Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Posted: Thu Feb 13, 2003 8:44 pm Inne książki Tolkiena
Niedawno przecytałam Władcę i chciałabym przecytać jeszcze jakieś inne książki Tolkiena (oprócz Hobbita i Silmarillionu).
Jakbyscie mogli to napiszcie mi tytuly ksiazek Tolkiena, ktore warto przeczytac i ktore chociaz w najmniejszym stopniu nawiazuja do Wladcy, Hobbita itp...
Z gory thx
w chociaz najmniejszym stopniu? osoba autora chyba jest takim stopniem a wiec...
tytuly oryginalne:
Leaf by Niggle
On Fairy Stories
The Homecoming of Beorthnoth
Farmer Giles of Ham
The Adventures of Tom Bombadil
Smith of Wootton Major
The Road Goes Ever On
Unfinished Tales
listy Tolkiena
oraz historia srodziemia by Christopher Tolkien
_________________ v3rt (malpa) o2 (kropka) pl
---------------------------------------
v3rt on #perverts @ IRCnet
GG # 2143856 | ICQ # 164660564
---------------------------------------
Always look on the bright side of life
Ja wymienię książki Tolkiena, które dotyczą Śródziemia. Są to:
-Przygody Toma Bombadila-wbrew pozorom nie jest to książka o Tomie Bombadilu. Jest to tomik wierszyków hobbickich, a jego tytuł wziął się od tytuły pierwszego wiersza w zbiorze. O czym one są, to chyba nie trudno się domyślić-o jedzeniu, piciu i zabawie...
-Niedokończone opowieści-coś w stylu Silmarillionu. Opowieści z dawnych dni. Można się z nich między innymi dowiedzieć sporo o Istarich. Za dużo nie mogę o tej książce powiedzieć, gdyż znam ją tylko z czyichś opisów. Mimo, że poluję na nią od roku, to nie udało mi się jeszcze jej przeczytać.
-Księga zaginionych opowieści-chyba coś podobnego do Niedokończonych opowieści, ale też nie czytałem.
Jeśli coś pominąłem lub przeinaczyłem poprawcie mnie.
Ja dodałbym jeszcze wierszowaną "Mythopoea" (zwykle razem z "Liściem, dziełem Nigglea") i cieniutką lekturkę Michała Błażejewskiego "J.R.R.Tolkien Powiernik Pieśni", gdzie obok biografii i obszernej bibiografii znajdziecie interesujący rozdzialik "O pokarmach Śródziemia".
Gorąco polecam "Atlas Śródziemia" Karen W. Fonstad, można natknąć się też na dość przeciętny i nie wolny od błędów "Bestiariusz tolkienowski" Davida Day'a.
_________________ ...bębny...bębny grają w głębinach...
Posted: Sun Mar 09, 2003 4:10 pm
Ja kończe już czytać Ksiege zaginionych opowiesci i moim zdaniem można sie z niej dowiedziec wiecej niz w Silmarilionie.JEst w niej wiecej zdarzen i są bardziej rozwinięte. Np w silmarilione , dla upadku Gondolinu sa przeznaczone dwa akapity .W Niedokonczonych... obszerny rozdział opowiadający o wszystkich sytuacjach dziejących sie w Gondolinie.
No i jeszcze jedno, nie wiem czy warto przeczytac "przygoda Toma Bombadila"?
Ja proponuje (nie wszystko napisał Tolkien):
-Atlas Śródziemia
-Kowal z Podlesia Większego
-Mistrz Śródziemia
-Niedokończone opowieści (czytałem, naprawde fajne)
-Rudy Dżil i jego pies
_________________ "Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu"
Nimrodel, nie masz co się zastanawiać! "przygody Toma Bombadila" są dosyć krótkie i przeczytanie ich zajmie Ci max. godzinę.
Ja gorąco polecam "Kowal z Przlesia Wielkiego". Nie jest to książka o Śródziemiu, ale też są fantasctyczne stworzenia. W ogóle Tolkien z rzeczy, które traktował w WŁadcy Pierścieni bardzo poważnie teraz się, że tak powiem naśmiewa. Istna polewka.
Posted: Mon Jun 16, 2003 8:08 pm
hm..ja czytałam tylko kawalek..a co calkiem do mnie niepodobne odłozyłam ksiazke na bok...nie wiem..teraz jej nie mam..najzywej sie pozyczy..co sie odwlecze to nie uciecze :wink:
Posted: Tue Jun 17, 2003 3:20 pm
hm...w moim przypadkju raczej trudno ywbierac po przeczytaniu..jesli chodzi o film moim zdaniem WP jest lepszy..jak dla mnie...napewno kazdy ma swoje zdanie
Ja czytałam Harry'ego Potter'a jakieś dwa lata temu i przyznam, że to była pierwsza książka fantasy jaką przeczytałam. Teraz zabrałam się za "Wiedźmina" (kończę pierwszą cześć: Krew Elfów). Polecam, jest na prawdę super! Fakt, nie ma szans przy "TLOTR", ale bardzo mi się podoba.
Posted: Sun Jan 18, 2004 3:57 pm
Wiedźmina nie czytałem, ale film---uuuu--ale syf totalny.
Wiadomo polska produkcja (ZARAZ POLSKA).
Polski sic!! Możemy się tylko schować.
Nie no----gumowy smok. błachacha
Starz baśń pewnie będzie jeszcze bardziej ośmieszająca
_________________ "All we have to decide is what to do with the time that is given to us.
And I come back to you now at the turn of the tide.
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum