Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Posted: Sun Feb 25, 2007 1:42 pm
Trudno powiedzieć. Wiem na kogo bym nie głosowała... na LPR, Samoobronę i PiS na pewno nie.
Nie wiem czy na PO czy na LiD. Dlatego ciesze sie bardzo, ze na razie tego dylematu nie mam
_________________ Lubię szeptać ci słowa, które nic nie znaczą -
Prócz tego, że się garną do twego uśmiechu. B. Leśmian
Posted: Thu Sep 13, 2007 11:06 am
Przeczytałam sobie ten temat od początku. Huh. Jednak przez 2 lata człowiek się bardzo zmienia - oczywiście mówię o sobie, aczkolwiek nie tyle o sympatiach, co o antypatiach
Już niedługo wybory... Strony typu www.latarnikwyborczy.pl na dniach przygotują nowe wersje testów pomagających ustalić swoje sympatie polityczne
W każdym razie - KTO ŻYW DO URN!
Posted: Thu Sep 13, 2007 1:14 pm
Nie głosując na nikogo "głosuje się" pośrednio na partie o zdyscyplinowanym elektoracie, czyli głównie na PiS. Im wyższa frekwencja tym zdyscyplinowany, zawsze chodzący na wybory, elektorat mniej się liczy w ogólnym rozrachunku
Posted: Thu Sep 13, 2007 9:38 pm
Ja na pewno zagłosuję na PO, choć nie wszystko mi się u nich podoba. Jednak są jedyną siłą polityczną, która ma jakiekolwiek szanse, żeby wygrać z PiS-em (choć obawiam się, że może nas czekać powtórka z 'rozrywki'). I oby POPiSu nie było...
Oczywiście, że PO. Tylko i wyłącznie. Ja innej możliwości nie dostrzegam.
Ale najbardziej obawiam się, że rzeczywiście będziemy mieli powtórkę z rozrywki. Nie wiem, jak zmusić ludzi do głosowania. Z tym jest tak, jak z dobrem i złem. Kto nie opowiada się po żadnej ze stron, pozostaje neutralny i nie głosuje, zachowuje się tak samo, jakby zajmował i wybierał stronę zła. PiS zapewne wygra. Bo połowa Polaków nie ma pojęcia, na kogo oddać głos. A poza tym , nie wiem, jak ludzie mogą być tak zaślepieni, bo elektorat naszej umiłowanej partii rządzącej ma się dobrze i twardo stoi przy swoim. Ludzie, opamiętajcie się wreszcie!
Moim zdaniem, przydałoby się, aby wybory wygrała jakaś nieznana partia, a do rządu weszli nowi ludzie, nowe twarze i wnieśli świeże pomysły. A to cały czas ci sami politycy, rutyna, rutyna, odgrzewanie starych kotletów.
A zresztą, ja i tak nie mogę jeszcze głosować.
_________________ "Cóż jest większym darem nad miłość kota?"
Karol Dickens
A ja głosowac nie zamierzam. Anarchia. I wiem co z tego wynika, ale wole nie glosowac w ogóle niz glosowac "przeciw", bo nie mogę "za". Polityka jest przesiąknięta złem i nie zamierzam nikomu ułatwiac drogi do złodziejstwa
_________________ Dziwna rzecz z tymi rzekami i drogami.Widzi się je jak pędzą w nieznane i nagle nabiera się strasznej ochoty,żeby samemu też znaleźć się gdzie indziej,żeby pobiec za nimi i zobaczyć,gdzie się kończą...
Posted: Fri Sep 14, 2007 5:10 pm
BAT wrote:
Keira wrote:
Jednak są jedyną siłą polityczną, która ma jakiekolwiek szanse, żeby wygrać z PiS-em
Jeśli każdy Polak będzie tak myślał, to słabsze partie nigdy nie dojdą do władzy...
Słabsze partie z natury rzeczy mają mniejsze szanse, bo jak sam piszesz - są słabsze
Dużym partiom jest łatwiej. Mają więcej znanych twarzy, które pociągną listy, częściej pojawiają się w mediach. Poza tym wyborca niezdecydowany głosuje zwykle na znane partie, często na liderów sondaży (więc jakkolwiek nie oddają one w pełni sympatii partyjnych, to jednak mają duże znaczenie).
W tych wyborach wygrać może tylko PiS lub PO. LiDowi poparcie aż tak radykalnie nie skoczy, ludzie za bardzo pamiętają rządy SLD. Samoobrona i LPR straciły część elektoratu na rzecz PiSu.
Zresztą trochę mi wyrwałeś zdanie z kontekstu
To nie jest tak, że głosuję na PO tylko dlatego, że jako jedyna ma szanse. E-e. Odpowiada mi ta partia, cenię różnych jej polityków Owszem, narażali mi się też. Obawiam się, żeby się z PiSem nie związali i w tej obawie zastanawiałam się nad szukaniem innego rozwiązania Tylko że w tej chwili nikt inny nie ma szansy na zwycięstwo z PiSem. A ja już mam dość Ziobru, Kurskiego czy też posłanki Szczypińskiej...
Ostatnio głosowałam na PO i teraz też tak będzie
Posted: Fri Oct 05, 2007 6:13 pm
Prawo i Sprawiedliwość - 20% zbieżnych odpowiedzi
Pozostałe partie:
* Lewica i Demokraci - 15%
* Platforma Obywatelska - 15%
* Liga Prawicy Rzeczpospolitej - 15%
* Samoobrona RP - 15%
* Polska Partia Pracy - 5%
* Polskie Stronnictwo Ludowe - 5%
a i tak chyba zagłosuje na PiS
_________________ "Tylko martwi ujrzeli koniec wojny."
Posted: Fri Oct 05, 2007 7:08 pm
Generalnie to w ogóle masz mały % zbieżności ;P
U mnie jest tak:
Twoje poglądy najbardziej zgadzają się z programem:
Platforma Obywatelska - 80% zbieżnych odpowiedzi
Pozostałe partie:
* Lewica i Demokraci - 75%
* Polska Partia Pracy - 60%
* Polskie Stronnictwo Ludowe - 55%
* Samoobrona RP - 55%
* Liga Prawicy Rzeczpospolitej - 40%
* Prawo i Sprawiedliwość - 25%
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum