Władca Pierścieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Główna: Władca Pierścieni, Hobbit, Zwiastuny
Katalog: Strony fantasy
Polecane: Opowieści z Narnii, Wiersze miłosne, NLP
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy
Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  Chat

Previous topic «» Next topic
Harry Potter
Author Message
Keira 
Szara przystań

Posted: Sat Oct 22, 2005 7:20 pm   

Nie ma mowy.
Nie zepsuje ci zabawy.
Lepiej nie wiedziec.
Poza tym po co ci to? Bedzie cie tylko męczyć. W necie na pewno gdzies to znajdziesz, jak ci zalezy...

K. I. Gałczyński

Mati_00 
Upiory Pierścienia

Posted: Sat Oct 22, 2005 7:26 pm   

ale ja lubie wiedziec co i jak...prosze Cie Kei...ale skoro Ty wiesz to po co mam szukac?...prosze Cie Kei...

Platon

karate kid
Na Drodze Do Bree

Posted: Sat Oct 22, 2005 10:33 pm   

ja tez wiem kto zginie w szostej czesci. jak chcesz to powiem w PW??? :D

Nienor
Członek Białej Rady

Posted: Sun Oct 23, 2005 10:31 am   

Keira_Metz wrote:
Nie ma mowy.
Nie zepsuje ci zabawy.
Lepiej nie wiedziec.
Poza tym po co ci to? Bedzie cie tylko męczyć. W necie na pewno gdzies to znajdziesz, jak ci zalezy...

Zabawe? Ta śmierć to wcale nie była zabawna :/ Już pisałam, że czytanie o śmierci miłych, dobrych itp. bohaterów wcale nie jest zabawne - przynajmniej dla mnie :tak(:
Ach, a dla mnie nie było zaskakujące, kto został zabity ale to kto zabijał - ale mam na ten temat swoją teorię :>

Keira 
Szara przystań

Posted: Sun Oct 23, 2005 11:54 am   

Nien, chodziło mi o zabawę w kontekscie czytanie. Mimo wszystko lepiej się czyta kiedy mniej się wie o fabule, zwrotach akcji i takich wydarzeniach. Wtedy ksiązka bardziej wciąga, bardziej się ją pochłania. Chyba mnie nie podejrzewasz, ze traktuje smierc jako cos zabawnego. Nawet smierc bohaterów literackich.

K. I. Gałczyński

Nienor
Członek Białej Rady

Posted: Sun Oct 23, 2005 12:23 pm   

:lol: Ależ Kei oczywiście, że cię nie potejżewam. Ten post był z mojej strony nieco przewrotny ale chyba zabrzmiał poważnie ;]

zapalka 
Wieża Wartownicza Amon Sul

Posted: Wed Oct 26, 2005 11:00 pm   

Przez to wszystko Harry stał się komerchą. A szkoda... Wkurzają mnie ludzie, którzy jedynie obejrzeli film i uważają się za wielkich fanów ;/ .... Ja każdą część przeczytałam po ok. 10 razy i za każdym razem odkrywam cos nowego. Jest to zdecydowanie lżejsza i mniej skomplikowana niż WP. Ma swój własny urok, czar i nastrój. Lubię ją czytać, gdy mam ochtę oderwać się od kłopotów codzienności- zresztą jak każdą książkę fantasy. Od HP rozpoczęła się moja przgoda z fantastyką. Jest to jedna z moich ulubionych książek :) .

[ Dodano: Sro Paź 26, 2005 11:03 pm ]
A co do postu Keiry, to ja też wiem kto zginie ale nie wiem w jakich dokładnie okolicznościach... żałuję, że to wiem (nie będę miała niespodzianki) i Tobie też nie powiem- uwierz, dla Twojego dobra ;) .

Esk 
Wodogrzmoty Rauros

Posted: Thu Oct 27, 2005 11:06 am   

A ja uważam, że ta śmierć była głupia i bezsensowna, nie wiem po co Rowling takie motywy wprowadza :/ Obraziłam sie za to, nie wiem czy chce mi się jeszcze siódmą część czytać. Phi. Zezłościło mnie, że Rowling tak naprawdę za nic ma te tysiące dzieciaków, którym nie powinna raczej serwować takich tematów. I tak jak przy pierwszych częściach uważałam za bzdurę głosy sprzeciwu, że to niby nieodpowiednie dla dzieciaków - bo wtedy to były fajne książki o magii i przyjaźni, tak teraz coraz bardziej się zgadzam. Nie podoba mi się to.

Mati_00 
Upiory Pierścienia

Posted: Sun Oct 30, 2005 6:46 pm   

ja osobiscie nie chcialem zeby zginely inne osoby...no ale smierc tej osoby rowniez mnie boli... a jak bardzo mnie boli imie mordercy...normalnie...

Kei nie posluchalem sie Ciebie i spytalem sie kuzynki, ktora przeczytala juz 6 czesc HP w jakims internetowym tlumaczeniu

Platon

Drizzt 
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Fri Nov 11, 2005 6:17 pm   

Pierwsze cztery tomy bardzo mi się podobały, ale teraz mam takie wrażenie, że Rowling pisze tak jakby na siłę, żeby tylko kasę na tym zarobić... W sumie 5 część nie była zła, ale wg. mnie to wszystko robi sie monotonne. Może tylko ja mam takie wrażenie, ale cóż... Nie wiem czy kupię następną część (do tego ta cena :<).

Co do śmierci pewnego bohatera... Tak do końca to on nie zginął ;) Ciężko mi powiedzieć dlaczego, bo nie chcę spoilingować, ani nikomu psuć książki.

Guest

Posted: Thu Nov 24, 2005 7:07 pm   

Esk wrote:
Zezłościło mnie, że Rowling tak naprawdę za nic ma te tysiące dzieciaków, którym nie powinna raczej serwować takich tematów

Nie zapominaj że to nie jest już książka dla pięciolatków,już 5 część była troche zbyt mroczna i "brutalna" dla takich bachorków. I nie ma obowiązku pisać książek dla malutkich dzieci o krasnoludkach i z happy endem! Jak dla mie to jest zbyt wykorzystane... :/ jej motywy są przynajmniej oryginalne.
A te "biedne dzieciaczki" poczytają sobie jak troche dorosną...

Nimloth 
Jaskinia Sheloby

Posted: Thu Nov 24, 2005 7:11 pm   

Ten gość to ja :green: :green:
Dziwna rzecz z tymi rzekami i drogami.Widzi się je jak pędzą w nieznane i nagle nabiera się strasznej ochoty,żeby samemu też znaleźć się gdzie indziej,żeby pobiec za nimi i zobaczyć,gdzie się kończą...

Sharkey 
Na Drodze Do Bree

Posted: Thu Nov 24, 2005 10:28 pm   

Moim zdaniem Harry Potter jest książką zarówno dla dzieci, młodzieży jak i dorosłych. Jeżeli chodzi o tych ostatnich to im współczuję, że to czytają, jednak są tacy. Moja polonistka jest zafascynowana HP. Osobiście uważam, że to książka luźna i łatwa! Pisanie wielkiej ilości tomów, mało tego jeszcze coraz grubszych jest bezsensu. Na przykładzie WP, widzimy, iż nie potrzeba wcale 7 tomów, aby powstało arcydzieło. Rozwlekanie historii i polewanie tylko pogarsza sprawę. Ja nie znajduję w HP nic ciekawego. Poniekąd jest oryginalny, ale nie można tego nazwać gatunkiem fantasy! O wiele gorzej jest z filmem: bajeczka dla dzieci, a najnowsza część ma być niby grożniejsza, oczywiście po to, aby dzieci brały ze sobą rodziców, a co za tym idzie jeszcze większa ilość kasy na koncie HP! Amatoska gra aktorów, polski dubbing i ten bajeczkowy klimat w filmie- po prostu słabiutki film raczej do pośmiania się niż zagłębiania w jakikolwiek głębszy sens, którego i tak się nie odnajdzie :mag:

Angel 
Na Drodze Do Bree

Posted: Fri Nov 25, 2005 6:19 pm   

Według mnie Harry Potter to dobra książka.Przeczytałam prawie wszystkie części prócz 6 i muszę powiedzieć że mi się podoba.Racja.Dzieciaki nie powinny takich rzeczy czytać od 5 tomu bo to brutalne i mroczne ( chodź ja sama mam dopiero 13 lat :P ) Ale mimo to książka mi się podoba.Ale czasem mi się wydaje,że Rowling wymięka i robi to tylko dla kasy :P Ale to tylko moje zdanie :D

Nimloth 
Jaskinia Sheloby

Posted: Fri Nov 25, 2005 7:15 pm   

Angel wrote:
Rowling wymięka i robi to tylko dla kasy

Nie dziwię się, jak bym wymyśliła chwytliwą historię to pewnie też bym chciała jak najwięcej z tego wyciągnąć :twisted:
To jest niestety jedna z wad ludzkich,którą ma prawie każdy...dlatego sądze że zwierzęta są LEPSZE niż ludzie... :tak:

[ Dodano: Sob Gru 03, 2005 6:25 pm ]
Widziałam dziś HP i Czarę Ognia w kinie...straszne...myślałam że chociaż końcówke na cmentarzu fajnie zrobią, a tu nic...z Voldemorta zrobili histeryka jakiegoś... :/ i ostatni raz poszła mna film z dubbingiem :evil:
Dziwna rzecz z tymi rzekami i drogami.Widzi się je jak pędzą w nieznane i nagle nabiera się strasznej ochoty,żeby samemu też znaleźć się gdzie indziej,żeby pobiec za nimi i zobaczyć,gdzie się kończą...

krawczan 
Wieża Wartownicza Amon Sul

Posted: Tue Jan 24, 2006 5:53 pm   

Zgadzam się!Zwierzęta są lepsze niż ludzie!A już na pewno robaki.Gdy wszyscy na ziemi zginą(np. z nadmiaru ciepła) to np. taki karaluchy sobie poradzą. :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

super_girl 
Rivendell, Dom Elrond'a

Posted: Sun Jan 29, 2006 5:14 pm   

Na początek zastrzegam, że wyrażę w tym poście swoją opinię na temat 6. tomu, co nie obędzie się bez przytoczenia paru fragmentów z książki, więc jeśli ktoś nie czytał na razie, a nic wiedzieć nie chce, to niech postu nie czyta.

Zacznę od tego, czy Rowling ściągała od Tolkiena czy nie. Moim zdaniem raczej nie, ale są pewne szczegóły, które od razu przywodzą na myśl Tolkiena. Przykładowo: Wierzba Bijąca. Czyż nie przychodzi na myśl wierzba ze Starego Lasu?? Albo można w HP wyczytać, że gdy Voldemort utracił moc ukrywał się w Ciemnej Puszczy (!!!!). A Sauron – czyż on nie skrywał się w Mrocznej Puszczy po utracie Pierścienia?? Już sama nazwa Ciemnej Puszczy kojarzy się z Mroczną Puszczą. No i postać Dumbledore’a – Gandalf niemalże jak żywy. Choć może nie są aż tak podobni do siebie, jak się z początku zdaje?? Dumbledore zawsze jest spokojny, a Gandalf czasem na Pippina chociażby nakrzyczał. Ale są do siebie podobni za to, że są dla nas autorytetem, są staruszkami posiadającymi mądrość i doświadczenie. Natomiast porównywanie Saurona do Voldemorta jest dla mnie bezsensowne. Poza tym, że obaj są źli, to nie wiem, w czym są podobni. :hmm: Przecież to oczywiste, że w każdej historii musi być zła postać!!
Jednakże teraz, kiedy prawie przeczytałam tom 6. (100 stron mi jeszcze zostało do ukończenia) zauważyłam 2 szczegóły, które skojarzyły mi się z Tolkienem. Po pierwsze:

HP i KP, komentarz Luny na meczu Quidditcha, s. 445 wrote:
-…ale teraz odbiera jej kafla ten wielki Puchon, nie pamiętam, jak się nazywa, coś tak jak Bibble… nie, Buggins

Czyżby to nazwisko (Buggins) zostało użyte przypadkowo?? Tym bardziej, że tak naprawdę chodziło o nazwisko Cadwallader. Buggins… to przecież niewątpliwie kojarzy się z Bagginsem.

Druga sprawa dotyczy horkruksów. Są to czarnoksięskie przedmioty, w których ktoś zaszczepił cząstkę swej duszy. Chyba wiadomo, że skojarzyło mi się to z małym, złotym przedmiotem, który Frodo nosił na łańcuszku.

Jeśli chodzi o 6. tom, to na razie nie jest zły, co prawda nie wiem, kto umrze i kto jest tym rzekomym Księciem, ale dzisiaj książkę i tak ukończę. ;) Denerwują mnie tylko te ciągłe wątki miłosne – w piątym tomie była ich moim zdaniem wystarczająca ilość, teraz co rusz czytamy o całujących się parach. :/

Impuls wrote:
Tolkien przeciez też tego wszystkiego od nowa nie wymyślił!!W ilu to już bajkach występuje walka dobra ze złem, podli zdrajcy, co??

Ja nie zarzucam „Harry’emu”, że Rowling ściągnęła postać Voldemorta albo że w „Harrym” dobro walczy ze złem, bo to przecież w każdej historii jest, a co za tym idzie – nie zarzucam też tego Tolkienowi. Trudno Tolkienowi zarzucić, że w ogóle coś od kogoś ściągnął – przecież on Śródziemie wymyślił sam, języki też, a poza tym to on pierwszy przedstawił Elfy jako postacie podobne do ludzkich, a nie jako małe magiczne istotki ze skrzydełkami.

The end :green:

ejm2000 
Na Drodze Do Bree

Posted: Tue Feb 28, 2006 6:30 am   książka i inteligencja!

Daran Kaz'Ham wrote:
Nie jestem jednak przekonany do HP. Mam zbyt wysokie mniemanie o
swoim poziomie inteligencji, żeby sięgnąć po kolejną część

Boże Jedyny, co me czytają oczy?!!!..a od kiedy to wybór książki jest wyznacznikiem inteligencji? ha ha ha....tak to powinni wszyscy czytać publikacje MENSY, a nie fantastykę, gdyż wiele osób patrzy z politowaniem na fantasy-fanatyków....

Pozdrawiam serdecznie wszystkich inteligentych fanów Pottera i Hobbitów.....

http://drow.blog.onet.pl/
http://ejm2000.blog.onet.pl/
http://spaces.msn.com/pharaun-mizzrym/

Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum
Add this topic to your bookmarks