Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Posted: Sat Dec 11, 2004 2:22 pm Hobbit coraz bliżej?
Nie jest to pierwsze wyrazenie checi do wspolpracy:
za onet.pl
Aktorzy czekają na "Hobbita"
(WENN, NN/10 grudnia 2004 06:41)
Gwiazdy trylogii "Władca Pierścieni" obiecały reżyserowi Peterowi Jacksonowi, że powrócą na plan w Nowej Zelandii, jeżeli powstanie scenariusz "Hobbita".
Jackson już po zakończeniu zdjęć do "Władcy Pierścieni" przyznał, że byłby zainteresowany nakręceniem adaptacji słynnej powieści Tolkiena, której akcja poprzedza losy Frodo Bagginsa i jego przyjaciół. Projektem są zainteresowani również aktorzy, którzy grali w trzech ostatnich filmach Jacksona.
"Ludzie bardzo chcieliby zobaczyć ekranizację 'Hobbita'" - mówi szkocki aktor Billy Boyd, który wcielił się w postać Hobbita Pippina. "My moglibyśmy zagrać przodków naszych bohaterów z trylogii. Jestem pewien, że wszyscy znaleźlibyśmy na to czas" - dodaje.
Jeżeli projekt wejdzie w fazę realizacji, Jackson będzie mógł zaoszczędzić na kosztach utrzymania ekipy, ponieważ większość Hobbitów rozważa możliwość kupienia w Nowej Zelandii wspólnej posiadłości.
Osobiscie jestem wlasciwie pewien, ze film powstanie - bo jest to gwarantowana kasa. Za najdalej 5 lat mozemy sie spodziewac "Hobbit the movie". Tylko czy tego chcemy?
Prawdopodobnie zdjęcia do "Hobbita" ruszą dopiero za trzy albo cztery lata. Oto dowód :
"W jednym udzielonych niedawno wywiadów Peter Jackson oświadczył, że prace na planie ekranizacji "Hobbita" J. R. R. Tolkiena mogą ruszyć za trzy albo cztery lata.
Jackson zapewnia, że wciąż ma ochotę na powrót do Śródziemia. Jest jednak przekonany, że zanim będą mogły rozpocząć się prace nad filmem na arenie pojawią się najpierw prawnicy, którzy będą mieli za zadanie ustalenie do kogo należą prawa do ekranizacji książki. Obecnie podzielone są one pomiędzy studia MGM i New Line Cinema. Plany przejęcia MGM-u przez Sony dodatkowo utrudniają sytuację i dlatego przyszłość projektu jest obecnie niejasna.
Jackson pracuje na planie nowego "King Konga". Po zakończeniu realizacji tego obrazu zamierza zekranizować "Nostalgię anioła" Alice Sebold"
( http://www.wladca-pierscieni.pl)
Boję się,że zepsują ten film ( co jest bardzo możliwe). Strach pomyśleć co by było gdyby wpadłby im do głowy pomysł nakręcenia Silma!!!
_________________ "Cóż jest większym darem nad miłość kota?"
Karol Dickens
Posted: Tue Mar 29, 2005 11:36 am
Cóż, podobno w jednym z wywiadów, Jackson oznajmił, iż zabiera się za zdjęcia do Hobbita, dopiero za trzy, cztery lata. A nakręcenie całego filmu trochę potrwa... Więc sobie trochę poczekamy... Heh, podobno cierpliwość jest cnotąXD.
Posted: Wed Mar 30, 2005 6:13 pm
No nie wiem. Nie sądzę, żeby kręcenie całego Silmarilionu zakończyło się pomyślnie. Nawet jako serial. Tam jest za dużo faktów, które nie bardzo splotłyby się w jeden spójny scenariusz, za dużo faktów historycznych itp. natomiast uważam, ze niektóre historie mogłyby posłużyć za piękne inspiracje do kilku osobnych filmów np o Turinie, albo Berenie i Luthien.
Wlasnie o cos takiego mi chodzilo o cos takiego, co zrobili z wiedźminem... kilka osobnych wątków w kilku odcinkach odcinkach tylko zeby sie w tym polapac... to trzeba by bylo najpierw przeczytac oczywiscie
_________________ Przede mną przepaść, zrodzona przez winę,
przez grzech Twój, Boże!... Ginę! ginę! ginę!
Jan Kasprowicz
Posted: Wed Mar 30, 2005 6:30 pm
Ja bym właśnie wolała, zeby czegoś takiego nie robione z Silmarillionem jak z Wiedźminem.. Może jestem nadwrażliwa ale jednak serial to nie jest moja ulubiona forma przekładu książki na ekran. A jeżeli już serial, czy film czy cokolwiek to powinnien być taki, żeby ktoś kto nie czytał, wiedział o co chodzi. A ja uważam że Silmarillion jest za szczegółowy, zwłaszcza na początku, trochę hmmm...jakby to określić, żeby dobrze wyszło...hmm...no w każdym razie ciężko byłoby go przełożyć na język filmu, żeby przecięny człowiek ( nie wielki miłośnik Tolkiena) nie umarł z nudów a jednoczesnie fani nie zbojkotowali tego filmu. Dlatego uważam, ze można by z powodzeniem nakręcić np film o bereni i Luthienn pomijając cała historię ich rodów itp.
Posted: Thu Mar 31, 2005 2:00 pm
Hm, Silmarillion na ekranach? Jakoś nie mogę tego sobie wyobrazić. Książka ta jest zbyt skomplikowana, szczegółowa. Natomiast jakby nakręcili taki piękny romansik w wykonaniu Berena i Luthien? To by było coś. I z przyjemnością bym zobaczyła taki film.
Ale najpierw to muszą i tak nakręcić "Hobbita";).
Nie... Film to zdecydowanie zły pomysł. Bo jak tu oddać piękno Luthien, potęgę Valarów, Krainy Nieśmiertelne czy nawet Gondolin? Silm jest zbyt hmm mistyczny. To tak jakby ekranizować Mitologię Grecką. Bezsens. Zbyt wiele tu elementów, których przedstawić w sposób satysfakcjonujący czytelnika po prostu się nie da. Niech choć to jedno dzieło Tolkiena pozostanie w sferze wyobraźni Tak będzie najlepiej.
Chodzac ostatnio po sieci natrafilam forum o tolkienie i jest tam temat odnosnie ekranizacji Hobbita. Koles znalazl gdzies w necie zwiastun filmu "The Hobbit" i wyglada to ciekawie, zreszta sami zobaczcie www.forum.tolkiena.prv.pl
Posted: Sun Feb 12, 2006 11:28 am
A mam prośbę, droga Baginss, mogłabyś od razu podać link bezpośrednio do tego zwiastunu?? Bo na tamtym forum trzeba się zarejestrować, nawet żeby tematy przeglądać. A mi się nie chce. Więc zapodaj nam ten link tutaj, oki??
Co do filmu "Hobbit"... Cóż, i tak i tak nakręcą ten film, więc nie narzekajmy, że nie chcemy. W końcu to będzie trochę kaski dla nich. No i zawsze to fajnie zobaczyć, jak inni to sobie wyobrażają. Teraz będę oglądała ten film nieco inaczej niż LotRa, bo LotR przeczytałam po obejrzeniu filmu, a teraz "Hobbit" będzie oglądany po przeczytaniu. No, z resztą, pożyjemy, zobaczymy. Mam tylko nadzieję, że "Hobbit the movie" nie będzie nawiązywał do "LotRa the movie". O nie, nie, w "Hobbicie" niech się LotRa nie tykają!!
_________________ "Świat dzieli się na tych, którzy czytali Hobbita i Władcę Pierścieni, i tych, którzy dopiero ją przeczytają." SUNDAY TIMES
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum