Władca Pierścieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Główna: Władca Pierścieni, Hobbit, Zwiastuny
Katalog: Strony fantasy
Polecane: Opowieści z Narnii, Wiersze miłosne, NLP
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy
Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  Chat

Previous topic «» Next topic
Harry Potter
Author Message
Riatha 
Wodogrzmoty Rauros

Posted: Wed Aug 03, 2005 3:29 pm   

Keira - wspaniały post :] głęboki i przemyślany :] gratuluje ^^

Teraz coś ode mnie. Nawet, jeśli pani Rowling czerpała z twórczości Tolkiena, to to samo można powiedzieć o innych autorach. Niektórzy pisarze wręcz bezczelnie zrzynają wątki z książek Tolkiena (np. jedna z książek o smoku Bazilu, gdzie bohaterowie przechodzą przez starą kopalnię, do której wejście otwiera słowo "przyjaźń" jeśli dobrze pamiętam :P ) Porównania typu: Peleryna niewidka i pierścień są zupełnie bez sensu... tak samo można by stwierdzić, że Rowling czerpała z trylogii Sienkiewicza i porównać np. Syriusza i Kmicica z "Potopu" ... oboje przecież byli wyjęci z pod prawa a w rzeczywistości stali po stronie"dobra" ... :]

Ja lubię zarówno WP jak i HP... HP - do rozrywki, jak chcę przeczytać coś lekkiego; WP - do przemyśleń, jak zaczynam wątpić w piękno naszego świata :]

Jan Kasprowicz

elistir 
Jaskinia Sheloby

Posted: Thu Aug 04, 2005 4:56 pm   

Milva, moim zdaniem trochę przesadzasz :P

To tak jakby powiedzieć: Ej, słuchajcie. Lohengrin miał łabędzią łódź. Baśń też taka była, że dziewczyna szyła ciuszki z pokrzyw dla swoich braci zamienionych w łabędzie, a Zeus posiadł którąś tam ze swoich kochanek pod postacią łabedzia, a jakże. A, i jeszcze bajkę taką nakręcili, Książniczka łabędzi się zowie... :P

Więc niech ktoś mi powie teraz, kto od kogo zerżnął łabędzie? :P :P:P

Jeszcze jedno, żeby wszystko było jasne, mi osobiście HP już się znudził :P

Ireth 
Wieża Wartownicza Amon Sul

Posted: Sun Aug 07, 2005 9:03 pm   

Prawdą jest iż każdy od siebie czerpie pomysły (nieraz nawet nieświadomie)...

Co do HP dorwałam szósty tom po angielsku. Stwierdzam, że w pozostałych częsciach nie było tylu wątków miłosnych; z powieści fantasy zrobi się powieść romantyczna :/

Lubię czytać HP jako lekką lekturę to takie zajęcie na nudę:)
Czego najbardziej nie lubię? Otóż jest go wszędzie za dużo. Z nawet ciekawej powieści zrobił sie tani chwyt reklamowy np. Lody "Harry Potter", kubki, poduszki...
Oceniając jednak powieść to nie jest taka zła, ale żeby od razu zostawać maniakiem [moja mama ku zgrozie starszego brata:P] W książce brakuje mi takiej prawdziwej MOCY, nie zwykłych sztuczek magicznych, brakuje czegoś co by zapierało dech w piersiach.... No to tyle:)

Milva 
Moriannon I Brama Mordoru

Posted: Sun Aug 07, 2005 9:49 pm   

Ireth wrote:
z powieści fantasy zrobi się powieść romantyczna :/

Nie przypominam sobie, żebym czytała ostatnio powieść fantasy bez żADNEGO wątku miłosnego. Prędzej czy póniej, wszędzie coś upchną ;) A nie, przepraszam jest jeden wyjątek: W Ziemiomorzu, Ursuli Le Guin, nie było niczego takiego ;)
Sorry, za offtopa ;)

Nienor
Członek Białej Rady

Posted: Thu Sep 01, 2005 8:47 am   

Hmm...hmm... już trzy razy skasowałam zdanie, które napisałam... chyba jednak ograniczę swoją wypowiedź co by nikogo nie obrazić.
Po pierwsze chciałam tylko poruszyć kwestię czerpania pomysłów...Otóż konwencja w książkach fantazy jest taka, że jest dobo i jest zło - zazwyczaj wielki dobry czarownik i wielki zły czarowinik ( płeć obojetna ), że są fantastyczne stworzenia ( które wywodzą się z mitologi ), że sa różdżki, bądź laski, że są szkoły magii, i jest magia w różnej formie. Nie można powiedzieć, że ktoś od kogoś zżyna bo tak wyglada świat magii. A abstrachując od tego - żyjemy w kulturze postmodernizmu, która polega mi na tym, że czerpie się ze wszystkich dostępnych źródeł bo jakby to powiedzieć...nasze zasoby pomyłów uległy wyczerpaniu. To tak ogólnie tytułem wstępu.

Quote:
W HP, strasznie nie podoba mi się magia. Prosta, jakby pospolita i heh, za mało w niej magii, ze tak powiem Popatrzcie i porównajcie sobie HP z np, Wiedźminem czy właśnie Tolkienem...

:hmm: Czy ktoś,nie zarzucał pani Rowling, że zżyna z Tolikena? Mi się akurat podoba to, że autorka poszła innym śladem i że magia wyzwala się za pomoca machania różdżką i wypowiadania zaklęć. W końcu to magia jaką znam z dzieciństawa choćby z baśni gdzie wróżki też machały różdżkami. A HP dzieje się współcześnie - leżenie na ziemi i wyciąganie mocy z żył wodnych nie pasowałoby moim zdaniem do całości. HP to książka dla dzieci więc magia tez jest łatwo przysfajalna dla dzieci.

Quote:
- Dlaczego tak dużo tam happy-endów ?

Hmm...to czy tam jest dużo heppy-endów podlega dyskuji. Śmierć Sriusza
trudno nazwać happy endem. A wczoraj skończyłam czytać "Half-Blood Princa" i mam humor zrypany do teraz. :( Chyba muszę przeczytać z 5 Pratchettów, żeby wrócić do normalności.

Quote:
Wydaje mi się, że te książki są...płytkie.

To jest książka dla dzieci a nie dla filozofów. ;]

Quote:
Co do HP dorwałam szósty tom po angielsku. Stwierdzam, że w pozostałych częsciach nie było tylu wątków miłosnych; z powieści fantasy zrobi się powieść romantyczna

Nie przesadzaj do powieści romantycznej to HP tak dalego jak mi na Grenlandię. Watki miłosne nie sa zbyt wyeksponowane mimo wszytsko. A poza tym Harry ma 16 lat, prawie 17...chyba byłoby coś nie tak gdyby taki wątek nie został wprowadzony i pani Rowling byłaby ścigana przez Modzież Wszechpolską :roll:

Sharkey 
Na Drodze Do Bree

Posted: Thu Sep 01, 2005 8:52 pm   

Dla mnie osobiście "Harry Potter" jest dziecinny, słaby i nie ciekawy. Czytałem, że autorka HP napisała tą książkę głównie dla korzyści materialnych i komercyjnych. Małe dzieci miały biegać do sklepu po kolejne części i naciągać swoich rodziców na coraz grubsze i zarazem znacznie droższe książeczki o przygodach młodego czarodzieja. Widziałem najnowszą część w wersji anglojęzycznej za ok. 100zł. To dość duża cena choć następna część będzie pewnie jeszcze grubsza i droższa.
W dodatku jeszcze te filmy ! Nie chcę tu porównywać "władcy" ale filmy wychodziły w tym samym czasie, a "Władca" stał się obecnie najlepszym filmem na świecie ( 11 oscarów za "Powrót" to o czymś świadczy) Hp jest za to zupełnym nieporozumieniem, jeszcze w dodatku ten tragiczny dubbing! Obrzydliwość !!!

Keira 
Szara przystań

Posted: Fri Sep 02, 2005 3:34 pm   

1. Poprzednia częśc HP in inglisz też kosztowała 100zł :]
2. Porównywanie filmów jest dosc bez sensu. Inna kategoria, inna bajka, inne pieniądze... LotR był robiony przez pasjonatów dla pasjonatów i nie tylko. Był robiony wiele lat po premierze ksiażki. HP to ekranizacja, która ma przyniesc mnóśtwo kasy i mniej wiecej na tym sie konczy... aczkolwiek parę ujęc ma przyjemnych :)
3. Kwestia czy LotR jest najlepszym filmem jest zależna od gustów, kryteriów itp. Dla mnie nie jest najlepszym filmem. Dla mnie jest najlepszym fantasy :) Ogólnie jest bardzo dobry jako film, FotR jest fantastyczna, a przy okazji to cudowna ekranizacja :) Ale określnie najlepszy film jest totalnie bez sensu. Nie da się porównywać np. "Pana od muzyki", "Big Fish" i LotR ;)
4. 11 Oscarów dla RotK o niczym nie świadczy. Oscary juz dawno przestały byc miernikiem jakosci filmów. Dla mnie z LotR najlepszym filmem pod kazdym względem jest FotR, na pewno ma najlepszy scenariusz :) A to, ze to RotK dostał najwięcej Oscarów to tylko wynik tego, ze byl 3 częścią i nagrody dla niego były w zasadzie uhonorowaniem wszystkich części.
5. HP też ma swoje mocne strony. Co do dubbingu... zawsze mozna obejrzec wersję bez :]

K. I. Gałczyński

Nienor
Członek Białej Rady

Posted: Fri Sep 02, 2005 4:28 pm   

Kei jak zawsze mądrze mówi ;] podpisuje się pod tym obiema rękami i nogami też bym się podpisała gdybym umiała.
A co do tego, że autorka napisała książkę dla zysku....Gratulacje! udało jej się - gdybym miała talent literacki to napisałabym 50 książek i kupiła sobie wyspę w archipelagu Seszeli i świat by mnie więcej nie zobaczył.

Ja mam najnowszą część za 10 Euro. Koleżanka kupiła mi niedługo po premierze w tesko w Irlandii. Za 4 pierwsze części ( w oryginale) zapłaciłam 70 zł, razem! - to jest zdecydowanie niewiele. Trzeba wiedzieć, gdzie i kiedy kupić. Ale tak samo jest z innymi książkami. Niestey książki sa drogie...

Sauron 
Na Drodze Do Bree

Posted: Sat Sep 03, 2005 2:53 pm   

Wszystki 6 częci harrego pottera jak dotąd saą fenomenem.(pisze 6 częśći bo juz mam tłumaczenie 6-tej).wspaniali bohaterowie...miejsca akcji,filmy nie mają szans z książkami ale również są bardzo dobre.

a co do tłumaczenia 6-tej części to oto ona i nie dziękujcie :
Code:
http://republika.pl/hp6tlum/

i lepiej zapiszcie się na e-maila bo strona często zmienia adres :twisted:

Ash nazg durbatulûk, ash nazg gimbatul,
ash nazg thrakatulûk agh burzum-ishi krimpatul.

elistir 
Jaskinia Sheloby

Posted: Sat Sep 03, 2005 8:14 pm   

Ja dziękować nie mam zamiaru nawet :P Po co mi to :P Jak będę chciała to sobie przeczytam tłumaczenie jak już wyjdzie, po co się śpieszyć, arcydzieło książkowe to w końcu nie jest, żeby o nie się bić :lol:

Keira 
Szara przystań

Posted: Sat Sep 03, 2005 8:19 pm   

Exactly. Ja nie lubię fanowskich tlumaczeń. Piractwo i tyle. Jak już chcę się rozerwać to niech przynajmniej ksiązka będzie materialna, a nie on-line, niech ma dobry papier, porządny druk, ładna okładkę i porządne tłumaczenie :] Chętnie poczekam ;)

Jak idzie o fenomen Pottera to dla mnie głownie jest nim jego medialność. W koncu porwal dzieciaki [i nie tylko] na całym, calutkim świecie ;) I pociągnął za sobą całą furę gadżetów, cała ta otoczka jest dla mnie fenomenem, bo to chyba pierwszy taki przypadek w literaturze. Tak powszechny i spektakularny. Pod względem literackim to miłe czytadło.

K. I. Gałczyński

elistir 
Jaskinia Sheloby

Posted: Sat Sep 03, 2005 9:11 pm   

E tam, pół biedy, że piractwo, ale książka w necie to nie to samo, co na żywo. Ja tam lubię poamcać książkę, poczuć farbę drukarską i takie tam bzdety :D /a jak oczy bolą od czytania z monitora :tak(: :tak(: - Galad/

A Potter mnie czarował jak byłam młodsza, teraz mam lepsze książki do czytania :P Jak będę miała nadmiar czasu to przeczytam bez obrzydzenia, ale nadmiar czasu raczej się nie pojawi ;)

Lord
Wieża Wartownicza Amon Sul

Posted: Sat Oct 22, 2005 5:21 pm   

na medal a najleprza 5i4 czesc hhhhmmmmmmmmm.......ciekawe czy wyjdzie 6 spolsczona hhhmmmmmmm...........

Mati_00 
Upiory Pierścienia

Posted: Sat Oct 22, 2005 5:25 pm   

ja czekam na 6...przyznam sie...

ps. chcialem dzisiaj pograc w quiditch world cup...ale mam porysowana plytke i mi sie nie instaluje :(

Platon

Keira 
Szara przystań

Posted: Sat Oct 22, 2005 5:34 pm   

Lord. Jak nie umiesz pisac zgodnie z polską ortografią to korzystaj z worda.
Jasne, ze wyjdzie 6 in połlisz. Kwestia czasu. Jakos pod koniec stycznia chyba ma byc.
Tez czekam. W koncu chciałoby sie wiedziec, co bedzie dalej 8)

K. I. Gałczyński

Mati_00 
Upiory Pierścienia

Posted: Sat Oct 22, 2005 6:16 pm   

to prawda ze ma zginac ktoraz z wazniejszych postaci? ... oby to nie byla hermiona ;)

Platon

Keira 
Szara przystań

Posted: Sat Oct 22, 2005 6:47 pm   

Nie Hermiona. Wiem kto zginie i żałuję, ze wiem :P Nie chciej wiedzieć :P
Ja się akurat nadziałam w necie na zdjecie koszulki z napisaem Pamparampam died on page blablabla :P

K. I. Gałczyński

Mati_00 
Upiory Pierścienia

Posted: Sat Oct 22, 2005 6:53 pm   

wyslij mi PW i napisz tam kto
prosze

Platon

Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum