Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Joined: 11 Mar 2004 Posts: 227 Location: nowa era: Imladris
Posted: Fri Oct 15, 2004 9:00 am
Nimi, jak dla mnie, to Twoje uprzedzenie do WFRP to uprzedzenie z zasady..
też czasami tak robię.. skoro się wszystkim podoba to ja się wybiję.. może po prostu masz beznadziejnego mg? w tym systemie można zrobić wszystko.. wystarczy, że ktoś dobrze zna motorykę..
taki wybór.. niezła zabawa z tworzeniem postaci
a dla Ciebie specjalnie Halflingi
a jak nie to nie
dla mnie d&d jest już za prosty... i przereklamowany.. (totalna komercha)
Joined: 21 Jul 2004 Posts: 228 Location: wioska w hobbitonie
Posted: Fri Oct 15, 2004 5:02 pm
A Młotek to niby komercyjny nie jest?? Nie uważam że jest zły zreszta jak kiedyś powiedziała mi mój kolega - w tej chwili nie możemy powiedzieć czy jest zły czy dobry, nie da się go porównać z żadnym innym systemem i powiedzieć czy jest lepszy czy gorszy - został wydany tak dawno ze to już klasyka przez ten czas powstały dziesiątki systemów lepszych i gorszych, ale one miały czas i podstawy by stać sie lepszymi a w WFRP był, był jedym z pierwszych i nie miał szans się zmienić czy przystosować - oceniać będziemy jak wyjdzie II edycja....
Nie wiem to nie jest z zasady czy przekory ja poprostu lubie się bawić w d&d nie jest to moze zbyt ambitne ale napewno wesołe, mój MG jest jaki jest i nie uważam zeby był zły.....Ale to wszystko kwestai gustu. Można wyznawac zasade innego mojego kumpla: "Młotek jest zły i beznadziejny....ale jak narazie nikt nie wymyslił niczego lepszego "
_________________ Gracz: Myślę....
MG: To rzuć k20 i sprawdź czy Ci się udało
Elin dawna Nimue
Posted: Sun Oct 31, 2004 9:51 pm
Gry komercyjne są dość kontrowersyjne więc moze cos innego. Prezętuje wspaniały nowy autorski system gry Mistrzów Gry z obozu RPG zwany "Lodówka". Tyytuł jest dośc sugestywny i kazdy kto pomyślał o nim jako o grze w lodówce....miał racje. Otóż za postacie służa nam różnego rodzaju produkty żywnościowe np. miód, truskawka, albo kolbą kukurydzy. Można też stanąć po ciemnej stronie mocy znaczy się grać mięsem i jego przetworami. To oni są złymi charakterami w tym systemie. Starają się dostac do mistycznego miejsca, krainy nieśmiertelności - zamrażalinika. Inne produkty za pomocą swych umiejętności (ustalanych na początku - każdy ma jedną np. ser plesniowy rarodniki pleśni, plus jedna osoba z największym współczynnikiem chemi w strukturze ma jedną umiejętność ekstra i świeci w ciemnościach) próbują je powstrzymać. Mięso ma siedzibe na pierwszej półce i żeby wygrac musi zejść 5 pieter w dół.
Istnieje jeszcze jedno - Ręka boga - która raz na jakiś czas przychodzi, a wtedy nastaje światłość, i zawsze ktoś odchodzi, a kiedy wraca nie jest już taki sam jak kiedyś....
No to tak po krótce system autorski "Lodówka" - życze miłego grania
Elin dawna Nimue
Czuję się zobowiązany bronić systemu D&D.
Nie rozumiem zarzutów w stylu: "D&D to tylko nawalanka", przecież w każdym systemie można zrobić nawalankę, wszystko zależy od mistrza gry.
D&D a komercha... może jest w tym komercha, ale dzięki tej komercjalizacji wychodzi do niego pełno dodatków i system cały czas się rozwija, zerknijcie czasem na www.wizards.com - tam pisze o wszytskich dodatkach jakie wyszły i mają wyjść. To nie to samo co z takim na przykład Wiedźminem: wydali do niego jeden dodatek, trzy jakieś cieniutkie suplementy, jedną przygodę i się skończyło (już nie wspominam o drugiej edycji, która chyba nigdy nie wyjdzie).
Jeszcze jedno, systemy na mechanice D20 są całkowicie darmowe, zasady można ściągnąć z oficjalnej strony. Pokażcie mi inny system, który jest za darmo...
To w takim razie Scoia'tael będziesz mnie musiała wyzwać na pojedynek rewolwerowy. Myślę, że d&d jest najbardziej uniwersalnym systemem, nawet Przewodnik Mistrza Podziemi zawiera wskazówki jak dostosować system do różnych settingów (orientalnego, renesansowego, futurystycznego). Można się nawet pokusić o zrobienie z d&d gry planszowej, Przewodnik w edycji 3.5 zawiera nawet żetony skarbów, drzwi i innych elementów lochu, wystarczy skserować i ułożyć na planszy.
Joined: 12 Aug 2003 Posts: 820 Location: z miasta artystow...
Posted: Wed Nov 24, 2004 6:55 pm
Nie ustrzelisz mnie, bo odbije moim lajtsejberem
Ty naprawde uważasz, że D&D jest uboższy? Przeciez nie dość, że niesie on ze sobą praktycznie nieograniczone możliwości rozwoju, a najsilniejsze swtory są przepotęzne, takze, żeby je zabić, to mozna sie meczyc baaaardzo długo. Zaczynałem w Twoim ukochanym systemie, ale on sie po prostu konczy... Mozna zroibc nowego herosa, ale ilez razy mozna?? Poza tym w swiecie D&D osadzonych jest wiele gier i ksiazek, przez co mozliwosci wyobrażania sobie wszystkiego i dodawania nowych pomysłów sa o wieeele wieksze
Nie zagłebiałem sie w dyskusje, takze nie wiem, czy ktos tego czasem juz nie napisał, w kazdym badz razie takie jest moje zdanie
Pozdrf.
_________________ Chcąc mnie sądzić nie ze mną trzeba być, lecz we mnie.
Posted: Thu Nov 25, 2004 6:08 pm
Nie ma sęsu się kłucić o to który system jest lepszy. Ja wprawdzie też uważam że d&d, ale czy to ważne. Grać można we wszystko - nawet w pockemony jesli się umie i jeśli to sprawia przyjemność. Warchammer się nie kończy - wychodzi 2 edycja, a stara ma swoich wiernych zwolenników, ktorych prawdopodobnie nie jest dużo mniej niz fanów d&d. Chcąc być bezstronną moge powiedzieć że ja najbardziej lubie grać w Wampira (co nie zmienia faktu że prowadzić lubie D&D). Warchammer nigdy nie dorówna d&d pod względem możiwości i wyobrażenia świata (osoatnio wyszedł np. dodatek krainy wschodu i mozna sobie zagrać samurajem), ale czy ja wiem czy to ma jakieś znaczenie - mape najlepiej rozrysowac samemu i samemu ją nazwac ( np. to jest kraina Nimue - Wielkiej królowej i wszytsko tu podlega jej woli ;D). Szkoda tylko, że wszyscy mieszkami tak daleko od siebie - można by zrobic jakoms fajną sesje - powiedzmy w ....Śródziemie
Elin dawna Nimue
[quote="Elfka"]Witam.
Mam do Was jedno pytanie. Czy ktos zna jakies inne gry, oprocz Red Dragon, Ever Wars? Bo chcialabym pograc w cos, a nie moge nic znalezc
Ja niedawno zakochalam sie w D&D i nic poza nia nie widze...Jesli nie lubisz gier nie na komputer to masz wielkiego pecha...:( Nie wiesz nawet co tracisz... Powodzenia w graniu...
Pozdro dla wszystkich fanow i fanek:P D&D!!!
Earlin
Polecam Ragnarok Online... ściągania trochę jest ale gra bardzo fajna. Wystarczy poszukać serwera i grać, ja gram na tym www.projectro.com
Ale do RPG online to chyba inny dział...
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum