Władca Pierścieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Główna: Władca Pierścieni, Hobbit, Zwiastuny
Katalog: Strony fantasy
Polecane: Opowieści z Narnii, Wiersze miłosne, NLP
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy
Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  Chat

Previous topic «» Next topic
Inne ksiazki

Jakiego autora i jego książki lubicie ? (Oczywiście oprócza Tolkiena ;)
E.Haydon - Rapsodia
3%
 3%  [ 2 ]
Glen Cook - Cykl - Prywatny Detektyw Garret
0%
 0%  [ 0 ]
Ravenloft
5%
 5%  [ 3 ]
R.A. Salvatore - 'Trylogia Wojen Demonów' itd.
1%
 1%  [ 1 ]
Sapkowski - Saga o Wiedźminie i inne
30%
 30%  [ 16 ]
Inne (jakie?)
57%
 57%  [ 30 ]
Voted : 20
Total Votes: 52

Author Message
Ara:) 
Jaskinia Sheloby

Posted: Fri Apr 30, 2004 1:52 pm   

Nie można zapominać o całkiem niezłym pisarzu polskim, jakim jest Ziemiański. Najpopularniejszą z jego książek jest chyba Achaja, która zebrała zresztą sporo pozytywnych opini na forum.

Lady Of Orthank 
Lady Sith

Posted: Wed Jun 02, 2004 8:32 am   

Cóż ja ostatnio przeczytałam bardzo miły trójksiąg fantasy pt. "Czyny Paksenarrion" Elisabeth Moon. Trzy pięćset stronnicowe książki: "Córka owczarza", "Podzielona wierność", "Przysięga złota", opisano w recenzji jako Czwartą Erę Śródziemia. Szczerze pisząc to właśnie mnie skusiło. :DOczywiście takie stwierdzenie jest mocno przesadzone, ale książki Moon są świetne mimo wszystko i naprawdę warto je przeczytać.
Streszczając całość:
Książki pokazują ( :lol: ) jak główna bohaterka, Paksenarrion, od zwykłej wieśniaczki - córki owczarza, przez wojowniczkę w najemnej armii, zostaje potężną paladynką. Moon nie szczędzi biednej Paks przy tym bólu i cierpienia...

Ina Girda warto to przczytać! :D

TO WSZYSTKO WINA MUNDURÓW! *___*

Strażniczka życia
Sielanka Hobbitonu

Posted: Thu Jun 10, 2004 7:27 pm   

:) Pozwólcie że się wtrącę...
Jeśli chodi o Lema... to niestety niecierpię... Jeśli chodzi o Rowling go lubię, ale ubóstwiam Franka Herberta i jego "Diunę", polecam tą książkę każdemu z całego serducha... Jest tam pełno intryg, walki z własnym przeznaczeniem, wgłębiania się w naturę człowieka... Myślę że każdemu miłośnikowi fantastyki ta książka się spodoba, a na pewno pierwsze dwa tomy!
Pozdrawiam bardzo serdecznie!
8)

Elin 
Mallorny Lothlórien

Posted: Wed Jul 21, 2004 6:35 pm   

Z polskich autorów polecić mogę fantastyczne książki Doroty Terazkowskiej (Córka Czarownic, Samotność Bogów, Tam gdzie spadają Anioły), a jesli chodzi o zagraniczne, to jednyną pisarką mogącą się równać z Tolkienem (lub nawet od niego lepszą) jest Marion Zimmer Bradley (i oczywiście jej Mgły Avalonu)

Beren 
Jaskinia Sheloby

Posted: Tue Jul 27, 2004 6:43 pm   

A mi się ostatnio spodobały książki nie do końca na poważnie :D . Czytałem takie tytuły: "Katarem i magią" - nie paiętam autora ale bohaterem jest czarodziej który... ma uczulenie na magie :D ; "Głos dla księżniczki" - John Morressy, też bardzo fajne.

Ostatnio próbuje zdobyć jakąś książke Terrego Pretcheta (mogło wystąpić parenaście błędów w nazwisku :D ) ale jakoś nie chcą do mnie trafić. Jak kogośto zainteresuje to szukajcie "Czarodzicielstwo", "Trzy wiedźmy", "Eryk" itd.

Antoine de Saint-Exupery

Nienor
Członek Białej Rady

Posted: Wed Jul 28, 2004 6:54 am   

Spokojnie Beren ;] zrobiłeś tylko jeden. Drugie 't' jest podwójne-> Pratchett. Ja gorąco polecam jego książki. Ale zdaję sobie sprawę, że nie do wszystkich trafaiają. Mi na początku nie podchodziły, nie mogłam sięprzyzwyczaić do jego języka ale im jestem starsza i mam większą wiedzę tym bardziej jestem w nich zakochana.
Last edited by Nienor on Wed Jul 13, 2005 5:59 am; edited 1 time in total  

Esk 
Wodogrzmoty Rauros

Posted: Wed Jul 28, 2004 7:12 am   

Ja Pratchetta szczerze kocham :green: Czasem nawet myślę, że jego książki znam dużo lepiej od WP, bo znam je po prostu na pamięć i czytam po setki razy każdą, a WP czytam rzadziej, bo jakoś nie chcę, żeby mi się przejadła... Terry jest bosski :green: Ma dokładnie takie poczucie humoru jak ja, więc jego ksiązki działają dla mnie jak najlepszy balsam dla ducha :D :D

Galad 
Moderator

Posted: Wed Jul 28, 2004 8:17 am   

hmm ja mysle ze polska literatura fantastyczna jest też całkiem dobra. Oprocz oczywiscie Achai ktora kazdy juz zna sa inne ksazki jak np. "Zagadka KUby Rozpruwacz" _ A. Pilipiuk (wyjasnienie dlaczego Kuby nigdy nei żlapanay - jedno opowiadanie [znaczy cała ksiazka tro zbior opowaidan o Jakubie Wędrowyczu] i jeszcze innhe, ja dopiero przeczytalem piewsze ale ksiazke kupilem wczoraj ;) ).

Hmm a z tego Pratchetta to co jest dobrego bo powiem ze neiu znam jego ksiazek a chetnei bym sobei wzial na wakacje. :)
in Mordor where the shadows are."

Esk 
Wodogrzmoty Rauros

Posted: Wed Jul 28, 2004 8:57 am   

Galad wrote:
Hmm a z tego Pratchetta to co jest dobrego bo powiem ze neiu znam jego ksiazek a chetnei bym sobei wzial na wakacje. :)

Pratchetta wszystko jest dobre :green: Wręcz genialne :green:
Tu masz spis:

Kolor Magii
Blask Fantastyczny
Równoumagicznienie
Mort
Czarodzicielstwo
Trzy Wiedźmy
Piramidy
Straż! Straż!
Eryk
Ruchome Obrazki
Kosiarz
Wyprawa Czarownic
Pomniejsze Bóstwa
Panowie i Damy
Zbrojni
Muzyka Duszy
Ciekawe Czasy
Maskarada
Na Glinianych Nogach

Możesz zacząć od czegokolwiek, bo jego książki są ze sobą powiązane na tyle luźno, że można czytać w bardzo dowolnej kolejności ;) Osobiście radziłabym tylko na początek uniknąć Maskarady i Ruchomych Obrazków, bo jakoś średnio mi się podobały.... Ale Muzyka Duszy jest np. parodią na muzykę metalową :green:

Nazg 
Wodogrzmoty Rauros

Posted: Fri Jul 30, 2004 11:19 am   

Epikaris, MASZ KALEVALĘ????????? Gdzie ją dorwałaś???? Ejj, ja też tak chcę... z ankiety czytałam tylko sagę Sapkowskiego :roll: ... Mi tam się podobała :) . A z Sapkowskim nawet chwilę rozmawiałam :green: , bo był w E-gu w zeszłym roku na Polconie. I była z nim rozmowa, ma dość specyficzne poczucie humoru ;] .
Teraz czytam cykl R. Jordana "Koło Czasu", jestem na 2 tomie 2 części dopiero, ale jest ciekawe i się szybko czyta. Tylko widać wyraźnie natchnienie czerpane z Tolkiena, np. Ogirowie różnią się od Entów w sumie tylko wyglądem... Kótka notka:
"Smok Odrodzony jest dawno już przepowiedzianym przywódcą, który uratuje świat, choć jednocześnie zniszczy go... Zbawcą, który oszaleje i zabije wszystkie bliskie mu istoty..." Nie wiem, jak was, ale mnie to zachęciło :twisted:
A jednocześnie ;] czytam Malloreon (cykl) Davida Eddingsa. Jest OK, chociaż no. jedna qmpela zrezygnowała, bo wqrzały ją zdania na 6 linijek ;] .
Poza fantasy ostatnio sięgnęłam też po "Mitologię Celtów". A fantastykę zaczęłam czytać od książek sf, dokładnie od "Gry Endera" Orsona Scotta Carda, za namową brata. Który z resztą później wsadził mi w łapki "Hobbita", a później "Władcę", czytanego w szpitalu... Tak, starsi braciszkowie się przydają, wbrew pozorom :green: .
Wiem, że to jest doprawdy 'fascynująca' notka :opss: , ale trochę mi się nudzi...

Nienor
Członek Białej Rady

Posted: Fri Jul 30, 2004 6:17 pm   

Morgul ja ci na początek polecam Eryka! to najkrótsza ksiązka a moim zdaniem jedna z zabawniejszych.

Quote:
Epikaris, MASZ KALEVALĘ????????? Gdzie ją dorwałaś????

O Kalevalę nie jest specjalnie trudno. Ja mieszkam w amłym mieście a w bibliotece bez problemu można znaleźć.

Ennarwena
Na Drodze Do Bree

Posted: Tue Aug 10, 2004 12:33 am   

"Mgły Avalonu" Marion Zimmer Bradley
naprawde polecam, szczegolnie jesli kogos interesuje literatura arturianska....

Sir Boromir 
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Wed Dec 15, 2004 8:00 pm   

Dałem głos na Sapka, choć chciałem też na inne. Te inne książki to: Cykl "Ziemiomorze" Ursuli K. Le Guin, Cykl "Pieśni lodu i ognia" George'a R. R. Martina, "Achaja" Ziemiańskiego i wiele wiele innych.

Tamaya
Wodogrzmoty Rauros

Posted: Thu Dec 16, 2004 1:36 pm   

Wybrałam z listy Sapkowskiego, bo bardzo lubię "Wiedźmina". Lubię też "Czarną Kompanię" Glena Cooka z autorów których tu widzę.

Lirael 
Na Drodze Do Bree

Posted: Mon Feb 21, 2005 10:52 pm   

No tak ja zaznaczyłam inne, bo tak naprawde to takiego bardzo naj pisarza nie mam. Widzę, jednak, zę sama nie jestem ^_-. Co więcej to jak widzę góruje Andrzej Sapkowski no i ja sie nie dziwie bo jak to go niektórzy określają jest polskim odpowiednikiem J.R.R. Tolkiena.
Pozdrawiam
Lirael

Riatha 
Wodogrzmoty Rauros

Posted: Tue Feb 22, 2005 3:27 pm   

hm... nie ma zbyt wielu możliwości do wyboru.. zaznaczyłam więc inne.. :] Lubię Sapkowskiego, Ziemiańskiego, Le Guin, McKiernan'a , Pratchetta, Levisa (stary, dobry Levis... od niego zaczynęła się moja fascynacja fantasy... :] ), Andre Norton, Friedman, Feist'a i wieeeeelu innych... ^^ :]

Jan Kasprowicz

Wotz 
Upiory Pierścienia

Posted: Tue Feb 22, 2005 5:48 pm   

Inne książki. Hmmm?? No więc tak. Bardzo mi się podobają wszelakie Starcrafty i Warcrafty. Trzymają napięcie. Najlepszy był Warcraft Włądca Klanów. Wszystkim serdecznie polecam. Jest super:P
A liczba jego: sześćset sześćdziesiąt sześć

Nazg 
Wodogrzmoty Rauros

Posted: Wed Feb 23, 2005 6:28 pm   

"Władcę Klanów" przeczytałam pewnego deszczowego dnia wakacji w krakowskim EMPiKu :P . Ale... jakoś szczególnie mi się nie podobało. Tolkien, Sapkowski, Pratchett - tryptyk rządzący :P
pozdro :twisted:

Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You can attach files in this forum
You can download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to: