę, że jego książki znam dużo lepiej od WP, bo znam je po prostu na pamięć i czytam po setki razy każdą, a WP czytam rzadziej, bo jakoś nie chcę, żeby mi się przejadła... Terry jest bosski Ma dokładnie takie poczucie humoru jak ja, więc jego ksiązki działają dla mnie jak najlepszy balsam dla ducha
_________________ I uznałem siebie za wybrańca losu, wiedziałem, że gdyby zamiast mnie był tu ktoś inny, nie zobaczyłby niczego.
Hrabal
Posted: Wed Jul 28, 2004 8:17 am
hmm ja mysle ze polska literatura fantastyczna jest też całkiem dobra. Oprocz oczywiscie Achai ktora kazdy juz zna sa inne ksazki jak np. "Zagadka KUby Rozpruwacz" _ A. Pilipiuk (wyjasnienie dlaczego Kuby nigdy nei żlapanay - jedno opowiadanie [znaczy cała ksiazka tro zbior opowaidan o Jakubie Wędrowyczu] i jeszcze innhe, ja dopiero przeczytalem piewsze ale ksiazke kupilem wczoraj ).
Hmm a z tego Pratchetta to co jest dobrego bo powiem ze neiu znam jego ksiazek a chetnei bym sobei wzial na wakacje.
_________________ "But long ago he rode away,
and where he dwelleth none can say;
for into darkness fell his star
in Mordor where the shadows are."
Hmm a z tego Pratchetta to co jest dobrego bo powiem ze neiu znam jego ksiazek a chetnei bym sobei wzial na wakacje.
Pratchetta wszystko jest dobre Wręcz genialne
Tu masz spis:
Kolor Magii
Blask Fantastyczny
Równoumagicznienie
Mort
Czarodzicielstwo
Trzy Wiedźmy
Piramidy
Straż! Straż!
Eryk
Ruchome Obrazki
Kosiarz
Wyprawa Czarownic
Pomniejsze Bóstwa
Panowie i Damy
Zbrojni
Muzyka Duszy
Ciekawe Czasy
Maskarada
Na Glinianych Nogach
Możesz zacząć od czegokolwiek, bo jego książki są ze sobą powiązane na tyle luźno, że można czytać w bardzo dowolnej kolejności Osobiście radziłabym tylko na początek uniknąć Maskarady i Ruchomych Obrazków, bo jakoś średnio mi się podobały.... Ale Muzyka Duszy jest np. parodią na muzykę metalową
_________________ I uznałem siebie za wybrańca losu, wiedziałem, że gdyby zamiast mnie był tu ktoś inny, nie zobaczyłby niczego.
Hrabal
Epikaris, MASZ KALEVALĘ????????? Gdzie ją dorwałaś???? Ejj, ja też tak chcę... z ankiety czytałam tylko sagę Sapkowskiego ... Mi tam się podobała . A z Sapkowskim nawet chwilę rozmawiałam , bo był w E-gu w zeszłym roku na Polconie. I była z nim rozmowa, ma dość specyficzne poczucie humoru .
Teraz czytam cykl R. Jordana "Koło Czasu", jestem na 2 tomie 2 części dopiero, ale jest ciekawe i się szybko czyta. Tylko widać wyraźnie natchnienie czerpane z Tolkiena, np. Ogirowie różnią się od Entów w sumie tylko wyglądem... Kótka notka:
"Smok Odrodzony jest dawno już przepowiedzianym przywódcą, który uratuje świat, choć jednocześnie zniszczy go... Zbawcą, który oszaleje i zabije wszystkie bliskie mu istoty..." Nie wiem, jak was, ale mnie to zachęciło
A jednocześnie czytam Malloreon (cykl) Davida Eddingsa. Jest OK, chociaż no. jedna qmpela zrezygnowała, bo wqrzały ją zdania na 6 linijek .
Poza fantasy ostatnio sięgnęłam też po "Mitologię Celtów". A fantastykę zaczęłam czytać od książek sf, dokładnie od "Gry Endera" Orsona Scotta Carda, za namową brata. Który z resztą później wsadził mi w łapki "Hobbita", a później "Władcę", czytanego w szpitalu... Tak, starsi braciszkowie się przydają, wbrew pozorom .
Wiem, że to jest doprawdy 'fascynująca' notka :opss: , ale trochę mi się nudzi...
_________________ "Joculatores!" - huka po ulicach niezbożne "hosanna" dla wagantów sprośnych. "Igrce w gród walą!" - rozbiega się nowina po mieście całym.
Dałem głos na Sapka, choć chciałem też na inne. Te inne książki to: Cykl "Ziemiomorze" Ursuli K. Le Guin, Cykl "Pieśni lodu i ognia" George'a R. R. Martina, "Achaja" Ziemiańskiego i wiele wiele innych.
_________________ Gondor has not king, Gondor no need the king!
Posted: Thu Dec 16, 2004 1:36 pm
Wybrałam z listy Sapkowskiego, bo bardzo lubię "Wiedźmina". Lubię też "Czarną Kompanię" Glena Cooka z autorów których tu widzę.
_________________ Nie gardź jednak legendami, dziedzictwem odległych wieków, często bowiem się zdarza, iż stare niańki przechowują w pamięci wiadomości, które niegdyś największym nawet Mędrcom oddały usługi."
Posted: Mon Feb 21, 2005 10:52 pm
No tak ja zaznaczyłam inne, bo tak naprawde to takiego bardzo naj pisarza nie mam. Widzę, jednak, zę sama nie jestem ^_-. Co więcej to jak widzę góruje Andrzej Sapkowski no i ja sie nie dziwie bo jak to go niektórzy określają jest polskim odpowiednikiem J.R.R. Tolkiena.
Pozdrawiam
Lirael
hm... nie ma zbyt wielu możliwości do wyboru.. zaznaczyłam więc inne.. Lubię Sapkowskiego, Ziemiańskiego, Le Guin, McKiernan'a , Pratchetta, Levisa (stary, dobry Levis... od niego zaczynęła się moja fascynacja fantasy... ), Andre Norton, Friedman, Feist'a i wieeeeelu innych... ^^
_________________ Przede mną przepaść, zrodzona przez winę,
przez grzech Twój, Boże!... Ginę! ginę! ginę!
Jan Kasprowicz
Posted: Tue Feb 22, 2005 5:48 pm
Inne książki. Hmmm?? No więc tak. Bardzo mi się podobają wszelakie Starcrafty i Warcrafty. Trzymają napięcie. Najlepszy był Warcraft Włądca Klanów. Wszystkim serdecznie polecam. Jest super:P
_________________ Tu jest potrzebna mądrość.
Kto ma rozum, niech liczbę Bestii przeliczy:
liczba to bowiem człowieka.
A liczba jego: sześćset sześćdziesiąt sześć
"Władcę Klanów" przeczytałam pewnego deszczowego dnia wakacji w krakowskim EMPiKu . Ale... jakoś szczególnie mi się nie podobało. Tolkien, Sapkowski, Pratchett - tryptyk rządzący
pozdro
_________________ "Joculatores!" - huka po ulicach niezbożne "hosanna" dla wagantów sprośnych. "Igrce w gród walą!" - rozbiega się nowina po mieście całym.
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum