Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Posted: Fri Jul 02, 2004 8:35 am
Kilka dni temu czytałam interesujący artykuł. Autor tekstu twierdzi, że pani Rowling popełniła plagiat, że ściągnęła wszystko z polskiej Akademii pana Kleksa. Podobno kiedyś powiedziała, że pomysł na Harrego Pettera zrodził się po obejrzeniu filmowej wersji Akademmi. Ja szczerze powiedziawszy z Akademii nie pamiętam nic ale autorka przytacza tam szereg argumentów i porównuje poszczególne postaci. Dla mnie osobiście takie porównanie o niczym nie świadczy. Czytałam mnóstwo książek, które można było do siebie porównać. Choćby WP i Fionowarski gobelin - mają mnóstwo punktów wspólnych.
Autorka artykułu apeluje aby krewni Brzechwy wyszli na drogę sądową.
No, Pani Rowling nie tylko czerpała z Akademii ale również z innych wielkich powieści, np. z Czarnoksiężnika z Archipelagu U. Le Guin gdzie była szkoła magii na Roke.
_________________ Zapraszam Cię Guest na stronę którą współtworzę i mam nadzieję że rozgościsz się na mym forum prawie jak tutaj ----> www.limpbizkit.pl
nie musisz Guest być obowiazkowo fanem tego zespołu.
Harry Potter jest świetną książką,a sama postać ma wiele zalet,ale też ma wiele wad...
_________________ "Tak stało się,że Frodo ujrzał tę,którą niewielu śmiertelników miało szczęście oglądać;Arwenę,córkę Elronda,w której,jak mówiono,objawiła się po raz wtóry na ziemi piękna Luthien.Nazywano ją Undómiel,była bowiem Wieczorną Gwiazdą swego ludu"
Posted: Sat Jul 31, 2004 3:21 pm
Holek na lubisz bo:
1. popularny
2. przerekalmowany
3. nie podoba ci się fabuła
4. filmy cię zraziły
???
Nie wiem jak mozna nie lubic ksiazki z powodu jej popualrnosci lub reklamy. No kurcze autor ma prawo zarobic. Ksiazki Tolkiena tez sa popularne Gdyby Hp był straszną kichą i beznadzieją to nie byłby tak modny. Mimo wszystko to nie są 3 strony, tylko troche tekstu do przeczytania Film ejst filmem, jest robiony na fali...a ze sa duuuzo słabsze...bywa
Dla mnie Harry to ejst dobra literatura rozrywkowa, lekka, przyjemna...akurat jak sie człowiekowi nudzi albo ma doła Przesłanie ma, czyta się dobrze....
_________________ Lubię szeptać ci słowa, które nic nie znaczą -
Prócz tego, że się garną do twego uśmiechu. B. Leśmian
Święte słowa.
Ja na przykład nei lubię takiej jednej z mojej byłej klasy, bo ejst wredna, fałszywa, i ma tyle negatywnych epitetów, ze... A gwoźdizem do trumny jest fakt że wszyscy ją lubią.
No, a ksiażka to co innego. To sprawa gustu
Harrego Pottera czyta się nawet łatwiej niz WP ze wzgledu na ten przystepny jezyk, całkiem współczesny... Fajna ksiażka, naprawde.
Siemka!
_________________ "Masz świra to go hoduj" John Irving-Hotel New Hampshire.
ja go luie choc mmnie torche denerwuje tymi swoimi..grymasami ale
..lubie go
_________________ Ai! laurie lantar lassi surinen,
Yeni unótime ve ramar aldaron!
Yeni ve linte yuldar avanier
mi oromardi lisse-miruvóreva
Andune pella, Vardo tellumar
nu luini yassen tintilar i eleni
ómaryo airetari-lirinen.
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Posted: Mon Aug 16, 2004 11:37 pm
Ja tam osobiście, jeszcze nie tak dawno, śmiałem się z harrego i całej tej powieści, ale w lipcu jak byłem u babci to z nudów przeczytałem wszystkie części, no i musze sie przyznać, że spodobała mi się ta książka...ale i tak WP rządzi i jest najlepszą książką jaka powstała!!!!!
_________________ "Tylko martwi ujrzeli koniec wojny."
Posted: Sun Aug 29, 2004 10:17 am
tytuł Ksiażki i Filmupowinien nazywać się Hary Frajer to chyba wszystko wyjaśnia
_________________ www.ibun.edu.tr Jestem (JUż) mrocznym członkiem zakonu Sith która moc jest niedościgniaona dla zwykłych Jedi ha ha Lord Sith Grogor "Niech moc będzie z Sithem"."Nie oceniaj Sitha po mieczu świetlnym"Nudzi mi się Nic się nie dzieje
Joined: 30 Oct 2004 Posts: 36 Location: granice wszechświata
Posted: Sat Oct 30, 2004 11:30 am
Dla mnie Harry jest poprostu obojętny. Przeczytałam wszystkie jego części, ale wydaje mi się, że jego cała magia polega tylko na tym, że strasznie wciąga. Może to konstrukcja zdań nie wiem, ale jak zacznie się go czytać nie możesz odłożyć póki nie przeczytasz, a w zasadzie jego temat jest banalny. Jakiś chłopiec, który ma pecha mieszkać z niecierpiącym go wujostwem, nagle jest szczęśliwy, bo dostał się do szkoły magii i czarodziejstwa, a potem już różne przygody dzieją się w tamtym miejscu. Ogólnie nie podoba mi się, ale to pewnie dlatego, że jestem fanatyczką średniowiecza
Czytałem każdą część. Nie jestem fanem, uwarzam, że to nie jest wielka literatura. Da się poczytać, ale nic specjalnie zapadającego w pamięć to nie jest. Nie mam nic do Potteromaniaków, ja lubię co innego i tyle. Ogólnie więc nie przepadam.
_________________ Gondor has not king, Gondor no need the king!
U mnie Potter jest na trzecim miejscu. Pierwszy jest LOTR, a później Wiedźmin. Lubię Pottera, książka lekka i zabawna, z odrobiną kryminału. Nie uważam jej za dziecinną, bo jest w niej wiele problemów poruszonych, a większość widzi w niej tylko dzieci machające różdżkami. Moim zdaniem to głupota.
_________________ Memoriał:
Zabić go mógł tylko feniks...
Posted: Thu Dec 30, 2004 7:49 am
Mnie osobiście ta książka nie przeszkadza, ale terz nie zachwycam sie nią przesadnie jak te oszołomy przed księgarniami co sie tam zbierają przed każdą prenierą kolejnej książki
Posted: Thu Dec 30, 2004 8:26 pm
popieram Sznabomira...to jest poprostu chore...przebieranie sie za HP i stanie dwa tygodnie przed premiera przed drzwiami ksiegarni i mdlenie na kazdy widok foty harrego...albo chlopacy...ogladaja HP zeby podniecic sie Hermiona i potem moc sobie wyobrazac ostre sceny z nia lezac w lozku...dajcie spokoj...
Posted: Thu Dec 30, 2004 10:07 pm
Mati_00 wrote:
albo chlopacy...ogladaja HP zeby podniecic sie Hermiona i potem moc sobie wyobrazac ostre sceny z nia lezac w lozku...dajcie spokoj...
Matiiii z kim ty się zadajesz? Faceci są jednak skrajnie niedojarzali emocjonalnie...
A ja tam lbuię Harry'ego Pottera Czekam sobie spokojnie na 6 tom,ale przed premierą pewnie napiecie wzrośnie Poprzednie 3 części miałam w dniu premiery, zeby byc na bieżąco Poza tym HP to całkiem przywoita książka, świetne czytadło Bardzo wciąga i naprawde nie tak łątwo napisać coś takiego Poza tym zjawisko pottermoanii jest szalenie ciekawe Tak to jest jak ma się brata socjologa, od razu na wszystko patrzy sie rpzez pryzmat popkultury
_________________ Lubię szeptać ci słowa, które nic nie znaczą -
Prócz tego, że się garną do twego uśmiechu. B. Leśmian
Posted: Fri Dec 31, 2004 2:06 pm
mam takich dwoch kumpli co sie zabujali w Hermionie...wiecie...na scianach jej plakaty itd...i Keira tu sie z toba zgadzam ale nie do konca...WIEKSZOSC chlopakow w moim wieku jest niedojrzalych emocjonalnie...a co do HP to ja niechwalac sie 5 tomow przeczytalem w 5 nocy...1 tom na jedna noc...czytalo sie przyjemnie nie powiem...no ale to bylo w te wakacje...wiesz co Keira? chetnie poznalbym twego braciszka...
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You cannot attach files in this forum You cannot download files in this forum