Władca Pierścieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Główna: Władca Pierścieni, Hobbit, Zwiastuny
Katalog: Strony fantasy
Polecane: Opowieści z Narnii, Wiersze miłosne, NLP
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy
Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  Chat

Previous topic «» Next topic
Film nie pasuje do Ksiazki
Author Message
p8ter
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Sat Aug 09, 2003 3:06 pm   Film nie pasuje do Ksiazki

O co chodzi? Film wogole nie przypomina ksiazki. Duzo sie pozmienialo!
Np. elfy w helmowym jarze albo walka na wichrowym czubie, a takze to ze Arwena zabrala Froda na koniu a powinien byc sam na koniu tego innego goscia! Co wy o tym sadzicie. Ja uwazam ze zrobil bym ten film lepiej. (nie pod wzgledem wizualnym oczywiscie)

Daran Kaz'Ham
Wieża Wartownicza Amon Sul

Posted: Sat Aug 09, 2003 8:56 pm   

Eee tam... Taki jest urok filmu, że różni się trochę od książki

p8ter
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Sat Aug 09, 2003 9:49 pm   

No to rzeczewiscie urok! Ja bym to inaczej nazwal

lenar
Sielanka Hobbitonu

Posted: Sat Aug 16, 2003 6:25 pm   

Film w niewielu powtarzam niewielu kwestji jest lepszy od ksiązki (ale to juz rutyna) Najbardziej nie podoba mi się to co reżyser zrobił na Amon Sul . Aragorn nie mógł przecięz zmierzyć się nawet z 2 Nazgulami , a on przegania wszystkie. :twisted: to lekka :twisted: przesada. poza tym co on robi z łukiem??? Aragorn został wykreowany na ideal co mnie razzzzzzzzzzziiiiiiiiii!!!!!!!!!

Galad 
Moderator

Posted: Sat Aug 16, 2003 6:34 pm   

Ja wcale nie bylbym taki pewien czy faktyvznie zawsze film jest lepszy od ksiazki.
A co do tematu to film wcale nie rozni sie tak bardzo od ksiazki.
Dla mnie jesli bym powiedzial ze film wogole nie przypomina ksiazki to by bylo cos calkowicie cco innego ale nie jakies drobne zmiany (no moze oprocz Elfow w Helmowym Jarze ale to wcale nie wplywa na film zle)
in Mordor where the shadows are."

lenar
Sielanka Hobbitonu

Posted: Sun Aug 17, 2003 6:18 pm   

Zle na niego wplywa ignorowanie Nazguli. Powinny wszendzie siać postrach, a w filmie cociaz ich wygląd jest dobrze wykreowany to reszta jest nie ciekawa. Prawie nikogo na ich widok paralizuje strach,a poza tym na twierdzy Amon sul Aragorn rozgania wszystkie co wygląda groteskowoooooo. jest jeszcze pare kwestji które zostały zbagatelizowane, ale film ogólnie trzyma sie kupy i jest całkiem niezły.

Beren 
Jaskinia Sheloby

Posted: Wed Aug 20, 2003 11:51 am   

Ja widziałem oba filmy i moim zdaniem wyszły im. Chociaż jak oglądam film po przeczytaniu książki to "zepsuł" mi się ten jej tajemniczy klimat. Czasem nawet zapominam jak było naprawde w książce bo film robi mi mętlik w głowie na temat książki.

Antoine de Saint-Exupery

Daran Kaz'Ham
Wieża Wartownicza Amon Sul

Posted: Tue Sep 02, 2003 8:34 pm   

p8ter wrote:
No to rzeczewiscie urok! Ja bym to inaczej nazwal

Wyjaśnię to na przykładzie Toma Bombadila. Przeciętnego widza mógłby on zirytować. Fakt jest on w książce jedynie wypełniaczem tekstu, ale jest. Dużo widzów nie czytało książki i mogliby moim zdaniem po zobaczeniu wesołego, ubranego jak kiś gumiś osobnika o trudnej do określenia rasie zapewne stwierdziliby, że to jakaś bajeczka dla dzieci.
No, nie mówiąc już o to, że taniej byłoby skrócić ten film o nic nie wnoszące do fabuły sceny-miejsca-postacie

Ozz 
Hooliganin

Posted: Wed Sep 03, 2003 6:42 pm   

No wlasnie tak to jest, ale fakt faktem, ekranizacje wyszała b.dobra, porównajmy np. do takiego Wiedzmina. O tej ekranizacji nawet nie powinno sie wspominac :( A ta do WP jest b. dobra!

LOTHERIN
Na Drodze Do Bree

Posted: Sun Nov 02, 2003 8:12 am   

na przyklad jezelibysmy poe\rownali wladce WP film pierwsza czesc do ksiazki to spokojnie zauwazamy ze o wiele wiele mniej uchwycili w filmie. nawet sam rezyser filmy mowil ze te trzy godzinki filmu to za malo w porownaniu do ksiazki - na co wiekszosc widzow rozesmiala sie i powiedziala : trzy godziny to bardzo duzo a moge sie zalozys ze wiekszosc z nich nie czytala ksiazki. nie umiescili np spotkania z TOMEM Bombadilem . ale moim zdaniem to i tak film jest super i jest to wielki wypal . !!! ( jezeli chcecie wiecej filmu ? sa dluzsze filmy o 30 minut na dvd - ja teraz bede go kupywal) - poskladali drobne wyciete kawalki i zlozylo sie 30 minut wiecej zawodowego filmiku. a tak na marginesie to moj ulubiony kawalem to ten jak LEGOLAS w dwoch wiezach jechal na "desce" po murze helmowego jaru !! - heh , PA

..::losloth::..
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Sun Nov 02, 2003 4:26 pm   

Nie przesadzajcie-wiadomo, że film nie mógł być dokładną kopią książki! PJ musial wprowadzic "drobne" :twisted: zmiany bo po pierwsze film bylby za dlugi a po drugie zgadzam sie z toba Daran Kaz'Ham ze niektore postacie byly po prostu niepotrzebne. Mnie sie ten film bardzo podobal (obydwie czesci chociaz Dwie Wieze byly troche za bardzo zmienione, ale to juz wybaczylam :mrgreen: )

Tanthalas
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Sun Nov 02, 2003 8:00 pm   

Ellifane wrote:
No wlasnie tak to jest, ale fakt faktem, ekranizacje wyszała b.dobra, porównajmy np. do takiego Wiedzmina. O tej ekranizacji nawet nie powinno sie wspominac :( A ta do WP jest b. dobra!

z tą oceną byłbym ostrożny. Owszem- nie można porównać wiedzmina do WP, ale jak na polskie realia, to Wiedźmin jest niezły. Porównaj Ellifane budżety obydwu filmów i wyciągnij z tego wnioski.

Jak dla mnie ekranizacja, pomimo zmian, bez których byłaby trochę nudna i zupełnie niezrozumiała dla osób, które nie przeczytały książki (Już ze zmianami może okazać się niezrozumiała dla laika), wyszła wspaniale.

Vinyanov 
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Tue Nov 04, 2003 4:12 pm   

Które zmiany oceniam na plus, a które na minus:
+ takie, które nie są sprzeczne z hmm... duchem książki (np. Bilbo opowiadający historie dzieciom w "Drużynie") - wg. mnie pasują i wprowadzają odpowiednią odrobinę inności i zaciekawienia
+- takie, które powiększają monumentalność filmu, chociaż są wyraźnie sprzeczne z książką (np. Sauron na, a nie w Czarnej Wieży) - po prostu robią klimat :-)
- zupełnie niepotrzebne i niezrozumiałe (np. Arwena zamiast Glorfindela lub zmiana charakteru Faramira) - nie mają sensu, a tylko dezorientują widzów :evil:

BTW widziałem na jakiejś stronie nieofialną informację twórców, że "Powrót Króla" będzie o wiele wierniejszy książce niż dwie pierwsze części...

Galad 
Moderator

Posted: Tue Nov 04, 2003 4:25 pm   

Tez tak slyszalem i miejmy zadzieje ze jest to prawda :roll: :wink:

Nimrodel 
Szara przystań

Posted: Tue Nov 04, 2003 4:30 pm   

vinyavov..w elni sie zgadzam z twoja notką...
hehe..jesli ktos nie czytał ksiazki z pewnoscia sie pogubi w filmowych realiach....takie cos strasznie gubi widza

"Everybody lies"

Gregory House

http://wirtualni.wp.pl/uid,51845,wizytowka.html
http://madammewendy.bloog.pl

Galad 
Moderator

Posted: Thu Nov 06, 2003 5:06 pm   

A mi sie zdaje ze ci co nie przeczytali ksiazki zwlaszcza RoTK beda mieli duzo problemow ze zrozumieniem filmu. Tak np. sobie pomysla ze to glupota taka Sciezka Umarlych, albo skad akurat tutaj Minas Tirith??

Tanthalas
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Thu Nov 06, 2003 5:16 pm   

To dobrze :) . Przynajmniej takie zatanawianie się zmusi ludzi do przeczytania książki, jeśli ktoś jest dociekliwy oczywiście. W końcu "Świt dzieli się na tych, którzy przeczytali Hobbita i WP i na tych którzy jeszcze to zrobią" :) Brakowało tylko impulsu...

Morgul 
Mroczny Lord

Posted: Mon Nov 10, 2003 11:20 pm   

Ech... Wiecie... Moim zdaniem film jest bardzo dobry. Co prawda pewne zmiany nie musiały się pojawiać no ale PJ wymyślił tak bo uważał to za lepsze rozwiązanie no i jakoś tak to wyszło. Pewnie i tak wiele osób nie zgodzi się ze mną i powiedzą "ej Morgul! Przpadkiem nie za bardzo bronisz ten film?". Może i tak. Swoją przygodę zacząłem od filmu, ale od razu zacząłem czytać książki (w upiornym "tłumaczeniu" łozińskiego - niestety).
A tak poza tym niektóre sceny trochę pogłębiają pewne wątki np. Arwena zamiast Glorfindela. Myślę, że PJ wsadził tam arwenę, bo chciał pogłębić jeszcze bardziej jej związek z Aragornem. Weźcie, co by było, jakby Arwena nagle niewiadomo z kąd pojawiła się w ROTK i ożeniła się z Aragornem. Dla zwykłego widza nie miałoby to sensu! Zaczęłyby się pytania w stylu: "czy było to małżeństwo z miłości, rozsądku czy zmuszenia?" itp. No i co by było? A jeszcze gorzej by było z Tomciem Bombą ale już nie bedę się rozpisywać.

Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You can attach files in this forum
You can download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to: