Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Posted: Mon Mar 08, 2004 7:08 pm
Dla mnie Frodo jak zarówno i Sam byli pozytywnymi postaciami i również ważnymi, osobno nie poradziliby sobie, ani Frodo bez Sama, ani Sam bez Froda. Takie mam zdanie, na ten temat ...
_________________ "Even the smallest person can change the course of the future"
Ja osobiście bardziej lubię i szanuję Sama. Wydaje mi się, że w pojedynkę zaszedłby dużo dalej niż Frodo. Wiem, ze pierścień wyniszczał Froda, ale w Samie drzemały ogromne siły (chodzi mi tu o psychikę).
Posted: Tue Mar 09, 2004 7:19 am
Również się zgadzam, że w Samie drzemały ogromne siły psychiczne, ale mimo iż Sam podróżował wraz z Frodem, to nie chciał zaakceptować Golluma, który wyprowadził ich z gór i pokazał drogę do Bramy Mordoru ... w tym przypadku Frodo wiedział co robi i gdyby nie jego decyzja nigdy by niedostali się do Bramy. Więc można wywnioskować, że obaj mieli większe znaczenie ( według mnie oczywiście ) Sam miał "siłę psychiczną", a Frodo rozum ...
_________________ "Even the smallest person can change the course of the future"
Joined: 09 Jan 2004 Posts: 159 Location: wysłanniczka Gwiazd
Posted: Thu Mar 11, 2004 12:56 pm
Uważam, że obie te postacie są potrzebne, a wręcz niezbędne. Gandalf wiedział co robi wysyłając ich do Mordoru razem, żaden z nich nie poradziłby sobie przecież bez drugiego i Gandalf na pewno wiedział o tym. To była misja ich obu i zasługa obojgu. Nie potrafię porównywać tych dwu postaci, ponieważ są one diametralnie inne, a każda z nich ma swoją rolę w historii.
To ja dla odmiany napisze... obaj byli bardzo wazni Choc Froda darzylam znacznie wieksza sympatia niz Sama (A w filmie... o zgrozo totalnie wypaczyli na biednego Froda spojrzenie...te zdychajace miny elijaha brrr...), choc i on byl bardzo milutka postacia.
_________________ 'Gęthwin?Ť!' cried Eomer. 'Gęthwin?Ť for the Mark!'
chyba tez sadze ze sa tacy sami..chcociaz Sam troche fajniejszy.....
_________________ Ai! laurie lantar lassi surinen,
Yeni unótime ve ramar aldaron!
Yeni ve linte yuldar avanier
mi oromardi lisse-miruvóreva
Andune pella, Vardo tellumar
nu luini yassen tintilar i eleni
ómaryo airetari-lirinen.
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
No wiesz, Sam właściwie nie widział za dużo pierścienia... kilka chwil, a pozatym pierścień nie skupiał sięna nim... Gdyby pierścień bardziej się nim zajął, mogłoby dojść do podebnej tragedii, co pomiędzy Smeagolem i Deagolem....
Wlasnie bo gdybu to Frodo bykl sluga Sma to sam byblby manakiem a frodo nie mial by "opresjii"
_________________ Ai! laurie lantar lassi surinen,
Yeni unótime ve ramar aldaron!
Yeni ve linte yuldar avanier
mi oromardi lisse-miruvóreva
Andune pella, Vardo tellumar
nu luini yassen tintilar i eleni
ómaryo airetari-lirinen.
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum