Władca Pierścieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Główna: Władca Pierścieni, Hobbit, Zwiastuny
Katalog: Strony fantasy
Polecane: Opowieści z Narnii, Wiersze miłosne, NLP
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy
Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  Chat

Previous topic «» Next topic
HH, HHpowcy i Skejci
Author Message
Keira 
Szara przystań

Posted: Wed Dec 29, 2004 6:52 pm   

Narmo nie przeczę twoim tezom, zwróć jednak uwagę, ze nie kazdy kto kocha hip-hopu zachowuje sie jak zwierzak, ma spaczoną psyche itp. I w drugą stronę problemy ze sobą i swoją kulturą mają także ludzie słuchający innych gatunków muzyki. Mozesz wierzyc lub nie, ale słuchanie hh nie sprawia od razu, że człowiek staje się chamem! Znam osobiście ludzi, dla których hh znaczy wiele, a mimo to nie stronią od innej muzyki, chocby jazzu, chodzą do teatru, są kulturalni, nie uzywaja wulgaryzmów... Póki człowiek nie odizoluje sie od świata i nie zamknie w kręgu jednego gatunku muzycznego, póki nie sprzeda mu duszy i ciała nie mozna go osądzac tak ostro.

Aha, nie będę sluchać hh. Naprawde nie ptorzebuję tego, wierzę ci na słowo, ze są takie teksty. Ale mysle ze nie tylko. Nie tak dawno nadziałam się na Esce na utwór hh, który cos wyrazał, miał przesłanie, nie zawieral przeklenstw. Duzo zalezy od wykonawcy i tego jakie ma checi, jakim jest człowiekiem. A np. O.S.T.R. ? Nie znam jego muzyki, ale czytałam o nim trovhę w gazetach. Wykształcenie muzyczne. Hip-hopowiec nie jest równoznaczny słowu cham, nieuk itp.

B. Leśmian

Mati_00 
Upiory Pierścienia

Posted: Wed Dec 29, 2004 11:20 pm   

dobra...widze Narmo ze zyjesz w otoczeniu gdzie slucha sie PEJI...ja nie mowie o jego piosence HWDP czy jakos tak...peja jest dziwnym artysta...lubie jego 2 moze 3 piosenki...ja non-stop mowie o WWO...53debiec...wiem ze w ich tekstach sa wulgaryzmy...ale one jak dla mnie dodaja uroku i sa czasem po to zeby bylo "ladnie"...ej no a co do tych par...myslisz ze szanujaca sie dziewczyna pozwoli zeby jej chlopak jaral przy niej idac srodkiem ulicy i klnal? to jakas kurwa bedzie ktorej zalezy na kasie...jest wiele takich par...ale sa tez pary gdzie dres czy tam skejt chodzi z metalem bo znaja sie nie tylko z widzenia ale wiedza ze pod tym strojem kryje sie taka i taka osoba...a co do jeszcze muzy...jak kolezanka wspomniala taki OSTR...styl muzy jakim jest RAGA (nie rege) sorka ale pisze tak jak to sie czyta bo nie wiem jak to sie pisze...a wiec tu trza miec talent zeby nawijac jak oni...przesluchajcie sobie "raptowne realia" albo "uciuany giecik"...nawet z tekstem mialem male problemy...posluchajcie sobie 2PAC'a...legende HH...ja kto Keira napisala jest wielu HH ktorzy sa zwiazani z HH ale pogadasz z nimi na wiele tematow...moj brat zna ziomka ktory gral razem z bandami HH i mowi ze to wporzo goscie...a to ze mowia a nie spiewaja w swych piosenkach...i machaja lapami...sprawa drugorzedna...taki styl...NIE BÓJ SIE ZMIANY NA LEPSZE...ODRZUĆ TE MYŚLI CHORE...liczy sie to wszystkich tych ktorzy mysla ze HH jest zly..a dres i skejt to jego wrog...:]

dziekuje ze mnie wysluchaliscie...wasz Mati_00...

[ Dodano: Nie Sty 02, 2005 12:47 am ]
proponuje wam tez przesluchac piosenke grupy "Nagly atak spawacza" o tytule "Aleja nr 6 grob nr 4"...przy tej piosence nie da sie chociaz nie przemyslec paru spraw...piosenka wyrabana

P.S. Jesli ktos przy tak smutnych tresciach sie wzrusza prosze zaopatrzec sie w husteczki...

wasz kochany i zawsze oddany Mati_00 (ale to zabrzmialo..."oddany" <lol> )

[ Dodano: Nie Sty 02, 2005 10:11 pm ]
jesli ktos nie chce sluchac moze przeczytac sobie slowa...zamiescilem je w innym temacie...:]
No it's not!
It's the Dark side

Tar - Meneldur 
Rivendell, Dom Elrond'a

Posted: Tue Feb 01, 2005 5:19 pm   

Dobra, to moze i ja sie coś wypowiem :] .
To tak słucham rapu od 4 lat, bardzo lubie jej słuchać, po prostu jest w moim guście.
Ale ktoś tu myli hip hop z rapem :) , ktoś napisal że hip hop to subkultura co jest totalną bzdurą :] bo hip hop to kultura (jako jedyna jeśli chodzi o połączenie muzyki i tym podobnych rzeczy) a udowodnieno to będzie (jak ktos oglądał Magazin na vivie pl to będzie wiedział ocb) w książce napisanej przez Wally-ego z Kasta składu (książka ma dopiero wyjść). Jeśli chodzi o te osoby co mają powyżej 20 lat i słuchają rapu heheheehe to prosze bardzo w moim otoczeniu sa 3 osoby które mają powyżej 20 lat i słuchają tej muzy, a jeśli chodzi o większe grono to prosze sobie wejść na www.hip-hop.pl (albo na jakies forum o rapie, tam będzie masa takich osób). W kulturze hip hopowej wchodzi min. rap, breakdance, beatbox, freestajle, screeche (nie wiem czy dobrze napisałem) ogólnie popisy dj'ów :) , snowboard, bmx, deska, min niektóre sporty extrem :p i wiele innych rzeczy (styl ubioru również). I prosze nie mylić dresiarzy z skejtami bo to sie mija z celem :] . Takim przełomowym rokiem dla rapu był rok 2000 wtedy to wyszły takie płyty jak Grammatik - Światła Miasta (gorąco polecam tą płyte), Paktofonika - Kinematografia (tą również polecam), Mor W.A. - "Te Słowa Mówią Wszystko" (tak samo polecam) do tego bodajże dwie płyty V.E.T.O, Wyp3 - Precedens (niestety nie posiadam jej ale słyszałem ją i jest warta uwagi, w końcu to wyp3), noi wyszło tez coś dla Matiego WWO - "masZ I Pomyśl" pokazało się tez wiele nowych debiutanckich zespołów :] i solówek, jesli mnie pamięc nie myli to nawet "Eldo - Opowieść o tym co tu dzieje sie naprawde" (człowiek z Grammatika).
Mati jeśli chodzi o texty Peji o tej nienawiści do policji to powiem ci ze w 52Dębiec a dokładnie Hans ma takie samo podejście do policji co Peja :) , zip skład ma tak zresztą podobnie o czym możesz sie przekonac na płycie Wilka i Biloa Hemp Gru - Klucz.

Co tu moge jeszcze powiedzieć :) , fascynuje mnie ta kultura a wszególności muzyka, jestem jej oddanym fanem. I faktycznie niektórym osobom więcej tolerancji by się przydało.

Mati_00 
Upiory Pierścienia

Posted: Fri Feb 04, 2005 9:28 pm   

tak tak wiem...hansik oraz sokol i reszta skladu wwo oraz inni rowniez wyrazaja swoje uczucie do policji...zapomnialem...ale tych piosenek nie slucham...nie lubie ich...a ta nowa plyta wwo musi zagoscic w moich glosnikach... Tar ale rock rowniez gosci u gosci co jezdza na deskach i bmx'ach...mowie o np SUM 41...mowie polski HH to jedynie WWO i 52debiec...i to tez wybrane piosenki...tak to glownie 2PAC....
No it's not!
It's the Dark side

Tar - Meneldur 
Rivendell, Dom Elrond'a

Posted: Fri Feb 04, 2005 11:18 pm   

No ja sie do tych dwóch zespołów nie ograniczam :] , mam w brud albumów na kompie których słucham, od staroci typu 3xklan (rocznik 1998) do najnowszych typu Endefis :) , oczywiście że rock gości u ludzi na deskach, nawet hardcore jest taka muzą która kojarzy się z sportami extreme bo teraz niestety tak jest w tej modzie hip hopowej :/ , ludzie którzy jeżdżą na bmx'ach, deskach itp rzeczy słuchają rocka :/ , kiedyś było inaczej :) , ludzie (skejci) słuchali rapu i byli jej bezgranicznie oddani a teraz ............. szkoda gadać

Mati_00 
Upiory Pierścienia

Posted: Fri Feb 04, 2005 11:54 pm   

wogole nie orientuje sie w nowym HH...panowie z ELEGANS...no to jest porazka kompletna...gdzie z gitarra do HH?a co do jezdzacych na deskach i takich tam...zdradzili HH...
No it's not!
It's the Dark side

Tar - Meneldur 
Rivendell, Dom Elrond'a

Posted: Sat Feb 05, 2005 10:43 am   

hmmm co do Elegans jak dla mnie to bardzo dobry zespół gitara nie pasuje do rapu ? to posłuchaj sobie Grammatik Światła Miasta - Pamiętam ;]
Gitara, pianino, skrzypce pasują do rapu :] bardzo fajnie wtapia się w nie bit :]
Co do deski nie wiem czy zdradzili czy nie, ale coś się zmieniło z kulturą HH, niepotrzebnie stała sie modna :/

darkreider 
Na Drodze Do Bree

Posted: Mon Feb 07, 2005 9:47 pm   

Zgadzam się z przedmówcą. Znam jednego prawdziwego skejta - jest spoko. ALe jako metal nieraz miałem spory z nieznanymi sobie skejtami. Nie wiem czy prawdziwymi czy szpanerami. Ja nic do nich nie mam puki oni nic do mnie nie mają!!

Wotz 
Upiory Pierścienia

Posted: Tue Feb 08, 2005 1:46 pm   Kultura

największą wadą skejtów i HH jest to że się strasznie czepiają. Już nieraz dostałem w ryj za to że miałem bluzę z Kurtem. Ta nietolerancja jest dobijająca. Przeciarz każdy może ubierać się jak chce muwić jak chce wyglądać jak chce. Przecież to wolny kraj. nie wolno kogoś gnębić za to że słucha innej muzyki. To apel do wszystkich HH i skejtów którzy są nietolerancyjni.

Ara:) 
Jaskinia Sheloby

Posted: Tue Feb 08, 2005 1:56 pm   

A ja tak trochę zboczę z tematu. Odośnie wyższości Punka nad HH (dobrze odmieniam, Ozz?).
Wklejam tekst piosenki, jak najbardziej punkowej.

"Psychologia" HappySad

Kogo niosą na swych rękach
Czyje wykrzykują imię
Czy to jakaś nowa rewolucja
Na kogo cześć i w imię czyje
Czy to bohater pozytywny
Czy to bohater negatywny
Kogo niosą na swych rękach
Po co ta udręka dlaczego ta piosenka
Wszyscy politycy dziennikarze
Wszyscy policjanci piłkarze
Każda ręka i noga
Cały mój świat potrzebuje psychologa
Jestem ekonomistą myślę bystro
Za parę lat zmienię wszystko
Przezwisko też zmienię
Powpycham w kieszenie kamienie
Bo tu wszyscy studenci chodzą spięci
Zapięci pod szyję
Mnie to nie kręci
Ja żyję
Każda ręka i noga
Mamo nie wiem czy ty wiesz
że nie martwi mnie niskie PKB
Mamo nie wiem czy wiesz że nie martwi mnie
Wysoka stopa inflacji
Odwieczny problem alokacji
Migracji ludności przemysłowej
Płynności finansowej
Ja sobie sam poradzę
Mam dosyć twoich marzeń
Każda ręka i noga
Cały mój kraj potrzebuje psychologa
Cały mój świat żeby stanąć na nogach
Oi!!!

Tar - Meneldur 
Rivendell, Dom Elrond'a

Posted: Tue Feb 08, 2005 3:48 pm   

No coz dla ciebie Aragornka punk jest wyższy od HH dla mnie nie :) . Nie ma co na ten temat kogo przekonywać :) , po prostu kwestia gustu.
Przykro mi Wotz że tak cie niektórzy traktują :/ , ale to nie moze być włączane w kulture hh, bo w niej nie ma czegoś takiego żeby lać każdego innega punka, dlatego twój post bardziej pasuje do tego że niektórzy ludzie was nie tolerują .... Bo jesli chodzi o taki spór subkulturalny to raczej Skinhedzi z pankami, a nie skejci z pankami.

andonezja 
Na Drodze Do Bree

Posted: Wed Feb 09, 2005 2:05 am   

hip-hop? skejci?

jedna wielka pomylka.

wiekszosc tych dzisiejszych 'skejtow' to zwykli pozerzy z kokiem w kolanach i smycza na klucze na szyi, drogim diskmenem w kieszeni, sluchawkami na uszach i wygolona czacha. nie reprezentuja soba nic, oprocz pozerstwa i ograniczenia. moze to jest bledne rozumowanie, ale ja tak widze 'skejtow' w moim otoczeniu.

muzyki hip-hop nie znosze jeszcze bardziej. caly jej 'urok' polega na gadaniu - bo nawet nie spiewaniu - jakie to laski sa fajne, a zycie do dupy. kiedys bylam w gatunku hh zakochana, az wstyd sie przyznac :P teraz uciekam gdzie moge najdalej. moja klasa w budzie to 27 fanow hiphopu, popu, rapu i tego calego gowna. 27 osob na 30 deklaruje, ze nie moze bez hip hopu zyc, a conajmniej 20 na 30 uwaza sie za znawcow muzyki, bo potrafia wymienic kilka hiphopowych zespolow ktore leca na emtiwi.

Wotz 
Upiory Pierścienia

Posted: Wed Feb 09, 2005 11:09 am   Zgadzam się z Aragornką

Zgadzam się z Aragornką ponieważ jestem w postadaniu specjalistycznych badań. Informują one o tym iż ze wszystkich subkultur największy iloraz inteligencji mają Punki i Metale. Później są skejci, potem HH. A na końcu są dresi któży widzą tylko przemoc. :D
A liczba jego: sześćset sześćdziesiąt sześć

Tar - Meneldur 
Rivendell, Dom Elrond'a

Posted: Wed Feb 09, 2005 2:29 pm   

Subkultur ? coś cie sie pomylilo Wotz :] hip hop to kultura i jest to uzasadnione.

Mati_00 
Upiory Pierścienia

Posted: Wed Feb 09, 2005 4:13 pm   

jak subkultura moze byc inteligentna? jest kilku skejtow ktorzi sa o wiele bardziej madrzejsi od metali...nie chce tu nmikogo obrazac no ale to nie ma nic wspolnego czy ktos jest inteligenty czy nie i jakiej slucha muzy...wiesz Wotz ze bardzo duzy procent mordercow psychopatow to geniusze matematyczni lub jacys inni?...czyli tak samo jakbys szedl po ulicy i mowil..."ten ma krok w kolanach to debil, oo ten ma irokeza to pewnie ma srednia 5.0"...dane statystyczne sa do bani bo przedstawiaja jakis maly procent ogolu...na przyklad 100 ankietowanych, a tam mogli sie trafic skejci debile i ppunkowce geniusze...i tak jak Tar powiedzial HaIPe HaOPe to kultura...
No it's not!
It's the Dark side

Narmo
Rivendell, Dom Elrond'a

Posted: Wed Feb 09, 2005 5:11 pm   

No Inteligencja to ogolnie w ogole nie ma sie do sredniej ocen mozna miec IQ 140 i miec srednia powiedzmy 2,34 wynikajaca z np.niecheci do nauki,no ale to taki maly off topic

teraz do rzeczy,uwazaj sobie co chcesz, dla mnie hip hop i kultura to troche dwie inne sprawy,po prostu nie widuje sie na ulicy kulturalnych hiphopowcow,wyzszosc jednego gatunku muzycznego nad drugim nie ma tu nic do rzeczy(moze tylko tyle ze czasem Ciebie/Mnie goni banda kolesi z siekierami)
A Metal ma moze te przewage nad Hip Hopem ze jego przedstawiciele nie pomaluja wszystkiego w okol w te swoje znaczki(tagi czy jak sie to zwie)a jak juz to cos to zazwyczaj znaczy(co prawda nic milego)ale zawsze cos,a nie "cos" przypominajace wygladem kawalek drutu,ktory ulegl starannej deformacji...

v3rt
Czarna Otchłań Morii

Posted: Wed Feb 09, 2005 5:16 pm   

Narmo: mam kumpla hip-hopowca, ktory dobrowolnie pracuje w miejskim domu dziecka. a raz widzialem jak po koncercie paru metali demolowalo znaki drogowe.

czego to dowodzi?

NICZEGO!
GG # 2143856 | ICQ # 164660564
---------------------------------------
Always look on the bright side of life

Mati_00 
Upiory Pierścienia

Posted: Wed Feb 09, 2005 8:04 pm   

ci co robia tagi typu "jebac policje" to wiesz...mi chodzi o sztuke...tak tak...grafitti to JEST SZTUKA...trzeba miec talent zeby zrobic fajny rysunek, niekoniecznie napis...na bloku obok mojej babci jest zrobiony wporzo DJ na scianie bloku...ktos powie ze to wandalizm...no ale gdzie maja to robic? nie ma zbyt duzo specjalnych scian (przynajmniej w gorzowie) do grafitti...bo wielu ludzi nie rozumie wspolczesnej mlodziezy...
bylem kiedys na zlocie fanow SW w gorzowie...mamy fanklub do ktorego naleze :D ...i na pierwsze spotkanie poszedlem tam w luznych spodniach z krokiem w kolanach...a poza mna i Palmarem byli tam sami "metale" i wiecie...troszke sie przerazilem z poczatku...ale jednak okazalo sie na szczescie ze to wporzo ludzie...TU na Forum rowniez mamy przyklad ze ludzie sluchajacy metalu i HH i punku i jeszcze innej muzy (sorka jesli czyis styl pominalem) moga sie swietnie dogadywac...

dziekuje Wam wszystkim...Mati
No it's not!
It's the Dark side

Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You can attach files in this forum
You can download files in this forum
Add this topic to your bookmarks