W³adca Pier¶cieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
G³ówna: W³adca Pier¶cieni, Hobbit, Zwiastuny
Katalog: Strony fantasy
Polecane: Opowie¶ci z Narnii, Wiersze mi³osne, NLP
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy
Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  Chat

Previous topic «» Next topic
gra na gitarze - i wszytstko zwiazane z tym instrumentem :)
Author Message
Galad 
Moderator

Posted: Mon Apr 26, 2004 11:27 pm   gra na gitarze - i wszytstko zwi±zane z tym instrumentem :)

No chcialbym aby kazdy kto gra albo uczy sie garc na gitarze (niewane czy na elektryku czy klsyku) sie tu wpisal :) taka ankirta ile osob gra na gitarze :) JAk i jaka muzyke graciew albo macie zamiar grac, jaki macie sprzet, dole gitarowi no wszystko :)

JA moge zaczac: dopiero ucze sie grac mam klasyka i elektryka (jakiego mam to powiem pozniej jesli dykusja si erozkreci) i chodze na jakies lekcje... :) no narzeie tyle czrekam na Wasze wpisy :)
in Mordor where the shadows are."

Nienor
Cz³onek Bia³ej Rady

Posted: Mon Apr 26, 2004 11:31 pm   

Hmm...moja przygoda z gitar± zaczê³a siê gdzie¶ w II LO i trwa³a jaki¶ tydzieñ. Nauczy³am siê sama graæ Baranka i Teksañskiego ;] . To tyle.
A co do sprzêtu to sporo go u nas zawsze by³o bo mój dziadek by³ lutnikiem i robi³ gitary miêdzy innymi instrumentami.
Ale bardzo lubiê d¼wiêk gitary bo kojarzy mi siê z czasami LO i obozów je¼dzieckich, jak wyli¶my do jej akompaniamentu jakie¶ Nie p³acz Ewka i inne take zegarmistrze ¶wiat³a ;]

Ozz 
Hooliganin

Posted: Mon Apr 26, 2004 11:39 pm   

No Galaaad... terz mi da³es teamt, jestem w swoim ¿ywiole :twisted: Gram juz okolo pó³tora roku, jestem samoukiem. Nauka u kogos jest glupota moim zdaniem, zbyt "podchwytujesz" czyis styl i w ogole. Lepiej samemu dochodzic. Wiec do sierpnia zeszlego roku gralem jedynie na akustyku J&D Brothers, 21 strun bez wciecia, drewno zwyk³y klon. Taka przecietna. Od sierpnia natomiast zaopatrzy³em sie w Washburna Lyon, 22 progi, humbucker i 2 single, uk³ad pasywny, dobra gitarrka, choc troche trudno stroi i piecyk Randall 40 wattowy, Styknie jak na razie. Kabel sam robi³em. Za miesi±c jakis, zmieniam na Marthone'a takiego fajnego, ale to sie pochwale potem :)

http://www.gibson.com/pro.../Classic02.html

To jest moje marzenia ta gitarka, zobaczcie sami... Wyslalem naggowi moje 2 solowki co ja amatorsko 3 miechy temu nagralem, ciekawe co powie :) No a poza tym, gitarka to juz jest czesc zycia, gralem tak po3 godziny dziennie, teraz moze troche mniej, ale i tak sporo. Bez nauczyciela doszedlem do wsyzstkiego, naczuylem sie skal, strojenia, improwizowania. Lubie gac sola, najlepsze to z Astronomy Metallici i Layli Claptona, fajosko sie je gra. Co jeszcze moge pwoedziec, szukam basa i perki ,jak widac w podpisie, trudno znalezc :( Jak na razie gram z kumplem, ktory ma siwenego Ibaneza, 22 progi, podwójny mostek, nakladki na zerowy próg, na wajchowanie, zeby sie nie rozstraja³a,... 2 humbuckery, w ogole odjazd. Al ma byc o ans, wiec to by byllo na tyle. Jak jakies pyanie - pytac :)

Galad 
Moderator

Posted: Mon Apr 26, 2004 11:48 pm   

;) ja narazie ucze sie na klasyku (to takie lekcje z nauczycielem aby sobie zlych nawykow nei narobic itp. no i zeby te glowne podstwy umiec). Na elektyrcznej na razie sie nei ucze (no tak zeby nauczyciel byl - sam sie narazie ucze, tablator sie ucze itp.). Mma Mayonesa ktm2... czarnego 8) :lol: meglem miec Washburna x22 ale juz jaks wybralem Mayonesa... piecyk ot Roland Cube 15, 15 wart z 4 efektami... Gitarka dobtra jka za taka cene (tak mysle) a i uklad H-H... z ruchomym mostek.. A ten moglys mi mi przeslac te solowki bo bardzo bym chcial uslyszec j :roll: :) :) pleeeease :) no dyskusja sie rozkreca... :D

Ozz 
Hooliganin

Posted: Tue Apr 27, 2004 12:01 am   

Gitary bez ruchomwego mostka, to vhyba zaczasow Beatellsow byly :) A powiem ci, ze nie znam takiej firmy jak Mayones, ngdy nigdzie nie widzialem, nie slyszalem, tos mi dowalil :) No ale chyba w taki mraqzie jakas srednia :) Piecyk maly widze. Ale jak z 4 efektami to co amsz, nie wiem, waha, disto i jeszcze jakies dwa wbudowane? Spoko... By³o pytaniej eszcze co i jak gramy. No wiec jak juz pisalem gram bluesa, no i rocka, a co... A gram po swojemu, fasynatem jestem Kirka Hammeta i Joe'a Satrianiego, to moj idol :D :D Jest wielki koles... No, juz po polnocy, nie udalo sie setki przekroczyc...

Galad 
Moderator

Posted: Tue Apr 27, 2004 8:55 am   

No Mayones... Polska firma na jednym forum muzycznym luzie bardzo dobrze wypowiadaja sie o tej firmie i jatez moge to zrobic to ta gitarka (choc mam ja ktorkooooo) jest bardzo dob :) looknij na www.mayones.pl
TO jak z tymi solowkami? :) ;] :roll:

Epikaris 
Rivendell, Dom Elrond'a

Posted: Tue Apr 27, 2004 1:29 pm   

Kiedy¶ gra³am na gitarze akustycznej, jeszcze za czasów mojego zespo³u.. Niestety 2 lata zrobi³y swoje nie pamiêtam u³o¿enia palców, nie moge co wiêcej w ogóle ich u³o¿yæ... Narazie poluje na Kantele ;)

Ozz 
Hooliganin

Posted: Tue Apr 27, 2004 4:53 pm   

Galad 
Moderator

Posted: Tue Apr 27, 2004 5:56 pm   

a tutaj zdhjecia mojej gitray oczywiscie ze strony jej producenta:

tylko tauta sa przetworniki H-S-S a ja mam H-H....
A i jeszcze nei mam mojej gitary marzeni abo dopieor co kupilem ta... :)

Galad 
Moderator

Posted: Thu Apr 29, 2004 1:59 pm   

³eeee nei chce aby tenat upadl... :tak(:

Moim idolem gitary jest Omar Rodriguez... co on robi na gitarze to ludzkie pojecie przechodzi... posluchajcie jakis kawalkow Mars Volty :D to zobaczycie.. cudo... :D

Ozz 
Hooliganin

Posted: Thu Apr 29, 2004 7:39 pm   

Ta jasneee... Najepsza jest ta trójka:

1.Joe Satriani
2.Kirk Hammet
3.Daron Malakian

Nie wyje¿d¿aj mi tu z ¿adn± Wolt± ;)

Galad 
Moderator

Posted: Thu Apr 29, 2004 11:51 pm   

Nie no pewnie.. wiesz jest takich gitarzystow witruozow naprawde the best jka moze ta trojka co wymieniles (choc z tej trojki wziolym tylko .Joe Satriani'ego - Kirk i Daron moze tez sa swietnymi gitarzystami alle nie wiem cz nei wybtralbym Slasha zamiast nich a juz Tommiego Iommiego napewno...) ale no wiesz teraz np. slucham prawie wylacznie Mars Volty i naprwde podoba mi sie jak gra Omar co nie oznacza ze jest On odrazu lepsz np. od Joe'a ... :) :) :)

do tej twojej trojki dodalbym jesczze Tomiego Iommi'ego Slasha Pata Metheny Dave'a Murray'a i Smitha (ci daj ostatni z IM sa) :)

Esk 
Wodogrzmoty Rauros

Posted: Fri Apr 30, 2004 7:51 pm   

Ja! Ja gram na gitarze! :green:
Ozz: jestesmy bardzo podobni muzycznie. Tez gram pó³tora roku, jestem samouczk± (? :P ) - nie mam ani cierpliwosci, ani chêci do chodzenia do nauczyciela i grania zadanych riffów :/ Wolê sama do wszystkiego dochodziæ, zw³aszcza jak idzie ;)
Rok gra³am na klasyku, teraz mam piêknego akustyka. Elektryk nie dla mnie, bo za drogi - jak sie dorobiê to pomy¶lê :lol:
Poza tym - wygl±da na to, ¿e jestem jedyn± dziewczyn± tutaj graj±c±... Nie wiem, czemu tak jest. W mojej klasie stosunek graj±cych facetów do dziewczyn to 13:2 :lol:

Co do gitarowych 'idoli' - Pat Metheny, Al di Meola, Paco de Lucia, Eric Clapton -> jako, ¿e jednak preferujê d¼wiêk klasyka i akustyka. Satrianiego lubiê, ale to nie to samo ;)

Ozz 
Hooliganin

Posted: Fri Apr 30, 2004 7:54 pm   

No dobra, Galad i Esk, a co gracie? znaczy co potraficie graæ? I z czego jeste¶cie najbardizej dumni, ¿e umiecie. I jakie solówki :)

Galad 
Moderator

Posted: Fri Apr 30, 2004 9:25 pm   

Esk 
Wodogrzmoty Rauros

Posted: Fri Apr 30, 2004 9:38 pm   

Solówek, które zapieraj± publice dech w piersiach - nie umiem. "Stairway to heaven" umiem, ale to umie ka¿dy; "Scar tissue" RHCP, trochê "Tears in heaven" Claptona... Ale ¿adnych rozbrajaj±cych solówek.
Idê raczej po repertuarach: wszystko Myslo, Coldplay, Radiohead, itp., gram g³ównie z akordów, bo nie chce mi siê æwiczyæ palców :green:

Ozz 
Hooliganin

Posted: Fri Apr 30, 2004 9:53 pm   

No to ja teraz zaszpanuje :D Bede podawal zespolami, moge o czyms zapomnieæ ;)

Metallica:
Nothing Else Matters - ca³e z solówk±
Unforgiven - ca³e z solówk±
Wherever I may roam - wiekszoscEnter Sandman - pocz±tek
Free speech for the dumb - cale, bez solówki:)
Fade to Black, One - pierwsza solówka
Astronomy - ca³e z solówk±
Mama Said - tam gdzie jest wokal
Some kind of monster - chyba ca³e :)
Whisky in the jar - wiêkszo¶æ
wydaje mi sie, ze o czyms zapomnialem ;)

RHCP
By the way - cale
Californication - ca³e z solówk±
Cant stop - pocz±tek
Otherside - ca³e
Under the bridge - wiekszo¶æ, opróæz drugiego chorusa
The zephyr song - umia³em, ale zapomnia³e chwytów :)
Jakbym posiediza³ 5 minut to bym sobie jeszcze kilka poprzypomina³, znaczy chwyty, kilka kawa³ków, ale na teraz to chyba tyle :)

Nirvana
Smells - ca³y z solówk±
Polly - ca³a
Come as you are - wiekszosc

Clapton
Layla - ca³a z solówka
Tears in haeven - pocz±tek

Wilki
Son of the blue sky - ca³e z po³ow± solówki

Lady Pank
Zawsze tam gdzie ty - ca³e
Ma³a lady pank - kawa³ek

Perfect
Nie p³acz ewka - ca³e chyba :)
Chcemy byæ sob± - ca³e

D¿em
Wehiku³ czasu - ca³y bez solówki

Jimmy Hendrix
Hey Joe - intro

Led Zeppelin
Black dog - g³ówny riff
Stairway to haeven - umai³em kiedy¶ wiêkszo¶æ, ale zapomnia³em, terz tylko intro w miare :)

I bassy jeszcze umiem, kilka :D Na basie
Californication, Aerials(SOAD), Free speech for the dumb, Smells

Na pewno o czyms zapomnialem, jak sobie przypomne/nacuze sie, to dopisze. Opróæz tego oczywiscie improwiznowanie, i w Majorowych i Minorowych juz sie orientuje prawie cakiem. To by bylo na tyle pozdro :)
Acha, i zapomnialbym, wiekszosc kawalkow - granie z wokalem :)
Last edited by Ozz on Sat May 01, 2004 9:13 am; edited 2 times in total  

Nienor
Cz³onek Bia³ej Rady

Posted: Fri Apr 30, 2004 10:03 pm   

Ozz...to wpadnij mi kiedy¶ zagrac te kawa³ki Red Hotów :D Zreszt± nie obra¿ê siê jak mi zagrasz Wehikó³ czasu ...Ten kawa³ek kojarzy mi siê z wyjazdami z klas± i z wakacjami. zawsze znalaz³o siê kilka osób graj±cych na gitarze i jeszcze wiêcje ¶piewaj±cych. Jak ja za tym têskniê.

Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You can attach files in this forum
You can download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to: