Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Ostatnio znalazłem w necie wierszyk który mnie troche zezłościł bo jakiś głupek przeszktałca fragmenty z książek mistrza Tolkiena oto on sami ocencie czy to nie głupota:
Trzy kajdany dla elfów za molestowanie,
Siedem dla krasnali za gwałt i napadanie,
Dziewięć dla ludzi, śmierć ich wnet dogoni,
Jeden dla wielkiego bosa na mafijnym tronie,
W mordowni gdzie świec przygasły światła,
Jedne by wszystkich odnaleźć, jedne by wszystkich wyłapać,
Jedne by wszystkich osądzić i posadzić na lata,
W mordowni gdzie świec przygasły światła.
Trzy mandaty dla Lsd gdzie łapówki biorą,
Siedem dla Prl-u gdzie w wyborach oszukują,
Dziewięć dla Lpr-u gdzie uni się boją,
Jeden dla władcy Leppera na prezydenckim tronie,
W krainie Warszawa gdzie załegła korupcja,
Jeden by łapówki dostawać, jeden by wybory wygrywać,
Jeden by wszystkich zgromadzić i skorumpować,
W krainie Warszawa gdzie zaległa korupcja.
Trzy pierścienie dla elfek o szpiczastych uszkach,
Siedem dla krasnoludek o jędrnych cycuszkach,
Dziewięć dla śmiertelniczek - tym na pocieszenie,
(Bowiem po ich urodzie zostanie wspomnienie),
A ten jeden dla pana na miękkich poduszkach,
Rozpartego w alkowie, gdzie zaległy cienie.
Jeden, by miłość wzbudzić i lubieżne żądze,
Jeden, by je zgromadzić i w rozkoszy związać,
Jeden, by je na wieczne powieść pokuszenie,
I uwięzić w alkowie, gdzie zaległy cienie.
To prawda może i śmieszny, ale nie wszyscy mogą ta wziąć na żarty. W necie aż roi się od takich wierszyków, co druga stronka zawiera jakiś obrazek przeszktałcony albo właśnie wierszyk.
10 powodów, dla których Tolkien powinien być zakazany!
Wśród internautów krążą takie różne dziwne i absuradlne rzeczy więc... czemu by nie udostępnić ich szerszemu gronu osób?
"Oto lista racjonalnych powodów, dla których książki JRR Tolkiena powinny być wpisane na czarną listę ksiąg zakazanych:
1 - Propagowanie przemocy i sadyzmu - jak inaczej można nazwać opisywanie wojny, i to nie będącej faktem historycznym? Prawie każda postać jest uzbrojona, a umiejętności wojskowe są b. wysoko oceniane (zamiast wyraźnego potępienia kultury śmierci!). Nawet upiory się tam zabija (vide "Bitwa na Polach Pellenoru", "Mgła na kurhanach")! Trupy ścielą się gęsto od połowy I tomu do samego końca, a ostatnim jest morderca - oprócz rzezi niewinnych mamy tu więc także propagandę kary śmierci, natomiast zastrzelenie Grimy po zabójstwie Sarumana ociera się o jawny lincz, za który jednak nikt nie ponosi konsekwencji. I nieważne, że główny bohater nie zabił ani jednej osoby - na pewno miał takie intencje jako wychowanek neopogaństwa (o tym później), a poza tym nie musiał, radził sobie doskonale za pomocą wyrafinowanych metod manipulacji psychologicznej (o tym także później). Sadyzm widoczny jest w opisie np. oblężenia Gondoru. Makabryczne pomysły autora nadają się jako żywo do encyklopedii pod hasło "barbarzyństwo".
2 - Zmarłym nie jest zapewniony świątobliwy spoczynek - duchy werbuje się jako szpiegów, wojaków, są nawet bezpośrednio atakowane! Zresztą co to za spoczynek bez krzyża, mszy i sakramentów. Totalne zdziczenie i samowola.
3 - Trąca wyraźnym męskim szowinizmem: w Drużynie nie ma ani jednej kobiety, a płeć żeńska przedstawiana jest w sposób do cna tradycyjny. Nawet kobieta niby wyzwolona - Galadriela - ma męża! Jedyna dama ruszająca na wojnę zostaje pokazana w sposób wyraźnie klasyfikujący jej rolę społeczną (opiekunka starego stryja, doprawdy!), a jej koniec jest taki sam jak wszystkich - wychodzi za mąż i wypowiada ohydny, propagandowy tekst o odrzuceniu roli wojowniczki i poświęceniu się ratowaniu chorych (czytaj: odrzuceniu walki o swoje równouprawnienie i poświęceniu się służbie męskim, szowinistycznym świniom!). W ciągu akcji mamy 2 śluby, natomiast wielu z głównych bohaterów nie wstępuje w związki małżeńskie (co zapewnie nie zabrania im dziwkarstwa i wykorzystywania psychiczno-fizycznego kobiet na boku).
4 - Propaguje używki. Od pierwszego rozdziału do ostatniego jedną z głównych trosk hobbitów jest posiadanie odpowiedniej ilości tzw. "fajkowego ziela", bliżej nie określonego (można to interpretować zarówno jako tytoń jak i marihuanę), bohaterowie piją też w dużych ilościach piwo, wino (Thorin otwarcie wygłasza propagandę proalkoholową w I rozdziale "Hobbita" chwaląc spiżarnię gospodarza i jego trunki!), nieokreślona bliżej chemicznie pozostaje też tzw. woda entów powodująca deformacje fizyczne --> nagły wzrost Peregrina i Meriadoka wybitnie o tym świadczy. Hedonistyczny tryb życia prowadzą też elfy nie parające się żadną konkretną pracą, za to spędzające czas na hulankach, ucztach, obżarstwie i ochlejstwie lub też sztuce, prawdopodobnie wspomaganej narkotykami.
5 - stanowi pochwałę neopogaństwa (wielobóstwo), New Age (magia) i otwarcie kreuje niemal sekciarską kosmologię świata (Silmarillon - Valaquenta). Propaganda New Age wyraża się zwłaszcza w przedmiotach magicznych (swego rodzaju amulety), różdżkarstwie (Gandalf), przepowiedniach (Zwierciadło Galadrieli to oczywisty symbol szklanej kuli, tarota, etc.), klątwach (zaklęcia) i demonach (hobbici, elfy, krasnoludy, entowie) przedstawianych w sposób pozytywny.
6 - stanowi ukrytą pochwałę satanizmu! Jakże inaczej interpretować Melkora i jego alter ego - Saurona? W dodatku w kosmologii tolkienowskiej wyraźnie czytamy, że Melkor był najpotężniejszym z Valarów. A zatem zło jest silniejsze od dobra?
7 - propaguje kulturę pieniądza - głównym przedmiotem akcji w książkach Tolkiena są dobra materialne: pierścienie (w dodatku z drogimi kamieniami) i klejnoty (Silmarile), o Naszyjniku Krasnoludów i skarbach Smauga już nie wspominając. Bohaterowie gonią za niskimi pobudkami materialnymi, przedstawiane są nawet jednostki obsesyjnie tej forsy broniące i to - o zgrozo! - najczęściej są przedstawiane w sposób pozytywny. Szczytem zdemoralizowania jest tu Bilbo, który w "Hobbicie" używa co chwila "magicznego" pierścienia, by osiągnąć różne cele (przypomina to kupowanie wszystkiego za pomocą karty kredytowej).
8 - propaguje oszustwo, łapówkarstwo, kradzież, manipulację psychologiczną i szantaż. Szczytem szczytów jest Gandalf, który w samym tylko "Hobbicie":
a) manipuluje trollami z zimnym sadyzmem doprowadzając do ich śmierci
b) manipuluje Beornem w celu pozyskania sobie jego względów i zmuszenia go do goszczenia 15 zupełnie obcych osób - to się już ociera o hipnozę
c) stosuje swój klasyczny chwyt: wpycha krasnoludów w pełną krwiożerczych bestii puszczę, samemu odjeżdżając (wymiguje się, jak zwykle, ważnymi sprawami na wschodzie)
Natomiast we "Władcy Pierścieni":
a) w wyrafinowany sposób zwala całą odpowiedzialność za problem (nad którym biedzi się 3/4 Śródziemia od kilkuset lat bez skutku) na barki pojedynczego biedaka z prowincji, o kilka razy mniejszego i słabszego fizycznie od siebie
b) po czym opuszcza go w kluczowym momencie (epopei )))
c) prowadzi swoją drużynę do lochów zapełnionych rozmaitymi bestiami, a następnie zręcznie inscenizuje własną śmierć
d) by uniknąć podejmowania ważnych dla drużyny decyzji
e) po czym, gdy kompania zostaje rozbita, dwoje członków porwanych, dwóch zaginionych i jeden zabity, triumfalnie wraca opowiadając bajki o cudownym uratowaniu się od śmierci
f) aby ustawić pod swoje dyktando króla Theodena, wygnać Grimę pod zarzutem siania wrogiej propagandy (cenzura i jawne gwałcenie wolności słowa!) i napastować zbrojnie Sarumana oraz ośmieszyć go przed całym zgromadzeniem
g) specjalnie sprzecza się i drażni z namiestnikiem Denethorem, by popchnąć go do samospalenia
h) finalnie inicjuje samobójczy marsz wojsk alianckich na kraj 50 razy potężniejszy
Oprócz tego do manipulatorów zaliczamy też Bilba, który: pastwi się nad głodnym Gollumem (gra w zagadki to rzecz doprawdy śmieszna - poza tym w niej oszukuje, podobno nieświadomie, ale kto w to uwierzy?), okrada Thranduila, okrada Smauga, następnie Thorina, używa jego cennego klejnotu dla machinacji politycznych - łapówkarstwo (zresztą Bard przyjmuje łapówę pod płaszczykiem zachowania pokoju) jest jawne, dręczy zwierzęta (pająki w Mrocznej Puszczy), cynicznie pozbawia krewniaków zapisu w testamencie na rzecz jakiegoś kuzyna w dalekiej linii itd.
Podobnie przedmiotowo traktuje innych jego spadkobierca Frodo, który: oszukuje swoją rodzinę i całą okolicę, drażni się psychologicznie z Galadrielą, cynicznie wykorzystuje swoją słabość fizyczną, by zapewnić sobie darmowy transport (Aragorn, Sam), następnie porzuca bez słowa wyjaśnienia Drużynę, aby pod groźbą śmierci zmusić do posłuszeństwa Golluma, oszukuje jak może Faramira, na jego prośbę urządza publiczne widowisko z oszukiwania znów nic nie podejrzewającego Golluma, pastwi się nad zwierzętami podobnie jak Bilbo (też pająki), przyjacielowi (Samowi) ratującemu go z więzienia nie okazuje żadnej wdzięczności, tylko cynicznie używa go jako posługacza, po czym znów okazuje czarną niewdzięczność wyrzucając zdobyte przez niego przebranie, grając na litość wymusza od towarzysza dodatkowe porcje prowiantu, odbiera niezasłużone hołdy, by na końcu olać całkowicie
Posted: Fri Jan 16, 2004 12:22 pm
kompletna głupota...
moze jakies "przesłąnie" jest..ale mi by do głowy w zyxciu nie przyszło propagowanie sadyzmu..
i jaki satanizm? uzywki? zapalenie pary fajek w ksiazce to mają b yc te uzwyki ? :shock:
słyszałam kiedys ze fakt faktem paru ludzie sie zabiło z powodu tolkiena ale ez przesady...
Od dzisiaj ten temat znajduje sie na forum "ogolne Tolkienowe". Nie jest on zwiazny z tym forum czyli "pytania i zagadki". Wszystkie takie wlasnie zgryzliwosci o Tolkienie teraz piszczcie w tym temacie ale na forum "oglnie Tolkienowe". Tutaj ten temat zostanie zamkniety.
_________________ "But long ago he rode away,
and where he dwelleth none can say;
for into darkness fell his star
in Mordor where the shadows are."
Tylko mam jedą uwagę, nie czepjacie się do mnie, ja tego nie wymyśliłem, ktoś powiedział że go to bawi, więc powiedziałem że poszukam więcej. Więc proszę aby się do mnie nie czepiac.
Te wierszyki są śmieszne. A najbardzoiej pierwszy i drugi. Trzeci nie za bardzo. Wiem ze to obraża w pewnym sensie WP alev czasamiv warto się pośmiać...
_________________ "Masz świra to go hoduj" John Irving-Hotel New Hampshire.
A ma ktoś do ciebie jakieś pretensje.Każdy z nas wie o istnieniu takich rzeczy i nie musisz się tłumaczyć ,że to nie ty.Ja spotykam się z tym codziennie a na wielu portalach tolkienowskich jest "humor".Od zawsze wyśmiewano wszystko i wszystkich i dlaczego nie mieliby wyśmiewać i parodiować twórczości Tolkiena-temat dobry jak każdy inny ,a może i lepszy bo za sprawą filmu WP stał się wszechobecny.
Potraktuj to z przymrużeniem Oka.
_________________ Potem F?Ťanor złożył straszliwą przysięgę.
Siedmiu synów stanęło u jego boku i chórem
powtórzyło za ojcem słowa ślubowania,a ich
obnażone miecze lśniły krwawą czerwienią
w blasku pochodni.
No ja w wypowiedzi Nimrodel nie wiedzę nic takiego...jej wyraźnie chodzi o autora tekstu( którym ty nie jesteś bo widziałem już kilka razy te 10 powodów)---ale zostawmy to.Ja przyznaję ,że wiele tekstów z rozbrykanego balroga ubawiło mnie do łez chociaż Tolkiena traktuję baaaardzo poważnie.Siedzę już w tym jakieś 6 lat,ale nie obrażam się śmiertelnie bo ja sam wyśmiewam nieraz to co kochają inni.
Pozdrawiam------>
_________________ Potem F?Ťanor złożył straszliwą przysięgę.
Siedmiu synów stanęło u jego boku i chórem
powtórzyło za ojcem słowa ślubowania,a ich
obnażone miecze lśniły krwawą czerwienią
w blasku pochodni.
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum