Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
a) Oblicz 35 % liczby .
b) Znajdź liczbę, której 75 % wynosi 111.
c) Jaki procent liczby stanowi liczba ?
Zad. 2
Zasadził dziadek rzepki w ogrodzie. Chodził te rzepki podlewać co dzień. rzepek wyrosło krzepkich, z czego 2 % to wielkie rzepki. Dziadkowe rzepki wielkie i krzepkie – jaki to procent plantacji rzepki?
Joined: 12 Aug 2003 Posts: 820 Location: z miasta artystow...
Posted: Tue Sep 20, 2005 5:46 pm
Legolasiku, chyba zabrakło Ci troche danych
1. a.35% z liczby, dajmy na to z x-a, to 0.35x
b.0.75y=111, y=111*4/3=444/3=148
c.No i tuta już nie ma jak ale to bedzie 0.35x/148=z z*100% = wynik
lub
148/0.35x=z z*100%=wynik
To w zależności jaki procent której liczby stanowi ta druga. 1sza 2giej,, czy 2ga 1szej.
2.
To tak... x-rzepki krzepkie, y-rzepki wielkie i krzepkie
Tu tez danych nie ma...
Przyjmijmy, że "z" to procent naszych rzepek
zx*y=wynik
Tyle
_________________ Chcąc mnie sądzić nie ze mną trzeba być, lecz we mnie.
Zad. 1
a) Oblicz 35 % liczby 6 i 6\7 (sześć i sześć siódmych) .
b) Znajdź liczbę, której 75 % wynosi 111.
c) Jaki procent liczby 7 i 1\2 stanowi liczba 2 i 5\8?
Zad. 2
Zasadził dziadek rzepki w ogrodzie. Chodził te rzepki podlewać co dzień. 5\8 rzepek wyrosło krzepkich, z czego 2 % to wielkie rzepki. Dziadkowe rzepki wielkie i krzepkie – jaki to procent plantacji rzepki?
Posted: Tue Sep 20, 2005 6:59 pm
a) 0,35*6 i 6/7= 0,35*48/7=24/10=2,4
c)2 i 5/8 dzielone na 7 i 1/2 = 21/8*2/15=7/20
7/20*100% = 35%
2.
x - wszystkie rzepki
5/8x - rzepki krzepkie
0,02*5/8x - rzepki wielkie i krzepkie
(0,02*5/8x)/x = 0,02*5/8=1/40
1/40*100% = 2,5%
Rzepki wielkie i krzepkie stanowią 2,5% wszystkich rzepek
Chyba. Mogłam sie pomylić, bo jestem średnio kontaktująca matematycznie dzisiaj
BTW - to 1 zadanie było skrajnie proste... Będziemy ci do konca roku zadania rozwiazywac?
Ma ktoś mzoe ochote policzyc granice fukcji? Rozwiązałysmy z Ecikiem i jeszcze jedną piękną duzo przykładów. 2 ostatnie nas zabiły. Hardcore...
_________________ Spokój złoty i niesłychany
Pocałunki zielone jak paproć K. I. Gałczyński
Posted: Tue Sep 20, 2005 7:31 pm
Zabiły to mało powiedziane One były straaaszne
Zaraz idę sie dalej do matematyki, bo... uwaga, uwaga, mam zamiar się zgłosić do odpowiedzi, dopóki cokolwiek rozumiem
_________________ I po tym wszystkim przybywają jacyś nędzni nowocześni Amerykanie (...) i rzucają mu puszkę na głowę! To nie do zniesienia, żaden upiór w dziejach nie został w ten sposób potraktowany!
Posted: Wed Sep 21, 2005 1:52 pm
Ha! Mi się cwaniaczenie opłaciło Powiem tylko, że jestem wielka I mam spokój z analizy do końca semestru
_________________ I po tym wszystkim przybywają jacyś nędzni nowocześni Amerykanie (...) i rzucają mu puszkę na głowę! To nie do zniesienia, żaden upiór w dziejach nie został w ten sposób potraktowany!
Posted: Wed Sep 21, 2005 4:24 pm
5 dostała ta humanistka Zanotowałam kolejny sukces pedagogiczny, szkoda ze go odchorowuje w łozeczku I pewnie dzisiejszej analizy nie załapie, ale bywa
Wydaje mi sie, ze we wczorajszym zadaniu Mojsa nie zrobiłam byków
Posted: Wed Sep 21, 2005 5:10 pm
No widzisz, objawił sie twój talent, Keiruś. Skoro mnie nauczyłaś analizy to żadne potworne bachory nie są ci straszne. Bez trudu im wytłumaczysz te wszystkie pierdoły z czasem, górowniem słońca... :D:D
Posted: Wed Sep 21, 2005 6:17 pm
Ecik - no ba w koncu ma się to powołanie
Mojso - chcesz powiedzieć, że dostalismy z Ozzem 5? Uroczo... z takichr zeczy wam oceny dają? Za moich czasów tak nie było... W której klasie ty jesteś? W 3 gimnazjum? Khem... Ja w 3 klasie robiłam program LO, mając jedną z najmniej inteligentnych klas A tu taaaaaki banał Normalnie wstyd pytac o rozwiązania
w III gim naszczęscie mamy w tym roku zastęptswo z takim zawalisty gościem z matmy że łatwe rzeczy robi na karktówach i wcześnien zamiesza zadania na stronie i na katktóce tylko przykłady zmienia
A pozatym nie to ja dostałem piątke a ty i Ozz możecie być dumni że nauczyliście kolejengo członka polskiego społeczeństwa matematyki i możecie wpłnąć pozytywnie na jego przyszłość
pozostaje szczelanie A zresztą jak teraz mniej więcej umiem to raczej zostanie a jak nie to odpalę forum i se przypomne::D
[ Dodano: Pon Kwi 03, 2006 4:22 pm ]
Dobra witam i prosze o szybką pomoc. Jak zawsze problem:
Więc tak zad.1
Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym o boku długości 6 cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej stożka.
I tu wychodzi i 72 PI. Jak myślcie dobrze??
I zad.2
Kąt między tworzącą i wysokością stożka ma maire 45 stopni.Promień podstawy stożka ma długość 2pierwiastki z 2 cm.Oblicz pole powierzchni całkowitej stożka.
Posted: Mon Apr 03, 2006 5:21 pm
Zad 1
Mi wyszło 27Π
Wzór na pole pow:
Πr ² + Π rl
r=3
l=6
Zatem:
9Π + 18Π=27Π cm ²
Zad 2
No więc tak...
Jak sobie narysujesz ten stożek i zaznaczysz to, co masz dane to wyjdzie ci trójkąt, który ma kąt 90° i 45°. Z tw. o sumie kątów wewn. trójkąta można dojśc do tego, ze trzeci kat również ma 45°. Jeśli trójkąt ma dwa takie same kąty przy podstawie to jest równoramienny.
Skoro mamy do czynienia z trójkatem równoramiennym prostokątnym (l=przeciwprostokątna, h=r=przyprostokątne) to z tw. Pitagorasa:
h ² +r ² = l ²
Podstawiasz:
(2 Γ2)² + (2 Γ2)² = l²
Po obliczeniu wychodzi:
16 = l²
Zatem l=4
Podstawiasz do wzrou na pole pow:
P= Πr ² + Π rl = 8Π + 8 Γ2Π = (8Π przed nawias)=8Π(1 + Γ2) cm²
Proszę
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum