Władca Pierścieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Główna: Władca Pierścieni, Hobbit, Zwiastuny
Katalog: Strony fantasy
Polecane: Opowieści z Narnii, Wiersze miłosne, NLP
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy
Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  Chat

Previous topic «» Next topic
Gry fabularne
Author Message
KOPARA
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Wed Jul 23, 2003 7:19 pm   Gry fabularne

Na wstepie chcialbym zaznaczyc i wyroznic roznice miedzy RPG a cRPG. Gry RPG sa rozgrywane na realu czyli sa to typowe gry fabularne natomiast gry cRPG sa to gry na kompa duzo ludzi myli te pojecia co mozna zauwazyc w jednym z tematow w tym dziale :twisted:

W tym dziale niema zadnego tematu odnoszacego sie do gier fabularnych a wiec ja to zapoczatkuje. Dla nieobeznanych z tematem wyjasniam ze gry fabularne polegaja na stworzeniu swojego bohatera. Proces tworzenia polega na wybraniu i wylosowaniu cech swojego poszukiwacza przygod. Niektore rzeczy sie wybiera np. rase a niektore losuje np. wiek postaci czyli standart z tym schematem spotkaliscie sie zapewne w cRPG ale do gry w fabularki potrzebny jest jeszcze Mistrz Gry czyli osoba ktora opowiada historie wprowadza was w swiat fantasy :twisted: jest tez waszymi uszami i oczami.

Jest dosc duzy wybór pomiedzy RPG wiec kazdy moze znalezc cos dla siebie. Warhammer, AD&D, Wampir, Zew Chultu, Cyberpunk, Legendy pieciu kregow i wiele innych, oprocz systemow tworzonych przez profesionalistow sa tez systemy autorskie czyli wlasnej produkcji.

Jesli ktos ma jakies pytania na temat gier fabularnych niech pisze tu, sluze pomocna reka.

P.S
Rozkrecam forum :lol:

Gik Master
Wieża Wartownicza Amon Sul

Posted: Fri Jan 02, 2004 5:00 pm   

Siemka!
Kopara - w jakie systemy RPG graleś? Ja nrazie rozpoczynam przygode z DnD 3 edycji i o wiele lepiej sie gra, niz w system wlasnej roboty - przedmioty sa mniej wiecej sklasyfikowane, nie trzeba sie silic na wymsylanie atutow i umeijetnosci, jedynie walke troche uproscilismy odrzucajac rundy czastkowe, ale i potyczki nam sprawnie leca. Ktos gral w ten lub inny system? Powiedzcie jakie sa wasze wrazenia...

Yennefer_99
Sielanka Hobbitonu

Posted: Wed Feb 25, 2004 5:28 pm   

hmm.. w takim razie czy w tym miejscu mozna rozmawiac o wszystkich fabularkach?? :twisted: bo ja bym chetnie podyskutowala o Wampirze Maskaradzie, moze ktos kiedys prowadzil/uczestniczyl w jakiejs fajnej sesji i chcialby sie podzilic? :twisted:

Galadrim
Wieża Wartownicza Amon Sul

Posted: Mon Jul 12, 2004 4:48 pm   

Hej nie wie może ktoś czy jest system RPG ale z Władcy Pierścieni?? :hmm:

Elin 
Mallorny Lothlórien

Posted: Wed Jul 21, 2004 7:03 pm   

Cóż jestem tu nowa, ale mam nadzieje że coś nieco wniose, szczególnie do działu RPG.
Tak więc system oparty na Włady Pierścieni oczywiście jest, a nazywa się on Śródziemie, w sumie nigdy w niego nie grałam, ale przeglądając podręcznik doszłam do wniosku że jest nieco nudny i strasznie uzalezniony od tabel - ale to tylko moje zdanie.
Jeśli chodzi o Wampira to prowadze ale raczej nie Maskaradę a Mroczne Wieki i to wyłącznie na realu (w Maskaradzie wole poprostu być graczem). Moimi ulubionym systemem jest oczywiście system k20, (ale k10 też uznaje) a jeśli chodzi o gry to Dungeons and Dragons (d&d) i wszystkie należące do Świata Mroku (wszelkiego rodzaju Wampiry, Mag, który jest zresztą moim ulubionym systemem).

Nazg 
Wodogrzmoty Rauros

Posted: Mon Jul 26, 2004 12:37 pm   

A ma ktoś przypadkiem Arkonę? Bo nikomu z moich znajomych MG nie zbiera sięjakoś do kupna, a ja bym chciała sobie w to kiedyś zagrać...

ogrrr
Sielanka Hobbitonu

Posted: Sun Sep 19, 2004 8:36 pm   

Nimue - tak tak tak! MERP smerp nudny! :green:
WFRP rządzi!

Dudi
Upiory Pierścienia

Posted: Mon Sep 20, 2004 5:37 pm   

mam problem gramy w gre ale nie wiemy jka wyglada walka czy tak na planzy czy po prostu wypobrażamy ja sobie??

ogrrr
Sielanka Hobbitonu

Posted: Mon Sep 20, 2004 6:44 pm   jak walczyć? skutecznie! :D:D:D:D

dowolnie... jak tylko chcesz. możecie robić to z użyciem figurek, możecie sobie opowiadac (tyle, że w tym przypadku czasami warto narysować jakiś plan orientacyjny). ja osobiście wolę tę drugą metodę.
jest tyle metod, ilu graczy. pamiętam, że kiedyś - grając w dzikie pola - w zasadzie odgrywaliśmy sceny pojedynków.
przyjemnych walk. :)

Corialote 
Mallorny Lothlórien

Posted: Tue Dec 21, 2004 6:57 pm   

ostatnio axel przygotował nam na sesję figurki :)
plansz jeszcze nie mamy, ale równie dobrze słuzy nam kawałek kartki i ołówek :D
no i uważam, że bardzo nam to pomogło.. no i fajnie wygląda ;)

trzeba tylko wiedzieć jak je zrobić ;)

Salday Valgiera 
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Wed Dec 22, 2004 2:57 pm   

To ja się wmieszam. Wiele razy slyszalam o RPG i tak dalej bla bla bla. Kiedys siedzialam w herbaciarni i obok siedziała grupka moich znajomych. Grali. Nigdy ich nie pytałam co i jak. Ale tutaj w pierwszym poscie pisze: 'Jesli ktos ma jakies pytania na temat gier fabularnych niech pisze tu, sluze pomocna reka.' Prawda, KOPARA? :>
To ja teraz pytam.
Jak to wyglada dokladnie [jak sie tworzy postac wiem]? Co znaczy k10 i k20? Po co plansze? Gdzie mozna kupic podreczniki? CO I JAK! :D

pozdrawiam :D Wybaczcie, ze glupia jestem jesli chodzi o RPG :D

Elin 
Mallorny Lothlórien

Posted: Wed Dec 22, 2004 3:20 pm   

to wszytsko jest bardzo proste. No ale zacznijmy od początku bo jak pamiętam też pierwsze o co się zapytałam to było : "a co do chelery oznacza to k10, i k20?" - tak więc k10, k4,k8, k100, k10, k12 itp to kostki to gry. Liczba stojąca za litera k to ilośc ścian kostki np. k20 to dwudziestościenna kostka (wiem ze trudne to wyobrażenia ale jednak takie słodkie wynaturzenia istnieją) a k6 o zwykła szcześcienna kostka jaką znasz z gier planszowych (no nie wiem np. chińczyk). Jeśli zaś chodzi o cyfre stojącą często przed literą k to jest to ilość rzutów toka kością np. kiedy sztylet zadaje 1k6 obrażeń to oznacza że obrażenia jakie zada to wynik jednego rzutu kością sześcienną, miecz dwóreczny 2k8 to są to wyniki jakie będa na dwóch kościach ośmiościennych.
No co do kostek to chyba wszystko.
Podręcznik praktycznie można kupić w każdym sklepie z akcesoriami rpg, a jeśli takowego brak to w empiku, ale jest tyle systemów ze zawsze lepiej najpierw pogadać z kimś kto już gra i poznac każdy choć troche zanim zacznie się kupować podręczniki.
Plansze w sumie to sa nie konieczne. Powyzej opisane są dla mnie nieco tajemnicze gry figórkowe i tam faktycznie plansze przydają się do rozstawienia figórek, ale w tradycyjne rpg gra się zasadniczo bez żadnyej planszy, conajwyżej z mapami by lepiej wyobrazic sobie swiat po którym porusza się postać.
I co nam jeszcze zostało ? A tworzenie postaci. Postac tworzysz za pomocą wyobraźni, wytycznych z podręcznika do okreslonego rpg'a i karty postaci zamieszczonej zwykle na końcu tegoż podręcznika. W podręczniku masz ypisane co mozesz wybrac dla sowjej postaci (zwykle jest to rasa, klasa, uzbrojenie, punkty jakiś umiejętności, wygląd itp)i sposób doboru tego. Nastepnie wpisujesz to na karte postaci skserowaną z końca podręcznika. Ot całe tworzenie postaci ( a i częśc umiejętności określa się za pomoca rzutów odpowiednimi kośćmi - według podręcznika, a w innych systemach masz określoną liczbe punktów na wszystkie umiejętnosci lub atrybuty i sam je rozdzielasz wedlug swoich upodobań).
To będzie na tyle...

Salday Valgiera 
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Wed Dec 22, 2004 4:54 pm   

Jeny... Dzieki. :) Z tymi kośćmi to najgorzej :P
To nie jest tak, ze kompletnie nic nie wiem... o tworzeniu postaci, poruszaniu sie, glowne zasady - znam. Nigdy jednak nie grałam.
To teraz chciałabym się dowiedzieć w aki podrecznik najlepiej zainwestowac [nie koniecznie zeby rzucac sie na gleboka wode ale sie zapoznac z tym wszystkim?].
Jesli ktos zachwala cos szczegolnie - chetnie sie dowiem :P

Jeszcze raz wielkie dzieki Nimue!! :*

Corialote 
Mallorny Lothlórien

Posted: Wed Dec 22, 2004 7:10 pm   

co do systemów, to są różne upodobania.. moim ulubionym jest Warhammer.. Nimue zaciekle broni Dungeons&Dragons (jest najbardziej komercyjny, ale dzieki temu masz do wyboru od metra dodatków :D ). Jest Wampir, Zew Cthulhu, Neuroshima, Śródziemie, Mag. a jeżeli znasz jakiś totalnych świrów na punkcie RPG to są jeszcze systemy autorskie.. grałam w jeden.. świat stworzony przed troszkę diabolicznego kolegę.. więc sesja też była dziwna.. wszędzie pożary ;)

nie ma sensu jak narazie kupować podręcznika.. są troszkę drogie i póxniej możesz żałować.. poszperaj na stronach w internecie.. zapoznaj się z zasadami tworzenia postaci.. pograj kilka sesji.. i dopiero wtedy kup podręcznik ;) na początku lepiej jest pozyczyć..

pozdroofka
Sco

Elin 
Mallorny Lothlórien

Posted: Wed Dec 22, 2004 11:27 pm   

Nie ma za co dziękować - jako RPG'owiec musze promowac ta piękna acz mało powszechną sztuke grania :D
Zgadzam się ze Sco - narazie jednak nic nie kupuj (choć te systemu to tylko fragment wszystkich). Poczytaj w internecie - jest tego naprawde dużo, albo ściągnij przez jakiś programik - podręcznik na nic Ci się nie przyda jesli nie znajdziesz ludzi który a) juz grają czyli podręczniki miec będą b) chcą grac wtedy na podręcznik możecie się złożyć - bo najtańszy o ile wiem do & sea kosztuje około 40 złotych a najgroższe potrafią kosztowac około 200 złotych - nie ma sęsu - anuż dany system Ci się nie spodoba i beda to pieniądze wyżucone bez sęsu.

Salday Valgiera 
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Thu Dec 23, 2004 11:47 am   

Dobrze więc. Poszperam po necie ;)
I jeszcze raz wielkie dzięki :)

Nazg 
Wodogrzmoty Rauros

Posted: Sun Dec 26, 2004 1:36 pm   

A ja się znowu zapytam, czy ktoś 'wypróbowywał' "Poza czasem" bodajże??? RPG na celtycko-skandynawskiej bazie... brzmi nieźle :twisted: , ale ktoś coś o tym wie, grał w to albo czytał? Tak, wiem, że mam poszperać w necie :P , ale ja się tu kurturarnie pytam o opinie :]

milosz500 
Sielanka Hobbitonu

Posted: Fri Oct 14, 2005 2:10 pm   

Czy grał ktoś z was w "Wiedźmin: gra wyobraźni"?? Uważam to za najlepszy system RPG na świecie. Oczywiście to kwestia gustu, ale WGW ma mechanikę super realną co daje jej przewagę. Nie ma tak jak w D&D (według mnie suchym) megasuperduper (jak to mój kumpel określa :P ) przedmiotów dających + 46325428 do jakiejś staty. Jeżeli ktoś grał, to niech da znać :D

Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You can attach files in this forum
You can download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to: