Władca Pierścieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Główna: Władca Pierścieni, Hobbit, Zwiastuny
Katalog: Strony fantasy
Polecane: Opowieści z Narnii, Wiersze miłosne, NLP
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy
Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  Chat

Previous topic «» Next topic
Gdybyscie mogli zmienic jeden watek w LoTR,co by to bylo?
Author Message
awa 
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Sat Sep 17, 2005 10:35 pm   Gdybyście mogli zmienić jeden wątek w LoTR,co by to było?

Jestem ciekawa waszych opinii, jaki wątek chcielibyście zmienić we władcy, gdybyście mogli? ja np. chętnie dodałabym do roli Arweny jakąś scenę w walce. Jackson miał dobry pomysł z tym, zeby miała walczyć w Helmowym Jarze, choć odbiegałoby to od zamysłu Tolkiena. Chciałabym poszerzyc nieco kobiece role w książce. Piszę przede wszystkim o Arwenie, bo to jedna z moich ulubionych postaci, ale ie tylko o nią chodzi. Tolkien mało pisze o kobietach, w ogóle.nawet o Eowinie. Nie jestem feministką :lol: choc niektórzy mi to zarzucają, ale to jeszcze bardziej wzbogaciłoby książkę, moim skromnym zdaniem.
poza tym zasmuca mnie koniec książki- Frodo odpływa, bo rana się nie goi, a brak pierścienia sprawia, że Frodo, jak elf znużył się życiem w Shire. To z jednej strony smutne,a z drugiej piekne. Ale moim zdaniem mógłby kiedys zostać dziadkiem i opowiedzieć wnukowi lub wnuczce o swojej historii lub j a przeczytać. Co wy na to? ;) Może to byłoby zbyt ckliwe, ale mam słabość do dobrych zakończeń. :green:

Keira 
Szara przystań

Posted: Sun Sep 18, 2005 11:57 am   

Yyy.... wątek w filmie czy w ksiązce? W książce nic bym nie zmieniła. Bo to nie byłaby juz ta sama ksiązka. Nie kazde rozwiązanie Tolkiena mi się podoba, ale jedna zmiana pociągałaby następne... i w ten sposób LotR przestałby być LotRem. Wizja autora jest święta :P

W filmie... wywaliłabym większosc pomysłow Pidżeja. No.... elfowie w Helm's Deep moga zostać :D Ale cała reszta won! :P Zamiast klifów, Arwenów w cięzkostrawnych ilosciach i popisów akrobatycznych Legolasa więcej Tolkiena, klimatu, magii, mniej jatek, wiecej fabuly :)

B. Leśmian

Milva 
Moriannon I Brama Mordoru

Posted: Sun Sep 18, 2005 1:03 pm   

Keira_Metz wrote:
W książce nic bym nie zmieniła. Bo to nie byłaby juz ta sama ksiązka.

Taak, w książce abcolutnie NIC nie zmieniać. Niech ktoś tylko spróbuje tknąć jakikolwiek wątek, nawet najnudniejszy, albo najmniej ciekawy, to poczuje co to gniew Milvy :green:
W filmie usunęłabym WSZYSTKIE poszerzenia ról, bezsensowne pomysły i "dodatki" , w stylu Arweny, Aragorna spadającego z urwiska etc. A panią Liv zamieniłabym na Glorfindela. Kolejna rzecz, której przydałaby się mała zmiana to elfy :/ Zupełnie nie takie jak sobie wyobrażałam. Wyciąć tą ich powagę, smutek i miny napuszonych arystokratów. Przecież nie wszyscy tak sie zachowywali :/ Oprócz tego, zmienić im twarze, żeby faceci nie wyglądali na zniewieściałych, inne fryzury, nie tylko długie, długie i długie włosy :? Wyciąć jakąś niepotrzebną scenę i walnąć Gildora.
Hm, tak, więcej, o wiele więcej bitew i fabuły. Film powinien oddawać prawdziwy klimat WP, a nie wyglądać jak hollywoodzka bajka ( a momentami tak bywało :roll: ). Co jeszcze... Zmienić Boromira i Faramira!!! Najlepiej na tych z rysunków Kasiopei :green:
Dodać Kurhany, Bombadila niekoniecznie, chociaż nie obraziłabym się :D ... Najlepiej nakręcić diwe wersje filmu :] jedna dla maniaków, druga dla amatorów :twisted:

Keira 
Szara przystań

Posted: Sun Sep 18, 2005 1:18 pm   

Milva wrote:
Co jeszcze... Zmienić Boromira i Faramira!!! Najlepiej na tych z rysunków Kasiopei :green:

Z czystej ciekawości... Co ci nie pasowało w Faramirze i Boromirze? ;) IMO - obaj są świetnie obsadzeni i z zadan scenariuszowych wywiązali się bez zarzutu :) Do tego David Wenham... ;] :green:

Co do elfów to się ogólnie zgadzam :) Są baaardzo zniewieściali, a Legolas na koncu w pizamce blue i druciku na włoskach wyglądał jak... stereotypowy homoseksualista :?

B. Leśmian

Milva 
Moriannon I Brama Mordoru

Posted: Sun Sep 18, 2005 1:28 pm   

Co nie pasowało mi w Boromirze i Faramirze? Wygląd i zachowanie :/ Nawet w książce, dokładnie popisane było jak wyglądali, a ja od początku wyobrażałam ich sobie podobie do tych na rysunkach. Zachowanie - Boromir ok, ale Faramir? :/ To, że chciał zabrac Pierścień, podczas gdy w książce deklarował się słowami : "Nie podniósłbym go nawet gdyby leżał na gościńcu" ( piszę z pamięci, więc pewnie jest źle :P ) ... No i owszem, z zadań scenariuszowych , nie będących zgodnych z książką, wywiązał się dobrze, więc wyrzuty mogę czynic tylko Pidżejowi :]

Keira 
Szara przystań

Posted: Sun Sep 18, 2005 1:51 pm   

No to zarzut o zachowanie braci podciagamy pod zarzut: W filmie usunęłabym WSZYSTKIE poszerzenia ról, bezsensowne pomysły i "dodatki"

Co do wyglądu. Może nie jest ksiązkowy, ale mi to nie przeszkadza. Rzadko w mojej wyobraźni kreuję bohaterów na podstawie opisu ich wyglądu ;) Wiem, brzmi to śmiesznie, ale tak jest. Ich rysy twarzy, oczy itp. wyobrażam sobie na podstawie ich zachowan, pochodzenia... Faramira wyobrazałam sobie bardzo, ale to bardzo podobnie. PJowski przerósł moje oczekiwania. Boromira w ogóle nie pamiętam z moich fantazji :)
Największą róznicę mam miedzy wyobrazeniem i filmowym Elrondem... ale na korzysc filmu ;)

B. Leśmian

elistir 
Jaskinia Sheloby

Posted: Sun Sep 18, 2005 2:14 pm   

W filmie przede wszystkim dwie rzeczy:
- ja chcę Glorfindela!
- precz ze zniewieściałymi elfami!

To by było na tyle moich postulatów.

Co do książki... Powiem tak, jeden wątek wybitnie mi się nie podobał (wielka miłość, a potem wielkie odkochanie się i ponowne zakochanie Eowiny :roll: ), ale nie jestem aż takim barbarzyńcą, żeby postulować o usunięcie z ksiązki :lol: Chociaż...

Mati_00 
Upiory Pierścienia

Posted: Fri Sep 23, 2005 3:29 pm   

nie chce smierci Boromira...
No it's not!
It's the Dark side

Morwen_Eledhwen 
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Tue Sep 27, 2005 10:45 am   

Ja chętnie w filmie też wcisnęłabym Glorfindela zamiast tej wszechobecnej Arweny, i może jakiś króciutki wąteczek Toma Bombadila??? No i oczywiście zniszczone Shire po powrocie Froda i Sama do domu. A książka? Nie jestem pisarką, i uważam, że Tolkien lepiej nie mógł jej napisać, więc po co cokolwiek zmieniać...

Aragorn_2
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Sun Oct 30, 2005 9:58 am   

Hmmmmmm...
Wywaliłbym te różne przewroty Legolasa i prawie wszystkie momenty z Arweną.(z tym to przesadzili) :/ I zmieniłbym troche scenariusz z nieumarłymi.W tym momencie w filmie był wogule inny scenariusz niż w książce. :(

Elerrina 
Na Drodze Do Bree

Posted: Mon Dec 12, 2005 7:49 pm   

Może jestem jakaś dziwna, ale akurat pomysł z nieumarłymi podobał mi się. Co do reszty czyli mnóstwo Arweny, rozszerzenia ról itd, niestety powtórzę się i napiszę bezwzględnie won. Oczywiście wcisnęłabym jeszcze Glorfindela :D
Co do elfów, to dla mnie również byli trochę zniewieściali, a Legolas cóż nie wypowiadam :x

Glorfindel 
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Mon Dec 12, 2005 8:06 pm   

Ja bym dodał (oczywiście do filmu - bo książka jest doskonała) role Glorfindela oraz bitwy na północy (obrona Lorien i zburzenie Dol Guldur itd.) i więcej o Easterlingach

super_girl 
Rivendell, Dom Elrond'a

Posted: Thu Mar 23, 2006 8:09 pm   

W książce nic nie zmieniać - po co?? I co by się właściwie miało zmienić?? :roll: Nie wyobrażam sobie. :lost:

Mati_00 wrote:
nie chce smierci Boromira...

Uau, gdyby spełnić Twoje życzenie cała historia by się zuuuupełnie zmieniła. Nie byłoby to samo. W gruncie rzeczy dobrze, że ginie też paru ważnych bohaterów: Boromir, Theoden, Denethor... :twisted: To czyni powieść bardziej realną, bo śmierć nie omija kogoś ze względu królewskiego pochodzenia itp. Dotyka wszystkich: i bohaterów i "zwykłych" ludzi.

Natomiast jeśli chodzi o film... No cóż: Arwena, of course, WON (Aragorn spadający z urwiska też był właściwie tylko po to, by znów pokazać biedną, usychającą z żalu Arwenę). Ale wywaliłabym też, o czym nikt tu jeszcze nie wspomniał, Froda, który wydziera się na Sama, Froda, który po prostu robi z siebie pajaca - np. jak go Król Naguli dźgnął, to Frodo wyglądał tragicznie... śmiesznie. :lol:

Arkad 
Członek Białej Rady

Posted: Mon Mar 27, 2006 9:33 pm   

Ostatecznie bym zmianił wątek który by zmienił całą ksiązke, no może nie wątek ale gdybym był pisarzem dodałbym kilka częsści po zniszczeniu Pierścienia by dowiedzieć się o życiu bohaterów, dodałbym nowe przygody tyle że nazwa nie byłaby już Władca Pierścienie bo Pierścienia by nie było...
Czarodziejskie wydrzeć złoto!

Adanbareth 
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Tue Apr 18, 2006 4:42 pm   

Chyba tylko wątek Froda.Ale nie całkowicie.Najbardziej przeżywam to,że biedny nizołek nie mógł znaleźć sobie miejsca w Shire po powrocie. :( Miał nawroty swojej okropnej choroby.Nie był szczęśliwy.A inni pozakładali domy,mieli ukochane potem rodzinki.To niesprawiedliwe! :tak(:

krawczan 
Wieża Wartownicza Amon Sul

Posted: Mon Jun 12, 2006 8:39 pm   

Ja bym nic nie zmieniał...Lotr jest to wizja autora, który chciał ją przekazać w taki a nie inny sposób.Oczywiście - mógł komuś niepodobać się jakiś wątek - nie zaprzeczam.Lecz chcę tylko i wyłącznie podkreślić, że autor (w tym przypadku) chciał przekazać swoją wizję i czasami nawet cele tego utworu w taki sposób jaki sobie wymyslił czy wyobraził.Postarajmy się może najpierw zrozumieć tą wizję a potem podyskutujmy o naszych zmianach ;)
(błagam nie przyjmujcie tego jako atak :) )

Galad 
Moderator

Posted: Mon Jun 12, 2006 10:00 pm   

tzn, rozumiem mówimy tylko o filmie..

zdecydowanie herosa Legolasa, co sam zabija olifanta.. zdecydowanie jeden z głupszych momentów w filmie..
teraz jeszcze sobei tak myśle o Arwenie. i wiecie co? nie oglądałem już daaawno władcy, ale jakoś teraz wcale nie mam pamięci tych holywoodzkich scen.. :D jakoś tak, no. chyba po prostu w każdym filmie musi być coś "innego" i tu też jest ;) więc arwenki nei zmieniłbym..
aha, czegoś takiego jak, np. nie uśmieracnie Boromira to w ogóle nie wchozi w gre, co za pomysł w ogole? :wariat:
in Mordor where the shadows are."

krawczan 
Wieża Wartownicza Amon Sul

Posted: Tue Jun 13, 2006 10:56 am   

A jesli chodzi o film, to nic bym nie zmieniał:PJest bardzo dobry i mozlewi, że bez niektórych wątków nie byłby juz taki świetny...kto wie?Może gdyby nie było wątku miłości Aragorna i Arwny, moze nie byłoby juz takiego klimatu...

Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You can attach files in this forum
You can download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to: