Władca Pierścieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Główna: Władca Pierścieni, Hobbit, Zwiastuny
Katalog: Strony fantasy
Polecane: Opowieści z Narnii, Wiersze miłosne, NLP
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy
Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  Chat

Previous topic «» Next topic
Harry Potter - kochasz badz nienawidzisz...

Harrego Pottera:
kocham
46%
 46%  [ 31 ]
nienawidzę
31%
 31%  [ 21 ]
jest mi obojętny, ale nie przepadam...
22%
 22%  [ 15 ]
Voted : 35
Total Votes: 67

Author Message
Eilhart 
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Sat Mar 12, 2005 1:51 pm   

hm. mozliwe jednak napewno bedzie to relacja typu SNAPE.

Mati_00 
Upiory Pierścienia

Posted: Sat Mar 12, 2005 2:16 pm   

o stary...widze ze naprawde wciagnela Cie ta ksiazka...aczkolwiek ja obstawiam na to samo co Wy...

Platon

Eilhart 
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Sat Mar 12, 2005 2:34 pm   

hm. na pewnej stronie jest kilka pdoodbnych artykułów, niebawem jak do czegos dodję nowego - od razu dam znac :)

Keira 
Szara przystań

Posted: Sat Mar 12, 2005 5:24 pm   

Cóż... być moze masz rację. Przekonamy się. Nie wątpię w te wszystkie podejrzenia, bo w zasadzie układa się to dosyć ładnie i przekonywująco. Nie wiem jednak, czy takie rozstrząsanie takich spraw nie zespuje potem zabawy przy czytaniu :) Wiedzac już teraz o takich mozliwosciach będą one mniejszym zaskoczeniem, jesli zrealizuja się w powiesci. A nieoczekiwane zwroty akcji są świetne, gdy są naprawde nieoczekiwane.

K. I. Gałczyński

Eilhart 
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Sat Mar 12, 2005 7:47 pm   

zgadzam się w pełni z Tobą jednak wielka satyysfakcje daję np. Mi takowe działanie:) a jesli to sie sprawdzi to już... pełna radość - euforia. :D

Impuls 
Wieża Wartownicza Amon Sul

Posted: Sat Apr 23, 2005 6:06 pm   

uwielbiam Harry'ego, kiedyś nawet wolałam to niż WP, ale teraz zmieniłam zdanie, jednak nalad uważam że to wspaniała książka!!bardzo wciągająca fabuła, bardziej nawet niz we WP, jednym słowem książka mojego dziecinstwa :green:

Sauron 
Na Drodze Do Bree

Posted: Sat Sep 03, 2005 3:03 pm   

kocham jako książkę...oczywiście :dark: :> ;)

Ash nazg durbatulûk, ash nazg gimbatul,
ash nazg thrakatulûk agh burzum-ishi krimpatul.

Milva 
Moriannon I Brama Mordoru

Posted: Mon Sep 26, 2005 9:19 pm   

Muszę przyznać, że nie przepadam, albo i nie lubię :/ To naprawdę nie jest żadna rewelacja, nic tak niesamowitego, że trzeba się zachwycać i pod niebiosa wychwalać panią Rowling. czytałam wszytskie części, i z każdym tomem coraz mniej mi się podoba :/ Książki są coraz bardziej przesadzone i na siłę. Autorka nie wie chyba co wymyślić, jeśli zabija jedyną sensowną i jedyną godną polubienia postać - Syriusza. Jestem niemal pewna, że w najbliższym czasie przywórci go do życia. Wtedy wszystko stanie się do reszty naciągane i banalne... Umarł i nagle wraca :/ pozatym nie lubię tego rodzaju magii występującego w HP ( czyli Haidrichu Potterze [ i Komorze Gazowej :] ]). Różdżki, szpiczaste kapelusze, zaklęcia w stylu : Abrakadabra!, kryształowe kule ... Nie, to po prostu nie w moim stylu. Nie mogę powiedzieć, że nienawidzę tych książek, ale po prostu mi się nie podobają. Nie zmienię zdania, chyba, że pani Rowling stworzy postać podobną do Feanora (:lol:), albo zrobi coś tak dobrego, że trudno będzie nie przyznać jej braw. A coś takiego zdarzyć się nie może. Na mojej liście ulubionych książek, HP nie znajdzie dla siebie miejsca. Nawet ostatniego. :roll:

awa 
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Sat Oct 01, 2005 1:23 am   

Przeczytałam wszystkie części po angielsku i muszę przyznać, że Rowling pisze z głową. Opisy są żywe, zwroty akcji szybkie, bohaterowie mają bardzo charakterystyczne cechy i przynajmniej niektórzy są niebanalni. Książka nie jest płytka. Zwróćcie uwagę na słowa prof. Dumbledore'a - w oryginale, bo po polsku nie czytałam. Choć oczywiście dla mnie nie ma nic ponad WP :roll: Z pewnością Harry nie jest moją "lekturą obowiązkową", ale naprawdę cieszę się, że przeczytałam i muszę przyznać, że Rowling i jej fantazja, a także nietypowa osobowość i jej osobiste zakęty życiowe, sprawiły, że mam sentyment do Harrego i jego Hedwigi ;) No tak, wiem, że przesadzam, ale uwielbiam ptaki. :green:

Gall Anonim
Sielanka Hobbitonu

Posted: Wed Nov 02, 2005 11:04 pm   

Lubię HP. Według mnie to bardzo ciekawa książka (choć oczywiście Władac, Opowieści z Narnii czy Nie Końcąca Się Historia są o wiele głębsze). Właściwie jedna z moich ulubionych. Ale ja mam dwanaście lat, czyli jestem dzieckiem (chociaż wolę określenie nastolatek :D ). Tolkiena wolę dlatego, że zawsze kiedy czytam jego książki (a WP przeczytałem już parę razy) odkrywam coś nowego, inny wymiar jego powieści. Ale jestem tylko dzieckiem. :green:

Drizzt 
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Fri Nov 11, 2005 6:31 pm   

Zaznaczyłem, że jest mi obojętny... Kiedyś bardzo mi się podobał, ale teraz już zaczyna mi się nudzić )=

Mojso 
Lord Sith

Posted: Wed Nov 23, 2005 9:16 am   

Mi się podoba wypas książka :D niby dla dzieci wszyscy myślą, ale Bulszit :D filmy już troche mniej rajcują mnie niż książka, ale i tak jest klasa :D

Guest

Posted: Thu Nov 24, 2005 7:02 pm   

Milva wrote:
zabija jedyną sensowną i jedyną godną polubienia postać - Syriusza. Jestem niemal pewna, że w najbliższym czasie przywórci go do życia

Wiesz co? Myśle że jednak nie...ona stara się pisać coraz bardziej dojrzale z tomu na tom,5 część nie nadawała już się dla takich małych dzieciaczków ja 1.
Rowling chyba chce im pokazać ,że śmierć to coś nieodwracalnego,a nie że raz się umiera a potem zmartwychwstaje,czy coś takiego...
Mi ogólnie nawet się podoba,zwłaszcza te ostatnie części,ale film to BEZNADZIEJA TOTALNA jak można nakręcić taki kicz?! I jeszcze Ratcliffe jako Harry! Taki kompletny przymuł w okularkach!!! :/
Ale czekam na część 6 książki :twisted:

Nimloth 
Jaskinia Sheloby

Posted: Thu Nov 24, 2005 7:09 pm   

yyy,ten gość to ja jakby co... :green:
Dziwna rzecz z tymi rzekami i drogami.Widzi się je jak pędzą w nieznane i nagle nabiera się strasznej ochoty,żeby samemu też znaleźć się gdzie indziej,żeby pobiec za nimi i zobaczyć,gdzie się kończą...

Sharkey 
Na Drodze Do Bree

Posted: Thu Nov 24, 2005 10:46 pm   

HP- bez komentarza, po co krytykować coś co nawet nie zasługuje na złą ocenę! Filmy beznadziejne przesłodzone, wszyscy są szczęśliwi, piękne zakończenia i w ogóle można się popłakać i rozpłynąć. Wszystko robione pod masowy odbiór, tłumy w kinach i maniakalne dzieci, biegające w okularach z miotłą w ręku, wykrzykujące niby czary! Zadnego przesłania i głębszego sensu. J.K.R. zbija kasę na małolatach i ciągnie dalej, choć już pewnie na siłę dalszy ciąg przygód czarodziejka portfela. Szkoda tylko, że jeszcze będę słyszał kilka razy o tym nieszczęściu. Do "władcy pierścieni" nie będę tego porównywał, nie chcę robić przykrości mistrzowi Tolkienowi. To nie są powieśći do porównania. To porównanie piaskownicy do Sahary. Podsumowując: "WłADCA" rządzi i tyle !!!

Mojso 
Lord Sith

Posted: Fri Nov 25, 2005 7:34 am   

jak możesz porównywać WP do HP jak dla mnie to kompletnie inne ksiązki, o czym innym różniące się prawie wszysktim....:)

zapalka 
Wieża Wartownicza Amon Sul

Posted: Thu Dec 29, 2005 9:33 pm   

Cóż, ja Harrego kocham- to moja pierwsza książka fantasy, która wciągnęła mnie w świat magii i darzę ją wielkim sentymentem :) !
Często ją czytam- jest lekka i przyjemna- pozwala uciec w świat Hogwartu,wędrować posród grubych, kamiennych ścian, metalowych zbroi jak i przytulnych i wygodnych foteli czy też rozjarzonych kominków :) .
Jest to młodzieżowa książka, nieco bajkowa, co właśnie bardzo w niej cenię- jest zupełnie inna od twórczości Tolkiena, którą BTW bardzo lubię :) .
Fakt, teraz p.Rowling pisze nieco komercyjnie, dla kasy (a jak :p!). Kolejne części są coraz bardziej mroczne, bo to się sprzedaje! Chociaż 5 część uwielbiam :) - jest mroczna, ale zachowuje Potterowski klimat, który kooocham :) !
Lecz ogólnie wolę pierwsze części, z powodu wyżej już wymienionego.
Najmniej do gudtu przypadła mi czwarta część (którą i tak bardzo lubię), poniewą zzalatuje mi tu tutaj własnie taką nieco tandetną mrocznością.
Krótko mówiąc- jest to jedna z moich ulubionych książek, jeśli nie ulubiona :) !
Pozdrawiam cieplutko, Ola :) .
P.S.: A tu taki off-top: czy nie zauważyliście, że zazwyczaj główne postacie książek nie mają ciekawego charakteru, takie "ciepłe kluchy"? Zastanówcie się- jeśli mielibyście napisać charaktesystykę np.: Harrego, to xco byście napisali ?? :roll:

Ghash 
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Mon Jan 02, 2006 3:42 pm   

Harry Potter był mają pierwszą książką nie tylko fantasy, ale oólnie, która wciągneła mnie w maniakalne czytanie. Bynajmniej nie darzę jej przez sentymentem. Mimo to czytam kolejne części z nadzieją, że jednaka nie jest tak źle. Ale niestety jest źle. Nasz wspaniały główny bohater jest oczywiście wspaniałym bohaterem, który musi rozwiązać każdą zagadke i wszystko uchodzi mu na sucho. Ale przecież nasz bohater nie działa sam, ma swoich wspaniałych pomocników, którzy zrobią z aniego wszystko i sami pozostaną w cieniu i go nie opuszczą nawet gdy ten każe im w ogien skoczyć, no bo on takie biedne dziecko jest bez rodziców, dręczone i molestowane przez wujka i ciocię, teraz jeszcze biedak stracił ojca chrzestnego. Jakie to smutne.
Po prostu nic tylko Rowling :kill: lub :bum: żeby tylko dała sobie spokój.
Ale to tylko moje zdanie :)

Neder an Firiath beraid gwanno

Nine for the Mortal Man doomed to die

Dziewięć dla śmiertelników, ludzi śmierci podległych

Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum